Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Один вдома




Особливо багато небезпечних ситуацій складається , коли батьки .залишають дитину вдома одну. Частка такого травматизму серед інших особливо висок Щоб його попередити, дитину потрібно підготувати до такої ситуації.

Батьки повинні чітко виділити предмети домашнього вжитку, які є джерелом потенційної небезпеки для дітей в першу чергу. Це - сірники, газові плити, пічка електричні розетки, ввімкнені електричні прилади.

Наступна група — це предмети, з якими в залежності від віку дітей потрібно навчитись правильно користуватися - голка ножиці, ніж, виделка.

Третя група предметів - це ті, які дорослі повинні берегти в недоступних для дітей місцях ( побутова хімія, ліки, спиртні напої, сигарети, харчові кислоти, ріжучо - колючі інструменти. Діти повинні засвоїти , що предметами першої групи можуть користуватися лише дорослі Тут, як ніде , доречні прямі заборони, звичайно, доповнені поясненнями, віршиками, прикладами з літературних творів (“Кицьки дім” С Маршака)

Користуватися предметами другої групи потрібно спеціально вчити, щоб у дітей з'явилися відповідні навички.

Особливу небезпеку в приміщенні становлять відкриті вікна , балкон. Тому діти не повинні залишатися одні в квартирі з відкритим вікном, балконом , виходити без дорослого на балкон, підходити до розчиненого вікна. Батьки разом з вихователями повинні навчити дітей дошкільного віку поведінці в екстремальних ситуаціях у побуті. Наприклад, уміти користуватися телефоном у випадку пожежі, травми, вміти привернути увагу перехожих і покликати на допомогу при пожежі , проникненні в будинок чужої людини, уміти загасити початок пожежі, накинувши на джерело загорання важку ковдру.

Крім того, діти старшого дошкільного віку повинні знати телефони служб

пожежної безпеки, міліції, швидкої допомоги, служби газу, служби оперативного реагування на надзвичайні ситуації.

Вміти користуватися телефоном, знати про недопустимість жартів з телефоном вище названих служб, про відповідальність за можливі наслідки

Діти повині чітко знати, що в разі небезпеки можна також зателефонувати батькам на роботу, родичам, знайомим, сусідам, а також розуміти поняття “небезпечні місця" і для своїх ігор не обирати саме їх .І до всього вище сказаного слід додати , що потрібно, щоб дитина вміла і могла відчувати небезпеку, виробила в собі алгоритм правильної поведінки в екстремальній ситуації.

 

 

Попередимо біду

.

Безпека людини – поняття, що за обсягом, за змістом виходить за межі владних структур, воно стосується сутності життя , національної та особистої гідності.

Безпека - це збалансований стан людини ,соціуму держави, навколишнього середовища, систем різного рівня складності (соціальних, природних, техногенних , економічних та ін.).

Складність життєвих ситуацій вимагає виховання у людини установки на власну безпеку вже з раннього дитинства та застосування її протягом усього життя.

Визначити правильно чи не правильно веде себе людина в тих чи інших обставинах дуже складно. Адже відкритий конфлікт дитини з дорослими чи ровесниками в деяких випадках можна оцінити позитивно як намагання відстояти себе відстояти право на свою думку, на вчинок. Але є загальновизнані норми поведінки, при недотриманні яких людина буде мати небажані результати. Такі норми безпеки життєдіяльності і дорослих, і особливо дітей Але будь-яка загальновизнана норма повинна бути осмислена, сприйнята дитиною, лише тоді вона стане регулятором її поведінки.

Наше з вами завдання, шановні батьки, сформувати в дітей навички правильного поводження в небезпечних ситуаціях на вулиці, в міському транспорті, при спілкуванні з незнайомими людьми , взаємодія з небезпечними тваринами і отруйними рослинами, сприяти становленню у них основ екологічної культури і здорового способу життя.

Так, дитина не повинна боятися людей, але спілкуючись з незнайомими , їй необхідно розуміти , що саме може бути небезпечним у спілкуванні з іншими людьми, розподіляти людей за ознакою спорідненості - рідні, знайомі, чужі.

Батьки повинні розповідати своїм дітям про небезпеку спілкування з чужими людьми , доцільно провести бесіду про розбіжність приємної зовнішності і недобрих намірів.

У відносинах "дитина і природа" батькам доцільно наголошувати на екологічній безпеці людини, а щоб поліпшити екологічну безпеку, людина повинна дбайливо і відповідально ставитися до природи, але при цьому обов'язково пояснювати і небезпеки, що пов'язані з деякими рослинами, або виникають при контактах з тваринами, при користуванні водою з традиційних джерел питної води.

Погіршення екологічної ситуації становить значну загрозу здоров'ю дитини, тому необхідно пояснити дитині, що виконання звичних вимог дорослих ("не пий не кип'ячену воду", "мий руки перед їжею", "мий овочі і фрукти перед вживанням")

у наші дні може вберегти від хвороб, а іноді і врятувати життя.

Особлива ситуація ризику, коли дитина залишається вдома сама. Щоб запобігти біді, дитину потрібно готувати до цього. Дитина повинна засвоїти групу предметів, якими їй категорично забороняється користуватися: сірники, газові плити, пічка, електроприлади і електричні розетки. З дітьми потрібно вивчити правила поводження в екстремальних ситуаціях, навчити користуватися телефоном.

. Дошкільний заклад без допомоги батьків не зможе сформувати у дітей навички безпечної життєдіяльності так, щоб вони були доведені до автоматизму і стали бар'єром від біди і неприємностей .

 

 

ЯК ЗАПОБІГАТИ ВИНИКНЕННЮ

ЙОДНОГО ДЕФІЦИТУ В ОРГАНІЗМІ?

Найбільш актуальні питання

1. Скільки йоду має вживати людина?

Як правило, за добу людина повинна вживати таку кількість йоду:

50 мг — для немовлят (перші 12 місяців життя),

90 мг — для дітей віком від 2 до 6 років

120 мг — для дітей шкільного віку (від? до 12 років)

150 мг — для підлітків і дорослих 200 мг —для вагітних жінок та матерів, які годують дитину груддю.

2. Які продукти харчування, включаючи вегетаріанські, найбільш багаті йодом?

Найбільш надійними в цьому відношенні є продукти морського походження. Але йод також було знайдено і в ґрунті, а тому його засвоюють і організми, що живуть на суші. Отже, йод міститься у м'ясних та молочних продуктах, а також виробах з м'яса птиці. Але оскільки в розвинених країнах тварини вигодовуються в основному штучно, то кількість йоду в такому разі може бути недостатньою. Тому одним з найнадійніших джерел єйодована сіль, ідо її додають до їжі в процесі приготування, 3 Крім йодованої солі, чи існують інші харчові продукти, які містять йод?

В розвинених країнах Заходу йод також міститься в йодованій олії, харчових барвниках, вітамінних додатках, медикаментах, особливих видах хліба (щоправда, в Сполучених Штатах Америки вироблення хліба за такими технологіями зараз призупинено), спеціальних засобах для очищення питної води тощо. В Україні виробляється йодована питна вода, а також деякі виробники харчових продуктів використовують для їх приготування йодовану сіль.

4. Чи виділяється йод з організму в разі його надмірного вживання? Чи можливе отруєння йодом?

В основному надлишки виводяться з організму без проблем, і основна маса людей може вживати йодовані продукти без жодних проблем. Проте люди, схильні до захворювання щитовидної залози, під час вживання йодованих продуктів мають почуватися не до такої міри безпечно. Втім, збільшення щитовидної залози за звичайних умов лікується досить успішно.

5. Чи руйнується йод в йодованій солі під час приготування їжі?

Це залежить від умов приготування та якості солі. Переважна більшість солі йодується в Україні за допомогою йодату калію (КЮЗ), котрий є досить стійкою сполукою. В той же час велике значення має міра насиченості води та інших компонентів кислотами. Взагалі, йод у кип'яченій підсоленій воді майже не руйнується.

6. Чи можна використовувати йодовану сіль для домашнього консервування продуктів?

Йодат калію не впливає на смак і ю лір продуктів, тому сіль з таким дод тком можна використовувати при домашній консервації овочів. Иодат калію також не зникає під час термічної обробки їжі.

7. Як довго зберігається йод

Це залежить від умов зберігання (теплоти, вологості тощо) та чистоти солі. Термін придатності і реалізації солі з додатком йодата калію в середи становить 9 — 12 місяців.

6 Як виявляються ранні симптоми хвороб, пов'язаних з дефіцитом йоду?

Характерні риси захворювання виявляються скоріше на прикладі цілої популяції, ніж окремої особистості. Найперше помітним є збільшення щитовидної залози.

9 Чи можливим є отримання надто багатої кількості йоду завдяки вживанню йодованої солі?

Так, якщо ви вживаєте надто велику кількість солі, або якщо сіль має надто великий вміст йоду, або ви належите до так званої "групи ризику" через схильність до захворювання щитовидної залози. Для основної кількості людей висока кількість йоду і йодованій солі нічим не загрожує. В основному людина з'їдає не більше 10 г

солі в день. Звичайно, якщо людина отримує йод з Інших продуктів харчування, то

це дає додатковий ефект.

10. Чи нам треба їсти більше йодованої солі завдяки тому, що вона йодована?

Ні. Це стосується більшості країн, в тому числі тих, де сіль є найважливішим джерелом необхідного для організму йоду (Швейцарія, Австрія, а також Україна). Виробники у разі зменшення рівня споживання солі відповідно збільшують вміст в ній йоду так що рівень споживання йоду зберігається,

11. Надмірне споживання солі шкідливо діє на гіпертоніків. Чи йодована сіль має такий самий вплив?

Проблема полягає власне в СОЛІ а зовсім не в тому, що вона йодована.

 

 

Рекомендації щодо дій населення у надзвичайних ситуаціях

Пожежа

Пожежа - це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється в часі і просторі.

Щорічно в дим та попіл перетворюються цінності на мільярди гривень. Внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей.

Будь-яка пожежа починається з загорання, яке інколи може ліквідувати одна людина, якщо мас відповідні навички та знає правила поведінки під час пожежі. Якщо виникла пожежа - відлік часу йде на секунди, тому необхідно заздалегідь знати, де і які засоби пожежогасіння розміщуються та як ними користуватися. Не панікуйте! Відомо, що паніка серед людей навіть під час невеличкої пожежі с причиною значних жертв.

Під час пожежі остерігайтеся: високої температури, задимленості та загазованості, обвалу конструкцій будинків і споруд, вибухів технологічного обладнання і приладів, падіння обгорілих дерев і провалів. Небезпечно входити в зону задимлення. Заходи щодо рятування потерпілих з будинків, які горять, та під час гасіння пожежі: перед тим, як увійти у приміщення, що горить, накрийтесь мокрою ковдрою, будь-який одягом чи щільною тканиною;

відчиняйте обережно двері в задимлене приміщення, щоб уникнути спалахування від великого притоку свіжого повітря;

в дуже задимленому приміщенні рухайтесь поповзом або пригинаючись; для за­хисту від чадного газу необхідно дихати через зволожену тканину; у першу чергу рятуйте дітей, інвалідів та старих людей ; пам'ятайте, що маленькі діти від страху часто ховаються під ліжко, в шафу та забиваються у куток; виходити із осередку пожежі необхідно в той бік. звідки віє вітер; побачивши людину, на якій горить одяг, зваліть потерпілого на землю та швидко накиньте пальто, плащ або будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) і щільно притисніть до тіла, при необхідності викличте медичну допомогу; якщо загорівся ваш одяг, падайте на землю і перевертайтесь, щоб збити полум'я, ні в якому разі не біжіть - це ще більше

роздмухує вогонь;

під час гасіння пожежі використовуйте вогнегасники, пожежні гідранти, а також воду, пісок, землю, кошму, ковдри та інші засоби, пристосовані для гасіння вогню; бензин, гас. органічні масла та розчинники, що загорілися, гасіть тільки з, допомогою пристосованих видів вогнегасників, засипайте піском або грунтом, а якщо осередок пожежі невеликий, накрийте його азбестовим чи брезентовим покривалом, Зволоженою тканиною чи одягом; якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкніть рубильник, вимикач або електричні пробки, а потім починайте гасити вогонь.

Пожежа застала вас у приміщенні: ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього прямо на підлогу;

повзіть підлогою під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу;

обережно доторкніться до дверей тильним боком долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх та швидко виходьте; якщо двері гарячі - не відчиняйте їх, дим та полум'я не дозволять вам вийти;

щільно зачиніть двері, а всі щілини і отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму, та повертайтесь поповзом у глибину приміщення і вживайте заходи для порятунку; присядьте, глибоко вдихніть повітря, відчиніть вікно, висуньтеся та кричіть: "Допоможіть, пожежа!" ви не в змозі відчинити вікно - розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду; якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом рухайтесь до виходу із приміщення;

обов'язково зачиніть за собою всі двері; під час пожежі заборонено користуватися ліфтами;

якщо ви перебуваєте у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а ко­ристуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі.

У всіх випадках, якщо ви в змозі, зателефонуйте "101" і викличте пожежну

команду.

 

 

Пожежі в лісах , степах та на торфовищах,

_ Масові пожежі можуть виникати в спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин. Вони можуть викликати загорання будівель в населених пунктах, дерев'яних мостів, дерев'яних стовпів ліній електромереж та зв'язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, що горять, а також ураження людей та тварин.

Ви опинилися у осередку пожежі: не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;

не тікайте від полум'я, що швидко наближається , у протилежний від вогню бік. а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом; з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму поширення вогню; якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що над самою поверхнею землі, - воно тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами; під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не упускайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок з допомогою голосу; будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас; особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому рухайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

Якщо людина знає правила поводження під час пожежі, вона в змозі не лише вистояти за будь-яких обставин і врятувати своє життя, а й надати допомогу у рятуванні інших людей та врятувати матеріальні цінності від вогню

 

. Перша допомога при опіках:

- посадіть або покладіть постраждалого;

- обливайте місця опіків великою кількістю води (15 хвилин і більше), будьте обережні, щоб уникнути переохолодження постраждалого, особливо взимку;

- якщо є можливість, то зніміть з уражених місць каблучки, годинники, паски, взуття до того, поки ці місця не почали набрякати;

- зняти предмети одягу, які згоріли або ще тліють, можна лише у тому випадку, якщо вони не прилипли до уражених місць постраждалого;

- всі опіки необхідно захистити, прикриваючи їх чистою тканиною без ворсу (простирадло або наволока);

- викликати швидку медичну допомогу за телефоном "103"; Запам'ятайте! Не чіпайте нічого, що прилипло до місця опіку!

Не змащуйте опіки ніякими кремами, лосьйонами, оліями або маслами! Не проколюйте пухирі!

Запам'ятайте! Дотримання і своєчасне проведення профілактичних протипожежних заходів знизить можливість виникнення пожеж та зменшить ймовірність їх швидкого поширення.

 

Безпека на воді

Досвід і спостереження свідчать, що нещасні випадки найчастіше трапляються при

порушенні заходів безпеки на воді. Кожному слід пам'ятати, що вода помилок не

пробачає. Відпочиваючи, треба дотримуватися заходів безпеки та намагатися

якнайшвидше навчитися плавати Товариство рятування на воді навчає громадян

найпростіших заходів безпеки, і їх при купанні потрібно виконувати дуже точно

Купайтеся краще вранці або ввечері, коли сонце гріє але немає небезпеки

перегрівання Температура води повинна бути не нижче +17/19'С , у більш холодній -

перебувати небезпечно

Плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися

поступово, починаючи з 3-5 хвилин

Не доводьте себе до ознобу. При переохолодженні можуть виникнути судоми,

припинення дихання, втрата свідомості Краще купатися декілька разів по 15-20 хвилин

Не входьте, не пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. Периферичні судини сильно розширені для більшої тепловіддачі. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що веде за собою припинення дихання.

Не входьте у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну

діяльність головного мозку

Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, вибирайте безпечне для купання місце з

поступовим схилом та твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно Ніколи не

пірнайте в незнайомих місцях, спеціально необладнаних. Навіть якщо напередодні

це місце було безпечним для стрибків, то за ніч могли щось вкинути у воду або плином могло принести корчі

Не запливайте далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил Відчувши втому не треба розгублюватися і прагнути якнайшвидше доплисти до берега Навчіться "відпочивати" на воді. Для цього обов'язково необхідно вміти

плавати на спині Перевернувшись на спину і підтримуючи себе на поверхні легкими рухами кінцівок, ви зможете відпочити

Якщо вас захопило плином, не намагайтеся з нимборотися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега

Не розгублюйтеся, навіть якщо ви потрапили у вир. Необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок вбік, спливти

У водоймах із великою кількістю ряски намагайтеся плисти поблизу самої поверхні води, не чіпати рослини, не робити різких рухів Якщо усе ж руки або ноги

заплуталися стеблами, необхідно зупинитися (прийняти положення "поплавка", "спливання") і звільнитися від них

Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних іграшках. Вітром або плином їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею - захлеснути із них може вийти повітря і еони втратять плавучість

Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не плавайте з трубкою при сильному хвилюванні води у морі. Плавати треба тільки уздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога

Не допускайте грубих ігор на воді: підпливати під тих, хто купається, хапати їх за ноги "топити", подавати помилкові сигнали про допомогу і т ін Купання дітей ні в якому разі не повинно проходити без нагляду дорослих, які добре вміють плавати

Вчитися плавати обов'язково потрібно під керівництвом інструктора або батьків

Навчити плавати свою дитину - це такий же обов'язок, як навчити переходити вулицю Впевнено триматися на воді можна навчити за 5- 7 днів і це вже перший крок до безпеки

Не лишайте біля води малят. Вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму

Не запливайте за обмежувальні знаки, які обмежують акаваторію з перевіреним дном, визначеною глибиною там гарантована відсутність водовирів та інших небезпек

Не наближайтеся до суден, човнів і катерів які пропливають поблизу вас Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на води

 

Втім, називають і іншу причину загибелі на воді спочатку самовпевненість, а потім страх Причому відомо, що і від того і від іншого часто рятують знання. У вас починає судомити ногу Знаючи, що це звичайна ситуація, ви повинні на секунду зануритися з головою у воду і роз прямивши ногу, сильно рукою потягти на себе ступню за вели кий палець Якщо не знати цього прийому легко злякатися і гублячи сили і збиваючи дихання, намагатися плисти до берега а там вже - як поталанить

Зрозуміло, усі ці поради погрібні, якщо ви вмієте плавати

Шо робити, якщо на ваших очах тоне людина?

Уміння на дати допомогу при нещасних випадках необхідне кожній людині Володіння прийомами і засобами надання допомоги людині, яка тоне, - винятково важлива спеціальна навичка Особливо важливо це вміти робити без використання рятувальних засобів (човнів, катерів тощо ) У цьому випадку рятувальники повинні вміти добре плавати, володіти прийомами надання першої допомоги постраждалим діяти швидко і рішуче Якщо ви добираєтеся до потопаючого вплав, треба максимально враховувати плин води, вітер, відстань до берега та ін . Наближаючись, намагайтеся заспокоїти і підбадьорити плавця який витратив сили . Якщо це вдалося і він може контролювати свої дії плавець повинен триматися за плечі рятувальника . Якщо ж він не контролює свої дії - поводитися з ним треба жорстке і без церемонно Деякі інструкції рекомендують навіть оглушити по­топаючого, щоб врятувати його і своє життя.

Коротко техніка рятування потопаючого виглядає так- підпливши, треба підпірнути під нього і узявши позаду одним із прийомів захоплення (класичний - за волосся) транспорту вати до берега У випадку, якщо потопаючому вдалося схопи ти вас за руки, ноги або шию - звільніть і негайно пірнайте інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити Якщо ж він уже занурився у воду не кидайте спроб знайти його на глибині а потім повернути до життя Це можна зробити ще й у тому випадку, якщо той хто потонув перебував у воді близько б хвилин

Як тільки потопаючого витягли з води, відразу приступають до надання першої

медичної допомоги По можливості необхідно відразу викликати медичну допомогу а до її прибуття не припиняти спроб відновити дихання людини

Перед тим, як приступити до надання першої допомоги постраждалому, необхідно його швидко і старанно оглянути . Основну увагу звернути на колір шкіри дихання серцеву діяльність, рефлекси очей ширину зіниці Допомога надається в залежності від його стану Ознаки клінічної смерті зіниці розширені, пульс відсутній серця не чути дихання немає зіниці не реагують (якщо зіниці звужені то людина непритомна і штучного дихання робити не треба а лише дати вдихнути нашатирного спирту і поплескати по щоках) Приступати до надання допомоги необхідно якнайшвидше Якщо постраждалий не подає ознак життя це не повинно зупиняти надання першої допомоги Доти поки є найменший шанс врятувати людину треба проводити заходи щодо по рятування.

 

Список використаної літератури

 

1 Базовий компонент дошкільної освіти в Україні.-К., 1999р.

2 Базова програма ”Я у Світі” –К., 2009р.

3 Грицюк Л. А. , КаратаєваМ. І. Безпека життєдіяльності дошкільника

К:Абетка –Нова, видання 2003р.

4 Закон України “Про дошкільну освіту” –К 2001р.

6 Закон України “Про охорону дитинства” .-К 2001р.

7 Дидактичні ігри : з досвіду роботи Д Н З №4 “Волошка” м.Умань /Бібліотечка вихователя 2007 р. №5 ст.62-67./

8 Вірші : з досвіду роботи Л.Д. Панченко ВНЗ № 1 “ Малятко” смт.Краснопілля Сумської обл.. /Бібліотечка вихователя 2007р. №4 ст.44-62

9 З досвіду роботи :Л.М. Одарченко / Бібліотечка вихователя 2008р.

№ 12 ст.88-90.

10 Дидактична гра “ Хочеш бути здоровим? Будь ним!

/”Джміль” 2009р. № 4 ст.15-17/

10 Вірші Грицька Бойка /”Джміль”2003р.№1 ст.12-13/

 

Зміст

1. Вступ.------------------------------------------------------------------------ 2

2. Формування основ безпеки життєдіяльності дошкільника.----3-7

2.1 Заходи з питань охорони життя та здоров”я дітей---------------8-9

2.2 Тиждень безпеки життєдіяльності дошкільника------------------10-12

2.3 Навчання дітей правил дорожнього руху--------------------------13

3 Робота з батьками з охорони життя та

здоров”я дітей---------------------------------------------------------------14

Додаток №1 Заняття.-----------------------------------------------------15-45

Додаток № 2 Сценарії театралізованих вистав---------------------46-65

Додаток № 3 Художня література--------------------------------------66-82

Додаток № 4 Дидактичні, настільно друковані,

cюжетно –рольові ігри-----------------------------------83-85

Додаток № 5 Поради батькам--------------------------------------- --86-100

Список використаної літератури----------------------------------------101

Зміст----------------------------------------------------------------------------103

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты