Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інструкція до роботи з Project Expert




Лабораторна робота № 3

Фінансове моделювання та аналіз інвестиційного проекту з використанням системи Project Expert

Мета роботи: Одержати практичні навички використання засобів Project Expert для створення інвестиційного проекту, проведення його аналізу та формування бізнес-плану.

План виконання лабораторної роботи

1. Розробити модель інвестиційного проекту, визначивши вид економічної діяльності, тривалість проекту, види продукції або послуг, структуру підприємства, стартовий баланс (за необхідності), план виробництва і збуту, прямі й непрямі витрати.

2. Ввести дані щодо моделі проекту у Project Expert, здійснити обрахування проекту, визначити потребу у фінансуванні і вибрати джерела фінансування.

3. За допомогою засобів Project Expert виконати аналіз проекту і зробити висновки щодо його реальності і можливостей оптимізації.

4. Сформувати і надрукувати бізнес-план проекту і оформити звіт з лабораторної роботи. Звіт вміщує титульний аркуш, короткий опис роботи з системою, сформований у Project Expert бізнес-план інвестиційного проекту і висновки щодо ефективності проекту.

Інструкція до роботи з Project Expert

1. Запустити програму, активізувавши командну послідовність Пуск/Программы/Project Expert 6 Holding/Project Expert 6 Holding. Вибрати команду меню Проект/Новый (або натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів) і у вікні Новый проект (рис. 1) ввести:

· назву проекту (наприклад, Проект меблевої фабрики, Проект автозаправки);

· варіант (довільну назву варіанту, наприклад, 1 або Оптимістичний);

· автора (прізвище, спеціальність і номер групи студента);

· тривалість (2 роки);

· ім’я файлу. Для цього натиснути кнопку Пролистать і у списку Каталоги відкрити папку, у якій буде збережено файл, а у полі Имя файла ввести ім’я файлу з розширенням .pex (рис. 2);

· у полі Шаблон залишити запропонований програмою шаблон (який містить лише дані про податки). Натиснути OK. Під час подальшої роботи над проектом час від часу зберігати файл проекту.

Рис. 1. Вікно Новый проект

 

Рис. 2. Визначення каталогу і імені файла

2. УрозділіОкружение вибрати модуль Валюта. Вибрати основну валюту (гривня) та другу (долар США). Ввести величини приросту курсу другої валюти в % (без знаку, якщо курс збільшується; зі знаком «-», якщо курс зменшується) (рис. 3).

Рис. 3. Вибір валют для проекту

 

3. Розділ Проект.

3.1. У модулі Список продуктів ввести 2-3 продукти виробництва (послуги), з яких один може витрачатись при виробництві іншого (наприклад, «стілець» і «меблевий гарнітур»; «заміна мастила» і «дрібний ремонт автомобіля»). Ввести з клавіатури одиниці виміру. Дати початку продажів залишити без змін (рис. 4).

Рис. 4. Уведення інформації про продукти

 

3.2. У модулі Отображение данных/Масштаб вибрати масштаб (по місяцях до закінчення проекту) (рис. 5). У вкладці Отображение данных/Итоговые таблицы указати бажані характеристики. У вкладці Отображение данных/Таблица кэш-фло активізувати опцію Дисконтировать строки при отображении, якщо у результатах потрібно бачити звіт про грошові потоки, перераховані з урахуванням ставки дисконтування (див. пункт 3.3). Всі установки щодо відображення даних можна буде змінювати під час перегляду результатів з метою подання даних у потрібному вигляді.

Рис. 5. Визначення масштабу відображення даних

 

3.3. У модулі Настройка расчета/Ставка дисконтирования вказати крок дисконтування (рік) і ставки дисконтування (приблизно, 15% для гривні і 9% для долара). Ставка дисконтування використовується для перерахування майбутніх надходжень на момент початку проекту і приблизно дорівнює процентній ставці банку. У вкладці Настройка расчета/Детализация активізувати опцію Разнесение издержек (рис. 6). У вкладці Настройка расчета/Показатели эффективности активізувати опцію урахування процентів по кредитах і зменшити долю виплат до 60-80%.

Рис. 6. Активізація опції Разнесение издержек

 

4. Розділ Компания.

4.1. Для проектів, що розробляються на базі діючого підприємства, у модулі Стартовий баланс ввести баланс підприємства. Для нових проектів баланс не вводити. Активи для нового підприємства будуть описані пізніше, за виконання пункту 6.1 даної інструкції.

4.2. У модулі Банк. Система учета вибрати місяць початку фінансового року (січень) та принцип обліку запасів матеріалів, комплектувальних виробів і готової продукції на складах підприємства:

· FIFO - метод оцінювання запасів за цінами перших закупок («first input first output»). Собівартість товарів, куплених раніше, переноситься в першу чергу на товари, продані раніше. Метод збільшує вплив циклу економічного розвитку на показник доходу;

· LIFO - метод оцінювання запасів за цінами останніх закупок («last input first output»). Собівартість товарів, куплених в останню чергу, використовується для визначення вартості товарів, проданих в першу чергу. Метод згладжує вплив циклів економічного розвитку;

· По-середньому. Собівартість товарів, придбаних протягом періоду, визначається як середня ціна закупівель за період.

4.3. У модулі Структура компании додати у компанію не менше двох підрозділів (цехів, філій, дослідних підрозділів тощо) за допомогою кнопки Добавить подразделение або контекстного меню. Ввести найменування підрозділів. Розподілити обсяги виробництва продукції між компанією та її підрозділами. Для цього зменшити обсяги продукції, що припадають на компанію, або взагалі вилучити деякі з продуктів (за допомогою кнопки Удалить) і додати їх у підрозділи (кнопка Добавить продукт). Загальний обсяг виробництва кожного продукту має становити 100 % (рис. 7).

Рис. 7. Визначення структури компанії і розподіл обсягів виробництва

 

5. Розділ Окружение.

5.1. У модулі Учетная ставка задати ставку рефінансування - частку, у якій процентні платежі за кредити відносяться на витрати (решта - на прибуток). Значення ставки рефінансування не перевищує значення процентної ставки плати за кредит і може дорівнювати для гривні 15%, для долара - 9%.

5.2. У модулі Инфляция ввести рівні інфляції для обох валют. Інфляція може вводитись окремо для кожної групи об’єктів (якщо для них рівні інфляції різні) або одразу для всіх груп об’єктів, якщо вибрано опцію Использовать для всех объектов. Інфляцію для наступних років (після першого) можна ввести, вказавши тенденції змінення (у разі зменшення - зі знаком «-») і натиснувши кнопку Пересчитать (рис. 8).

Рис. 8. Введення проценту інфляції

 

5.3. У модулі Налоги замінити параметри стандартних для російського законодавства податків, заданих файлом шаблону, на українські. Зайві податки вилучити за допомогою клавіші Del. Створити нестандартний податок, для чого ввести назву податку, процентну ставку, вибрати зі списку Налогооблагаемая база рядок Настраиваемая і натиснути кнопку Формула. При побудові формули для бази податку виконати такі дії (рис. 9):

· вибір найменування таблиці, з якої необхідно взяти дані для розрахунку, у полі Таблица;

· вибір рядка таблиці, який увійде у формулу, у полі Строки таблицы;

· уведення числового множника для вибраного рядка в поле, розташоване ліворуч від найменування рядків;

· натиснення кнопки із зображенням знаку «+» або «-», що визначає, з яким знаком увійде вибрана величина у формулу;

· для включення у формулу константи ввести її найменування у поле Фиксированная строка і натиснути кнопку Редактировать. У рядку, що відкриється, ввести числові значення, котрі залежно від обраного знаку додаватимуться до (або відніматимуться від) значення бази у періоди часу, вказані у шапці таблиці.

Рис. 9. Створення нестандартного податку

 

6. Розділ Инвестиционный план.

6.1. У модулі Ресурсы ввести декілька ресурсів, які витрачатимуться під час попередньої та підготовчої стадій інвестиційного плану, наприклад, транспортні засоби, менеджер, будівельні робітники, будівельні матеріали, обладнання. Додавання нового ресурсу здійснюється за допомогою клавіші Insert або команди контекстного меню Добавить. Для нового ресурсу вибрати тип з випадного списку, вказати одиницю виміру і ціну (рис. 10).

Рис. 10. Редагування ресурсів

 

6.2. У модулі Календарний план ввести етапи проекту.

На попередній стадії інвестиційного плану можуть реалізовуватись етапи: техніко-економічне обгрунтування проекту, технічне завдання, вибір джерел фінансування, погодження проекту із зовнішніми організаціями. На підготовчій стадії: реєстрація і створення підприємства; науково-дослідні роботи; підготовка проектної, конструкторської та технологічної документації; будівельні роботи; купівля і монтаж обладнання; рекламні заходи. На виробничій стадії: виробництво кожного виду продукції (послуг). Спочатку слід ввести етапи попередньої і підготовчої стадій, а потім виробничі етапи.

Для додавання у діаграму Гантта нового етапу необхідно використовувати екранну кнопку (Добавить этап). Для введення невиробничих етапів потрібно вказувати їх назву, обсяги витрат ресурсів, тривалість. Для таких етапів як «купівля (оренда) земельних ділянок», «цех: проектування, будівництво», «обладнання: купівля, встановлення, налагодження» у вікні Редактирование этапа проекта належить активізувати опцію Этап является активом і натиснути кнопку Характеристики (рис. 11). Далі у вікні Характеристики актива вибрати тип активу за допомогою перемикача і ввести дані щодо амортизації активу.

Рис. 11. Редагування етапу

 

Для додавання у діаграму виробничого етапу слід натиснути екранну кнопку (Добавить производство) і вибрати найменування продукту (послуги). Зазначені дії слід повторити для всіх видів продукції (послуг). Етап виробництва слугує лише для позначення можливості виробництва, а не фактичного його початку. Фактичний початок виробництва і його обсяги визначаються операційним планом проекту.

При необхідності об’єднати етапи в групи слід виділити декілька етапів і натиснути кнопку Сгруппировать. При цьому група етапів буде підпорядкована попередньому етапу.

Для хронологічного зв’язування етапів слід натиснути кнопку (Связывание) і протягнути курсором з натиснутою кнопкою миші від одного до іншого етапу (рис. 12). Для повернення до звичайного вигляду курсора натиснути екранну кнопку Выделение.

Рис. 12. Діаграма Гантта з хронологічно пов’язаними етапами

 

Для переміщення етапу слід скористатися кнопкою (Перемещение).

7. Розділ Операционный план.

7.1. У вікні модуля План сбыта активізувати опцію Детальное описание. Додати варіанти збуту продуктів (наприклад, «на експорт»), використовуючи клавішу Insert і екранну кнопку Варианты, і ввести ціни на продукти в основній валюті з урахуванням ПДВ (для внутрішнього ринку) або другій валюті з урахуванням податку на експорт (для зовнішнього ринку). Для всіх варіантів ввести обсяги збуту, натиснувши екранну кнопку Быстрый ввод і указавши максимальний обсяг продажів та тривалість періоду росту обсягу продажів, час початку спаду обсягу продажів і тривалість життєвого циклу продукту. Після введення обсягів продажів необхідно обнулити обсяги у тих місяцях, що за календарним планом передують етапам виробництва (див. пункт 6.2 даної інструкції), а також за перший місяць виробництва (якщо не було введено запасів готової продукції у балансі) (рис. 13). За необхідності можна ввести дані у вкладках Ценообразование, Условия оплаты, Условия поставок. Дані щодо нестандартних податків та інфляції для окремих видів продукції, введені у вкладці Ценообразование, мають пріоритет над тими значеннями, що були введені у розділі Окружение.

Рис. 13. План збуту

 

7.2. У модулі Материалы и комплектующие за допомогою клавіші Insert або команди Добавить контекстного меню додати три-чотири види матеріалів або комплектувальних виробів, що мають використовуватись при виробництві готової продукції, вказавши для кожного виду одиницю виміру і ціну (рис. 14).

Рис. 14. Уведення матеріалів і комплектувальних виробів

 

7.3. У модулі План производства для кожного виду продукції слід ввести прямі витрати на одиницю продукції і графік виробництва. Під час введення прямих витрат необхідно стежити за тим, щоб їх загальна вартість на одиницю продукції не перевищувала ціну, введену у модулі План сбыта.

У вкладці Материалы вибрати опцію Список материалов и комплектующих і за допомогою клавіші Insert або контекстного меню додати у список матеріали і комплектувальні вироби та вказати норми іх витрат на одиницю продукції (рис. 15).

Рис. 15. Уведення норм витрат матеріалів на виріб

 

У вкладці Сдельная зарплата вибрати опцію Суммарные прямые издержки та ввести величину зарплати на одиницю продукції.

У вкладці Продукты за допомогою клавіші Insert або контекстного меню указати, які продукти власного виробництва витрачаються на виробництво готової продукції, і ввести норми їх витрат (рис. 16).

Рис. 16. Уведення норм витрат продуктів власного виробництва на виріб

 

У вкладці График производства надаються такі можливості вводу обсягів виробництва: неограниченное производство - автоматизований розрахунок обсягу виробництва, що є достатнім для забезпечення обсягу збуту; фиксированный объем производства - введення обсягів за календарні періоди у натуральному вираженні. У другому випадку необхідно розрахувати обсяги виробництва, які забезпечують потреби збуту та витрат на виробництво, але не створюють надмірних запасів готової продукції.

7.4. У модулях План по персоналу та Общие издержки визначаються непрямі (загальні) витрати по проекту. За допомогою клавіші Insert або контекстного меню у модулі План по персоналу потрібно ввести посади управлінського персоналу (наприклад, директор, менеджер, начальник цеху), а також указати їх зарплату (рис. 17).

Рис. 17. План персоналу

 

7.5. У модулі Общие издержки ввести відомості щодо загальних витрат (наприклад, на придбання обчислювальної техніки, електроенергію, рекламу) (рис. 18).

Рис. 18. Уведення загальних витрат

 

7.6. Після створення моделі інвестиційного проекту здійснити обрахування проекту, активізуючи пункт меню Результаты/Пересчет або натиснувши кнопку (Расчет) інструментальної панелі, або натиснувши клавішу F9. При появі повідомлень щодо невідповідності обсягів або термінів виробництва та збуту перевірити календарний план, плани збуту та виробництва, дати можливого початку продажів у модулі Список продуктов вкладки Проект.

8. Розділ Финансирование.

8.1. У модулі Акционерный капитал натиснути кнопку Дефицит і після обрахування проаналізувати інформацію з таблиці Кеш-Фло з указанням початкового та максимального дефіциту готівкових коштів. У разі дефіциту, що триває протягом усього періоду проекту, необхідно перевірити, чи не перевищують суми прямих витрат ціни на продукти. При наявності початкового дефіциту (рис. 19) визначити стратегію фінансування проекту, передбачивши залучення капіталу (акціонерного або позикового) лише у ті періоди, коли це необхідно. Ввести дані щодо залучення капіталу у модулях Акционерный капитал або Займы (рис. 20) і знову натиснути кнопку Дефицит. Повторювати ці дії, поки сума дефіциту не буде нульовою (рис. 21).

Рис. 19. Виявлення дефіциту готівкових коштів

 

Рис. 20. Уведення інформації про позику

 

 

Рис. 21. Повідомлення щодо відсутності дефіциту готівкових коштів

 

8.2. У разі використання акціонерного капіталу у модулі Распределение прибыли визначити долю прибутку, яка має витрачатися на виплату дивідендів.

8.3. У разі наявності вільних грошових коштів можна передбачити їх вкладення у цінні папери або на банківський депозит. Інформацію про ці операції можна ввести у модулі Инвестиции.

9. Розділ Результаты.

9.1. Проаналізувати результати, подані у стандартних звітах Прибыли-убытки (рис. 22), Кэш-фло, Баланс, Отчет об использовании прибыли, а також Детализация результатов.

Рис. 22. Звіт про прибутки та збитки

 

9.2. У модулі Отчет натиснути кнопку Добавить, далі вибрати варіант звіту Стандартный. У вікні Стандартный отчет вибрати напрямок передачі звіту - Microsoft Word, мову звіту, помітити позначками декілька розділів звіту і натиснути ОК. Далі активізувати команду меню Проект/Печать, після чого звіт буде передано у MS Word. У разі успішної передачі звіту виділити його і вибрати шрифт з символами кирилиці.

10. Розділ Анализ проекта.

10.1. Проаналізувати показники, наведені у таблицях Финансовые показатели та Эффективность инвестиций.

10.2. У модулі Анализ чувствительности у списку ліворуч вибрати параметри або ставку дисконту, які використовуватимуться у аналізі чутливості як змінні. У списку праворуч вибрати показник, чутливість якого досліджуватиметься. Вказати інтервал змінення і натиснути кнопку Пересчитать. Далі натиснути кнопку Графік і проаналізувати результати впливу параметрів.

10.3. У модулі Монте-Карло виконати аналіз проекту з урахуванням неточності вхідних даних. Для цього здійснити дії:

· за допомогою кнопки Добавить вибрати вхідні дані і вказати інтервал можливих відхилень їх значень;

· натиснути кнопку Пересчитать;

· активізувати вкладку Результаты і проаналізувати очікувані значення показників ефективності проекту, статистичний розподіл цих значень і значення показника стійкості проекту. При цьому використовувати дані таблиці і форму графіків, що виводяться на екран при натискуванні кнопки Показать.

10.4. У модулі Разнесение издержек здійснити рознесення витрат по продуктах або підрозділах. Для цього виконати дії:

· вибрати тип витрат зі списку;

· встановити перемикач у положення Разносить издержки по схеме;

· встановити курсор проти виду витрат у верхній таблиці;

· у схемі рознесення встановити перемикач у положення По продуктам або По подразделениям;

· за допомогою кнопки Добавить додати у нижню таблицю продукти або підрозділи і указати частки рознесення витрат в процентах (рис. 23).

Рис. 23. Рознесення витрат

 

10.5. У модулі Анализ безубыточности побудувати графік точки беззбитковості. Для цього слід натиснути кнопку Пересчет, вибрати продукт і місяць для побудови графіку, клацнути на відповідній клітині у таблиці і натиснути кнопку Показать (рис. 24).

Рис. 24. Аналіз беззбитковості

 

11. Розділ Актуализация.

11.1. У модулі Актуализация ввести деякі з фактичних даних про рух грошових коштів за 1-2 місяці проекту. Для цього у полі з прокруткою указати період, за який вводяться фактичні дані, і ввести дані у таблицю (рис. 25). Потім закрити вікно Актуализация (натиснути ОК) і виконати обрахування проекту.

 

Рис. 25. Уведення фактичних даних

 

11.2. Після цього ознайомитись зі змістом актуалізованого звіту «Кеш-фло». Для анализу відповідності фактичних і планованих грошових потоків використовується звіт Рассогласование кэш-фло (рис. 26), у якому подані суми неузгоджених надходжень і виплат у кожний період часу. Червоним кольором показані суми дефіциту надходжень або перевищення витрат. Чорним кольором показані надходження понад плану або економія витрат.

 

Рис. 26. Неузгодження Кеш-фло

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 169; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
в отношении которых функции учредителя осуществляет Комитет по культуре | Цель — организация обмена опытом в сфере электронного обучения, дистанционных образовательных технологий.
lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.027 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты