Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Забруднення ґрунтів




Ґрунт – біокосне тіло природи, що утворилось у біосфері на стикові літосфери, атмосфери і гідросфери. Товщина ґрунтового покриву Землі становить від 15-20 см до 2-3 м залежно від кліматичних, геологічних та геоморфологічних умов.

Ґрунти відрізняються від гірських порід складом мінеральної маси, значним вмістом специфічних органічних речовин (гумусом) і характеризуються родючістю, тобто здатністю постачати рослинам необхідні для їхнього росту і розвитку поживні речовини, воду і повітря. Тільки ґрунтом можуть бути забезпечені повноцінні умови для виробництва продуктів харчування для людини і корму для тварин. Вміст гумусу визначає рівень родючості ґрунтів. Залежно під вмісту гумусу розрізняють чорноземи, що містять 7-10% гумусу, та підзолисті ґрунти з 2-3%гумусу. Родючі ґрунти є важливою умовю для розвитку сільськогосподарського виробництва.

Ґрунт – біологічний фільтр і нейтралізатор багатьох антропічних забруднень, який до того ж має значну здатність до самоочищення. Токсиканти, що знаходяться у ґрунті, переходять в рослини, які ростуть на цих ґрунтах, а з рослин видаляються під час транспірації з поверхні листків та під час щорічного листопаду (останній може бути причиною вторинного забруднення ґрунту в місцях накопичення листків наприкінці вегетації).

Процес переробки опаду рослин і решток тіл тварин називають гуміфікацією. У процесі гуміфікації мертвою органічною речовиною живляться детритофаги та редуценти (комахи, бактерії та гриби). Гумус запобігає вимиванню поживних речовин, поліпшує структуру ґрунту і забезпечує утримання вологи. Одночасно з гуміфікацією в ґрунтах відбувається процес мінералізації органічних речовин, в результаті чого виділяються йони фосфору, нітрогену, калію тощо, які є джерелом поживних речовин для рослин. Редуценти, що розкладають опалі листки, можуть сприяти утворенню різноманітних розчинних сполук, які здатні мігрувати з ґрунтовими водами, і газоподібних сполук, що знову повертаються в атмосферу. Мікроорганізми ґрунту, споживаючи речовини-забруднювачі, сприяють очищенню ґрунтів від речовин, що можуть негативно впливати на людину.

Найпоширенішими забруднювачами ґрунтів антропічного походження є мінеральні добрива, важкі метали, радіонукліди, пестициди, нафтопродукти.

Значні обсяги відходів (промислові, сільськогосподарські, побутові), які є наслідком діяльності людини, надходять у навколишнє середовище, забруднюють ґрунти і роблять їх непридатними для використання в сільськогосподарському виробництві. Крім того, у промислових твердих і рідких відходах трапляються різні токсичні речовини, що несприятливо впливають на здоров'я людей та розвиток рослин і тварин.

До тяжких екологічних наслідків призводять техногенні аварії, особливо, якщо вони пов'язані з виробництвом або транспортуванням токсичних хімічних речовин. Високі концентрації речовин-забруднювачів, що потрапляють у довкілля, можуть спричинювати загибель усього живого в місці аварії.

Внаслідок осідання або з опадами у ґрунт з атмосфери надходить значна кількість забруднюючих речовин. Так, з атмосферними опадами потрапляють на землю важкі метали і накопичуються у верхньому шарі ґрунту, причому значна кількість їх переходить у малорухливий стан. Властивість ґрунту зменшувати рухливість важких металів і тим самим зменшувати надходження їх в рослини тісно пов’язана з наявністю в ньому гумусу.

Рослини, поглинаючи атмосферні гази, що забруднюють повітря, активно включають їх у процеси метаболізму та накопичують, а після відмирання рослин ці сполуки потрапляють у ґрунт.

Забруднення ґрунту нафтою та нафтопродуктами зумовлено недосконалістю конструювання та експлуатації сучасної автотранспортної техніки, втратами нафтопродуктів та інших паливно-мастильних матеріалів внаслідок витоків і розливів.

Накопичення забруднювачів у ґрунтах призводить до поступової зміни хімічних та фізичних властивостей їх, зниження рівня родючості, зменшення кількості ґрунтової біоти, зниження біологічної продуктивності рослин. Останнє явище дістало назву опустелювання.

Ґрунти безпосередньо (як атмосферне повітря чи вода) не впливають на здоров’я людини. Несприятливий вплив ґрунту проявляється в тому, що шкідливі речовини, які потрапили до нього, надходять у рослини і накопичуються в них, а з рослин ці речовини потрапляють до організму людини при споживанні їх. Отже, непродумане й безконтрольне забруднення ґрунтів ксенобіотиками, які здатні мігрувати трофічними ланцюгами і накопичуватися в живих організмах, може зрештою навіть загрожувати існуванню людини як виду.

З метою запобігання забрудненню ґрунтів, які є частиною літосфери, доцільно здійснювати раціональну переробку природних ресурсів з використанням безвідходних та маловідходних технологій, що повністю виключали б утворення відходів господарської діяльності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты