Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Мимовільна пам'ять дошкільників і умови її розвитку




Тема: Розвиток пам'яті дітей дошкільного віку

Мета: Познайомити студентів із розвитком пам’яті дітей дошкільного віку. Охарактеризувати види пам’яті у дошкільному віці. Сформувати уявлення про управління розвитком пам'яті дітей дошкільного віку.

План:

1. Мимовільна пам'ять дошкільників і умови її розвитку.

2. Довільна пам'ять і етапи її розвитку у дошкільному віці.

3. Формування елементів логічної і інших видів пам'яті у дошкільному дитинстві.

4. Управління розвитком пам'яті дітей дошкільного віку.

5. Психолого-педагогічні умови розвитку пам’яті.

 

Література:

1. Дитяча психологія, Р.В. Павелків, О.П. Цигикало К. «Академвидав» 2008 р, с. 283– 292.

2. Дуткевич Т.В. Дошкільна психологія: Навч.пос.- К.: Центр учбової літератури, 2007, с.152-162

3. Люблінська Г.О. «Дитяча психологія» ⁄- К., 1974, с. 167-197.

4. «Дошкільна педагогічна психологія» за ред. Д.Ф. Ніколенка ⁄– К., 1987

5. Мухіна В.С. «Дитяча психологія». - М.: Просвещение, 1985

6. Психогімнастика. Старший дошкільний вік / Кпоряд. О.А. Атемасова. – Х.:Вид-во «Ранок», 2010. с.64-68.

7. Розвиваємо пам'ять. Робочий зошит. Для старшого дошкільного віку. Тов. «Перо», 2007.

Дошкільний вік характеризується інтенсивним роз­витком здатності до запам'ятовування і відтворення. Ре­зультати мислення фіксуються, зберігаються і відтворю­ються у корі головного мозку. Цей період залишає багато яскравих спогадів на все життя. Пам'ять дошкільника зазвичай має мимовільний характер. Довільна пам'ять, що починає розвиватися у середньому дошкільному віці, сут­тєво вдосконалюється у старших дошкільників.

Результати психологічних досліджень свідчать, що у цей період за домогою слова можна навчити дитину зусил­лями волі зосереджувати увагу на виконанні конкретних завдань.

 

Психічний процес Молодший дошкільний вік Середній дошкільний вік Старший дошкільний вік
Пам’ять Мимовільне запам’ятовування і відтворення Зародження довільної Мимовільна Довільна починає формуватися Довілье відворення виникає раніше від довільного запам’ятовування Мимовільна Формується довільна Застосвання спеціальних прийомів запам’ятовування

 

Мимовільна пам'ять дошкільників і умови її розвитку

Розширення кругозору, оволодіння знаннями, навич­ками і вміннями, ускладнення діяльності, стосунків з до­рослими зумовлюють зміни, якісні перетворення у пам'яті дитини. На основі запам'ятовування дитина розповідає вивчений вірш, використовує у грі засвоєні правила, відтворює показані їй рухи. Іноді дошкільнику не вдається відтворити предмет, згадати вірш, але він легко впізнає їх при наступному сприйманні. У такому разі відсутнє від­творення матеріалу, однак наявне впізнавання, якому та­кож передує запам'ятовування.

Запам'ятовування буває мимовільним (нецілеспрямованим) і довільним (цілеспрямованим). Залежно від особ­ливостей цих процесів пам'ять поділяють на мимовільну і довільну.

Мимовільна пам'ять — запам'ятовування і відтворення матеріа­лу, яке здійснюється без контролю з боку свідомості і без докла­дання зусиль.

Пам'ять дошкільника здебільшого мимовільна, тобто найчастіше він не ставить перед собою свідомої мети щось запам'ятати. Запам'ятовування і пригадування відбува­ються у діяльності і залежать від її характеру. Як ствер­джують психологи, джерелом пам'яті дитини є інтерес.

Вона легко і надовго запам'ятовує те, що її цікавить, при­ваблює своєю яскравістю, незвичністю, динамізмом, з чим вона активно діяла (гралася, конструювала, перекладала тощо). Істотну роль при цьому відіграє слово: називання предметів сприяє кращому їх запам'ятовуванню. Зале­жить розвиток пам'яті і від характеру мовної діяльності, яка вимагає запам'ятовування словесного матеріалу, а та­кож ігрової діяльності.

Мимовільна пам'ять є необхідним елементом і законо­мірним продуктом пізнавальної і практичної діяльності людини, оскільки забезпечує збереження, актуалізацію одержуваної людиною інформації, регуляцію її поведінки. Вона має вибірковий характер, пов'язана з мотивами і ці­лями діяльності. Ефективність мимовільного запам'ятову­вання залежить від ролі у структурі діяльності об'єктів, які дитина сприймає. Отже, необхідною умовою мимовіль­ного запам'ятовування є дійове ставлення до матеріалу. Це підтвердив експеримент з дітьми дошкільного і молодшого шкільного віку, яким було запропоновано класифікувати зображені на 15-ти картинках предмети. На них також бу­ли написані числа. У цьому досліді діти добре запам'ято­вували предмети, а числа їх пам'ять не фіксувала. У дру­гому досліді необхідно було розкласти ті самі картинки у порядку зображених на них чисел. Цього разу діти за­пам'ятовували числа, а не предмети. Предмети і числа во­ни добре запам'ятовували лише під час виконання яки­хось дій з ними. Експеримент довів, що мимовільне за­пам'ятовування під час змістовної для дитини діяльності завжди продуктивніше, ніж довільне. Наприклад, під час класифікації картинок за змістом зображених на них предметів діти запам'ятовували їх краще, ніж у досліді, у якому їм потрібно було запам'ятати картинки, розклавши для цього їх на групи.

Продуктивність мимовільного запам'ятовування під­вищується, якщо запропоноване дитині завдання передба­чає активне орієнтування у матеріалі, виконання мисли­тельних операцій (придумування слів, установлення кон­кретних зв'язків тощо).

У молодшому дошкільному віці єдиною формою робо­ти пам'яті є мимовільне запам'ятовування і відтворення. Дитина запам'ятовує те, на що звертає увагу у діяльнос­ті, що цікавить і справляє враження. Вона ще не може поставити перед собою мету запам'ятати що-небудь, не застосовує для цього спеціальних прийомів. Коли дітям 3-х років запропонували одні картинки розглянути, а ін­ші запам'ятати, вони дивилися на них, міркуючи і згаду­ючи пов'язані з ними випадки з минулого досвіду, але жодних дій для запам'ятовування не виконували. Не на­магалися діти запам'ятати слова і під час гри, виконуючи роль покупця, якому доручено було придбати певні про­дукти (називалось 5 слів).

Щоб дошкільники краще зберегли у пам'яті будь-який матеріал, необхідно організувати їхню діяльність з ним, адже успішність мимовільного запам'ятовування тим кра­ща, чим активніше дитина діє з предметами, які їй необ­хідно запам'ятати, чим важливіші ці предмети у її діяль­ності. Наприклад, діти, яким потрібно розподілити кар­тинки на групи, запам'ятовують їх значно краще, ніж діти, які обмежуються лише їх розгляданням.

Розвиток мимовільної пам'яті відбувається у зв'язку з розширенням інтересів дітей. З формуванням нових інте­ресів до явищ природи, суспільного життя дошкільник зо­середжено їх спостерігає, уважно вислуховує пояснення щодо них, краще запам'ятовуючи.

Особливості запам'ятовування дітьми слів у різних видах діяльності
Вид діяльності Вік
Гра 2,7 2,9 2,0 1,5
Праця 3,5 3,6 3,9 2,9
Слухання оповідання 4,2 4,4 4,8 3,5
Лабораторний дослід 4,6 5,1 5,6 3,8

Істотне значення для запам'ятовування і відтворення мають способи запам'ятовування й умови, у яких вони від­буваються. Це підтвердили дослідження мимовільного, безпосереднього запам'ятовування дошкільниками 10-ти нових слів: у сюжетній грі «Подорож», під час праці, слу­хання оповідання К. Ушинського «З природи» і в умовах лабораторного досліду.

Як свідчать дані таблиці, кількість мимовільно утри­маних у пам'яті слів збільшується з віком дітей в усіх ви­дах діяльності; найефективнішим для збільшення лекси­ки є слухання оповідання (крім 3-річних дітей); найменш ефективне — запам'ятовування в лабораторних умовах.

У маленьких дітей ще немає настанови на запам'ятову­вання запропонованого матеріалу. Тільки після 5-ти років вони починають уважно розглядати матеріал, який необ­хідно запам'ятати, намагаються групувати слова, малюн­ки, застосовуючи різні прийоми для їх запам'ятовування і відтворення.

Мимовільне запам'ятовування в дошкільному дитинс­тві зазвичай дуже точне, а зафіксована в пам'яті інформа­ція зберігається довго. Не втрачає мимовільна пам'ять сво­го значення і в наступні роки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты