Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Фізичні величини радіаційного фактора




 

Фізична величина Одиниця виміру Співвідношення між одиницями виміру
система СІ позасистемна
Активність Бекерель (Бк) 1 розпад на секунду Кюрі (Кі) 3,7. 1010розп/с 1 Кі= 3,7.1010Бк
Потужність дозивипромінювання Грей на секунду (Гр/с) Рад/год 1 Гр/с= 1.102 рад/с
Доза випромінювання - поглинена - еквівалентна     Грей (Гр) Зіверт (Зв)     Рад Бер     1 Гр=100 рад 1 Зв=100 бер

 

Вплив природного РФ на організм людини оцінюється дозою зовнішнього опромінення, що за даними Міжнародної комісії з радіаційного захисту (МКРЗ) у середньому складає 1,3мЗв на рік.

Відомі регіони в Італії, Китаї, Нігерії, Франції й інших країнах, де показники природного РФ у десятки разів перевищують середні значення і використовуються в оздоровчих цілях.

Штучний РФ обумовлений, як правило, розсіяними в біосфері Землі радіоактивними речовинами антропогенного походження, його показники не перевищують 1 – 3% від природного РФ. Основними джерелами штучного РФ є об’єкти атомної енергетики, ядерна зброя під час випробувань та ін.

Електромагнітний фактор визначається фізичними процесами і явищами природного й антропогенного походження, основними джерелами якого є магнітне поле Землі, високовольтні лінії електропередач, радіотехнічні пристрої та об’єкти, проведення експериментів з ядерних перетворень та ін.

Особливе місце серед природних джерел, що формують електромагнітний фактор, займають явища, обумовлені магніт-ним полем Землі й сонячною активністю.

Наявність гігантського енергетичного каркаса Землі, геологічних розламів у земній корі та інших геофізичних явищ, які відбуваються в надрах, формують геопатогенні та геомантійнізони, що по-різному впливають на живу природу та організм людини.

Геопатогенні зони являють собою геофізичні аномалії складного походження, в яких є локальні місця розмірами 10×10 (10×20) см, здатні впливати на біоенергетику людини й інші живі організми.

Зовнішніми ознаками таких місць є мурашники, дерева, уражені блискавкою, та ін. До геопатогенних місць відчувають потяг кішки (собаки – уникають) і деякі інші тварини. У цих місцях добре ростуть дуб, ясен, горіх.

Геомантійні зони мають орієнтовану за сторонами світу складну структуру і є джерелом енергетичного підживлення багатьох живих організмів і людини. За розмірами вони можуть досягати десятків і навіть сотень квадратних метрів. Про них було відомо з давніх часів: не випадково саме в геомантійних зонах люди будували культові й інші важливі споруди.

Антропогенними джерелами електромагнітного фактора є радіотехнічні об’єкти (наприклад, станції виявлення повітряних цілей), високовольтні лінії електропередач, термічні процеси, ядерні вибухи тощо. Електромагнітний фактор є небезпечним для здоров’я людей, які тривалий час перебувають (проживають) у зонах його впливу. Безпека населення та осіб, які експлуатують антропогенні джерела, забезпечується виконанням вимог відповідних спеціальних державних стандартів, санітарних норм і правил.

 

Т а б л и ц я 5

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты