Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протипожежний інструктаж та навчання.




З метою запобігання виникненню пожеж, їх поширенню та для боротьби з ними робітники, інженерно-технічні працівники проходять інструктажі й навчання за спеціальними програмами.

Види протипожежних інструктажів:

• вступний;

• первинний;

• повторний;

• позаплановий.

Вступний інструктаж проходять усі робітники, інженерно-технічні працівники та службовці, які приймаються на роботу, допуском. Його проводить спеціальна особа, відповідальна за протипожежну безпеку підприємства, організації. При проведенні цього інструктажу працівників знайомлять з основними вимо­гами Закону України «Про пожежну безпеку», з установленим на підприємстві протипожежним режимом, з найбільше пожежоне-безпечнимиділянками, де забороняється палити, використовувати відкритий погоні,, :і практичними діями у разі виникнення пожежі, З можливими причинами виникнення пожеж і вибухів та заходами щодо їх запобігання.

Первиннийпротипожежний інструктаж новоприйнятий робіт­ник проходить на робочому місці перед початком роботи, а також при переміщенні з одного цеху до іншого, на іншу посаду, спе­ціальність або виробничу операцію.

Під час первинного інструктажу:

• знайомлять з пожежною безпекою цеху, ділянки, з правилами га інструкціями з пожежної безпеки;

• показують запасні виходи, оповіщувачі пожежної сигналізації, вогнегасники, засоби пожежогасіння;

• перевіряють практичні дії особи, яка інструктується на ви­падок пожежі.

Повторний інструктаж проводять безпосередньо в цеху двічі на рік у термін, встановлений керівником підприємства, згідно з програмою первинного інструктажу на робочому місці.

Позаплановий протипожежний інструктаж проводиться при зміні пожежної безпеки технологічного процесу, використанні нових поже -жонебезпечних матеріалів, при самозайманні, загорянні та пожежах.

Навчання правил пожежної безпеки робітників і службовців проводиться на виробництві раз на два роки з метою підвищення рівня їх знань. Перелік професій робітників та посад службовців, з якими мають проводитися заняття за протипожежною програ­мою, визначає головний інженер підприємства.

ІV. Підсумок заняття.

 

Завдання для самостійної роботи студентів:

1. Основні вимоги з пожежної безпеки до приміщень різного призначення, що належать до системи освіти України.

2. Правила безпечного поводження з легкозаймистими і вибухонебезпечними речовинами та матеріалами.

 

Питання для самоконтролю студентів:

  1. Охарактеризуйте законодавчу базу України з питань пожежної безпеки.
  2. Яка відповідальність передбачена за порушення вимог пожежної безпеки?
  3. Назвіть причини виникнення пожеж.
  4. Які є групи протипожежних заходів?
  5. Які протипожежні заходи належать до організаційних?
  6. Перелічіть технічні протипожежні заходи.
  7. Що таке пожежна сигналізація? Як вона працює?
  8. Як здійснюється протипожежний інструктаж?

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты