Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ




БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

НА КОЖЕН ДЕНЬ

ЛЬВІВ - 2011
ПРИРОДНІ НЕБЕЗПЕКИ

ВИВЕРЖЕННЯ ВУЛКАНІВ.

Заходи, які варто вжити, коли не потрібна евакуація:

• не панікуйте, залишатися вдома, закривши двері і вікна;

• якщо комусь потрібна допомога, то виходити з будинку, надягнувши теплі речі, бажано незаймисті (ніколи із синтетики), захистивши ніс і рот зволоженою ганчіркою;

• не укриватися в підвалах, щоб не бути похованим під прошарком бруду;

• не користуватися автомобілем;

• не дзвонити, а отримати інформацію по радіо;

• запастись водою;

• стежити за тим, щоб падіння розпеченого каміння не стало причиною пожеж, які варто відразу гасити, за першої нагоди - очистити дахи від попелу;

• запросити спеціалістів для перевірки безпечності будинку.

ЗЕМЛЕТРУС. Запобіжні заходи після попередження про можливість землетрусу.У разі землетрусу ґрунт відчутно коливається відносно недовгий час — тільки декілька секунд, найдовше — хвилину за дуже сильного землетрусу. Ці коливання неприємні, можуть викликати переляк. Тому дуже важливо зберігати спокій. Якщо відчувається здригання ґрунту чи будинку, слід реагувати негайно, пам'ятаючи, що найбільш небезпечні є предмети, які падають.

Необхідно закріпити шафи, полиці, стелажі, розмістити меблі таким чином, щоб у випадку падіння вони не загороджували вихід, не блокували двері, не наносили травми. Спальні місця розміщують на достатній віддалі від великих вікон, скляних перегородок. Над ліжками і диванами не повинно бути важких полиць, масивних картин або інших предметів.

Перебуваючи у приміщенні, слід негайно зайняти безпечне місце. Це отвори капітальних внутрішніх стін (наприклад, відчинити двері з квартири), кути, утворені ними. Можна заховатись під балками каркасу, під несучими колонами, біля внутрішньої капітальної стіни, під ліжком чи столом. Слід пам'ятати, що найчастіше завалюються зовнішні стіни будинків. Необхідно триматися подалі від вікон та важких предметів, які можуть перекинутися чи зрушити з місця.

Зауважити місця, де може виникнути пожежа і тримати біля них протипожежні засоби - відро з піском, вогнегасник (можна автомобільний). В квартирі не повинно бути легкоспалахуючих або отруйних рідин, їх заздалегідь потрібно винести із квартири.

Біля дверей тримати рюкзак або господарську сумку, де мають бути речі першої необхідності: ковдра, теплий одяг, аптечку першої допомоги з набором перев'язувальних і лікарських засобів, документи, гроші, електричний ліхтарик, сірники, а також запас консервованих харчових продуктів і питної води, розрахований на перші 3-5 днів.

За можливості підготувати для тимчасового перебування садовий будиночок, гараж або інше пристосоване приміщення, де створити запас необхідних речей, одягу, взуття, води, продуктів харчування, обладнати спальні місця. Репродуктор радіотрансляції повинний бути постійно ввімкненим для отримання інформації про землетрус, можливість виникнення якого прогнозується, та інші повідомлення і розпорядження владних органів.

Якщо Ви знаходитесь у приміщенні під час землетрусу.Якщо землетрус виник під час вашого перебування у будинку, найкраще за все протягом перших 15-20 секунд вибігти із нього на відкрите місце, якщо немає змоги це зробити – знайти прикриття під портиком у вході в під’їзд. Перебуваючи всередині багатоповерхового будинку, не поспішайте до ліфтів чи сходів. Сходові прольоти та ліфти часто обвалюються під час землетрусу.

Якщо не вдалось вибігти на вулицю, потрібно розкрити вхідні двері квартири і стати в них або поблизу несучих стін та колон, оскільки головна небезпека виникає від падіння внутрішніх стін, стель, люстр. Можна сховатись під стіл, у шафу і закрити обличчя руками, щоб не поранитись битим склом, картинами, світильниками. У всіх випадках потрібно триматись на певній відстані від вікон і скляних перегородок, не можна виходити на балкони. Ні в якому разі не можна використовувати відкритий вогонь, оскільки може існувати небезпека витоку газу. Як тільки закінчилась перша серія поштовхів, по можливості, залишити приміщення, але перед тим закрити водопровідні крани, відключити газ та електроенергію.

Після припинення поштовхів потрібно терміново вийти на вулицю, відійти від будівель на відкрите місце, щоб уникнути ударів уламків, які падають. Не можна користуватись ліфтом – це небезпечно. Виходити з будинку потрібно сходами, притиснувшись спиною до стіни. На виході з будинку не можна створювати тисняву в дверях.

Якщо Ви знаходитесь не дома:

Ø • направлятися до вільних просторів, віддалених від будинків, електромереж та інших об'єктів;

Ø • уважно стежити за карнизами або стінами, що можуть упасти, триматися подалі від веж, дзвонів, водоймищ;

Ø • піти з зони біди, при неможливості зробити це - знайти укриття під портиком (дахом) входу в під'їзд;

Ø • стежити за небезпечними предметами, що можуть виявитися на землі (дроти під напругою, скло, зламані дошки);

- не ховатися поблизу гребель, річкових долин, на морських пляжах і берегах озер: вас може накрити хвиля від підводних поштовхів;

забезпечити себе питною водою;

надати допомогу іншим.

Якщо Ви знаходитесь на відкритому просторі.Якщо землетрус виник під час вашого перебування на вулиці, потрібно відійти подалі від будинків і ліній електропередач. Не можна близько підходити до обірваних контактних проводів трамвайних і тролейбусних ліній. Не підходьте близько до місця пожежі. Не можна ховатися поблизу дамб, долин річок та морських пляжів – може накрити хвиля від підземних поштовхів.

Під час перебування в автомобілі, автобусі або іншому транспорті, краще зупинитись і залишатись на місці до закінчення поштовхів. В автобусі не потрібно бити вікна і кидатись до дверей, створюючи тим самим паніку і можливість травм. Водії автобусів, трамваїв, тролейбусів самі зупинять транспортний засіб і відкриють двері.

Перебуваючи в автомобілі, що рухається, слід повільно загальмувати подалі від високих будинків, мостів чи естакад. Необхідно відкрити двері і залишатись в машині до припинення поштовхів. Не дозволяти людям у салоні панікувати. Не зупинятися під мостами, шляхопроводами, лініями електропередачі, балконами, карнізами, деревами, які за цих умов становлять загрозу. При паркуванні машини не загороджувати дорогу іншим транспортним засобам. Найкраще рішення, якщо його прийняти вчасно, це покинути місто.

Якщо Ви опинилися під уламками.Основне правило – це дихати глибоко, що дозволить не впасти у відчай або допоможе уникнути паніки. За необхідності надати собі першу допомогу та тим, хто її потребує. Потрібно вижити любою ціною, при цьому велике значення має наскільки людина здатна фокусуватися на позитивних думках. Потрібно вірити, що допомога прийде обов’язково. Пам’ятайте, що людина здатна витримати спрагу та голод протягом доволі значної кількості діб, якщо не буде дарма витрачати енергію. Якщо не вистачає повітря, не запалюйте свічку, що споживає кисень.

Необхідно пристосуватися до обставин, пошукати у кишенях або поблизу предмети, котрі могли б надавати світлові або звукові сигнали (наприклад, батарейки, або будь-який предмет, котрий при падінні на труби або стіни привернув до себе увагу).

Якщо єдиним шляхом виходу є вузький лаз, потрібно протиснутися в нього. Для цього необхідно розслабивши м’язи, поступово протискуватися, притиснувши лікті до боків, і рухатися вперед ногами як черепаха.

У громадському місці. Головну небезпеку становить юрба, що, піддавшись паніці, біжить, не розбираючи дороги, у цьому випадку постарайтеся вибрати безпечний вихід, ще не помічений юрбою. Намагайтеся не падати, інакше ви ризикуєте бути розтоптаним, не маючи найменшої можливості піднятися. Схрестіть руки на животі, щоб не зламати грудну клітину. Намагайтеся не виявитися між юрбою і перешкодою.

У машині:

• не дозволяти людям панікувати;

• не зупинятися під мостами, шляхопроводами, лініями електропередачі;

• при паркуванні машини не загороджувати дорогу іншим транспортним засобам;

• їхати і зупиняти автомобіль подалі від балконів, карншів і дерев;

• якщо можна, краще не користуватися автомобілем, а пересуватися пішки;

• найкраще рішення, якщо його прийняти вчасно, це покинути місто.

У поїзді або в метро. Будьте готові до того, що як тільки відбудеться поштовх, можливо, буде відключена електроенергія; вагон зануриться в темноту, але, незважаючи на це, ви не повинні панікувати. Підземні станції у випадку землетрусу є безпечним місцем: металоконструкції дозволяють добре протистояти поштовхам.

Після повернення додому. Огляньте, чи зазнав будинок серйозних ушкоджень; не користуватися ні сірниками, ні електровимикачами, оскільки може існувати небезпека витікання газу.

ЗСУВИ. Правила поведінки під час зсувів.Існують попередні ознаки руху гірських порід та глиняних мас: утворення нових тріщин у ґрунті, неочікувані тріщини у внутрішніх і зовнішніх стінах, водопроводах, асфальті тощо. У місцях підвищеної небезпеки пересуватися обережно: потрібно кинути декілька камінців у навислу скелю, щоб переконатися чи є вже ознаки зсуву. І якомога швидше покинути небезпечну зону.

CЕЛІ:

• покинути небезпечну зону; повідомити владі про наявність ознак наближення селю;

• у місцях підвищеної небезпеки пересуватися з дуже уважно;

• вжити заходів обережності, кинувши попередньо декілька камінчиків у небезпечну скелю, щоб переконатися, чи є вже перші ознаки селю, що насувається;

• дізнатися про існування спеціальних планів щодо захисту людей, для того, щоб бути готовим брати участь у їхньому виконанні. Надавати допомогу людям, які потрапили в селевий потік, використовуючи дошки, палки, мотузки та інші засоби; виводити людей з потоку в напрямку його руху, поступово наближаючись до краю.

ПОВЕНІ. Запобіжні заходи після попередження про можливість повені

- отримавши попередження про затоплення, необхідно відключити воду, газ, електроприлади, закрити усі двері і вікна та вийти в небезпечне місце — на височину (попередньо);

- якщо повінь розвивається повільно, необхідно перенести майно (ковдри, чоботи, теплий і практичний одяг, енергетично цінні і дитячі продукти харчування (шоколад, вода, молоко), документи і цінні речі у вологостійких пакетах) на дах або горище;

- для того щоб залишити місця затоплення, можна скористатися човнами, катерами та всім тим, що здатне утримати людину на воді (колоди, бочки, автомобільні камери, пусті закриті пластикові пляшки тощо);

- постаратися зібрати усе, що може знадобитись: плавзасоби, рятувальне коло, мотузки, східці, сигнальні засоби;

- якщо є небезпека опинитися у воді, то до прибуття допомоги варто зняти взуття і звільнитися від важкого і тісного одягу;

- наповнити сорочку і штани легкими плаваючими предметами (м'ячики, порожні закриті пластмасові пляшки і т.п.);

- використовувати столи, автомобільні шини, запасне колесо, рятувальні пояси, щоб утриматися на поверхні;

- стрибати у воду тільки в останній момент, коли немає більше надії на порятунок.

До прибуття допомоги дотримуйтесь таких правил безпеки: не вживайте продукти харчування, які забруднені повеневою водою, не пийте не переварену воду, не торкайтесь до намоклих електроприладів.

За перебування під час повені у полі, лісі - необхідно виходити на підвищені місця. Якщо такої можливості немає, потрібно залазити на дерево, використовувати усі предмети, здатні утримувати людину на воді - дошки, дерев'яні двері, бочки і т.д.

Якщо Ви знаходитесь у воді.Опинившись у воді, спочатку скиньте взуття та важкий одяг, потім стабілізуйте дихання, для цього переверніться на спину або згрупуйтеся на животі, пригнувши коліна до грудей. Якщо є можливість, схопіться за перший ліпший предмет і пливіть за течією, намагаючись зберігати спокій. Буде добре, якщо на нього можна вилізти і використовувати як пліт. З холодної води намагайтеся вибратися протягом 3 хвилин, оскільки через 5 хвилин можуть початися судоми. Плисти до цілі слід не проти течії, а під кутом до неї, тому що буде зносити течією.

Після повені:

1. Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

2. Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.

3. Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.

4. Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезинфекцію забрудненого посуду і домашніх речей та прилеглої до будинку території.

5. Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.

6. Заборонено вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбавтеся від них та від консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

7. Все майно, що було затопленим, підлягає дезинфекції.

8. Дізнайтеся у місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування адреси організацій, що відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

СНІГОВІ ЛАВИНИ. Правила поведінки під час сходження снігової лавини. Ніколи не ризикуйте в горах, відразу після сильного снігопаду не пересувайтеся схилами із нахилом понад 30 градусів. Підкоряйте схили на можливо більшій висоті, переміщайтеся рано вранці з великою обережністю. Носіть із собою електронні пошукові прилади. Одержуйте інформацію про лавини із спеціальних бюлетенів.

У разі сходження лавини намагайтеся сховатися під скелею, за стовбуром великого дерева, ляжте на землю обличчям вниз і охопіть голову руками (для захисту від ударів каменів і шматків льоду), захистіть ніс і рот, щоб не задихнутися полою одягу.

Якщо вас захопило сніговою лавиною:

- необхідно зробити все, щоб опинитись на її поверхні (звільнитись від вантажу, намагатись рухатись вверх, рухи як при плаванні);

- якщо це не вдається, то потрібно намагатися закрити обличчя курткою, щоб створити повітряну подушку (сніговий пил потрапляє в ніс і рот — людина задихається);

- коли ви закінчили пересуватися, спробуйте звільнити простір перед носом і грудьми;

- щоб визначити у якому напрямку просуватися, необхідно розтопити у руці сніг і простежити за напрямком падіння краплі, відповідно, рухатися треба у зворотному напрямку;

- починайте тілом розсовувати сніг навколо себе і поступово рухайтеся вгору, на повітря, переміщаючи сніг під ноги і утоптуючи його;

- включіть сирену або радіоприймач для подачі сигналу рятувальникам про ваше місцезнаходження

- не панікуйте, вірте, що допомога прийде;

- заощаджуйте сили, щоб не так швидко витрачати кисень; переборіть бажання заснути.

- вирушаючи в гори, необхідно мати при собі лавинні мотузки яскравого кольору; мотузку намагатися викинути на поверхню, щоб завдяки мотузці людину, яка потрапила в снігову лавину, могли знайти.

ШТОРМИ. Запобіжні заходи після штормового попередження. Отримавши повідомлення про ураган, необхідно щільно зачинити двері, вікна, слухові вікна і люки на горищах, а великі вікна і вітрини закрити дошками. З дахів та балконів необхідно забрати предмети, які при падінні можуть при падінні травмувати людину. Скло вікон заклеїти смугами паперу або тканини. Потрібно створити невеликі запаси води, харчових продуктів, лікарських засобів. Радіоприймачі і телевізори потрібно тримати увімкненими і слідкувати за повідомленнями. Загасити вогонь у пічках (іскри можуть призвести до пожеж).

БУРЕВІЇ. Правила поведінки під час буревію. В будівлях необхідно триматися подалі від вікон, щоб не отримати травми від осколків розбитого скла. Найбезпечнішими місцями під час урагану є підвали, сховища, метро та внутрішні приміщення перших поверхів цегляних будинків. Не можна виходити на вулицю відразу після ослаблення вітру, тому що через декілька хвилин пориви вітру можуть повторитись.

Якщо Ви знаходитесь на відкритому просторі.Під час бурі на відкритій місцевості краще всього перечекати її у рові, ямі, яру: необхідно лягти на дно заглибини і щільно притиснутись до землі. Якщо Ви опинилися на вулиці, намагайтеся сховатися у ближній будівлі, підвалі або канаві. Рухайтесь по можливості боком до вітру, прикриваючи обличчя від піску та бруду. Ураган може супроводжуватись грозою, тому необхідно уникати ситуацій, за яких збільшується ймовірність ураження блискавкою: не стояти під окремими деревами, не підходити до ліній електропередач тощо.

Правила поведінки під час снігових заметів та буранів.Потрібно обмежити усіляке пересування, особливо в сільській місцевості, і завчасно підготуватися до негоди: запастися продуктами, водою; загерметизуйте житлові приміщення – це допоможе зберегти тепло і зменшити витрату палива.

Під час буранів уникайте виходити на вулицю, не випускайте з будинку дітей. Для переходів в інші будівлі і приміщення користуйтеся протягнутими до них мотузками, інакше ви можете збитися убік і замерзнути. Почувши недалеко крик про допомогу, прив'яжіть до поясу довгий мотузок (другий кінець прикріпіть до дверей) і рухайтеся по колу, поступово розмотуючи мотузок, до виявлення людини, що заблукала.

Якщо буран застав вас у дорозі (в автомобілі), подавайте звукові і світлові сигнали, повісьте на жердину (на антену) шматок яскравої тканини. Не покидайте автомобіль, якщо не впевнені, що знайдете поряд допомогу. Постарайтеся не заснути при включеному двигуні – можна отруїтися вихлопними газами.

Правила поведінки під час грози. Якщо Ви знаходитесь на відкритому просторі,негайно слід позбутись усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники - покладіть у захищеному місці далі від себе. Ні в якому випадку не користуйтесь мобільним телефоном, відомі випадки, коли саме він притягував блискавку.

Не можна ховатися біля одиноких дерев, зупинятися на галявині та біля водоймищ, не рекомендується під час руху притулятися до скель і відвислих стін. Не ховайтеся у невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, і особливо серед острівців дерев, краще в такому випадку затаїтись у якомусь заглибленні. Бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись, а не випростаним у весь зріст - розряди контактують із вищими точками, якою і може бути людська голова.

Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом. Не лягайте на землю, а краще сядьте, злегка нагнувши голову, аби вона не була вище предметів, які довкола вас. Якщо відчули у схованці, що оточуючі вас предмети або частина споруд, скажімо, паркан, наче дзижчать чи якось відлунюють, негайно поміняйте схованку, яка стала небезпечною.

Якщо вас двоє чи більше - не скупчуйтесь в укритті разом, а ховайтеся поодинці - можливе ураження блискавкою спричинить трагедію одному, а не всім, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Навіть під час невеликої або ж короткочасної грози негайно припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні - веломашину поставте подалі від себе, а коня прив'яжіть, бажано не до високого дерева і не до металевого стовпа чи паркану.

Якщо гроза застала вас у човні на річці, або ви плавали у цей час, то найбезпечніше вибратися з води на берег, а якщо це неможливо, то намагайтеся сидіти у човні нерухомо, витягши весла, а вплав слід добиратися повільно, спокійно, не розмахуючи руками.

Якщо Ви знаходитесь у приміщенні,негайно зачиніть всі кватирки, вікна, двері, бо протяги можуть "затягти" сюди блискавку. Перебувайте подалі від вікон, де можливі протяги, електроприладів, труб, взагалі будь-якого металевого начиння.

Вимкніть усі електричні предмети (комп’ютер, телевізор, радіо тощо). Загасіть електричні світильники. Утримайтеся дзвонити по телефону, але якщо це необхідно - то зробіть це одразу ж після чергового грозового розряду, швидко використавши невеличку паузу до наступного розряду

У квартирах не користуйтеся водогоном; не слід умиватися над раковинами або ваннами, в жодному разі не митися у ваннах, негайно припинити це при перших спалахах блискавиць чи ударах грому.

Якщо Ви опинилися біля кульової блискавки,не робіть різких рухів, потрібно завмерти на місці.

ПРИРОДНІ ПОЖЕЖІ. Правила поведінки під час природних пожеж.Не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень. Не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а рухайтеся крайкою полум’я проти вітру , закривши голову і обличчя одягом. Якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям біля самої поверхні землі, - воно тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини. Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами. Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг, просік, не випускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу. Будьте обережні у місцях горіння високих дерев, вони можуть упасти і травмувати вас. Особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, вважайте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів. Після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розмір та характер пожежі.

СОЦІАЛЬНІ ТА ТЕХНОГЕННІ НЕБЕЗПЕКИ:

Якщо Вас зупинив злочинець, не реагуйте на це насильницькими діями, особливо якщо він озброєний і ви не впевнені, що зможете захистити себе. Як стверджують криміналісти, кращий спосіб зменшити фізичне насильство стосовно себе – не пручатися. Самі злочинці у ситуаціях своєї явної переваги поводяться достатньо покладливо. Крім цього радимо:

- уникайте прогулянок на самоті у малолюдних місцях;

- відмовтесь, по можливості, від нічних пересувань, або скористайтеся таксі;

- якщо до вас грубо звертаються з приводу нібито допущеної помилки або роблять вас об’єктом глузувань, не піддавайтеся на провокації і не відповідайте;

- не їздіть автостопом і не погоджуйтеся на пропозиції незнайомих людей підвезти вас;

- ніколи не показуйте гроші або коштовності, тримайте їх у внутрішній кишені або в іншому надійному місці;

- якщо вас переслідують, то зверніться до міліціонера, увійдіть у бар, магазин, офіс або натисніть у дзвоник на будь-яких вхідних дверях;

- у незнайомому місці краще орієнтуватися за картою;

- якщо шукаєте у місті певну адресу, скористайтеся порадами декількох людей, оскільки одна відповідь може бути неправильною;

- не показуйте занадто ясно, що ви турист; прогулюйтесь з місцевою газетою, змішуйтеся з місцевими жителями;

- обминайте підворіття та погано освітлені кутки;

- якщо невідомий автомобіліст просить вас супроводжувати до місця, яке він розшукує, не погоджуйтеся;

- пізно увечері в автобусі сідайте ближче до водія;

- уникайте місць, де працюють кишенькові злодії – юрби, черги.

- перетинаючи дорогу, не вискакуйте раптово попереду автобуса або вантажівки, що зупинилась;

- не робіть цього і поблизу перехресть та поворотів або у слабо освітленому місці.

Масові демонстрації, страйки, юрба вболівальників, що виходять зі стадіону можуть втягти людину у своє коло всупереч її бажанню вибиратися з натовпу необхідно з найменшими для себе втратами. Якщо попаданню в юрбу не можна запобігти, необхідно зробити усе для того, щоб вибратися з центральної частини руху, уникаючи найбільш активних груп. Під час перебування в юрбі необхідно створити навколо себе простір для вільного дихання, тримаючи лікті широко розставленими перед собою. Якщо ви впали на землю, необхідно згорнутися клубком, захищаючи голову і потилицю передпліччями і руками. Якщо впали один на одного кілька людей, необхідно вибратися за будь-яку ціну для уникнення небезпеки задихнутися під купою тіл.

Якщо у вас виникла необхідність у пересуванні громадськими транспортом, то варто пам’ятати такі правила особистої безпеки:

- не засинайте під час руху, не задивляйтеся у вікно, якщо на підлозі стоїть ваша валіза;

- якщо немає вільного сидячого місця, намагайтеся стояти в центральному проході;

- не стійте біля дверей, бо тут найчастіше ви можете бути пограбовані кишеньковими злодіями.

Під час поїздки поїздом необхідно надавати перевагу центральним вагонам, які у разі залізничної катастрофи страждають менше, ніж головні або хвостові, крім цього:

- розташовуйтеся (особливо уночі) у тих купе, де вже хтось є;

- не засинайте, якщо ваші попутники не викликають у вас довіри;

- тримайте світло у купе ввімкнутим, навіть якщо ви відпочиваєте;

- не залишайте дверей відкритими, щоб не видно було з коридору те, що відбувається в купе;

- під час поїздки у плацкартному вагоні тримайте документи або гаманець у надійному місці, сумку – ближче до стіни;

- на проміжних станціях під час виходу пасажирів злодії можуть легко скористатися загальною метушнею, швидко пробігти через вагон, захопивши по дорозі речі, залишені без нагляду, тому тримайте біля себе сумку, піджак, особисті речі.

Якщо ви плануєте подорож автомобілем, то переконайтеся, чи усе необхідне взято з собою і чи справна машина. З собою необхідно мати: дійсні права, страховку, годинник, техпаспорт, знак аварійної зупинки, запасні лампочки для фар і запобіжників, домкрат, запасне колесо, ліхтарик, порожню каністру, аптечку, вогнегасник, ланцюг. Бензобак повинен бути повним.

Коли вирушаєте в поїздку, дотримуйтесь правил, що дозволять вам їхати цілком спокійно:

- заздалегідь розробіть маршрут;

- не перевантажуйте автомобіль;стежте за роботою машини;

- користуйтеся ременями безпеки;

- уникайте вживання алкоголю;

- будьте в загальному потоці руху транспорту;

- не сідайте за кермо у стані психічного перевантаження або виснаження, краще зупинитися і відпочити на спеціальній стоянці;

- не користуйтеся смугою руху для спеціального транспорту;

- дотримуйтесь безпечної дистанції.

- стежте за тим, щоб радіо або магнітофон не заважали вам чути звукові сигнали інших транспортних засобів; намагайтеся не палити за кермом, щоб не втрачати пильність і не уповільнювати реакцію;

- коли видимість обмежена туманом, дощем або темнотою, уменшіть швидкість руху, будьте вдвічі уважними;

- якщо можливо, користуйтеся тими дорогами, які знаєте і де є рух;

- вибирайте для нічної стоянки освітлене місце;

- намагайтеся передбачити поведінку пішоходів, особливо коли йдеться про дітей;

- остерігайтеся бути осліпленим фарами зустрічних машин, тому що після цього потрібно не менше чотирьох секунд для відновлення спроможності бачити, якщо це сталося, уменшіть швидкість або зупиніться;

- щоб уникнути неприємних сюрпризів, не підвозьте незнайомих людей, якщо ви підозрюєте, що вас переслідують, намагайтесь доїхати до людного й освітленого місця;

- не виходьте з машини, поки не переконаєтеся, що небезпека минула;

- садіть дітей завжди на заднє, більш безпечне, сидіння;

- перед тим, як зачиняти двері, переконайтеся в тому, що не защемите дітям пальці;

- не дозволяйте їм гратися у салоні автомобіля; торкатися до ручок і приладів керування;

- коли їдете з дітьми, будьте особливо уважні до правил дорожнього руху, ведіть машину з меншою швидкістю;

- перші ж краплі дощу роблять дорогу особливо слизькою, у цьому випадку уменшіть швидкість руху і намагайтеся уникати гальмування, різких поворотів;

- якщо вам доводиться довго стояти перед світлофором, переходом або у випадку затору, зачиніть двері на замок і прикрийте вікна, залишивши частково відкритим тільки вікно водія;

- якщо ви потрапили в пробку або в дорожньо-транспортну пригоду, не займайте смугу руху для спеціального транспорту, що може знадобитися для проїзду машин відповідних служб, -так можна позбавитися прав водія;

- коли ви виявилися в самій гущавині руху, не потрібно безтямно нервувати і підгазовувати, щоб бути готовим діяти, як пружина, за першої нагоди; навпаки, краще, вимкнути мотор, щоб не забруднювати повітря; цс стає обов'язковим, якщо ви знаходитеся в тунелі або при виїзді на автомагістраль, де може вишиковуватись довга черга;

- не виходьте з машини, щоб не бути збитим і не змушувати інших чекати на вас, коли рух відновиться.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты