Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Безпека при монтажі електричних і трубних проводок.




1. При розмотуванні й перенесенні кабелю вручну навантаження на кожного робітника (чоловіка) не повинна перевищувати 35 кг. Жінки до цієї роботи не допускаються. Перенесення кабелю повинні виконувати всі робітники на одному (левом або правом) плечі і обов'язково з боку кабельного каналу. При недостатній кількості робітників кабель рекомендується розмотувати методом петлі з наступною вибіркою її убік кінця траси. Розмотувати кабель із барабана можна тільки при наявності гальмуючого пристрою.

2. При введенні кабелю в трубу робітник повинен стояти не ближче 1,5 м від неї, щоб руки не затягло разом з кабелем у трубу. Перед прокладкою кабелю по кабельних конструкціях у приміщенні, каналах, кабельних спорудженнях треба ретельно перевірити міцність кріплення й стійкість конструкцій. Кабель попередньо розгортають по підлозі або по дну кабельного каналу.

Підйом, кріплення й виправлення кабелю при масі більше 1 кг/м із приставних сходів не допускається. При прокладці кабелю по вертикальній трасі його варто розгортати за допомогою безперервного троса, прикріплюючи до нього кабель через кожні 3-5 м. Встановлення й зняття тимчасових кріплень до троса дозволяються тільки при зупинених лебідках.

3. При кабельних роботах у колодязях і тунелях допуск до них дозволяється тільки після перевірки спеціальним індикатором відсутності в колодязях і тунелях шкідливих газів, а також зайвого кисню в повітрі, що при роботі з відкритим вогнем може викликати вибух цю перевірку забороняється робити відкритим вогнем. Крім неї потрібно вентилятором зробити нагнітання чистого повітря в нижню частину колодязя за допомогою вентилятора, а також провітрити тунелі, відкривши два найближчих до місця роботи люка або двері.

4. Розігрівати кабельну масу й розпалювати паяльні лампи треба поза приміщеннями, тунелів і інших кабельних споруджень; виконувати зазначені операції в колодязях забороняється. Розігрівати кабельну масу треба в спеціально призначеному посуді із цебрі із кришкою й носиком або в електропідігрівачи. Розігрів маси, що перебуває в заводському впакуванні, не допускається. При розігріві на відкритому вогні застосовують жаровню із сухим піском. Заливання кабельних муфт розігрітою масою роблять в окулярах і рукавицях.

При роботі з епоксидним компаундом і іншими токсичними матеріалами необхідно керуватися наступним:

а) до роботи допускаються особи, що пройшли медичний огляд; особи, що мали хоча б у минулому шкірні захворювання,до неї не допускаються;

б) епоксидна смола й затверджувач повинні перебувати в герметичному посуді й у кількості, необхідній лише на один день роботи або на виконання разового завдання;

в) при підготовці епоксидного компаунда робітники повинні бути забезпечені рукавичками;

г) епоксидний компаунд потрібно наносити кистю, шпателем або лопаткою;

д) після вживання тимчасові картонні форми потрібно знищити без попереднього очищення;

е) неотверділу епоксидную смолу, що потрапила на робоче місце або інструмент видаляють ацетоном, після чого це місце або інструмент миють теплою водою з милом;

ж) не допускається зберігати й приймати їжу в приміщенні, де ведуться роботи з епоксидним компаундом; після роботи й перед прийомом їжі руки варто ретельно вимити теплою водою з милом.

Затягування проводів у труби на висоті не можна робити коштуючи на приставних сходах або драбині; для цього рекомендується користуватися лісами, спеціальними настилами або площадками.

При продувці захисних труб не можна стояти проти відкритих кінців труб і протяжних або сполучних коробок. При затягуванні проводів у труби сталевий дріт не повинна мати заломів і зростків і повинна бути надійно з'єднана з усіма проводами, що затягують. При затягуванні проводів у труби повинні, передбачатися міри проти падіння робітника у випадку відриву натягнутого дроту.

При напрямку проводів, що затягують, у захисні труби необхідно дотримувати обережність, щоб пальці рук не були захоплені проводами й затягнуті в трубу. Це особливо важливо при затягуванні проводів у труби через протяжні коробки й електрофітинги.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты