Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація органічних реакцій за типом взаємодіючих реагентів.




Всі реакції, що відбуваються за вільнорадикальним або іонним (нуклеофільним і електрофільним) механізмами можна навести наступними загальними схемами:

  субстрат реагент   продукти реакції  

Взаємодіючі речовини поділяють на субстрати та реагенти. Такий розподіл є досить умовний, але субстратом, як правило, виступає молекула, яка постачає атом карбону для утворення нового зв’язку. В залежності від природи реагента (атакуючої частинки) всі реакції поділяються на нуклеофільні, електрофільні та радикальні.

Нуклеофільні (І) – це реакції, в яких реагентом виступає нулкеофіл (В), що має негативний заряд та хоча б одну неподілену електронну пару. Ця пара електронів утворює ковалентний зв’язок з атомом, з яким вона вступає в реакцію. Умовно всі нуклеофіли можна розділити на три групи:

– аніони: та інші;

– сполуки з вільними парами електронів: та інші;

– ненасичені сполуки з p-електронами: алкени, алкіни, дієни, арени.

Нуклеофльні реакції позначаються символом N.

Електрофільні реакції (ІІ) – це реакції, в яких реагентом виступає електрофіл (Е+), що має позитивний заряд і вакантну (вільну) орбіталь або високу спорідненість до електрона. Ця вільна орбіталь бере участь в утворенні ковалентного хімічного зв’язку з атомом, з яким вона вступає в реакцію. Всі електрофільні реагенти умовно можна розділити на три групи:

– катіони: та інші;

– сполуки з вільними вакантними орбіталями: – кислоти Люїса, та інші;

– сполуки з полярними зв’язками, в яких на атомі карбону існують ефективні позитивні заряди: нітрили R–CºN, карбонільні сполуки RCX=O та інші.

Електрофільні реакції позначаються символом Е.

Радикальні реакції (ІІІ) – це реакції, в яких реагентом виступає радикал (R¢), що не має заряду, але має неспарений електрон на атомній орбіталі. Цей неспарений електрон утворює ковалентний зв’язок з атомом, з яким він вступає в реакцію. Найбільш поширені радикали можна навести наступним рядом: (радикали наведено в послідовності зменшення їх стійкості).

Радикальні реакції позначаються символом R.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты