Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 1. Засади бюджетного устрою та формування бюджетної системи




1.Показники доходів зведеного бюджету України, їх розподіл між державним та місцевими бюджетами, динаміка за останні 15 років.

2.Структура національного багатства та ВВП: тенденції в Україні за останні 15 років. Доходи якого сектору зростають / знижуються найбільш швидко?

3.Обсяги перерозподілу ВВП через бюджет у розвинених країнах за останні 15 років. Аналіз тенденцій та їх причин.

4.Показники видатків зведеного бюджету України, їх розподіл між Державним та місцевими бюджетами, динаміка за останні 15 років.

5.Наскільки високими / низькими є податкові надходження до бюджетів в розвинених країнах за останні 15 років?

6.Аналітична оцінка Конституції України та Бюджетного кодексу України щодо регламентування засад бюджетного устрою.

Тема 2. Склад і структура бюджетної системи України

1.Оцінка структури бюджетної системи України у вертикальному розрізі за останні 18 років.

2.Аналітична оцінка бюджетного права щодо дохідної частини Державного та місцевих бюджетів в Україні, а також позабюджетних цільових фондів держави за останні 18 років.

3.Аналітична оцінка бюджетного права щодо видаткової частини Державного та місцевих бюджетів в Україні, а також позабюджетних цільових фондів держави за останні 18 років.

4.Оцінка розподілу доходів між ланками бюджетної системи за останні 15 років, власні і передані доходи місцевих бюджетів.

5.Оцінка розподілу видатків між ланками бюджетної системи за останні 15 років, видатки місцевих бюджетів на фінансування власних і делегованих повноважень.

6.Чи зростає в Україні частка ВВП, яку централізує держава в бюджетах? Порівняння динаміки ВВП і динаміки бюджетних доходів за останні 17 років.

7.Порівняльний аналіз податкових надходжень у Київській Русі, Російській імперії, Запорізькій Січі, сучасних розвинених країн і в Україні (хто встановлює податки, ступінь їх нормативного регулювання, хто є платниками, яке ставлення до податків).

8.Найбільш вагомі заходи щодо реформування бюджетної системи України, які були здійснені за останні 18 років?

9.Стан Державного та місцевих бюджетів в Україні, динаміка за останні 15 років.

Тема 3. Система доходів, видатків, коедитування і фінансування бюджету України

1.Склад та структура неподаткових доходів зведеного бюджету України, їх динаміка за останні 10 років.

2.Склад та структура податкових доходів зведеного бюджету України, їх динаміка за останні 10 років.

3.Які втрати бюджетів в Україні від податкових пільг за останні 10 років? Аналіз податкових пільг (у розрізі окремих податків).

4.Склад та структура бюджету Пенсійного фонду України, його частка у ВВП і динаміка за останні 10 років.

5.Оцінка динаміки надходжень до бюджетів в Україні за останні 10 років у розрізі окремих податків. Як реформування податкової системи України впливає на ці доходи бюджетів?

6.Рівень податкового навантаження в розвинених країнах останні 10 років. Чи вдалося країнам ЄС знизити рівень податків?

7.Чи високий рівень податкового навантаження в Україні за останні 17 років?

8.Склад та структура видатків зведеного бюджету України за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

9.Склад та структура видатків зведеного бюджету України за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

10. Аналіз фінансування і кредитування бюджетів в Україні за останні 17 років.

11. Дебіторська і кредиторська заборгованість розпорядників бюджетних коштів в Україні за останні 5 років: сучасний стан, динаміка, причини.

Тема 4. Державний бюджет України

1.Склад та структура доходів загального фонду Державного бюджету України, їх динаміка за останні 8 років.

2.Склад та структура податкових надходжень до Державного бюджету України, їх динаміка за останні 10 років.

3.Склад та структура видатків загального фонду Державного бюджету України, їх динаміка за останні 8 років.

4.Склад та структура видатків спеціального фонду Державного бюджету України за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 8 років.

5.Співвідношення загального та спеціального фондів Державного бюджету, динаміка, їх динаміка за останні 9 років та необхідність.

6.Практика фінансування Державного бюджету України за останні 10 років.

7.Наскільки Державний бюджет України є “соціальним” за останні 10 років?

8.Який головний розпорядник коштів Державного бюджету України отримує найбільший обсяг бюджетного фінансування за останні 10 років та ефективність використання цих коштів?

9.Наскільки вагомі неподаткові надходження бюджету до Державного бюджету України за останні 10 років, аналіз їх структури і динаміки?

10. Які видатки розвитку фінансуються з Державного бюджету України, їх структура і динаміка за останні 5 років?

11. Яка структура і динаміка доходів спеціального фонду Державного бюджету України, їх аналіз за останні 8 років?

12. Яка структура і динаміка видатків Державного бюджету України в розрізі відомчої класифікації, їх аналіз за останні 5 років?

13. Яка структура і динаміка видатків Державного бюджету України в розрізі економічної класифікації, їх аналіз за останні 5 років?

14. Яка структура і динаміка видатків Державного бюджету України в розрізі функціональної класифікації, їх аналіз за останні 5 років?

15. Яка структура і динаміка видатків Державного бюджету України в розрізі програмної класифікації, їх аналіз за останні 5 років?

16. Взаємозв’язок дефіциту Державного бюджету України, інфляції і грошової маси в Україні за останні 17 років.

17. Взаємозв’язок дефіциту Державного бюджету України і державного боргу за останні 17 років.

18. Порівняйте динаміку дефіциту Державного бюджету України та платіжного балансу України за останні 10 років.

19. Порівняйте структуру і динаміку джерел покриття дефіциту Державного бюджету України із залишками коштів на Єдиному казначейському рахунку Державного казначейства України та золото-валютні резерви НБУ за останні 10 років.

Тема 5. Місцеві бюджети

1.Загальна структура і динаміка доходів місцевих бюджетів в Україні за останні 15 років.

2.Склад та структура доходів загального фонду місцевих бюджетів в Україні, їх динаміка за останні 8 років.

3.Склад та структура податкових доходів місцевих бюджетів в Україні, їх динаміка за останні 10 років. Структура доходів від загальнодержавних та місцевих податків.

4.Склад та структура доходів спеціального фонду місцевих бюджетів в Україні, їх динаміка за останні 8 років.

5.Загальна структура і динаміка видатків місцевих бюджетів в Україні за останні 15 років.

6.Склад та структура видатків загального фонду місцевих бюджетів в Україні, їх динаміка за останні 8 років.

7.Склад та структура видатків спеціального фонду місцевих бюджетів в Україні, їх динаміка за останні 8 років.

8.Склад та структура видатків місцевих бюджетів в Україні за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

9.Склад та структура видатків місцевих бюджетів в Україні за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

10. Практика фінансування місцевих бюджетів в Україні за останні 10 років.

11. Яка частка доходів і видатків місцевих бюджетів у складі зведеного бюджету України та ВВП за останні 17 років?

12. Чи зростають власні доходи місцевих бюджетів в Україні за останні 17 років?

Тема 6. Міжбюджетні відносини в Україні

1.Обсяг та структура дотацій вирівнювання в розрізі окремих адміністративно-територіальних одиниць за останні 6 років.

2.Обсяг та структура вилучених коштів до державного бюджету в розрізі окремих адміністративно-територіальних одиниць за останні 5 років.

3.Аналіз доходів і видатків місцевих бюджетів в Україні із врахуванням та без врахування міжбюджетних трансфертів за останні 8 років.

4.Склад та структура міжбюджетних грошових потоків в Україні за останні 10 років, тенденції та раціоналізація.

5.Склад та структура власних і переданих доходів конкретного місцевого бюджету за останні 5 років.

6.Склад та структура видатків конкретного місцевого бюджету на фінансування власних і делегованих повноважень за останні 5 років.

7.Яку роль відіграють міжбюджетні трансферти закордоном як надходження місцевих бюджетів за останні 10 років? Як вирішуються проблеми фінансового вирівнювання в ЄС?

Тема 7. Видатки бюджету на економічну діяльність держави та науку

1.Склад та структура видатків Державного бюджету України на економічну діяльність держави за бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

2.Склад та структура видатків Державного бюджету України на операційні витрати держави, їх динаміка і тенденції за останні 10 років.

3.Розподіл видатків на економічну діяльність держави та науку між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

4.Динаміка і структура державних інвестицій в економіку України за останні 10 років. Які причини виявлених тенденцій? Наведіть приклади та їхні наслідки.

5.Динаміка і структура бюджетного кредитування в Україні за останні 10 років. Які причини виявлених тенденцій? Наведіть приклади та їхні наслідки.

6.Динаміка і структура державного субсидіювання в економіку за останні 10 років. Які причини виявлених тенденцій? Наведіть приклади та їхні наслідки.

7.Яка динаміка ставок по депозитам і бюджетним кредитам в Україні за останні 10 років? Порівняйте їх з динамікою облікової ставки НБУ, курсом долара та євро.

8.Організація нагляду за бюджетною діяльністю в Україні за останні 10 років. Які вимоги пред’являє держава до розпорядників бюджетних коштів?

9.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на науку за останні 10 років, пропозиції щодо їх поліпшення. Наведіть приклади та їхні наслідки.

10. Які галузі державного сектору економіки в Україні за останні 10 років є найбільш привабливими для приватного інвестування?

Тема 8. Видатки бюджетів на соціальний захист населення

та соціальне забезпечення

1.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на соціальний захист населення та соціальне забезпечення за бюджетною класифікацією, їх динаміка за останні 10 років.

2.Склад та структура бюджету Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності, динаміка його показників за останні 10 років.

3.Розподіл видатків на соціальний захист населення та соціальне забезпечення між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

4.Фонд України соціального захисту інвалідів, аналіз його доходів і видатків за останні 10 років.

11. Аналіз системи соціальних закладів в Україні за останні 18 років, пропозиції щодо її реформування. Наведіть приклади та їхні наслідки.

12. Аналіз надання житлових субсидій в Україні за останні 10 років, пропозиції щодо реформування. Наведіть приклади та їхні наслідки.

5.Аналіз системи соціального страхування в Україні за останні 18 років, пропозиції щодо її поліпшення.

6.Проаналізуйте бюджет Фонду соціального страхування України на випадок безробіття за останні 10 років.

7.Проаналізуйте бюджет Фонду соціального страхування України від нещасних випадків за останні 10 років.

8.Динаміка мінімальної заробітної плати і пенсії, прожиткового мінімуму за останні 10 років, пропозиції щодо їх реформування для боротьби з бідністю.

9. Динаміка середньої зарплати та заощаджень населення в Україні за останні 10 років, пропозиції щодо їх поліпшення для забезпечення гідного рівня життя.

10. Проаналізуйте склад та структуру видатків бюджетів в Україні на молодіжну політику за останні 10 років. Наведіть приклади та їхні наслідки.

Тема 9. Видатки бюджетів на освіту

1.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на освіту за програмною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

2.Склад та структура видатків Державного бюджету України на аспірантуру і докторантуру, їх динаміка за останні 10 років.

3.Розподіл видатків на освіту між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

4.Структура і динаміка видатків бюджетів на освіту в сільській та міській місцевості і по територіям України за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

5.Структура і динаміка видатків бюджетів в Україні на дошкільну освіту за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

6.Структура і динаміка видатків бюджетів в Україні на шкільну і позашкільну освіту за останні 10 років, пропозиції щодо їх поліпшення.

7.Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на професійно-технічну освіту за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

8.Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на вищу і післядипломну освіту за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

9. Проаналізуйте склад та структуру власних коштів вищих закладів освіти в Україні за останні 10 років. Наведіть приклади та їхні наслідки.

Тема 10. Видатки бюджетів на охорону здоров’я

1.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на охорону здоров’я за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

2.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на охорону здоров’я за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

3.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на охорону здоров’я за програмною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

4.Розподіл видатків на охорону здоров’я між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

5.Структура і динаміка видатків бюджетів на охорону здоров’я в сільській та міській місцевості і по територіям України за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

6.Структура і динаміка видатків бюджетів в Україні на амбулаторно-поліклінічну мережу за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

7.Структура і динаміка видатків бюджетів в Україні на лікарняну мережу за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

8.Проаналізуйте склад та структуру власних коштів закладів охорони здоров’я в Україні за останні 10 років. Наведіть приклади та їхні наслідки.

Тема 11. Видатки бюджетів на духовний та фізичний розвиток

1.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на духовний та фізичний розвиток за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

2.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на духовний та фізичний розвиток за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

3.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на духовний та фізичний розвиток за програмною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

4.Розподіл видатків на духовний та фізичний розвиток між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

5.Структура і динаміка видатків бюджетів на духовний та фізичний розвиток в сільській та міській місцевості і по територіям України за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

6.Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на культуру та мистецтво за останні 17 років, пропозиції щодо її поліпшення.

7.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на архівну справу за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

8.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на засоби масової інформації за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

9.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на кінематографію за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

10. Аналіз структури та динаміки видатків Державного бюджету України на фізичну культуру і спорт за останні 10 років, пропозиції щодо їх поліпшення.

11. Проаналізуйте склад та структуру власних коштів закладів культури та мистецтва в Україні за останні 10 років. Наведіть приклади та їхні наслідки.

Тема 12. Видатки бюджетів на оборону та управління

1.Склад та структура видатків Державного бюджету України на оборону за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

2.Склад та структура видатків бюджетів в Україні на управління за функціональною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

3.Склад та структура видатків Державного бюджету України на оборону за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

4.Склад та структура видатків зведеного бюджету України на управління за економічною бюджетною класифікацією, їх динаміка в останні 10 років.

5.Розподіл видатків на управління між ланками бюджетної системи (динаміка за останні 10 років).

6.Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на оборону за програмною бюджетною класифікацією в останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

7.Структура і динаміка видатків Державного бюджету України на органи законодавчої і виконавчої влади за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

8.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на судову владу за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

9.Аналіз структури і динаміки видатків Державного бюджету України на прокуратуру за останні 10 років, пропозиції щодо її поліпшення.

Тема 13. Затрати бюджетів на обслуговування

і погашення боргових зобов’язань

1.Які державні цінні папери є найбільш привабливими на вітчизняному фінансовому ринку за останні 10 років? Визначте їхню дохідність та порівняйте з динамікою ставок по депозитам і курсом євро та долара.

2.Які державні запозичення є дешевшими для України: внутрішні чи зовнішні? Порівняння процентних ставок за останні 10 років.

3.Динаміка внутрішніх державних запозичень і процентних ставок за останні 10 років. Чи є державний борг тягарем для України за останні 10 років?

4.Аналіз обсягу та структури державного боргу України за ознаками умовності, валютою погашення та видів процентних ставок, його динаміка з 1992 року.

5.Зовнішній державний борг, його рівень та деталізована структура за останні 10 років.

6.Внутрішній державний борг, його рівень та деталізована структура за останні 10 років.

7.Боргові зобов’язання державних та місцевих органів влади, їх структура та динаміка за останні 10 років.

8.Аналіз витрат Державного бюджету України на обслуговування державного боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

9.Аналіз витрат Державного бюджету України на погашення державного боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

10. Аналіз витрат конкретних місцевих бюджетів в Україні на обслуговування та погашення місцевого боргу, їх обсяг, рівень, структура та динаміка за останні 10 років.

11. Середньостроковий прогноз витрат Державного бюджету України на погашення та обслуговування державного боргу за діючими на теперішній час борговими зобов'язаннями, їх обсяг, строки та структура.

12. Скільки держава витрачає на обслуговування і на погашення державного боргу за останні 10 років? Співставлення цих витрат з ВВП, з видатками бюджету, з доходами бюджету, з податковими доходами бюджету.

13. Бюджетний дефіцит і державний борг у розвинених країнах за останні 15 років. Чи вдалося країнам ЄС істотно знизити рівень державного боргу?

14. Оцінка показників боргового навантаження для України за останні 15 років. Чи становить державний борг загрозу фінансовій безпеці Україні?

Примітка. Студент за власним бажанням може запропонувати додатково актуальне питання, яке має відповідати програмі курсу та бути узгоджене з викладачем.

Мета експертної оцінки – дати обґрунтований висновок (експертне заключення).

Готуючи експертну оцінку, студент:

— обирає питання і погоджує його з викладачем;

— досліджує питання, шукаючи факти, аргументи “за” і “проти”, здійснює підборку та опрацювання широкого кола статистичних даних. Часовий період, за який проводиться аналіз, має складати не менше п’яти останніх років;

— готує висновок;

— оприлюднює висновок в аудиторії на семінарі (максимум – 5-6 хвилин).

Інформаційні та літературні джерела студент обирає самостійно. Письмове оформлення не є обов’язковим.

Критеріями оцінки є кількість опрацьованих статистичних матеріалів, якість аналізу, вміння сформулювати висновки та обґрунтовувати їх.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты