Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Наслідки впливу ударної хвилі на організм людини




 

Величина надмірного тиску, кПа Ступінь тяжкості   Наслідки впливу
20 – 40 Легка Тимчасове порушення слуху, легкі контузії
40 – 60 Середня Значне порушення слуху, кровотечі з носа та вух, переломи кінцівок
60 – 00 Важка Сильні кровотечі з носа та вух, важкі переломи кінцівок
> 100 Украй важка Смертельні травми

 

Надійним захистом від ураження ударною хвилею є високоміцні підземні та заглиблені фортифікаційні споруди.

Характер і ступінь впливу надлишкового тиску повітряної ударної хвилі на наземні об’єкти також залежать від їхніх розмірів, площі й конфігурації.

Світлове випромінювання ядерного вибуху являє собою електромагнітне випромінювання ультрафіолетового, видимого й інфрачервоного областей спектра, на яке витрачається 30 –40% енергії вибуху.

Джерелом світлового випромінювання є область вибуху, в якій високо нагріті (не менш як до 100000С) матеріали боєприпасів і повітря перетворилися на пару і світлове випромінювання.

 

Основною характеристикою світлового випромінювання є світловий імпульс (Ісв – кількість теплової енергії, яка припадає за увесь час випромінювання на одиницю поверхні об’єкта, що розташована перпендикулярно до напрямку прямого випромінювання.

Тривалість впливу світлового випромінювання залежить від потужності й виду вибуху, стану атмосфери і визначається за формулою:

 

де tc тривалість впливу світлового випромінювання, с;

q – потужність вибуху, кт.

 

Величина світлового імпульсу вимірюється в джоулях (Дж/м2) або калоріях (кал/см2).

Вражаюча дія світлового випромінювання обумовлена термічним впливом на об’єкти навколишнього середовища, що призводить до їх нагрівання й загоряння, масовим пожежам, у людей – до опіків різного ступеня тяжкості, а в нічний час – до осліплення й опіків очного дна.

Опіки різного ступеня тяжкості відкритих ділянок тіла людини виникають при величині світлового імпульсу понад 4 – 6 кал/см2 (табл.11).

Т а б л и ц я 11

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты