Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби гасіння пожежі




Якщо виникла пожежа, відлік часу йде на секунди, тому необхідно заздалегідь знати, де і які засоби пожежогасіння розміщуються та як ними користуватися.

Не панікуйте! Відомо, що паніка серед людей навіть під час невеличкої пожежі є причиною значних жертв. Під час пожежі остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Небезпечно входити в зону задимлення.

Необхідно гасити пожежу усіма підручним засобами (вогнегасниками, водою, піском, покривалами, одягом).

Найбільш розповсюдженими підручними засобом є вода, проте потрібно пам’ятати, що її не можна використовувати у випадку загорання електричної апаратури (оскільки вода проводить електричний струм), а також легкозаймистих речовин (бензин, ацетон, спірт) і для заливу речовин, котрі при реакції з водою виділяють токсичні гази (сода, калій, карбід кальцію).

Для гасіння пожежі також використовують пісок. Він може знадобитися для невеликих пожеж, проте він не підходить для гасіння легкозаймистих речовин, оскільки він осідає на дно, а речовина продовжує горіти. Якщо загорівся мотор автомашини і немає інших засобів, то можна використати пісок або землю.

Є і інші підручні засоби. Можна обмотати просту мітлу мокрою ганчіркою і збивати нею полум’я. Таким же чином можна використати зелені гілки або палки.

Якщо пожежа в приміщенні та є шляхи евакуації

- ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього прямо на підлогу;

- повзіть підлогою під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу, оскільки нове поступлення кисню може підсилити полум’я.

- обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте. З цією метою краще використовувати палку, щоб діяти на відстані.

- якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу із приміщення;

- обов'язково зачиніть за собою всі двері;

- якщо двері гарячі - не відчиняйте їх, дим та полум'я не дозволять вам вийти;

- закрийте газ, відключіть електроенергію;

- не використовуйте ліфт, він може зупинитися у будь-який момент;

- якщо у приміщенні є дим, то потрібно йти, пригнувшись, закриваючи лице і накривши голову вологою ганчіркою, одяг також бажано змочити водою;

- якщо ви знаходитесь у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 134; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты