Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фондовий ринок України




На фондовому ринку України мають обіг цінні папери в документарній та без документарній формах, іменні та на пред̕ явника. Протягом останніх років акції залишались найбільш поширеним фінансовим інструментом на фондовому ринку України. Їхня частка у загальному обсязі цінних паперів, емітованих у 1999р., становила 97,95%, або 31 млрд. грн. Майже половина всієї кількості акцій було емітовано в Київській (25,4%) та Донецькій (23,5%) областях. Акції на території України переважно емітувались акціонерними товариствами закритого типу. Їхня частка в загальній кількості акціонерних товариств на 01.01.2000 р. становила 66,4%. Так, з 1998 по 2000 рр. їхня частка зросла з 5,3 до 13%. Усього з 1996 по 2000 рр. комерційними банками емітовано акцій на 1,9 млрд. грн., страховими компаніями – на 280 млн. грн., інвестиційними компаніями та фондами — на 30 млн. грн. Незначною мірою використовується в Україні механізм формування ресурсів підприємств за рахунок емісії корпоративних облігацій. З 1996 по 1999 р. було емітовано облігацій на загальну суму 269,6 млн. грн., із них 84,37% було емітовано державними підприємствами [10].

Організований ринок представлений в Україні шістьма фондовими біржами та двома торгівельно-інформаційними системами. Серед фондових бірж України Українська фондова біржа (УФБ), Українська міжбанківська валютна біржа (УМВБ), Київська міжнародна фондова біржа (КМФБ), Донецька, Придніпровська та Кримська фондові біржі. Фондові біржі функціонують на території України у вигляді акціонерних товариств [10].

Головною торгівельно-інформаційною системою України на сьогодні є Перша фондова торгівельна система (ПФТС). Зареєстрована в 1999 р. Протягом 1999 р. на організованому ринку України було укладено майже 13 тис. угод на загальну суму близько 2 млрд. грн. При цьому частка ПФТС у загальному обсязі торгів становила 52,1% [10].

Особливістю розвитку та функціонування інститутів суспільного інвестування в Україні є те, що вони переважно були створені для обслуговування процесів сертифікатної приватизації. Українська асоціація торговців цінними паперами була створена в 1992 р. як добровільне об ̕ єднання десяти юридичних осіб найбільших торговців цінними паперами з метою розвитку ринку цінних паперів в Україні, забезпечення сприятливих умов для діяльності учасників фондового ринку та захисту інтересів простих інвесторів. Інфраструктура фондового ринку України розвивається на основі впровадження сучасних розрахунково-клірингових систем та вдосконалення нормативно-правової бази [10].

 

2.2 Українська фондова біржа (УФБ)

Українська фондова біржа (УФБ) – перша фондова біржа України, заснована у формі акціонерного товариства наприкінці 1991 р. Вона не має на меті одержання прибутку і займається винятково організацією укладання угод купівлі та продажу цінних паперів між учасниками ринку, не здійснюючи при цьому операції від свого імені. Засновниками біржі, її акціонерами є провідні комерційні банки. Кожна з акцій, придбаних засновниками, дає їм право на володіння одним брокерським місцем на біржі. Однак володіння більше ніж однією акцією можливе тільки за рішенням Біржової ради. Зміна власника акції та обіг акцій біржі також регулюються рішенням Біржової ради [10].

На біржі можуть котируватись цінні папери як емітовані резидентами, так і нерезидентами, як державні, так і корпоративні [10].

Учасниками торгівлі на біржі є брокери — представники брокерських контор, які виконують доручення клієнтів; спеціалісти, що ведуть торги, реєструють угоди і є співробітниками біржі, а також помічники спеціалістів. Юридичні особи, що мають ліцензію на здійснення операцій з цінними паперами, але не є членами біржі, також можуть брати участь у торгах. Для цього ім. потрібно оплатити строковий або разовий абонемент на право укладання угод на біржі. На біржі можуть укладатися як касові, так і строкові угоди [10].

На УФБ існує три відділення котирування: відділення К1, К2 офіційного котирування та відділення К3 позаофіційного котирування. Основними вимогами до емітента, що претендує на допуск на котирування у відділеннях К1, К2, є: мінімальний розмір статутного фонду, мінімальна кількість акціонерів, мінімальна середня норма прибутковості активів за останні три роки, мінімальна сума емісії, максимальна та мінімальна номінальні вартості акцій, максимальне відношення загальної суми кредиторської заборгованості до сукупних активів, максимальна частка структурного фонду тощо. Числові значення показників для відділень К1, К2 різні й змінюються біржею залежно від умов функціонування фондового ринку та стану економіки [10].

Вимоги до допуску до поза офіційного котирування у відділені К3 дуже спрощені. Тут котируються цінні папери компаній, які не задовольняють вимоги вищих рівнів К1, К2. Рішення про допуск до котирування у відділені К3 приймається без проведення економічного аналізу на основі подання відповідних документів. У цьому випадку біржа не несе відповідальності за якість цінних паперів та за достовірність інформації, яку подає на біржу емітент [10].

Основними принципами котирування на УФБ є максимальна кількість виконаних замовлень на купівлю-продаж цінних паперів, мінімальна кількість невиконаних замовлень та мінімальна зміна курсів цінних паперів у порівнянні з попереднім біржовим днем [10].

Можна зробити висновок, що нині український ринок цінних паперів в основному існує у вигляді первинного ринку. Тобто – це ринок цінних паперів, які «випускаються», а не «перебувають в обігу». Про це свідчить небажання інвесторів продавати цінні папери, придбані при випуску. З іншого боку, ті інвестори, які хотіли б продати цінні папери, часто не можуть цього зробити через відсутність покупців. Українські великі інвестори зазвичай купують акції для того, щоб брати участь в управлінні емітентом, щоб через акціонерні взаємовідносини створити гарантію нерозривності господарських зв’язків з емітентом або ж користуватися пільгами, які емітенти можуть надавати своїм акціонерам [4].

 

2.3 Нью-Йоркська фондова біржа (New-York Stock Exchange)

Історія Нью-йоркській Фондовій Біржі починається в 1792 році. На той момент, в США існувало тільки два типи цінних паперів для торгівлі: облігації (бонди), випущені урядом, і акції Банку США (перший національний банк). Всі біржові маклери бігали між магазинами та офісами на Wall Street і розшукували один одного, щоб укласти угоду. З відкриттям торгів брокери виставляли ціни на покупку і на продаж акцій зі своїх, суворо кожному відведених, місць в операційному залі біржі. У далекому 1800 році місце коштувало 25 $, а двісті років опісля - більш ніж $ 2 млн. У грудні 1999 р. вартість місця становила $ 2,6 млн. Проте все змінилося 17 травня 1792, коли 24 брокера підписали Баттонвудську угоду (Buttonwood Agreement), воно було підписане на Wall Street 68. З тих пір ця угода розрослося в сьогоднішню Нью-Йоркську фондову біржу [10].

Список засновників Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE)

1. Leonard Bleecker

2. Hugh Smith

3. Armstrong & Barnewall

4. Samuel March

5. Bernard Hart

6. Alexander Zuntz

7. Andrew D. Barclay

8. Sutton & Hardy

9. Benjamin Seixa

10. John Henry

11. John A. Hardenbroo

12. Samuel Beebe

13. Benjamin Winthrop

14. John Ferrers

15. Ephraim Hart

16. Isaac M. Gomez

17. Gulian McEvers

18. Augustine H. Lawrence

19. G. N. Bleecker

20. John Bush

21. Peter Anspach

22. Charles McEvers, Jr.

23. David Reedy

24. Robinson & Hartshorne

У 1934 році була заснована Комісія з цінних паперів і бірж, у сприянні з якою продовжила свою роботу Нью-йоркська фондова біржа. У 1971 році NYSE була оформлена як некомерційна організація. У 1982 році біржа організувала свою клірингову палату. Вона управляється Радою директорів з 26 членами, в який входять голова, президент, 12 публічних представників і 12 представників компаній з біржової індустрії. Проте вже з 7 березня 2006 біржа була переоформлена як комерційна організація і тепер акції холдингу NYSE котируються на біржі. Нью-йоркська фондова біржа NYSE - є найбільшою фондовою біржею щодо капіталізації згідно з даними всесвітньої федерації бірж (WFE) [11].

Лістинг і Торгівля на біржі NYSE. Фактично кожна велика американська компанія пройшла там лістинг. Лістинг – це включення акцій компанії в котирувальні листи. Вимоги до емітентів акцій, що претендують на лістинг на NYSE, досить жорсткі, причому вимоги до іноземних емітентів для включення до лістингу на NYSE значно жорстокіші, ніж для американських корпорацій. Для включення до лістингу американська корпорація повинна мати прибуток до оподаткування не менше як 2,5 млн. дол. США і не менш як 2 млн. дол.. США в попередні два роки. Прибуток іноземного емітента має становити не менше як 100 млн. дол. США Лістинг на Нью-Йоркській Фондовій Біржі пройшли більше 2800 компаній, з них близько 450 – закордонні компанії з 53 країн. Компанії, які пройшли лістинг, повинні платити членські внески. В даний час котирувальний лист NYSE поповнюється багато в чому за рахунок включення в лістинг акцій іноземних компаній. Лістинг на NYSE дає компаніям доступ до значних фінансових джерел. З цього ми можемо побачити емітент-інститут має визнання і досяг зрілості та статусу передової корпорації у світовій галузі [5].

Таблиця 2.1

Мінімальні вимоги до претендентів на лістинг на NYSE

  Критерії Перший лістинг, млн. дол. США Наступний лістинг, млн. дол. США Для іноземних емітентів, млн. дол. США
Доходи корпорації 2,5
Чисті матеріальні активи     —  
Загальна ринкова вартість публічно розміщених акцій      
Загальна кількість публічно розміщених (простих) акцій   1,1   0,6   2,5
Кількість власників повних лотів      

 

Торговий майданчик Нью-Йоркської фондової біржі (New York Stock Exchange) розташована за адресою Wall Street 11, на цьому майданчику відбувається торгівля акціями найбільших національних і зарубіжних компаній. Торгівля цінними паперами на біржі NYSE відбувається у вигляді безперервного аукціону, а для кожного цінного паперу призначено певне місце в торговому залі. Професіонали ринку, користуючись сучасними технологіями, розподіляють ордера покупців і продавців для визначення ціни акції згідно закону попиту і пропозиції. Регулярно проводитися як відео спостереження, так і прослуховуються аудіо записи. Фахівці біржі виконують ордера продавців і покупців, визначаючи ціну на ринку згідно із законами попиту та пропозиції. До складу холдингу NYSE входить безліч бірж, на який проводяться операції з різними цінними паперами і похідними інструментами. Нью-йоркська фондова біржа активно співпрацює з Комісією з цінних паперів і бірж США і Комісією з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC). Повний лот – одиниця виміру угод на NYSE, що дорівнює 100 акціям. Протягом дня на біржі купується і продається близько 100 млн. акцій. Дві ключові позиції дозволяють робити покупки або продажу в операційному залі біржі. Це позиція брокера залу і фахівця. Брокери залу підрозділяються на брокерів, що працюють на брокерські будинки, і незалежних брокерів. І ті, й інші працюють тільки з інституційними клієнтами. Фізичні особи можуть здійснювати операції на біржі через брокерів брокерського будинку. Ці брокери виступають в ролі "фінансових консультантів" та для здійснення своєї діяльності вони повинні мати ліцензію, скласти кваліфікаційний іспит і бути зареєстрованими на NYSE і в Комісії з цінних паперів і бірж. Фахівці – це професійні учасники ринку цінних паперів, які збирають у себе всі заявки брокерів залу на покупку і продаж певних акцій. Кожна акція обслуговується фахівцем, який діє, як аукціонер і перебуває в певному місці в операційному залі біржі, яке називається торговий пост. Всі брокери - покупці і продавці по кожній акції збираються навколо відповідного торгового поста. Брокери голосно викрикують свої заявки - конкуренція заявок визначає ціну [11].

Регулююча піраміда та механізми підтримання роботи NYSE. Нью-Йоркська фондова біржа – це саморегульована організація, більше третини співробітників якою займаються саме питаннями стандартизації та регулювання ринку цінних паперів [11].

NYSE розробила і опублікувала більше 1000 сторінок правил і стандартів, які виконуються всіма учасниками торгів на NYSE [11].

 

• обмеження по волатильності ціни – суть полягає в тому, що ціна на певному ринку не може в перебігу дня змінюватися більш ніж на певну кількість пунктів або відсотків.

У разі коли ціна виходить за діапазон, біржа або покриває надмірний попит або пропозицію, або закриває торгівлю.

• обмеження по максимальній позиції – це обмеження більше ставитися до ринків похідних інструментів.

Суть його така, що великі компанії можуть купити або продати так багато активів, що це надасть надмірне сильний вплив на ціну. У жовтні 2001 році Нью-Йоркська фондова біржа NYSE об'єдналася з American Stock Exchange (Amex) ставши третьою найбільшою біржею з торгівлі опціонами в США. У 2007 році NYSE об'єдналася з групою європейських бірж під назвою Euronext. На сьогоднішній день холдинг NYSE Euronext (US), в який входять тільки біржі США з капіталізації у світі посідає перше місце, яка становила $ 9208.9 мільярдів на кінець 2008 року. Загальна вартість акцій, які торгуються на фондовій біржі NYSE становить 33638.9 доларів США. [11].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты