Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ДОПОМОГА ПРИ ПОРАНЕННЯХ




Для перев'язування ран застосовують марлеві бинти, серветки, вату, інколи хустинки чи будь-який підручний матеріал: сорочку, хусточку, рушник тощо. Речі ці не стерильні, але ними можна користуватися, якщо пропрасувати з обох боків гарячою праскою, потримати над вогнем.

Щоб надати допомогу, потрібно дотримуватися таких правил: вимити руки з милом і, якщо можна, протерти кисті рук спиртом, горілкою, кінчики пальців змастити йодом; підготувати матеріал для перев'язки; розрізати і зняти одяг; відкрити рану, обтерти кров навколо неї, краї змастити йодом. Не можна промивати рану будь-яким розчином, тому що інфекція із шкіри потрапить у глиб рани. Якщо рана забруднена землею, вугіллям, то можна обережно чистою марлею зняти бруд.

На рану накласти марлю (стерильну), потім вату, зафіксувати пов'язку бинтом. Пов'язка має бути накладена щільно, але не дуже туго, і закріплена так, щоб бинт не сповзав і не розмотувався. Витки бинта не повинні утворювати кишень; їх накладають один на другий у вигляді черепиці, закриваючи половину ширини попереднього витка бинта (крім другого оберту). Розкочуючи бинт, його головку потрібно тримати в правій руці, а лівою притримувати розгорнутий кінець. Таким чином, витки бинта спрямовують майже завжди зліва направо. На початку бинтування і в кінці його роблять закріплювальні витки бинта. При першому оберті бинта потрібно перегнути його кінець і прихопити другим обертом, що накладається на перший, тоді бинт буде закріплено. Кінець бинта можна закріпити шпилькою або

 

 

розірвати кінець бинта вздовж на дві стрічки і зв'язати їх. Бинтування виконують у напрямку знизу вгору і зсередини назовні. При бинтуванні кінцівок роблять перегини (рис. 7.13).

 

Для польових умов передбачено індивідуальні перев'язувальні пакети першої допомоги. Пакет розривають, не порушуючи його стерильності. Вийнявши стерильний перев'язувальний матеріал із паперу, його розгортають так, щоб не торкатися внутрішнього боку бинта і подушечок. Подушечками прикривають вхідний і вихідний отвори рани.

Існують типові пов'язки, що накладаються на різні ділянки тіла за допомогою бинта.

При пораненнях голови. Пов'язку на око накладають так (рис. 7.14): двома ходами бинта закріплюють його навколо лоба, потім із потилиці бинт ведуть під вухом, через око та лоб і знову повертаються до потилиці. Ходи бинта чергують. Пов'язку закріплюють навколо лоба і потилиці.

Пов'язку на вухо накладають, починаючи з двох ходів, які закріплюють її навколо шиї. Наступний хід роблять вгору через голову, починаючи його за здоровим

вухом і закінчуючи проведенням через пошкоджене вухо. Далі бинт ведуть знову навколо шиї та потилиці, потім на лоб, навколо лоба і т.д.

На потилицю накладають (той, хто подає допомогу, стає ззаду пораненого) хрестоподібну пов'язку (рис. 7.15). Спочатку бинт закріплюють навколо голови, потім спускають з потилиці на шию

 

і ведуть навколо шиї, потім піднімають бинт знову на потилицю і проводять навколо голови через лоб.

Рани в ділянках підборіддя, губ, носа і потилично-тім'яної частини голови перев'язують пращеподібною пов'язкою (рис. 7.16). Середину розрізаного на кінцях бинта накладають на рану, а роздвоєні кінці пращі зав'язують навколо голови; одна пара кінців пов'язки має перехрещувати другу.

Пов'язку на тім'яну частину накладають у вигляді чепчика (рис. 7.17). Від бинта

 

 

Рис. 7.16. Пращеподібна пов'язки на обличчя:

а — праща; б, в, г — пов'язки на ніс, лоб і нижню щелепу

 

Рис. 7.17. Пов'язка на голову у вигляді чепчика (а, б):

1-13 — послідовність накладання

 

відрізають шматок 50...70 см завдовжки, накладають його на тім'я, а кінці спускають спереду вух і дають тримати потерпілому або помічнику. Потім бинт прив'язують до одного із кінців на рівні вуха і проводять через лоб на протилежний бік. Тут два рази обкручують навколо другого кінця стрічки, вертаючись через тім'я, ведуть косо, щоб накрити нову частину голови, і так роблять доти, поки бинт не покриє весь череп. Кінці, що звисають, зав'язують під підборіддям.

При пораненнях верхнього плечового пояса і верхніх кінцівок. При пораненнях плечового суглоба, верхньої частини лопатки і верхньої третини плеча накладають колосоподібну пов'язку (рис. 7.18). Стати треба збоку від пошкодженої кінцівки, спочатку накласти два закріплювальних ходи бинта навколо верхньої третини плеча і вивести бинт із пахвової ямки угору на плечовий суглоб. Продовжуючи бинтування,бинт вести косо донизу через спину під здорову руку, далі — через груди на пошкоджений плечовий суглоб і навколо плеча. Ходи повторювати, перекриваючи попередній на половину ширини бинта доти, поки не буде забинтований повністю весь плечовий суглоб і надпліччя.

На плече накладають звичайну кругову пов'язку: бинт спрямовують знизу вгору. Об'єм плеча знизу вгору збільшується, тому при бинтуванні роблять перегини, що дає можливість щільно його накладати. Закінчують бинтування і закріплюють бинт унизу, на тоншій частині кінцівки.

На ліктьовий суглоб пов'язку накладають, зігнувши руку пораненого в суглобі під кутом 90°. Тип пов'язки — вісімкоподібна. Спочатку двома ходами закріплюють бинт навколо плеча, потім через суглоб косо ведуть бинт на передпліччя і закріплюють його двома обертами; далі бинт знову ведуть косо через

 

 

суглоб на плече і т.д., чергуючи косі ходи, що сходяться, і кругові ходи бинта.

На кисть також накладають пов'язку вісімкою (рис. 7.19): навколо зап'ястка закріплюють бинт, опускають кінець його до основи великого пальця і обводять через долоню навколо основи решти пальців. Потім від основи другого пальця бинт ведуть косо через тил кисті, перетинають перший косий хід іт.д., повторюють у тому ж порядку всі оберти бинта і закріплюють його навколо зап'ястку.

Бинтуючи палець, бинт ведуть з тильного боку кисті на поражений палець, залишаючи кінець бинта на рівні передпліччя. Довівши бинт до нігтьової фаланги, переходять на долонну поверхню пальця і ведуть бинт до основи пальців. Після цього бинтують палець навколо, а потім, закинувши бинт за залишений спочатку на рівні передпліччя довгий кінець, повторюючи перші ходи уздовж пальця і т.д. Коли палець буде достатньо закритий, закріплюють навколо нього бинт круговими ходами в напрямку від нігтьової фаланги до основи пальця, де зв'язують бинт із залишеним вільним кінцем. У разі потреби повторюють ходи бинта через палець, переходять на інші пальці. При накладанні пов'язки на кілька пальців, їх забинтовують окремо.

У разі поранення грудної клітки накладають хрестоподібну пов'язку (рис. 7.20). Перші ходи бинта роблять навколо грудної клітки знизу вгору, потім перехрещують по черзі передпліччя, щоб закріпити пов'язку. Останні ходи бинта знову роблять навколо грудної клітки.

Пов'язки на живіт накладають знизу вгору навколо стану, перекриваючи наступним обертом попередній.

Пов'язку на нижні кінцівки накладають так само, як і на верхні, тобто при

пораненні нижньої третини стегна застосовують косоподібну пов'язку, в середній третині накладають спіральну пов'язку з перегинами, а вище — вісімкоподібну із закріпленням на поясі (рис. 7.21).

Пов'язку на колінний суглоб (рис. 7.22) накладають так само, як і на ліктьовий.

При накладанні пов'язки на стопу (рис. 7.23) бинт закріплюють навколо нижньої третини гомілки коловими ходами, ведуть його косо по стопі, огинають підошву і переводять на тил стопи, звідси піднімають косо угору на гомілку, знову закріплюють навколо гомілки і т.д. до повного закриття суглоба. Закінчують пов'язку на гомілці.

 

 

При пораненнях в області промежини зручно застосовувати так звану Т-подібну пов'язку. Зав'язують пояс навколо живота, а потім, прив'язавши кінці бинта до пояса по середній лінії ведуть бинт донизу, проводять його через промежину до пояса і т.д.

Пов'язки на різні ділянки тіла накладають за допомогою не тільки бинта, а й косинки.

При ранах на голові кут косинки спускають з потилиці, а кінці її проводять над вухами наперед, перехрещують і повертають з протилежних боків. Зав'язують кінці косинки поверх кута (верхівки), який піднімають і завертають у вузол (рис. 7.24).

Зручна косинка як пов'язка на лікоть. Одна сторона косинки лежить вздовж плеча, один кінець косинки обвиває плече,

а другий — передпліччя. Кінці косинки проводять назустріч один одному і зав'язують.

На сідниці або на живіт косинку накладають основою угору, а кутом (верхівкою) униз, зав'язують кінці навколо талії, підводять до них верхівку і також прив'язують.

Дуже зручно застосовувати косинку для підвішування пошкодженої руки. Косинку підводять між грудьми і рукою, зігнутою в лікті, і притискають до тулуба (рис. 7.25). Верхівка косинки висить біля ліктьового суглоба, а кінці перехрещують на передній поверхні грудей і зав'язують ззаду на шиї. Верхівкою косинки обгинають лікоть і прикріплюють шпилькою до косинки.

Пов'язка косинки на плече зображена на рис. 7.26, а на кисть і стопу — на рис. 7.27.

 

 

 

 

7.5. ДОПОМОГА ПРИ ТЕРМІЧНИХ ВПЛИВАХ,


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты