Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інфрачервоним випромінюванням і тривалість перерв




Густина потоку випромінювання, Вт/м2 Допустима тривалість одноразового опромінення, хв Тривалість перерви між опроміненнями, не менше, хв Допустима сумарна тривалість опромі нення протягом робочого дня.
До 350 Не обмежено
50
4,5
Виконання робіт без спеціальних ЗІЗ не допускається

Допустима відстань до джерел інфрачервоного випромінювання визначається з формул (4.9), (4.10).

Теплоізоляція є ефективним і найекономічнішим способом зменшення інтенсивності інфрачервоного випромінювання від

нагрітих поверхонь (печей, посудин, трубопроводів тощо), а також запобігає утворенню опіків при дотику до цих поверхонь і зменшує витрати палива.

Згідно з чинними санітарними нормами температура нагрі­тих поверхонь обладнання і огорож на робочих місцях не повинна перевищувати 45 °С. Як теплоізоляцію застосовують різні матеріали з низькою теплопровідністю. При виборі, матеріалу дляізоляції слід брати до уваги його механічні властивості, а також здатність витримувати високу температуру.

Охолодження теплоізолювальних поверхонь здійснюють водою. При цьому температура зовнішньої поверхні не повинна перевищувати температури води, що відводиться (35...40 °С).

Екранування джерел випромінювання — найпоширеніший інфра- ефективний спосіб захисту від випромінювання. Екрани застосовують для екранування джерел випромінювання і захисту робочих місць. За принципом дії екрани поділяють на тепловідбивні абортивні, теплопоглинальні, тепловідвідні. Існують три типи екранів: непрозорі, напівпрозорі, прозорі.

Повітряне охолодження сприяє зменшенню інтенсивності теплового випромінювання нагрітими поверхнями на робочих місцях. Для цього створюють оазиси і влаштовують душування, за допомогою яких безпосередньо на робоче місце спрямовується повітряний потік з певною температурою і певною швидкістю, залежно від категорії роботи, сезону року та інтенсивності інфрачервоного випромінювання (табл. 4.6).

Раціональний питний режим і гідропроцедури — це особ­лива група заходів, які запобігають перегріванню людини. Щоб відновити водний баланс в організмі працівників, їм постача­ють газовану підсолену воду (від 0,2 до 0,5 % хлористого натрію) із розрахунку 4...5 л на людину на зміну.

Засоби індивідуального захисту застосовують, щоб виклю­чити або знизити вплив променевої енергії на організм люди­ни. Спецодяг виготовляють із стійкого протипроменевої енергії м'якого матеріалу, проникного для повітря. Тканина з металевим покриттям відбиває до 90 % спрямованих на пра­цівника інфрачервоних випромінювань. Для захисту очей застосовують скляні світлофільтри (в окулярах, щитках та інших засобах).

 

 

Таблиця 4.6.Допустима температура повітря


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты