Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Шахрайство




Перша заповідь - не піддаватися обману з боку того, хто пропонує начебто дуже вигідну за ціною угоду. Основне правило, особливо для комерсантів - ніколи не приймайте банківські чеки від незнайомих людей, тим більше, якщо сума чека перевищує вартість куплених товарів і необхідно виплатити різницю готівкою. Це найбільш поширений спосіб шахрайства, тому що чек може виявитися безготівковим. Марно перевіряти, чи є чекодавець власником поточного рахунку в банку, рахунок може бути меншим за суму виписаного чека. У випадку втрати чекової або ощадної книжки негайно заявіть про це в банк, щоб там "заморозили" ваш рахунок.

Дотримуйтесь таких правил:

- остерігайтеся балакучих людей, що з порога пропонують вигідні угоди;

- не купуйте товар за ціною, нижчою за саму вартість: він може виявитися краденим (і ви ризикуєте бути звинуваченим у скупці і збереженні краденого) або ж просто неякісним;

- не піддавайтеся умовлянням купити товари (книги, білизна або що-небудь інше), що у даний момент продаються в магазині за доступними цінами;

- не приймайте подарунків, що зобов'язують вас віддячити взаємністю;

- остерігайтеся азартних ігор та укладання парі;

- якщо, відправляючись за кордон, ви дізнаєтеся, що курс валюти на чорному ринку набагато вищий за офіційний, будьте обережні - у подібних угодах може таїтися шахрайство.

Резонно було б зауважити, що якщо не хочеш бути обманутим, то не роби нічого в обхід існуючого порядку, але тут ми ризикуємо бути незрозумілими.

І тому рекомендуємо: продаючи або купляючи, злочинці оглядають залишені без нагляду речі і викрадають їх. Часто люди на вокзалі звертаються по допомогу до незнайомих людей, скажімо, щоб ті доглянули "на хвилиночку" за їхніми речами, а буває, що пасажир або приїжджий здає свої речі в камеру схову разом із речами злочинця або по одному жетону. При цьому зловмисник для встановлення довірчих стосунків імітує свою щирість, висловлює бажання зробити громадянину які-небудь послуги або навіть на певний час залишає йому свої речі.

Більшість крадіжок із камер схову відбувається шляхом добору шифру, заздалегідь підглянутого, підслуханого в потерпілого.

Вирушаючи в дорогу, постарайтеся так розкласти по кишенях документи, гроші, щоб у випадку втрати або крадіжки збиток не був значним. Залишіть при собі трохи грошей на "дрібні" витрати. Не ховайте гроші, документи, квитки в портфелях, сумках тощо. З кишені їх украсти значно важче.

Ви сіли в поїзд. У першу чергу, треба подбати про розміщення своїх речей у купе вагона. Якщо у вас нижнє місце, то речі варто поставити в рундук (під сидіння). Якщо вам дісталося верхнє місце, то цілість речей у рундуку не гарантована, краще, якщо ви поставте речі на третю полицю, звідки зняти їх зловмиснику буде значно важче. Гроші завжди повинні знаходитися при вас, ніколи не залишайте їх у кишенях верхнього одягу.

Цінні головні убори або одяг ви можете покласти в рундук, якщо зайняли нижню полицю, в іншому випадку повісьте біля голови біля вікна. Їхати в поїзді з незнайомими вам людьми завжди дуже небезпечно, тому варто познайомитися. Важливо дізнатися, до якої станції вони їдуть, де працюють або вчаться, чим займаються, і перевірити це шляхом особистих спостережень.

Люб'язно відмовтесь від запропонованої вам їжі, у т.ч. цукерок, прохолодних напоїв і, особливо, спиртного. Завжди пам'ятайте, що досить часто зловмисник» підмішують у них снотворні і психотропні речовини, від яких пасажири втрачають над собою контроль.

Ніколи не погоджуйтеся в потязі грати в азартні ігри на інтерес, навіть у карти, особливо коли вам це пропонують пасажири, що не з вашого купе.

Якщо у вас викрадені речі, то: негайно заявіть про цс провіднику і бригадиру потяга, а через них на найближчій станції заявіть в міліцію, запишіть дані й адреси свідків, якщо вони виходять до прибуття міліції. Якщо ж у вас є підозри щодо конкретних пасажирів, запропонуйте оглянути їхні речі й одяг з їхньої згоди, виявивши викрадений порожній гаманець або сумочку, намагайтеся взяти річ так, щоб не знищити можливих слідів пальців рук злочинця.

При користуванні автоматичною камерою схову дотримуйтеся таких правил: коли ставите речі, переконайтеся у відсутності поруч сторонніх, що можуть підглянути набраний вами шифр; не звертайтеся з проханням допомогти до стороннього, в цьому вам посприяє черговий автоматичних камер схову;

• ніколи не набирайте на 3-х значному шифрі рік народження або однакові цифри, щоб виключити можливість їхнього підбору;

• намагайтеся запам'ятати набраний шифр, не бажано його записувати, тому що листок може загубитись.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты