Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Підсумок




Language teaching approaches

На сучасне навчання іноземних мов вплинуло багато методів, які відповідали вимогам суспільства свого часу та свідчили про постійний творчий пошук ефективних прийомів навчання. Основ­на різниця між ними полягає у меті та цілях навчання. Відповідно до цього особлива увага приділяється тому чи іншому аспекту іно­земної мови, ступені використання рідної мови, ставленню до по­милок, формам роботи на уроці та ролі вчителя в навчальному процесі.

Метою граматико-перекладного методу було вивчення грама­тики, навчання читання та перекладу текстів на рідну мову, що не сприяло розвитку навичок усного мовлення.

Прямий метод, навпаки, ставив за мету навчання розмовної мови природним шляхом, через аудіювания, імітацію та багатора­зові повторення.

Ситуативний підхід до вивчення мови націлює учня на практи­чне оволодіння всіма навичками мовленнєвої діяльності через вправляння у вживанні структур у значущому контексті.

Метою аудіо-лінгвального методу є практичне навчання усного мовлення на основі знань граматики, яка вводиться та опрацьову­ється у мовних моделях (структурах). Велика увага приділяється фонетичній правильності висловлювань.

 

 

Комунікативний метод має на меті інтегрований розвиток усіх навичок мовленнєвої діяльності, що є запорукою здатності учнів користуватися іноземною мовою для досягнення комунікативних цілей. Великого значення набуває урізноманітнення форм інтерак-тивності, особливий наголос робиться на використанні групової та парної роботи.

Метод повної фізичної реакції використовується тільки на по­чатковому етапі вивчення іноземної мови для розвитку навичок аудіювання. Учні демонструють розуміння інструкцій через їх ви­конання.

"Мовчазний метод " побудований на розвитку усного мовлен­ня, правильність якого забезпечується практичним знанням грама­тики. Вчитель виконує роль організатора навчального процесу, спостерігаючи та оцінюючи діяльність учнів на уроці.

"Природний" шлях вивчення мови передбачає розвиток всіх навичок мовленнєвої діяльності, необхідних для усної та письмо­вої комунікації. Згідно цього методу вчитель є основним джерелом інформації. Велика увага приділяється створенню дружньої атмо­сфери як запоруки успішного навчання.

Сугестивний метод був створений дл. інтенсивного навчання іншомовного спілкування дорослих людей. Завдяки використанню ігрових форм навчання, рольових ігор та полілогів, перекладених на рідну мову, створювався сприятливий психологічний клімат у групі, доброзичливі стосунки між учнями та учителем.

Сучасні вчителі часто віддають перевагу еклектичному способу навчання іноземних мов, що полягає у довільному підборі прийо­мів та засобів, запозичених із різних методів.

Успіх роботи вчителя залежить не тільки від обраної методики, але й від усвідомлення та урахування психологічних і вікових осо­бливостей дітей.

 

 

Discussion questions:

1. What language teaching approaches can be made use of at the beginner's level?

2. Which of these approaches have you experienced as a pupil?

3. How do the age peculiarities influence the process of teaching?

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты