Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МАТЕРІАЛ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ. В європейській історії період від останньої третини XIII ст




В європейській історії період від останньої третини XIII ст. і до кінця XVI ст. ввійшов під назвою доби Відродження. За досить короткий термін суспільною свідомістю опанували ідеї свободи і гідності людської особис­тості. Велось обгрунтування пошуків щастя не у потойбічному світі, а в реальному земному житті. Якщо у середньовіччі традиційною категорією суспільної свідомості була доля (фатум), яка виражала сувору залежність людини від зовнішніх невблаганних сил, то тепер з'явилась категорія фор­туни, яка надавала людині можливість власного вибору долі. Виходячи з цього, перевага надавалась особистому ставленню людини до Бога, а не церкві як проміжній ланці між Богом і особою. А відтак створювався ідео­логічний фундамент для Реформації - широкого суспільного руху, спрямо­ваного проти монополізму католицької церкви в суспільному житті.

Поряд з масовими селянськими повстаннями і виступами проти фео­дального гноблення посилилась боротьба і проти політики церкви в суспі­льстві, що призвело до появи єретичних течій, ідеологами яких були Джон Уїкліф (Англія) та Ян Гус (Чехія). їхні думки та дії стосувались подолання феодальної роздробленості, формування єдиної національної державності, скасування привілеїв церкви, оновлення її на засадах повернення до ран­ньохристиянських цінностей.

Формування нових економічних відносин ініціювало пошук нових форм державності з якісно іншими владними інститутами, а також розроб-


нових правових форм, які б регулювали ці відносини і забезпечували захист інтересів власників. Спробу вирішити ці проблеми зробили пред­ставники ранньобуржуазних вчень про державу і право. Які головні ідеї були притаманні цим вченням?

1. Ідея суверена (єдиновладного правителя) як джерела політичної вла-
в державі стала центральною у державно-правових вченнях XVI ст.
жава в творчості мислителів цієї доби вбачалась єдиним гарантом мир­
ного співжиття, засобом подолання середньовічної анархії.

2. Головною проблемою державно-правової думки цієї доби стала про-
Ііема сильної світської влади, здатної оберігати власника і забезпечувати
-.алежний правовий порядок у суспільстві. В той же час така влада не по-
мннабути тоталітарною, втручатися в приватне життя особи.

3. Формувалась ідея громадянського суспільства, яке б поєднувало ін­
тереси приватних власників.

4. Розроблялось поняття національної держави, яка ставала суб'єктом
політичного життя і являла собою політичне утворення з єдиною територі-
-:ю, єдиним правовим режимом, етнічно однорідним або різнорідним насе-

шям.

5. Продовжувала розвиватись ідея природного права, яке все тісніше
поєднувалося з державою.

6. Розпочалось формування принципів міжнародного права, проблеми
співвідношення свободи і права, права і закону, індивіда і держави.

Представники ранньобуржуазних вчень про державу і право здійснили :пробу висвітлити ці проблеми. Держава і право стають об'єктами пізнан­ня. Одну з перших світських державно-правових концепцій цього періоду розробив італійський мислитель, дипломат і політичний діяч, "батько полі­тології" Ніколло Макіавеллі(1469-1527). Найвідомішими його творами є "Монарх", "Міркування про першу декаду Тіта Лівія", "Історія Флоренції".

Найбільшою заслугою Макіавеллі в історії вчень про державу і право є наповнення поняття "держава" тим змістом, який воно має в сучасній юри­дичній науці. Це - перше.

Друге. Держава у вченні філософа мислиться не як інституція, а як уза­гальнююче поняття "політичного стану суспільства", його політична форма організації. Іншими словами, держава - це не образ правління чи апарат, а спільність людей, пов 'язаних політичними відносинами.

Третє. Макіавеллі застосував новий термін "stato" (держава), абстрагу­ючись при цьому від конкретних історичних форм держави (поліс, монархія, республіка, олігархія тощо). Відповідно до його вчення, держава - це полі­тичний стан суспільства (стан владарювання та підлеглості), політичних відносин (відносин панування і підкорення) з органами влади, юстицією, пра­вом, відповідними законами. Важливим атрибутом держави є політична вла­да, під якою розумілася сила, здатна примушувати підлеглих до покори.


 




 


Джерелом розвитку держави та зміни її форм є взаємна боротьба наро­ду та аристократії. Цій проблемі Ніколло присвячує значну частину свого твору "Монарх".

- Форма держави залежить від кількості правителів. Це - або респуб­
ліки, або держави, що управляються єдиновладно (монархії).

- У деморалізованому суспільстві, переконував мислитель, жодна вла­
да не буде ефективною, крім абсолютної монархії. Правитель як творець
держави може перебувати поза законом і поза мораллю. Еталону для оцін­
ки вчинків монарха не існує. Єдиним критерієм визнається успіх політич­
них заходів, яких він вживає для посилення могутності своєї держави.

- Досліджуючи процес утворення монархії, Макіавеллі дійшов виснув-
ку, що єдиновладдя буде стабільним тоді, коли воно створене завдяки ба­
жанню двох суспільних станів: знаті і простого народу. Прагнення до утво­
рення держави з такою формою правління має бути одночасно як у знаті,
так і у простого народу. З цієї тези мислитель виводить цікаве узагальнен­
ня: знать як менше суспільне угрупування не може протистояти народові
та висуває когось одного, щоб за допомогою його влади захистити свої
інтереси; а народ в особі монарха прагне знайти гаранта своїх прав, які
постійно намагається обмежити знать.

- В усіх випадках, розмірковує філософ, вдалішою буде монархія, яка
утворена прагненням народу,
оскільки "...у народу чесніша мета, ніж у
знаті: знать прагне пригноблювати народ, а народ не бажає бути пригноб­
леним". Правда, тут Макіавеллі дещо ідеалізує роль і значення народу, під­
креслюючи, що з народом, який вороже настроєний до монарха, вдіяти ні­
чого не можна, оскільки його в державі значно більше, ніж знаті. Тому мо­
нарх повинен підтримувати дружбу з народом.

- В разі, коли монарх отримує владу з рук знаті, першим його
обов'язком повинно бути прагнення заручитися підтримкою народу, вжити
заходів для його захисту. Якщо ж він цього не зробить, то в скрутний час
буде відсторонений від влади.

Розмірковуючи про монархію, Макіавеллі віддавав перевагу абсолют­ній монархії. Які докази на користь збереження та утвердження цієї форми правління приводяться ним?

По-перше, влада, здійснювана монархом з допомогою магістрату, не може бути надійною, оскільки монарх повністю залежить від волі грома­дян, що входять до магістрату. "...А вони, - пише мислитель, - можуть позбавити його влади будь-коли, а тим паче в скрутний час".

По-друге, правителі, які повністю підкорялися долі, не змогли встояти проти її ударів і втратили владу. Тому мудрий монарх повинен своєчасно сконцентрувати владу в своїх руках і робити все, щоб народ постійно від­чував необхідність у державі та її правителеві.


По-третє, монарх повинен подбати про утворення державних інсти-!їв, які б забезпечували його свободу. Першорядною такою інституцією, думку Ніколо Макіавеллі, повинен бути парламент, який стримував би зазіхання на владу знаті і виступав би третейською установою між бороть­бою сильних і слабких.

По-четверте, необхідною умовою стабільності монархії є вміння пра-зителя підбирати до виконавчої влади компетентних і сильних людей, які ".. .повинні дбати не про себе, а про державу".

Відстоюючи ідею сильної централізованої монархії, Макіавеллі виклав эяд положень, які б сприяли розвиткові держави і забезпечували стабіль­ність суспільства. Це:

а) створення умов для праці обдарованим людям;

б) сприяння розвиткові торгівлі, ремесла і землеробства;

в) встановлення розумних податків;

г) забезпечення захисту приватної власності.

Віддаючи перевагу надзвичайній централізації влади монарха, Макіа­веллі виправдовує її на етапі об'єднання і зміцнення держави. Після цього він допускав встановлення республіканської форми правління, але такої, яка б поєднувала елементи монархії, демократії і аристократії.

Політичну владу мислитель розглядав не як божественний недотор­канний інститут, а як боротьбу соціальних сил. А в таких умовах політич­ний вибір не завжди поєднується з мораллю. Розмежовуючи політичну до­цільність і мораль, філософ розмірковував над перевагами аморальності, яка, при її вмілому використанні, допомагає правителеві досягти мети. При цьому він підкреслював, що "для досягнення мети придатні будь-які засо­би". Ця теза й досі викликає неоднозначне тлумачення і гостру критику.

Політичні погляди Н.Макіавеллі щодо сильної централізованої монар­хії були близькими до вчення Жана Бодена(1530-1596) - відомого фран­цузького юриста і політичного діяча. Свою політико-правову концепцію він виклав у творі "Шість книжок про республіку".

На думку Бодена, держава формується з родини. Необхідність захисту і взаємодопомога спонукають до об'єднання родини. Коли ж всі родини об'єднуються верховною владою, тоді і виникає держава як форма управлін­ня родинами. Верховна влада є визначальною ознакою, яка відрізняє державу від усіх інших утворень, які виникають внаслідок об'єднання родин (напри-лад, сільської общини). Державу, незалежно від її конкретних історичних форм, філософ позначає терміном "республіка" у розумінні "спільна справа". Це - така політична спільність, яка має свою незалежну владу і не підлягає іншій політичній владі: церкві, імперії, великим сеньйорам.

Другою характерною ознакою держави є її суверенітет, під яким розу­мілась необмежена влада над громадянами і підданими. Він не підлягає позитивним законам, бо знаходиться над ними і підпорядковується тільки


 




божественним і природним законам. На міжнародній арені суверенітет для Бодена означав перш за все незалежність держави від церкви, папи римсь­кого, інших держав. Ознаками суверенітету були:

а) постійна, не обмежена законом влада суверена, бо він сам є джере­
лом закону;

б) право суверена видавати і скасовувати закони, оголошувати війну та
укладати мир;

в) повноваження глави держави призначати суддів, бути судом вищої
інстанції, карбувати монету і запроваджувати мито.

Єдиним сувереном у державі, носієм верховної влади може бути лише монарх, який уповноважений Богом правити державою і є його намісником на землі. В рамки вчення Бодена вкладалася тільки одна форма державнос­ті - монархія. Тільки вона єдина може здійснювати надзаконну владу. Бі­льше того, тільки за монархії можливе чітке та злагоджене функціонування всіх елементів державного механізму. Демократичну, аристократичну і ти­ранічну державність Боден вважав такими, що не можуть забезпечити доб­робут суспільства.

- Тиранія є насильницькою формою, яка спричиняє постійне обурення
громадян і їхню непокору.

- Аристократія з її партійними конфліктами теж не в змозі реалізува­
ти функції держави.

- Найгіршою формою є демократія, оскільки народ не здатний до розум­
них рішень, а безмежна свобода призводить до анархії та занепаду держави.

На відміну від Макіавеллі, який допускав змішану форму правління, Жан Боден однозначно її відкидав, мотивуючи це тим, що суверенітет неможна поділити і одночасно надати різним суб'єктам влади: монархові та аристократії. Суверенна влада є неподільною.

Однак, захищаючи абсолютистські форми правління, Боден обмежував суверенітет глави держави тільки сферою державних відносин. Відносини приватної власності, особисте життя громадян знаходяться поза сферою впливу суверена, вони недоторкані і священні.

Обґрунтовуючи фактори стабільності у державі, Боден зазначав, що запорукою хорошого життя є дотримання підданими приписів закону. За­кон - це воля суверена і зразок справедливості. Право, на думку мислителя, є досягненням суспільства, бо відрізняє державу від додержавних утворень. Воно повинно, в першу чергу, регулювати дотримання угод і вимагати ша­нобливого ставлення до приватної власності. Взагалі, виражаючи волю мо­лодої буржуазії, Боден підкреслював, що приватну власність не може по­рушити навіть державний правитель, оскільки право приватної власності є невід'ємним атрибутом сім'ї. А сім'я - це маленька частка держави, "цег­лина", з якої та вибудовується.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты