Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Усі перераховані можливі небезпеки реально існують і потребують спеціальних досліджень, тому в усьому світі визнана необхідність ретельної оцінки цієї продукції на біобезпеку.




Підлягають дослідженню на ГМО наступні харчові продукти, виготовлені з/або з використанням генетично модифікованої сировини: хліб і хлібобулочні вироби, борошняні кондитерські вироби: печиво, галети, пряники, вафлі, крекери, торти, тістечка і кекси, ковбаси і ковбасні вироби, м'ясні напівфабрикати, продукти дитячого харчування (суміші для вигодовування, каші, пюре плодоовочеві, м'ясо-рослинні і рибо-рослинні консерви, фасовані кулінарні вироби, консерви м'ясо-рослинні, рибо-рослинні, концентрати харчові, супи і каші швидкого приготування), напівфабрикати (крем, помада, начинки, желе), кондитерські вироби, шоколад, гумка жувальна, біологічно активні добавки до їжі (сухі, рідкі), харчові добавки.

Екологічне маркування продуктів харчування.

На сучасному ринку споживачі можуть обирати певний товар серед багатьох його видів. В існуючому на сьогоднішній день асортименті продуктів харчування неважко розгубитися, тому основним путівником для споживачів при їх виборі має бути вичерпна та доступна інформація.

Сприяє усвідомленому вибору, дає змогу зорієнтуватися серед величезної кількості продукції зі схожою якістю маркування товарів – нанесення на виріб або продукцію інформації про виробника, терміни використання, склад, правила й умови експлуатації, зберігання.

Геополітичні зміни і сучасні тенденції розвитку суспільства загалом сприяють поширенню товарів, у повному життєвому циклі (період від виробництва до утилізації) яких враховуються пріоритети екологічної безпеки, збереження та відновлення довкілля, здоров’я та безпеки споживачів. Дані про такі продукти можна отримати, ознайомившись з екологічним маркуванням, метою якого є надання інформації про безпечність (небезпеку) товару для людей і довкілля.

Екологічне маркування – нанесення на товари і продукцію спеціальної екологічної інформації у вигляді рисунків та тексту.До такого маркування належать знаки і позначення, що засвідчують (підтверджують) належну якість продуктів харчування; відсутність радіонуклідів (збори лікарських трав); вміст дозволених харчових добавок, барвників, згущувачів; відсутність генетично модифікованої сировини при виготовленні продукції (соєві продукти); інформацію щодо екологічного маркетингу (виробники використовують екологічно безпечну (чисту) сировину, дбають про довкілля, фінансують природоохоронні програми) тощо.

Етикетка виробу може мати вигляд символів, тексту або їх комбінації, яка містить один або більше видів інформації про одну або більше властивостей виробу. Для екологічного маркування була розроблена система зображень-символів, здатних нагадувати про важливість природоохоронної діяльності, розпізнаватись та запам’ятовуватись. Оскільки саме упаковка є обов’язковою для більшості сучасних товарів і стала носієм різноманітної інформації про них, більша частина екомаркування розміщується на упаковці. Маркування, що свідчить про екологічну чистоту та безпечність продукції, діє як додатковий стимул для купівлі товару.

На сьогоднішній день вимоги щодо маркування продуктів харчування регламентуються Законом України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини".

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты