Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Речовин, які руйнують організм людини




Наркоманія. Наркотики були відомі ще з давніх часів! Їхня назва походить від гр. narke — заціплення та mania — божевілля, захопленість. Наркоманія — це залежність людини від вживання наркотиків, захворювання, яке полягає в тому, що життєдіяльність організму підтримується на певному рівні тільки за умов вживання наркотичної речовини. Раптове припинення вживання наркотику спричинює порушення багатьох функцій організму — абстинацію. Людину охоплюють відчай, неспокій, нетерпіння, вона стає дратливою, страждає від важкого безсоння або жахливих снів, з'являється біль у кістках, м'язах.

Виникнення наркоманії пов'язане з відчуттям стану ейфорії, приємно-стимулювального ефекту від вживання наркотику. Чим сильніше виражений ейфорійний ефект, тим скоріше настає звикання.

Наркоманія може розвитися внаслідок зацікавленості, експериментування, як наслідок вживання знеболювальних засобів, снодійних препаратів. Поширенню наркоманії сприяють хворе мікросоціальне середовище, брак інтелектуальних і соціально позитивних установок у людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, наркотики стають причиною передчасної смерті людей, випередивши серцево-судинні захворювання і злоякісні пухлини.

 

Існує багато наркотиків і речовин, що одурманюють. Зупинимось на найпоширеніших.

Опіапш (опіум, морфін, героїн) видобувають із випареного молочного соку головки маку-опіуму — сирцю. Із опіуму виділяють морфінову основу, що, у свою чергу, є вихідним матеріалом для виготовлення героїну в нелегальних лабораторіях на Ближньому, Середньому і Далекому Сході, Південній Америці.

На чорний ринок надходить героїн різного ступеня очищення, але дуже рідко без домішок. Часто уже в лабораторіях до героїну домішують такі речовини, як кофеїн, що підсилюють дію героїну. Іноді додають глюкозу, лактозу або лимонну кислоту і навіть такі отрути, як стрихнін. Героїн — це речовина у вигляді порошку коричневого, сірого, кремового або білого кольору, рідко — це сіра речовина у вигляді зернинок або крупинок. Героїн нюхають або використовують у рідкому вигляді для ін'єкцій. Це найсильніший наркотик із групи опіатів і найнебезпечніший з усіх відомих наркотиків.

Усі опіати діють заспокійливо і зумовлюють загальне відчуття щастя. При перших вживаннях героїну може виникнути турбота і страх. Загострюється відчуття власної гідності, емоційні сприйняття знижуються. Щоб кожен раз досягти такого ж ефекту, доза має постійно збільшуватись. Усі опіати дуже швидко призводять до сильної фізичної і психічної залежності організму людини від них. Особливо швидко діє героїн. Кінцевим результатом вживання наркотиків є розпад особистості, втрата інтелекту, маячні ідеї і, нарешті, психічне захворювання й повна фізична деградація. Оскільки наркомани дістають героїн різного ступеня очищення і з різними добавками, можливе передозування, яке може стати смертельним. При користуванні нестерильними шприцами існує небезпека інфекції (нариви, жовтуха, СНІД). Після того як наркоман перестає вживати наркотик, у нього відразу настає "ломка".

Видужування наркомана можливе лише за умови проведення спеціального лікування в стаціонарі. Однак навіть у разі тривалого лікування можливі рецидиви. Якщо наркоманові не вдається вийти з цього пекла, то смерть неминуча.

Гашиш і марихуана є продуктами з індійських конопель. Гашиш видобувають із жіночих стебел цієї рослини. Якщо збирають

 

ще й інші частини цієї рослини (стебло, листя), то такий наркотик називають марихуаною. Форма поставки марихуани — зелені кульки. Гашиш надходить на чорний ринок переважно у вигляді порошку, спресованих стрижнів або пластин. Колір гашишу може бути зелений, червоний, коричневий і чорний, а звідси походять назви гашишу, такі як червоний ліванець, чорний афганець і тому подібне. Частково гашиш збувають також у вигляді рідкого концентрату різної консистенції, темного забарвлення.

Марихуану і гашиш часто вживають у суміші з тютюном, рідше — як настойку в чаї.

Небезпека гашишу і марихуани полягає в тому, що вживання їх призводить до психічної і фізичної залежностей. Фізична залежність полягає в роздратованості, безсонні та інших вадах наркомана. Все це спричинює суттєві зміни в організмі, що проявляються в ослабленні фізичних і психічних здібностей, байдужості та пасивності. Тривале вживання цих наркотиків згубно впливає на здатність зосереджуватись. При цьому можливі також депресія і схильність до самогубства. Легеневі й дихальні шляхи страждають значно більше, ніж при звичайному палінні.

Приховані форми психічних захворювань у наркомана можуть раптово проявитись або посилитись. Якщо після останнього вживання наркотиків пройшли навіть тижні, то не виключається можливість виникнення так званого флаш-бека: з'являються страх, манія переслідування і галюцинації.

Кокаїн виробляють із листя південноамериканської чагарникової рослини кок. Його нюхають у чистому вигляді, а саме у вигляді пухкого кристалічного порошку, або розчиняють у воді й роблять ін'єкції. Збудження від цього наркотику іноді буває настільки сильним, що виникає потреба робити ін'єкцію наркотику протилежної дії. Настає цілковите розслаблення і втрата координації руху. За сп'янінням інколи настає похмілля, яке може призвести до самогубства.

При вживанні кокаїну відчуття щастя може повернутись маячними ідеями, а ті, у свою чергу, можуть переродитися в манію переслідування і в насильницькі злочини. Вже після першого вживання цей наркотик зумовлює чітко виражену психічну залежність. Тривале вживання кокаїну призводить до психічних захворювань і цілковитої фізичної деградації. При вживанні у великих

 

дозах може настати серцева недостатність, дихання стане важким, що може призвести до смерті.

ЛСД — дуже небезпечний наркотик, який ще називають ацид. Це хімічний препарат, 0,1 г якого достатньо для досягнення бажаної дії. Ацид капають на грудочки цукру або інші продукти, змішують з іншими речовинами і спресовують в мінітаблетки або вживають у капсулах.

Після вживання ЛСД виникають сильні галюцинації і спотворюється сприймання. Звуки відчуваються на дотик, колір сприймається на смак. Залежно від настрою, який наркоман мав до приймання наркотику, дія препарату може бути ефективною або депресивною. Свідомість і орієнтація змінюються, сила сприймання зростає. Ацид призводить до сильної психічної залежності. Під його дією можуть розвиватися приховані форми психозу, які навіть після закінчення дії ЛСД, після відмови його вживати продовжують залишатись у вигляді психічного захворювання. Після вживання ЛСД у наркомана з'являються пригнічувальні галюцинації, він може навіть покінчити життя самогубством. Накопичення цієї речовини в мозку людини часто спричинює неконтрольований стан сп'яніння (флаш-бек). Цей наркотик належить до особливо небезпечних.

Існує близький до ЛСД синтетичний наркотик ДОМ, або СТП, який за своєю дією і небезпекою майже не відрізняється від ЛСД.

Веканіми широко використовуються наркоманами. Це ціла група збуджувальних засобів. До них належать хімічні препарати у вигляді таблеток або порошку, наприклад амфетамін, пєрві-тин, каптагон, прелюдин, ріталін, бенцендрин і ефедрин. Ці наркотичні засоби вживають, щоб знизити апетит і підвищити працездатність. Збуджуюче вони діють на центральну нервову систему. Після вживання розвивається ритм перезбудження та ослаблення, який через зневагу до всіх фізичних потреб, включаючи сон, може зберігатися близько тижня. Потім інтервали між нападами фізичного спаду сил стають все коротшими. Якщо ці наркотики розчиняти у воді й робити ін'єкції, то у наркомана виникає так званий флаш-бек — сильне почуття радості, задоволення. Небезпека цих наркотиків полягає в тому, що при їх вживанні відносно швидко розвивається сильна психічна залежність від них, здебільшого вона рівнозначна фізичній залежності. Повне

 

 

відвикання від них практично неможливе. Галюцинації і видіння призводять до хворобливої недовіри. Оскільки дія препарату швидко закінчується, його вживання має весь час повторюватись, а дози збільшуватись. При великих дозах виникає небезпека інсульту і порушення кровообігу.

Існує велика група синтетичних заспокійливих і снодійних засобів, які ще називають седативними і гіпнотичними. При передозуванні та у зв'язку з хронічним зловживанням вони призводять до стану сп'яніння, подібного алкогольному, до запаморочення і швидкої втоми. Після пробудження виникає відчуття пригніченості та розбитості. Наркоман дезорієнтований і нездатний до пересування. Небезпека цих наркотичних засобів полягає в тому, що хронічне вживання може призвести до органічних змін, а також до фізичної і психічної залежності. Якщо препарат вживати у великих дозах, то це може спричинити отруєння, непритомність і смерть. Особливо небезпечним є вживання їх з алкоголем. Зловживання цими засобами знижує самоконтроль і здатність зосередитись. Може настати затьмарення свідомості та, як наслідок, — розумова неповноцінність.

Токсикоманія (токсин-отрута) останнім часом дуже поширилась у багатьох країнах, у тому числі й в Україні. На превеликий жаль, у токсикоманію все більше втягується молодь, переважно учні старших класів і учні ПТУ. Токсикомани домагаються сп'яніння, використовуючи аерозолі — леткі отруйні речовини, які при вдиханні швидко поглинаються легенями і миттєво проникають у мозок. Аерозоль, як і алкоголь, затримують постачання кисню в кров, а без кисню, як відомо, мозок людини, центральна нервова система обійтися не можуть. Пригнічене дихання, порушення серцевої діяльності, втрата самоконтролю, інколи непритомність — найтиповіші ознаки і наслідки токсикоманії. Неодноразове аерозольне сп'яніння може призвести до летального кінця. Люди випадають з балконів, потрапляють під транспорт, задихаються від цього аерозолю.

Найчастіше наркомани використовують ефір, ацетон, бензин, хлороформ, тетрахлорвуглець, трихлоретилен, розчинники для фарб і клею, лак для волосся і газ запальничок. Ці речовини вони вдихають як замінники наркотиків. Дія цих аерозолів призводить до запаморочення, погіршення пам'яті, непритомності,

 

за певних обставин може настати смерть. Особливо страждають кровотворні органи. Потім порушуються функції печінки, органів дихання, з'являються сонливість, байдужість, роздратованість, погіршується пристосованість до соціального середовища.

Хлоровані вуглеводні речовини (хлороформ, тетрахлорвуглець, трихлоретилен) згубно діють насамперед на нирки і печінку. Саме нирки і печінка фільтрують і виводять з організму все, що є отруйним і накопичується щодня. Встановлено також, що вдихання деяких аерозольних речовин призводить до того, що навіть при невеликих фізичних навантаженнях, наприклад під час танців, може настати серцева недостатність. Якщо навіть токсичне навантаження проходить благополучно, то наступного дня людина має вигляд, як після тяжкого похмілля. Вона швидко втомлюється, бліда, неуважна і розгублена, до горла підходить нудота. Навіть одноразове вживання цих психотропних речовин залишає слід у чутливих клітинах мозку, в печінці й нирках, у м'язах серця та в інших життєво важливих органах.

Лікувати наркоманів дуже важко, і результати не завжди успішні. Термін лікування залежить від того, скільки часу наркоман вживав наркотик. Чим довше, тим складнішим і тривалішим є процес лікування. Наприклад, для того щоб зняти наркотичний вплив з наркомана, який вживав наркотики протягом року, потрібно 3-4 місяці інтенсивно лікувати його в стаціонарі.

Соціальна небезпека наркоманії:

наркомани — погані працівники, їхня працездатність, фізична і розумова здатність знижені, всі думки, домінанта пов'язані з наркотиком — де і як його роздобути і вжити;

наркоманія наносить значні матеріальні та моральні збитки, є причиною травматизму і захворювань, різних правопорушень і нещасних випадків на виробництві, транспорті, в побуті;

наркомани створюють неймовірно важкі умови для своєї сім'ї, отруюючи її життя своєю присутністю, поведінкою, позбавляючи її засобів існування, здійснюють тяжкі злочини щодо своїх нащадків, оскільки порушення в здоров'ї батьків передаються дітям;

наркомани, деградуючи фізично й морально, є тягарем для суспільства, втягуючи в цю ганебну справу все нових і нових людей, насамперед молодь, а потім передчасно гинуть;

 

вживання наркотичних засобів аморальне. Сама суть наркоманії полягає в руйнуванні здорової оцінки навколишнього світу і місця в ньому, системи цінностей, що склались в процесі виховання, в зруйнуванні цілей і змісту життя;

наркологічна хвороба в усіх її видах, або наркотизм, — соціально небезпечне психічне захворювання, що загрожує майбутньому нації, благополуччю і здоров'ю населення всієї держави. Цим визначається загальнолюдське, глобальне значення проблеми;

наркомани входять у групу ризику розповсюдження СНІДу. Велике значення у боротьбі з наркоманією має освітня і профілактична робота. Тільки в умовах відвертості та гласності можна вести ефективну боротьбу з наркоманією.

Алкоголізм. Це хронічне захворювання зумовлене систематичним вживанням спиртних напоїв. Алкоголь має великий вплив на життєдіяльність людей. Він є наркотичною отрутою, яка діє насамперед на клітини головного мозку, паралізуючи їх.

Функціональна оцінка стану сп'яніння залежно від вмісту спирту в крові, г/кг маси тіла:

 

Менше ніж 0,2 Усі функції в межах фізіологічної норми

0,2...0,3 Людина практично твереза

0,3...0,4 Невелике ослаблення координації незначних рухів,

уваги, сприйняття (керувати автотранспортом припустимо)

0,5...0,9 Слабке сп'яніння: стомлюваність, деякі порушення

координації руху

1,0...1,9 Сп'яніння середнього ступеня, значна емоційність,

нестійкість, часто небезпечна для оточуючих, неясна мова, невпевнена хода, порушення психіки, орієнтування, іноді

різка сонливість

2,0...2,9 Сильне сп'яніння, зниження відчуття болю до повної

анестезії, початкові ознаки отруєння алкоголем, можлива

смерть

3,0... 5,0 Гостре отруєння алкоголем, небезпечне для життя

Понад 5,0 Смертельне отруєння

 

Найнебезпечніший метиловий спирт — 50 г такого алкоголю може призвести до повної сліпоти.

Алкоголь швидко всмоктується і розноситься по всьому тілу. Приблизно через 5 хв після вживання він досягає головного мозку. Проникаючи всередину живих клітин, алкоголь уповільнює, ослаблює і навіть призупиняє їхню діяльність, порушує роботу органів і тканин. Особливо згубно діє алкоголь на нервові клітини. Він має всі ознаки наркотичної сировини. Особливо небезпечне вживання алкоголю людям, які виконують роботи, що потребують уваги та зосередженості. Під впливом алкоголю період високої працездатності скорочується у 2-3 рази, відповідно продовжується період стомлення.

Дуже сильно впливає сп'яніння на зниження швидкості рухової реакції.

Алкоголізм — це велике соціальне лихо. Більшість злочинів скоюється у стані сп'яніння. Через вживання алкоголю водіями автотранспорту відбувається багато аварій. Лише в Європі в дорожньо-транспортних пригодах за рік гине понад 250 тис. чоловік і близько 10 млн дістають травми. У 1997 р. в Україні загинуло від ДТП 206 чоловік, постраждало 267. Найбільше транспортних пригод допускають водії у віці 15-25 років, і причиною всього є переважно алкоголь.

Алкоголь згубно діє на серцево-судинну систему, зумовлює гепатит (запалення печінки), пошкодження мозку, статеве безсилля. Людина захворює на білу гарячку, при якій її охоплює озноб з ніг до голови, а галюцинації і страх смерті тиснуть на неї вдень і вночі.

Пияцтво та алкоголізм є причиною майже половини всіх розірваних шлюбів. До 63 % усіх розлучень з ініціативи жінок мотивуються пияцтвом чоловіків. Половина загальної кількості алкоголіків — розлучені. В Україні кожна сьома сім'я складається лише з матері й дитини. Алкоголь, шкідливо діє на нащадків. Майбутнє дитини перебуває у великій небезпеці, якщо хтось із подружжя або обидва під час зачаття були у п'яному стані.

Діти, батьки яких зловживають алкоголем, народжуються і виростають нервово хворими, розумово відсталими. Алкоголізм батьків є однією з причин народження дітей з різними вадами. Діти в таких сім'ях народжуються слабкими, хворобливими, відстають у фізичному і розумовому розвитку, погано вчаться, рано починають вживати спиртні напої, здійснюють антисоціальні вчинки. На основі проведених досліджень академік В.М. Бехтєрев з'ясував, що від алкоголіків на кожних 100 чоловік народжуються 10 виродків, вісім ідіотів, 15 хворих епілепсією і п'ять алкоголіків.

 

У дитячому і підлітковому віці руйнівна дія алкоголю відбувається прискореними темпами, що зумовлює швидкий розлад різних органів і насамперед центральної нервової системи. Вченими доведено, що систематичне вживання спиртних напоїв у віці до 20 років призводить до алкоголізму майже у 80 % випадків. Молодий організм, що розвивається, у 6-8 разів швидше, ніж дорослий, звикає до хмільного, а тому підлітки стають алкоголіками швидше.

Підлітки, що почали вживати спиртні напої в шкільні роки, вже в 20-25 років починають лікуватися від хронічного захворювання на алкоголізм, причому не завжди успішно.

За даними ВООЗ, алкоголізм щорічно забирає життя 6 млн чоловік — це більше, ніж помирає від раку. До 800 тис. громадян України хворі на алкоголізм, що становить майже 16 % усього населення.

Паління. Ця небезпека породжується від вдихання диму деяких рослинних продуктів (тютюн, опіум тощо), що тліють.

Паління тютюну — одна із найпоширеніших шкідливих звичок (набула поширення в Європі на початку XVI ст., в Росії — з XVII ст.). Появу тютюну в Європі пов'язують з ім'ям француза Жана Ніко, який нібито привіз насіння цієї рослини з острова Тобаго. Звідси і латинська назва тютюну — Nikotiana tabасит.

Тютюновий дим містить отруйні речовини, що негативно впливають на здоров'я не лише того, хто палить, а й оточуючих його людей, особливо дітей. Крім нікотину, тютюновий дим містить також інші шкідливі речовини — чадний газ, піридинові основи, синильну кислоту, сірководень, вуглекислоту, аміак, азот, ефірні масла.

Паління — одна з основних причин передчасних смертей в Україні. За 1999 р., наприклад, від хвороб, пов'язаних з тютюновою залежністю, пішли із життя понад 7 тис. українців.

У людини, яка тільки починає палити, навіть одна цигарка може спричинити отруєння, характерними ознаками якого є: нудота, блідість, холодний піт, загальна слабкість, прискорення пульсу, запаморочення, шум у вухах.

Одноразова доза нікотину 0,08...0,016 г є смертельною для людини. Вміст нікотину в різних сортах тютюну змінюється від 0,7 (дорогі цигарки) до 5...6 % (цигарки дешевих сортів). Найбільше нікотину міститься у махорці.

 

Тютюн шкідливо діє на організм людини і насамперед на нервову систему, спочатку збуджуючи, а потім пригнічуючи її.

Нікотин звужує судини мозку і зменшує їхню еластичність, утруднює надходження крові в мозок, що і зумовлює погіршення його роботи. Як наслідок — біль у голові, запаморочення, почуття надмірної ваги в голові.

Нікотин порушує діяльність серцево-судинної системи. Доведено, що склероз судин, гіпертонія, ендартерії (запалення внутрішньої оболонки артерії) перебувають у прямому і тісному зв'язку з палінням. Існує також особлива, тютюнова форма грудної жаби (стенокардії).

Тютюн негативно впливає також на роботу органів дихання. Він зумовлює запалення носоглотки і гортані, призводить до хронічного бронхіту з наступним розвитком емфіземи — паталогічного розширення легенів. Функція легенів під впливом паління послаблюється, процес обміну вуглекислоти на кисень утруднюється.

Діє нікотин і на вітамінний обмін. Вміст вітаміну С в крові при палінні зменшується у 2-3 рази. Під впливом паління послаблюються пам'ять, увага, сила м'язів, зменшується інтелект. У людей, які багато палять, з'являється так звана куряча сліпота (послаблення зору в сутінках, що пов'язано з недостатнім засвоєнням вітаміну А). Є випадки, коли у людей, що палять, послаблюються статеві функції.

Відомо, що працівник, який випалить пачку цигарок, затрачує на дві години більше часу на роботу, яку працівник, що не палить, виконає за 8 год.

Під час паління утворюється так званий тютюновий дьоготь, смолистий наліт, що осідає в легенях того, хто палить. Смолисті речовини дьогтю є канцерогенними, сприяють захворюванню на рак. Тютюновий дьоготь містить радіоактивні ізотопи: полоній-210, свинець-210, вісмут-210.

Природний радіонуклід полоній-210 в організм людини потрапляє також з їжею, водою і з повітрям під час дихання. Паління призводить до інтенсивнішого доступу полонію в організм. Відомо, що близько 0,07 нКі природного полонію-200 надxодить в організм людини під час дихання з повітря і до 10 нКі — з їжею. Людина, яка випалює в середньому одну пачку цигарок за добу, одержує додатково 1,6 нКі полонію-210, тобто доступ до організму радіотоксичного а-випромінювача полонію-210 збільшується більше ніж у 20 разів.

 

Шкода від паління — це численні пожежі, вибухи, опіки у людей, що заснули з цигаркою, транспортні катастрофи.

Паління — це добровільне одурманювання. Вчені різних країн дійшли висновку, що треба докласти максимум зусиль, щоб повністю викорінити вживання тютюну всіх видів. Розрахунки свідчать, що це має зменшити смертність від раку на 25-35 %. Такого наслідку не можна досягти навіть за допомогою сучасних і дорогих способів лікування.

Людині, що палить, слід розуміти і зважати на різні аспекти паління.

Етичний аспект полягає в тому, що з погляду культурної людини негарно палити в присутності людей похилого віку, дітей, на різного роду зборах, нарадах, засіданнях, у гостях, у присутності малознайомих людей. Про це не кожний знає, але саме з цього оточуючі роблять висновок про рівень культури тієї особи, яка палить. Один із англійських королів дав таку характеристику палінню: "звичай, огидний для очей, ненависний для носа, шкідливий для грудей, небезпечний для легенів".

Видатний поет Й.-В. Гете сказав: "Освічена людина не палить". Був час, коли в Росії карали за паління різками.

Біологічний аспект полягає в тому, що офіційною медициною встановлено залежність захворювань на рак і склероз судин від паління. Чим більший стаж паління і чим більша добова доза, тим вища ймовірність захворіти.

Психологічний аспект полягає в тому, що у людської пам'яті немає більшого ворога, ніж нікотин та ще й у поєднанні з алкоголем.

Гігієнічний аспект полягає в тому, що людина, яка палить, отруює не лише свій організм, а й повітря і тих людей, що не палять. Перебування в задимленій кімнаті для їхнього здоров'я небезпечніше, ніж для того, хто палить.

Естетичний аспект полягає в тому, що від кожної людини, яка палить, поширюється неприємний запах. На оточуючих цей запах неприємно впливає, викликає негативне відчуття, навіть нудоту.

Економічний аспект — витрата коштів на цигарки, ціна на які неймовірно зросла і зростає.

Позитивних оцінок палінню немає. Відмовитись від паління краще самостійно, а не за допомогою лікаря.

Проти паління треба боротися всім суспільством, впроваджувати адміністративні заходи, вести роз'яснювальну роботу серед населення щодо шкоди, яку наносить паління здоров'ю людини.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты