Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВАДИ ЗОРУ. ОКУЛЯРИ




У нормального ока зображення близьких і віддалених предметів завжди потрапляють на дно очного яблука ( так звану жовту пляму) завдяки тому, що при зміні погляду на більш віддалений предмет м’язи кришталика змінюють його форму (значить і фокусну відстань ) так, щоб зображення предмета було знов на жовтій плямі. Але з роками, а іноді з причин біологічних відхилень, кришталик втрачає еластичні властивості і вже не реагує, як раніше (слабо або дуже слабо змінює свою форму). Виникає так звана далекозорість або короткозорість. Зображення предмета у короткозорих утворюється перед сітківкою. Цей недолік легко усунути за допомогою окулярів з увігнутими лінзами.( плакат « Короткозорість та виправлення її за допомогою окулярів.») короткозорі застосовують окуляри з від’ємною оптичною силою ( - 0,5 дптр, - 2 дптр, тощо).

Робота з підручником.Прочитати стор. 140 1 – 3 абзаци.

Зображення предмета у далекозорих утворюється за сітківкою. У цьому випадку на допомогу прийдуть окуляри зі збірними випуклими лінзами. Далекозорі люди носять окуляри з додатною оптичною силою (+0,5 дптр, + 2дптр, тощо). ( плакат «Далекозорість та виправлення її за допомогою окулярів.»)

Короткозорість (а) та виправлення її Далекозорість (а)та виправлення її

за допомогою окулярів (б). за допомогою окулярів(б).

Розповідь про правила збереження зору. Гімнастика для очей(на фіз. хвилинку).

 

 

ІІІ. Закріплення нового матеріалу.

Закріплення вивченого провести за запитаннями з рубрики «Подискутуйте (стор. 141): робота в групах», поділивши клас на 4 групи і давши кожній групі запитання на яке вони повинні швидко, на основі отриманих на уроці знань дати відповідь.

ІV. Домашнє завдання

Повторити § 27, 28, дати відповіді до них. Нагадати дітям, що наступний урок «Урок – оглядова конференція».

V . Підсумок уроку.


Урок 14 (30)

Тема. Оптичні прилади.

Мета. Ознайомити із деякими оптичними приладами. Поглибити і розширити знання учнів з теми «Світлові явища» щодо практичного використання світлових явищ, властивостей світла. Виховувати практичні навички в користуванні оптичними приладами. Розвивати навички опрацювання науково – популярної літератури.

Тип уроку. Урок – оглядова конференція.

Унаочнення. 1. Фотоапарати (цифровий, плівковий).

2. Схема будови фотоапарата.

3. Телескоп.

4. мікроскоп.

5. Лупа.

6. Проекційний апарат.

План уроку. І. Вступне слово вчителя.

ІІ. Повідомлення учнів.

ІІІ. Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок.

ІV. Домашнє завдання.

Хід уроку

І. Вступне слово вчителя

. За рахунок світла розвивається і підтримується життя на нашій планеті. Світло дає можливість одержувати інформацію про навколишній світ. Без світла неможна уявити життя людини. Тому питання про те, що таке світло, виникло у людини зразу як тільки вона почала розмірковувати над оточуючим її світом. З часом знання про світло які людина здобувала вона стала застосовувати у своєму житті. Надзвичайно цікавий орган зору людини. Він має збиральну систему(« природний об’єктив»), який концентрує на нервових утвореннях сітківки весь потік променевої енергії, що надходить крізь зіницю. Завдяки цьому його чутливість велика. Він здатний сприймати енергію, яку несуть 6 – 8 квантів світла. Створення машин, які мали б аналогічну чутливість і могли подібно до ока людини, аналізувати образи, - одне із завдань сучасної фізики. Впродовж свого розвитку людство створювало різні оптичні прилади, які використовувало для того , щоб побачити те, що не могло побачити неозброєним оком. За останні роки завдяки науковому прогресу в електроніці унікальні винаходи стали загальнодоступними. Прогрес докорінно змінює як, джерела так і приймачі світла. тож вам може здатися , що ми марно вивчали розділ фізики « Оптичні явища», що він безнадійно застарів. Але давайте не робити швидких висновків і поговоримо та розглянемо деякі з приладів якими ми користуємося в житті.

Сьогодні тема нашої оглядової конференції «Оптичні прилади в житті людини». І в нас у гостях люди, які безпосередньо мають справу з оптичними приладами. Дозвольте познайомити вас лікар – окуліст, лікар - отораленголог, лікар - ендоскопіст, фотограф, астроном, інженер – оптик , оператор, криміналіст і т.д.. (Діти заздалегідь розбиті на три групи і кожна група отримує завдання, написання доповіді, виготовлення унаочнення (карти ,фото, схеми тощо. Звання , вчені ступені, посади учні можуть придумати самі.)

ІІ . Повідомлення учнів

Першим слово надається лікарям. 1 учень у ролі головного лікаря робить доповідь «Оптичні прилади в медицині». По закінченню доповідач разом з групою « колег» відповідають на питання учнів.

Запитання учнів. 1) Як користуватися біноклем людині ,котра носить окуляри – з окулярами чи без? (В обох випадках бінокль дає чітке зображення.)

2) яку небезпеку для людей, котрі живуть у полярних широтах, становить сніг? (Сніг добре відбиває сонячне проміння. Якщо очі людини не захищені темними окулярами, то це може викликати так звану снігову сліпоту – офтальмію)

3) Що таке акомодація? ( Властивість ока фокусуватися на далеких і близьких предметах.)

4) Чому кришталик дає обернене зображення предмета, а ми бачимо його нормально? ( Це властивість людського мозку. Ново роджена дитина бачить зображення перевернутим і тільки з часом сприймання мозком сигналів стає нормальним.)

Другим до слова запрошується фотограф. 2 учень розповідає про історію фотографії, будову та принцип дії фотоапарата, асистент супроводжує розповідь, заздалегідь підготовленими відповідними демонстраціями.

 

Фотографія була винайдена в 30 роках ХІХ століття і пройшла складний шлях розвитку. Сучасна фотографія знайшла широке застосування в усіх галузях життя. Усім відоме значення художньої фотографії, дітищем якої є мистецтво кіно. … Ви дізналися, що хоча історія фотографії нараховує більше 150 років, але і в старому, і в найсучаснішому фотоапараті одним із найважливіших елементів є оптична система. Отже зарано списувати оптику в архів. Конструкторам сучасних оптичних приладів, і не тільки фотоапаратів і відеокамер, вона ще стане в пригоді.

Запитання учнів. 1) Що таке піксель? (Найдрібніші світлові датчики, якими всипана приймальна пластинка.)

2) Що таке експозиція? ( Інтервал часу, протягом якого світло від об’єктива потрапляє на плівку при фотографуванні; інтервал часу, протягом якого зображення з негатива проектується на фотопапір при звичайному освітлені при друкуванні фотографії.)

3) Чому якість знімків на цифровому фотоапараті краща, ніж немобільному телефоні? (Кількість пікселів приймальної пластинки фотоапарата значно більша ніж у телефоні.)

4) Хто винайшов фотографію? (Французи Жозеф Нісефор Ньєпс(1765 – 1833), Луї Жак Манде Дагер (1787 – 1851) та англієць Вільям Генрі Фокс Тал бот (1800 – 1877.)

Про значення , використання і будову оптичних приладів в інших сферах нам розкажуть представники третьої групи - астроном, криміналіст, інженер – оптик.

Запитання учнів: 1) У скільки разів збільшував перший телескоп збудований Г. Галілеєм? ( Учений довів збільшення своїх телескопів від триразового до тридцяти п’яти разового.)

2) Чому Пулковську обсерваторію (Росія) називають «астрономічною столицею світу»? ( За точність робіт.)

3) яку найбільшу лінзу – об’єктив має рефрактор? (Рефрактор, що має найбільшу лінзу – об’єктив діаметром 102 см знаходиться в Йєрській обсерваторії (США).

4) По відношенню до окуляра, яка лінза – довго фокусна чи короткофокусна є об’єктивом мікроскопа? ( Короткофокусна.)

5) Як треба встановити діапозитив у рамку проектора, щоб зображення на екрані було нормальним? ( Обернено («догори ногами» ) і так , щоб текст читався з справа наліво.)

6) Навіщо об’єктиви проекційних апаратів роблять рухомими? ( щоб добитися чіткості зображення при зміні віддалі від апарата до екрана.)

Заключне слово учителя. Сьогодні прослухавши розповіді людей різних професій, ми почули чимало цікавого, нового. Можливо сьогоднішня зустріч підштовхне вас до ще глибшого вивчення фізичних явищ і до вибору майбутньої професії. А ми з вами ще раз переконалися що знання з оптики були і будуть необхідні людям у всі часи.

ІІІ. Підведення підсумків уроку, виставлення оцінок.

ІV. Домашнє завдання.Повторити § 29, 30. підготуватися до лабораторної роботи «Складання найпростішого оптичного приладу». Пропонується придумати і підготовити матеріал для свого оптичного приладу, скласти його і продемонструвати на наступному уроці.

 

 


Урок 15 (31)

Лабораторна робота № 12 ” Складання найпростішого оптичного приладу.”

Мета. . Навчити учнів складати різні найпростіші оптичні прилади. Розвивати творчий підхід до вирішення питань, спостережливість, уміння ставити перед собою мету і досягати її в практичній роботі. Виховувати самостійність у пошуках вирішення поставлених перед ними завдань. Тип уроку. Урок удосконалення знань, застосування знань на практиці.

Обладнання. Штатив із лапками, 3 лінзи (з фокусними відстанями приблизно 2 см, 5 см, 50 см); дві пластинки (прозора і тоненька напівпрозора), джерело світла.

План уроку. І. Організаційна частина.

ІІ. Виконання лабораторної роботи.

ІІІ. Оформлення звітів.

ІV. Підсумок уроку.

V. Домашнє завдання.

Хід уроку

І.Організаційна частина.

1. Ознайомлення з приладами і матеріалами.

2. Інструктаж з техніки безпеки.

ІІ. Виконання лабораторної роботи.Лабораторна робота виконується згідно з тією інструкцією, яку подано в підручнику стор. 145— 146.

Учитель стежить за дотриманням техніки безпеки і допомагає слабо підготовленим учням.

ІІІ. Оформлення звітів.

Учні в зошитах для лабораторних робіт роблять відповідні записи, записують висновки. Збираються зошити.

 

ІV. Підсумок уроку.

Учні демонструють оптичні прилади виготовлені ними вдома з коротким поясненням їх будови. Якщо таких не виявилось то учитель може запропонувати виготовити вдома такі прилади:

1) Опукла «повітряна» лінза , склеєна з двох скелець від годинника. Збиральною чи розсіювальною буде ця лінза, якщо її помістити на шляху променів у посудину з водою? Відповідь пропонується перевірити експериментально.

2) Виготовлення калейдоскопа. Скласти три смужки скла розмірами 10×3 см, у вигляді трикутної призми, обгорнути папером та склеїти. Виготовити з картону трубку такого діаметру, щоб у ній помістилася призма. Вирізавши (взявши готові) три скляні кружечка, діаметри яких дорівнюють внутрішньому діаметру трубки, один кружечок заклейте (2) чорним папером з невеликим отвором (3) у центрі для спостереження і закріпіть на одному торці трубки. Два інші скляні кружечки (4,5) закріпіть на іншому торці трубки, помістивши між ними подроблені кольорові скельця (1). Зовнішнє скло обклейте цигарковим папером, а трубку калейдоскопа – різнокольоровим. ( Цей оптичний прилад може бути подарком меншим братикам чи сестричкам.)

 

 

Учитель відзначає тих учнів, які були найкраще підготовлені, проявили творчий підхід до виконання роботи, продемонстрували свої моделі оптичних приладів.

V. Домашнє завдання.

Повторити § 23 – 30. Підготуватися до тематичного оцінювання. Повторити відповіді на питання 4 – 7 (стор. 153) з рубрики «Перевір себе».

 

 


Урок 16 (32)

Тема. Тематичне оцінювання.

Мета. Контроль і перевірка рівня навчальних досягнень учнів з вивченої теми.

Тип уроку. Урок контролю й оцінювання знань.

Обладнання. Комплект завдань для тематичного оцінювання.

План уроку. І. Організаційна частина.

ІІ. Виконання завдань тематичного оцінювання.

 

Хід уроку

І. Організаційна частина.

Повідомляються оцінки за лабораторну роботу. Роздаються завдання . коротке пояснення по виконанню роботи.

 

 

ІІ. Виконання завдань тематичного оцінювання.

І варіант


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 158; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты