Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні поняття дисципліни




Безпека діяльності як цілісна дисципліна почала формуватися порівняно недавно, проте як система знань і адекватних заходів та засобів охорони життя людини, її здоров'я існує з тих часів, коли людина вперше усвідомила як зовнішні, так і створені безпосередньо нею загрози власному існуванню. З розвитком технологій і техніки спектр негативних чинників, що загрожують безпеці людини, поступово розширювався (в останнє ж століття дуже стрімко). Людство почало сплачувати данину створеним технологіям. Нині неможливо підрахувати, скільки людей загинуло від вогню (природного чинника), скільки від ураження електричним струмом (антропічний чинник), без якого неможливо уявити сучасне існування людства. Невідома і кількість тих, хто потратив під колеса, що з моменту винаходу (кілька тисячоліть тому) котяться планетою зі все більшою швидкістю. Проте зупинити розвиток цивілізації неможливо. Нині завдання людства полягає в тому, щоб зробити життя якомога безпечнішим або принаймні мінімізувати негативні наслідки технологічної революції.

Безпека діяльності людини – наука про комфортну і безпечну взаємодію людини з техносферою. Український термін «безпека» відповідає англійському "security". Діяльність людини – це повсякденні її праця і відпочинок, спосіб її існування. Вона проходить у постійному контакті з середовищем, яке оточує її, – це, передусім, різноманітні предмети, живі істоти і люди. Середовище може сприятливо чи несприятливо впливати на здоров'я людини, її самопочуття і працездатність. Параметри середовища, за яких створюються найсприятливіші для організму людини умови, називають комфортними.

Небезпека — це наявність в оточенні людини об'єктів, речовин, явищ та умов, що несуть у собі загрозу її здоров'ю і життю.

Загроза – наявні або потенційно можливі явища і чинники, що створюють небезпеку.

Ризик — ймовірність того чи іншого випадку, коли людина може зазнати негативного впливу чинників природного чи техногенного походження, що призведе до втрати життя чи здоров'я її або групи людей. Це оцінка небезпеки, усвідомлена можливість її існування. Ризик характеризує ймовірність виникнення небезпеки від будь-якого чинника.

Основна мета безпеки діяльності людини як науки – захист людини в техносфері від негативних впливів природного та антропічного походження і досягнення комфортних умов діяльності. Засобом досягнення цієї мети є реалізація суспільством знань і умінь, спрямованих на зменшення в техносфері фізичних, хімічних, біологічних та інших негативних впливів до припустимих значень. Це і визначає сукупність знань, що досліджуються наукою про безпеку діяльності людини.

Усталеного визначення поняття "безпека діяльності" допоки не існує. Проте низкою авторів пропонується наступне визначення:

Безпека діяльності— це система базових знань з проблеми забезпечення безпечних умов існування людини у природному, соціальному і техногенному середовищах, а також організаційних і технічних заходів і засобів на рівні окремої особи (колективу, держави), спрямованих на запобігання або мінімізацію загроз її життю та здоров'ю в усіх сферах діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты