Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протокол SOAP (Simple Object Access Protocol)




SOAP – простий, заснований на XML, протокол, для обміну інформацією в децентралізованому, розподіленому середовищі. SOAP підтримує різні стилі обміну інформацією, включаючи:

§ Обмін інформацією, що формується після видаленого виклику процедури. Цей тип обміну робить доступним процес запит - відповідь, в якому крайовий користувач отримує процедурне повідомлення і дає відповідь відповідним повідомленням.

§ Інформаційний обмін на основі механізму обміну повідомленнями. Цей тип обміну використовують організації і додатки, яким потрібно обмінюватися бізнес - документами, послане повідомлення не має на увазі негайний відгук на нього.

SOAP характеризується:

§ Протокольною незалежністю.

§ Мовною незалежністю.

§ Незалежністю від ОС і платформи.

§ Підтримкою SOAP XML - повідомлень взаємодіючих частин (використовуючи багатоскладну структуру MIME).

Повідомлення SOAP складається з (1) SOAP конверта, який містить дві структури даних, (2) SOAP - заголовка і тіла SOAP і (3) інформації про імена, службовців для їх опису. Заголовок є необов'язковою частиною, він передає інформацію про запит, визначений в тілі SOAP. Наприклад, він може містити інформацію по безпеці, ділову інформацію або профіль користувача. Тіло містить запит Web - сервісу або відповідь на нього.

Специфікація описує структуру і тип даних при обміні повідомленнями, використовуючи XML – схему. Спосіб, в якому SOAP використовується для посилки запитів і отримання відповідей від Web - сервіса:

§ Клієнт SOAP використовує документ XML, який узгоджується із специфікацією SOAP і містить запит про послугу.

§ Клієнт SOAP посилає документ серверу SOAP, а той обробляє його за допомогою HTTP, HTTPS.

§ Web - сервіс отримує повідомлення SOAP, направляє його, у вигляді службового запиту, додатку, що надає запрошувану послугу.

§ Відгук від сервісу повертається SOAP серверу, використовуючи SOAP протокол, а це повідомлення повертається SOAP - клиенту, що послав запит.


2. Методи безпеки в GRID – технологіях

2.1. Основні положення

Інфраструктура безпеки GRID (Grid Security Infrastructure – GSI) забезпечує безпечну роботу в незахищених мережах загального доступу (Інтернет), надаючи такі сервіси, як аутентифікація, авторизація, конфіденційність передачі інформації і єдиний вхід в GRID-систему. Під єдиним входом мається на увазі, що користувачеві потрібно лише один раз пройти процедуру аутентифікації, а далі система сама поклопочеться про те, щоб аутентифікувати його на всіх ресурсах, якими він збирається скористатися. GSI заснована на надійній і широко використовуваній інфраструктурі криптографії з відкритим ключем (Public Key Infrastructure – PKI).

Як ідентифікатори користувачів і ресурсів в GSI використовуються цифрові сертифікати X.509. У роботі з сертифікатами X.509 і в процедурі видачі/отримання сертифікатів задіяно три сторони:

1. Центр Сертифікації (Certificate Authority CA) – спеціальна організація, що володіє повноваженнями видавати (підписувати) цифрові сертифікати. Різні CA зазвичай незалежні між собою. Відносини між CA і його клієнтами регулюються спеціальним документом.

2. Підписчик– це людина або ресурс, який користується сертифікаційними послугами CA. CA включає в сертифікат дані, що надаються підписчиком (ім'я, організація і ін.) і ставить на нім свій цифровий підпис.

3. Користувач – це людина або ресурс, що покладається на інформацію з сертифікату при отриманні його від підписчика. Користувачі можуть приймати або відкидати сертифікати, підписані яким-небудь CA.

У GSI використовуються два типи сертифікатів X.509:

1. Сертифікат користувача (User Certificate) – цей сертифікат повинен мати кожен користувач, що працює з GRID-системою. Сертифікат користувача містить інформацію про ім'я користувача, організацію, до якої він належить, і центр сертифікації, що видав даний сертифікат.

2. Сертифікат вузла (Host Certificate) – цей сертифікат повинен мати кожен вузол (ресурс) GRID-системи. Сертифікат вузла аналогічний сертифікату користувача, але в нім замість імені користувача указується доменне ім'я конкретного обчислювального вузла.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты