Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поправочні коефіцієнти впливу швидкості вітру на глибину поширення зараженого повітря




 

Стан повітря Швидкість вітру, м/с
 
Інверсія 0,6 0,45 0,38
Ізотермія 0,71 0,55 0,5 0,45 0,41 0,38 0,36 0,34 0,32
Конвекція 0,7 0,62 0,55

 

Ступінь вертикальної стійкості приземного шару повітря визначається за даними (графіком) метеорологічних спостережень і прогнозу погоди. Для оперативних розрахунків найбільш прийнятною є схема визначення стану вертикальної стійкості повітря за даними прогнозу погоди, рис.9.

Інверсія виникає за ясної погоди і швидкості вітру до 4 м/с, приблизно за годину до заходу сонця і зникає за годину після сходу сонця. Ізотермія спостерігається частіше в похмуру погоду. Конвекція виникає за ясної погоди і швидкості вітру до 4 м/с, за 2 години після сходу сонця і зникає за 2 – 2,5 години до заходу сонця. За наявності снігового покрову встановлюєтьсяізотермія і, рідше, інверсія.

 

Швидкість вітру, м/с Ніч День
  ясно хмарно зпрояс-неннями   хмарно ясно хмарно зпрояс-неннями   хмарно
0,5   І н в   е р с і я     К о н в в   в е к ц і я  
0,6 – 2,0
2,1 – 4,0 Ізотермія Ізотермія
> 4,0    

Рис.9. Стан вертикальної стійкості повітря.

 

Рельєф місцевості, наявність лісових масивів, житлових і промислових будівель зменшує глибину поширення зараженого повітря у два рази.

Площа зони хімічного зараження (Sз) визначається за формулою:

де Sзплоща зони хімічного зараження, км2;

Г – глибина зони хімічного зараження, км;

Ш – ширина зони хімічного зараження, км

 

Ширина зони хімічного зараження залежить від глибини поширення зараженого повітря і вертикальної стійкості повітря:

при інверсії Ш = 0,03 Г км;

при ізотермії Ш = 0,15 Г км;

при конвенкції Ш = 0,8 Г км.

Так, наприклад, при витоку 10 т хлору (швидкість вітру 1 м/с, відкрита місцевість, ємність необвалована, інверсія) глибина поширення зараженого повітря може досягти 49 км, ширина скласти (Ш = 49ּ0,03) близько 1,5 км, а площа зони хімічного зараження S3 ≈ ½ 49ּ1,5 = 73,5 км2.

При визначенні наслідків хімічного зараження об’єктів (населених пунктів) НХР (ОР) розраховуються: можливі втрати співробітників (населення), час руху зараженого повітря до об’єкта (населеного пункту) і тривалість уражаючої дії.

Можливі втрати співробітників (населення) залежать від виду НХР (ОР), ступеня захищеності людей і своєчасності використання ними засобів індивідуального і колективного захисту.

 

Т а б л и ц я 27

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты