Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура і документація СУОП




2.1.Структура Системи управління охороною праці.

В процесі розробки і реалізації структури необхідно визначити і зафіксувати документально, а саме у Положенні про СУОП (або у Настанові з якості), а також у посадових інструкціях і інструкціях з охорони праці при проведенні робіт загальні і конкретні обов’язки кожного працівника підприємства, його повноваження у сфері охорони праці. Повинна бути визначена ієрархія повноважень та їх взаємозв’язки. У кожному з організаційних заходів, що забезпечують функціонування СУОП, необхідно передбачити можливість впливу громадських об’єднань працівників підприємства (комісії з питань охорони праці, уповно­важених трудових колективів, профспілок тощо).

Керівництво повинно визначити потребу у ресурсах, необхідних для реалізації технічної політики, а саме:

• чисельність і склад служби охорони праці;

• номенклатуру і кількість засобів індивідуального та колективного захисту та (у разі неможливості залучення сторонньої лабораторії) приладів для вимірювання параметрів виробничого середовища;

• необхідність впровадження обладнання, що гарантує безпечне виконання робіт;

• потребу в засобах інформаційно-організаційного забезпечення (обчислювальна та розмножувальна техніка, інформаційні стенди, гучномовний зв’язок і т. ін.).

Плани та графіки придбання, організації, використання і розподілу ресурсів повинні бути погоджені з загальними завданнями підприємства.

СУОП повинна бути організована таким чином, щоб здійснювалося адекватне та постійне управління з урахуванням усіх факторів, що впливають на охорону праці, і орієнтована на проведення запобіжних дій, що виключають виникнення

проблем, але при цьому, у випадку виникнення недоліків, вона повинна своєчасно реагувати на них та усувати їх.

До складу СУОП повинна входити документально оформлена методика управління конфігурацією системи, яка описує порядок дій керівництва при виникненні необхідності змін у структурі та взаємозв’язків між її ланками. Управління конфігурацією може охоплювати визначення структури, облік стану та перевірку ефективності її роботи.

2.1.1. Права, обов’язки і відповідальність керівників служб та підрозділів, а також працівників

У Положенні про СУОП повинні знайти документальне відображення обов’язки і відповідальність керівників служб та підрозділів. Незалежно від цього, така ж інформація в повному обсязі заноситься у посадові інструкції. Посадові інструкції складаються згідно Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, що затверджений Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 16.02.96 № 24.

При цьому у Положенні про СУОП за допомогою органіграм, діаграм або інших засобів наочно викладаються розподіл функцій та підпорядко­ваність керівників усіх ланок.

2.1.2. Служба охорони праці

Діяльність служби охорони праці будується на положеннях, викладених у ДНАОП 0.00-4.21-93 «Типове положення про службу охорони праці». Вказане Положення може бути розділом Положення про СУОП. При його розробці потрібно звернути особливу увагу на роботу з громадськістю, тобто з усіма працівниками підприємства. Потрібно задокументувати в Положенні усі форми роботи з працівниками (співбесіди, розповсюдження інформації, організація зворотнього зв’язку, аналіз і реалізація пропозицій).

Чисельний склад служби охорони праці визначається необхідністю і достатністю для вирішення поставлених завдань. Необхідно детально викласти дії по забезпеченню і перевірці функціонування СУОП, пов’я­зані з цим відповідальність і компетенцію кожного працівника служби.

Необхідно визначити і задокументувати порядок виконання конкрет­ними працівниками служби охорони праці завдань, покладених на них згідно ДНАОП 0.00-4.21-93 «Типове положення про службу охорони праці».

2.1.3. Комісії та громадські органи

Бажано ініціювати створення на підприємстві громадських органів з охорони праці (комісії з питань охорони праці) та призначення уповноважених трудових колективів з охорони праці.

Основні завдання і повноваження комісії з питань охорони праці викладено у ДНАОП 0.00-4.09-93 «Типовому положенні про комісію з питань охорони праці підприємства», затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 3.08.93 № 73, а компетенція уповноважених трудових колективів - у ДНАОП 0.00-4.11-93 «Типовому положенні про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці», затвердженому наказом Держнаглядохоронпраці від 28.12.93 № 135.

2.2. Документація СУОП

2.2.1. Використання зовнішніх нормативних актів

До зовнішніх нормативних актів відносяться нормативні акти, розроблені або узгоджені Держнаглядохоронпраці, щодо безпечного проведення робіт та запобігання впливу шкідливих факторів виробничого середовища, обов’язкові для використання на підприємствах України.

Повинні бути визначені особи, відповідальні за вчасне отримання, облік, актуалізацію і розповсюдження цих нормативних актів, їх додержання у виробничій діяльності і подальший розвиток у документах нижчого рівня. Ця інформація, а також порядок управління нормати­вними актами повинні знайти документальне відображення у Положення про СУОП, а при необхідності в інших внутрішніх нормативах.

Необхідно розробити і задокументувати заходи, що гарантують виконання вимог цих документів.

2.1.2. Управління внутрішніми нормативними актами.

На основі аналізу зовнішніх нормативних актів службою охорони праці повинна бути визначена необхідність, номенклатура і обсяг внутрішніх нормативних актів з охорони праці, тобто нормативних актів про охорону праці підприємства. Вони опрацьовуються на підприємстві, затверджуються його керівником і спрямовуються на побудову чіткої системи управління охороною праці на підприємстві та створення безпечних і нешкідливих умов праці, що регламентується ДНАОП 0.00-8.03-93 «Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві».

Необхідно визначитися у компетенції і порядку дій персоналу щодо:

• розробки внутрішніх норм;

• розповсюдження норм, збору та аналізу пропозицій та зауважень робітників стосовно кращого їх впровадження;

• внесення змін, якщо це визнано доцільним;

• контролю впровадження і виконання зовнішніх норм.

2.1.3. Дії у зв’язку з приписами

Положення про СУОП повинно містити процедури, у яких розкривається порядок дій керівників, уповноважених осіб, виконавців у випадку, коли представниками наглядових органів або служби охорони праці було складено приписи з вимогою ліквідувати ті чи інші порушення нормативних актів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты