Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ




 

Щоб захистити людину від потрапляння всередину організму, на шкіряні покриви і повсякденну одежу РР, ХОР, СДОР і БЗ, призначено засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). В умовах виникнення надзвичайних ситуацій ніякі захисні заходи не виключають використання ЗІЗ населенням; у разі потреби вони можуть бути використані також при перебуванні в сховищах і ПРУ.

За призначенням ЗІЗ поділяють на засоби захисту органів дихання, очей, обличчя та засоби захисту шкіри; за способом контактування людини із зовнішнім середовищем — на фільтрувальні та ізолювальні.

Крім засобів індивідуального захисту, існують медичні засоби захисту.

Засоби захисту органів дихання. До них належать фільтрувальні, ізолювальні протигази, респіратори та найпростіші засоби: протипилові маски, ватно-марлеві пов'язки.

Фільтрувальні протигази призначені для захисту органів дихання, очей, обличчя від дії ХОР, РР, БЗ, СДОР, а також від шкідливих газів і пари в навколишньому середовищі. Слід пам'ятати, що використання фільтрувальних ЗІЗ допустиме лише за наявності в атмосфері не менше ніж 18 % вільного кисню і концентрації шкідливих газів та пари до 0,5 % об'єму. їх не можна використовувати при роботах у важкодоступних приміщеннях малого об'єму, замкнутих об'ємах (цистернах, колодязях, трубопроводах тощо), якщо склад і кількість шкідливих речовин у довкіллі невідомі, а також за наявності в повітрі газів, що практично не адсорбуються (метану, етану, бутану, етилену, ацетилену та ін.) У цих випадках слід використовувати виключно ізолювальні протигази.

Однією з основних характеристик ЗІЗ є коефіцієнт захисту Кз. Він означає кратність зниження концентрації шкідливої речовини даним ЗІЗ, визначає умови, при яких гарантується надійність захисту людини від дії шкідливих речовин повітря.

За цим показником фільтрувальні ЗІЗ поділяють на три групи:

 

 

з Кз > 100 — ці засоби гарантують захист при вмісті в повітрі шкідливих речовин у концентраціях, що перевищують рівні ГДК більше ніж у 100 разів;

з Кз = 10...100 — гарантують надійний захист від шкідливих речовин при вмісті їх у повітрі в кількостях, що не перевищують рівні ГДК більше ніж у 100 разів;

з Кз < 10 — гарантують захист від нетоксичних аерозолів, газів і пари при вмісті їх у повітрі в кількостях, що не перевищують ГДК більше ніж у 10 разів.

Ізолювальні 3І3 забезпечують перший ступінь захисту.

Фільтрувальні протигази — це цивільні протигази різних модифікацій і промислові протигази: для дорослого населення ГП-5, ГП-5М; ГП-7, ГП-7В; для дітей — ПДФ-Ш, ПДФ-Д; ДП-6М, ПДФ-2Ш, ПДФ-2Д, ПДФ-7, КЗД-4, КЗД-6.

До складу комплекту цивільного фільтрувального протигаза ГП-5 входять два основних елементи: протигазна (фільтрувально-поглинальна) коробка ГП-5 і лицьова частина ШМ-62у. Крім того, протигаз комплектують сумкою і коробкою з плівками, що не запотівають (рис. 6.8).

У середині фільтрувально-поглинальної коробки ГП-5 розміщено протиаерозольний фільтр і шихта. Лицьова частина ШМ-62у являє собою шолом-маску, виготовлену на основі гуми з натурального або синтетичного каучуку. В шолом-маску вмонтовано окулярний вузол і клапанну коробку, яка має один клапан для вдихання, два клапани для видихання і забезпечує розподіл потоків повітря.

Плівки, що не запотівають виготовляють з целюлози з одностороннім желатиновим покриттям. їх вставляють з внутрішнього боку протигаза желатиновим покриттям до очей і фіксують притискними кільцями. Желатин рівномірно вбирає конденсовану вологу і тим самим зберігає прозорість

Рис. 6.8. Фільтрувальний протигаз ГП-5:

 

1 — протигазова коробка; 2 — коробка з плівками, що не запотівають; 3 — шолом-маска; 4 — сумка

 

 

плівки. Утеплювальні манжети використовують тільки взимку при температурі нижче ніж -10 °С. Манжету надівають на обойму окулярів із зовнішнього боку, простір між скельцями манжет і окулярів захищає окуляри шолом-маски від замерзання.

Протигаз ГП-5М відрізняється від протигазу ГП-5 шоломом-маскою. Шолом-маска ШМ-ббму, що входить до комплекту протигаза ГП-5М, на відміну від ШМ-62у має переговорний пристрій мембранного типу і вирізи для вух.

До складу комплекту фільтрувального протигаза ГП-7 (рис. 6.9) входять: фільтрувально-поглинальна коробка ГП-7к, лицьова частина у вигляді маски цивільного протигаза (МГП), сумка, гідрофобний трикотажний чохол, коробка з плівками, що не запотівають. Фільтрувально-поглинальна коробка протигаза ГП-7к за конструкцією подібна до коробки ГП-5, але з поліпшеними характеристиками. Лицьова частина МГП являє собою маску об'ємного типу з наголовником у вигляді пластини з п'яти лямок і уступів для регулювання. Гідрофобний трикотажний чохол надівають на протигазну коробку, щоб захистити її від снігу, пилу, вологи.

До складу комплекту протигаза ГП-7В входить лицьова частина МГП-В, яка подібна до лицьової частини МГП, але додатково під переговорним пристроєм є пристрій для приймання води — це гумова трубка з мундштуком і ніпелем. Пристрій за допомогою спеціальної кришки може приєднуватися до фляги.

Дитячий фільтрувальний протигаз ПДФ-Д (рис. 6.10) призначений для захисту дітей віком від 1,5 року. Для дітей віком

до 1,5 року застосовують захисну дитячу камеру, наприклад КЗД-4 (рис. 6.11). Вона захищає від ОР, РР і БС в інтервалі температур від +30 до -30 °С. До комплекту входить власне

Рис. 6.9. Протигаз ГП-7:

1 — лицьова частина; 2 — фільтрувальнопоглинальна коробка; 3 — трикотажний чохол; 4 — вузол клапана для вдихання; 5 — переговорний пристрій (мембрана); 6 — вузол клапанів для видихання

 

 

 

Рис. 6.10. Дитячий протигаз ПДФ-ДРис. 6.11. Камера захисна дитяча КЗД-4 на шасі дитячого возика

 

камера, накидка, яка захищає від атмосферних опадів, картонна коробка і поліетиленовий мішок на зберігання камери.

Основним вузлом камери є оболонка — мішок з прогумленої тканини. Оболонку монтують на розбірному металевому каркасі, який разом з піддоном утворює ліжечко-розкладачку. В оболонку камери вмонтовано два дифузійно-сортувальних елементи, крізь які очищене повітря потрапляє до камери. Щоб спостерігати за дитиною в оболонці камери, є два вікна. Дитину поміщають у камеру через спеціальний отвір, який потім герметизують. Переносять камеру за допомогою плечового ременя. Тривалість безперервного перебування дитини в камері до 6 год. Підготовлена до використання камера має масу близько 4 кг.

Протигаз буде надійним засобом захисту тоді, коли він справний, а його лицьова частина дібрана за розміром. Правильно дібрана маска має щільно прилягати до обличчя, не спричинюючи болю. Щоб дібрати потрібний розмір маски, треба виміряти голову по замкнутій лінії, яка проходить через маківку, щоки і підборіддя, і результат заокруглити до 0,5 см. При обхваті голови до 63 см беруть нульовий розмір протигазів ГП-5, ГП-5м, від 63,5 до 65,5 см — перший, від 66 до 68 — другий, від 68,5 до 70,5 (для ШМ-66му від 68,5 см і більше) — третій, від 71 см і більше — четвертий розмір шолом-маски.

Щоб вибрати маску будь-якого дитячого протигаза, вимірюють висоту обличчя, потім визначають потрібний розмір маски:

 

Розмір маски 1 2 3 4

Висота обличчя, мм До 72 72-87 88-95 96-103

 

Шолом-маску протигазів ПДФ-Д добирають так само, як і шолом-маску протигазів для дорослих.

Правильно дібрана лицьова частина має щільно прилягати до обличчя дитини і не зміщуватися при різких поворотах голови, для цього її треба притримувати за патрубки вдиху і видиху.

Отримавши протигаз, треба оглянути і перевірити на справність всі його частини, потім зібрати і перевірити протигаз на герметичність. Перевірений і справний протигаз у зібраному вигляді скласти у сумку. Носять його вкладеним у сумку на лівому боці клапаном до себе, плечова лямка сумки — через праве плече. Верх сумки має бути на рівні талії, клапан — закритим. Таке положення протигаза називається похідним.

Є ще два положення утримання протигаза — напоготові і бойове.

У положення напоготові протигаз переводять за командою "Протигаз готуй". Тоді сумку з протигазом треба закріпити поясною тасьмою на лівому боці, клапан сумки відкрити.

У бойове положення (протигаз надітий) протигаз переводять за командою "Гази!", а також самостійно при виявленні ознак радіоактивного зараження, наявності ОР і БЗ. Щоб перевести протигаз у бойове положення, треба: стати проти вітру, заплющити очі, зняти головний убір, вийняти протигаз із сумки, затамувати подих, надіти лицьову частину, зробити різкий видих, відкрити очі, надіти головний убір і закрити клапан сумки. Протигаз вважається надітим правильно, якщо скельця окулярів лицьової частини розміщені проти очей, маска щільно прилягає до обличчя.

Знімають протигаз за командою безпосереднього керівника (командира) "Протигаз зняти!". Самостійно протигаз можна зняти тільки тоді, якщо стане достовірно відомо про те, що небезпека минула. Зняту шолом-маску після знезараження слід вивернути, добре протерти чи просушити і тільки після цього можна вкласти її в сумку.

Промислові фільтрувальні протигази (рис. 6.12) захищають органи дихання, очі й обличчя від дії шкідливих речовин, що наявні в повітрі у вигляді газів і пари, а протигази, що обладнані аерозольними фільтрами, додатково захищають від аерозолів СДОР. У комплект протигаза входять лицьова частина від

 

Рис. 6.12. Промислові фільтрувальні протигази:

а — з коробкою великих розмірів;

б — з малогабаритною коробкою

 

а б

цивільного протигаза, протигазна коробка, гофрована трубка для приєднання коробки великого розміру до шолом-маски і сумка, в якій зберігають і носять протигаз. Коробка малого розміру приєднується безпосередньо до шолом-маски без гофрованої трубки.

Протигазні коробки спеціалізовані за призначенням (табл. 6.2) і залежно від складу шкідливих речовин можуть мати один або декілька спеціальних поглиначів або поглинач та аерозольний фільтр. За зовнішнім виглядом коробки різного призначення різняться кольором і літерними позначеннями. Якщо протигазна коробка має протиаерозольний фільтр (ПАФ), то на ній посередині нанесено вертикальну білу смугу. Коробка малого розміру в цьому разі має дно із білої пластмаси.

Захисні можливості коробок великого розміру промислових протигазів наведено в табл. 6.3, а малого — в табл. 6.4. Слід зазначити, що промислові протигази мають високий опір диханню (до 220 Па при вдиханні й 130 Па при видиханні), створюють статичне навантаження на м'язи шиї через велику масу, значно зменшують видимість (до 50 %) і можливість спілкування. Все це втомлює працівників, і вони не можуть довго виконувати промислові операції, тому використання промислових протигазів протягом усієї зміни допускається у виняткових випадках і як крайній захід.

Для протигазів ГП-5, ГП-5м, ГП-7 і дитячих ПДФ-Д(А), ПДФ-Ш(А), ПД-2Д, ПДФ-2Ш, ПДФ-7 розроблено додаткові патрони ДПГ-1 і ДПГ-3 (рис. 6.13 і 6.14). Крім цього, протигази ГП-7, ПДФ-2Д і ПДФ-2Ш комплектують фільтрувально-поглинальною коробкою ГП-7К, що дає можливість застосувати їх проти радіоізотопів йоду та його органічних сполук.

У комплекті з протигазом патрон ДПГ-3 захищає від аміаку, хлору, диметиламіаку, диметиламіну, сірководню, тетраетил-

 

 

Таблиця 6.2. Характеристики протигазних коробок


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты