Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація роботи з охорони праці




Для організації безпечного виконання робіт роботодавець зобов’я­за­ний забезпечити здійснення наступних заходів:

 

№ з/п Обов’язки роботодавця Вимоги законодавчих та інших нормативно-правових актів з охорони праці
1 Затвердити положення:
1.1 Про систему управління охороною праці Закон України «Про охорону праці»: – ст. 13 «...роботодавець забезпечує функціону­вання системи управління охороною праці...»
1.2 Про порядок проведення навчання та перевірки знань з охорони праці «Типове положення про порядок проведення нав­чання і перевірки знань з питань охорони праці»: – п. 3.2. «На підприємствах на основі Типового по­ложення з урахуванням специфіки виробництва та ви­мог нормативно-правових актів з охорони праці роз­робляються і затверджуються відповідні положення підприємств про навчання з питань охорони праці...»
1.3 Про службу охорони праці «Типове положення про службу охорони праці»: – п. 1.2. «На основі Типового положення про службу охорони праці з урахуванням специфіки виробництва та видів діяльності, чисельності пра­цівників, умов праці та інших факторів роботода­вець розробляє і затверджує Положення про служ­бу охорони праці...»
1.4 Про енергетичну службу «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів»: – п. 1.3.1. «Керівник підприємства зобов'язаний затвердити Положення про енергетичну службу підприємства, а також посадові інструкції і інструк­ції з охорони праці»
1.5 Про організацію та прове­дення конт­ролю за безпеч­ною експлу­атацією газово­го господа­рства (при вико­ристанні газу). Про газову службу (у випад­ку самос­тійної експлуатації систем газопостачання) «Правила безпеки систем газопостачання України»: – п. 1.3.2. «На кожному підприємстві (об’єкті) по­винно бути розроблене і затверджене керівником положення-інструкція з організації і проведення контролю за безпечною експлуатацією газового господарства»: –п. 4.2.6. «Власником повинно бути розроблено та затверджено Положення про газову службу, в якому визначаються завдання газової служби, її структура, чисельність і оснащення з урахуванням обсягу, складності газового господарства, а також вимог цих Правил»
1.6 Про службу спостережен­ня за будівлями та спору­дами «Положення про безпечну та надійну експлуата­цію виробничих будівель і споруд»: – п. 9.1.6. «З урахуванням специфіки виробниц­тва опрацьовуються та затверджуються власника­ми Положення про службу спостереження під­приємств, установ та організацій»
1.7 Про службу пожежної без­пеки «Правила пожежної безпеки в Україні»: – п. 3.17. «Діяльність СПБ повинна регламенту­ватися положеннями, які розробляються відпо­відними об’єднаннями підприємств»
2 Затвердити:
2.1 Посадові інструкції для керівного та інженерно-технічного персоналу «Довідник кваліфікаційних характеристик про­фесій працівників»: – п. 6. «Згідно з вимогами чинного законодав­ства України і на основі Довідника роботодавець розробляє і затверджує посадові інструкції для керівників, професіоналів та фахівців, ураховую­чи конкретні завдання та обов’язки, функції, пра­ва, відповідальність працівників цих груп»
3 Створити служби:
3.1 Охорони праці Закон України «Про охорону праці»: – ст. 15 «На підприємстві з кількістю працюю­чих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці...»
3.2 Спостереження за безпеч­ною експлуатацією буді­вель та споруд «Положення про безпечну та надійну експлуа­тацію виробничих будівель і споруд»: – п. 9.1.1. «Служба спостереження за експлуа­тацією будівель і споруд створюється власником або уповноваженим органом на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та видів їх діяльності»
3.3 Газову службу (у випадку самос­тійної експлуа­тації систем газопостачання) «Правила безпеки систем газопостачання України»: – п. 4.2.5. «На підприємстві, яке експлуатує сис­тему газопостачання власними силами, повинна бу­ти організована газова служба»
3.4     Технічного нагляду (при­значити наказом відпові­дальну особу)     «Правила будови та безпечної експлуатації посу­дин, що працюють під тиском»: – п. 7.1.1. «Власник зобо­в’язаний (...) призначити наказом із числа інженерно-технічних працівників відповідальних по нагляду за технічним станом та експлуатацією посудин»  
«Правила будови і безпечної експлуатації ванта­жопідіймальних кранів»: – п. 7.4.1. «Суб’єкт господарювання: призначає працівника, який здійснює відомчий на­гляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів і машин, знімних вантажозахоплювальних пристроїв, кранових колій, тари та колисок для підіймання працівників...»  
4 Видати наказ про призначення:  
4.1 Відповідального за справ­ний стан та безпечну екс­плуатацію електрогоспо­дарства «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів»: – п. 1.3.1. «Керівник підприємства зобов’язаний: призначити відповідального за справний стан і без­печну експлуатацію електрогосподарства з числа інженерно-технічних працівників, які мають елек­тротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку (далі – особа, відпові­дальна за електрогосподарство)»  
4.2 Відповідального за техніч­ний стан та безпечну експ­луатацію систем газопоста­чання по підприємству та у структурних підрозділах «Правила безпеки систем газопостачання України»: – п. 4.2.1. «На кожному підприємстві наказом керівників або спеціалістів, які пройшли у встанов­леному порядку перевірку знань цих Правил, при­значаються особи, відповідальні за технічний стан і безпечну експлуатацію систем газопостачання»  
4.3 Відповідального за справ­ний стан та безпечну екс­плуатацію посудин, що пра­цюють під тиском «Правила будови та безпечної експлуатації посу­дин, що працюють під тиском»: – п. 7.1.1. «Власник зобов’язаний (...) призначити наказом із числа інженерно-технічних працівників відповідальних за справний стан і безпечну експлу­атацію посудин»  
4.4 Відповідальних за утриман­ня у спра­в­ному стані ван­та­жопідіймаль­них кранів. Відповіда­ль­ного за безпеч­не прове­дення робіт ван­тажопідіймаль­ними крана­ми «Правила будови і безпечної експлуатації ванта­жопідіймальних кранів»: – п. 7.4.1. «Суб’єкт господарювання: – призначає працівника, відповідального за утри­мання у справному стані вантажопідіймальних кранів і машин, знімних вантажозахоплювальних пристроїв, тари, кранової колії та колисок для підіймання пра­цівників...; – призначає працівника, відповідального за без­печне проведення робіт вантажопідіймальними кра­нами і машинами, знімними вантажозахоплювальними пристроями, тарою та колисками для підіймання працівників...»  
4.5 Відповідального за справ­ний стан та безпечну екс­плу­а­тацію котлів «Правила будови і безпечної експлуатації парових котлів з тиском пари не більше 0,07 МПа (0,7 кгс/см2), водогрійних котлів і водопідігрівачів з температурою нагріву води не вище 115°С»: – п. 15.2. «...власником котла має бути призначена особа, відповідальна за його справний стан і безпечну експлуатацію. Призначення відповідальної особи необхідно оформ­ляти наказом по підприємству із записом номера і да­ти наказу в паспорт котла (водопідігрівача)»  
        «Правил будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів»: – п. 9.1.1. «...власник котла зобов’язаний: а) призначити відповідальну особу за справний стан і безпечну експлуатацію котлів із числа інже­нерно-технічних працівників (ІТП), які пройшли перевірку знань в установленому порядку»  
  За наявності в експлуатації інших об’єктів, машин, механізмів підвищеної небез­пеки, призначаються відповідальні особи відповідно до вимог нормативно-пра­вових актів з охорони праці, що регулюють їх безпечну експлуатацію  
5 Забезпечити:  
5.1 Отримання дозволу на по­чаток робіт від органів дер­жавного нагляду та на ви­конання робіт підвищеної небезпеки «Порядок видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальни­ми органами», затверджений постановою КМУ від 15 жовтня 2003 р. № 1631: – п. 3. «Суб’єкт господарської діяльності, який має намір розпочати (продовжити) виконання роботи підвищеної небезпеки або експлуатацію об’єктів, ма­шин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі – об’єкти) за переліками згідно з Додатками 1 і 2 чи проводити навчання працівників з питань охо­рони праці інших суб’єктів господарської діяль-ності,професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників, які залучають­ся до виконання робіт підвищеної небезпеки (далі – навчання з питань охорони праці), повинен одержати відповідний дозвіл Держнаглядохоронпраці або його територіального органу»  
6 Забезпечити наявність у службі охорони праці необхідних документів:  
6.1 Положення про систему управління охороною пра­ці, затвердженого керівни­ком підприємства Закон України «Про охорону праці»: – ст. 13. «розробляє і затверджує положення, інст­рукції, інші акти з охорони праці, що діють у межах підприємства...»  
6.2 Переліку робіт підвищеної небезпеки для отримання дозволу на виконання та­ких робіт та переліку ма­шин, механізмів та устатку­вання для отримання до­зволу на їх експлуатацію «Порядок видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальни­ми органами», затверджений постановою КМУ від 15 жовтня 2003 р. № 1631  
6.3 Переліку робіт підвищеної небезпеки, для ведення яких необхідне проведення що­річної перевірки знань з охо­рони праці «Перелік робіт підвищеної небезпеки», затвердже­ний наказом Держнаглядохоронпраці України від 26.01.2005 р. № 15  
6.4 Переліку не обхід­них інст­рукцій з охорони праці, за­тверд­же­ного наказом керів­ника   Журналу реєстр­а­ції інст­рукцій з охорони праці Журналу обліку видачі ін­струкцій з охорони праці керівниками «Положення про розробку інструкцій з охорони праці»: – п. 4.3.2. «Інструкції, що діють на підприємстві, розробляються відповідно до переліку інструкцій, який складається службою охорони праці підпри­ємства за участю керівників підрозділів... Цей перелік, а також зміни чи доповнення до ньо­го в разі зміни назви професії, впровадження нових видів робіт чи професій затверджуються роботодав­цем і розсилаються в усі структурні підрозділи (служби) підприємства». – п. 5.1. «Інструкції, які вводяться в дію на дано­му підприємстві, реєструються службою охорони праці в журналі реєстрації...» – п. 5.3. «Видача інструкцій керівникам структур­них підрозділів (служб) підприємства провадиться службою охорони праці з реєстрацією в журналі обліку видачі інструкцій»  
6.5   Затверджених програм нав­чання ІТР та робітників, які виконують роботи підвище­ної небезпеки Наказу про приз­на­чення постійно діючої екзамена­ційної комісії з охорони праці Програми та три­валості вступного інструктажу, за­т­в­е­рдженої керів­ни­ком під­приє­мства та конспекту вступного інструктажу (До­датки 20, 21) Журналу реєстрації вступ­ного інструктажу з охорони праці «Типове положення про порядок проведення нав­чання і перевірки знань з питань охорони праці»: – п. 2.3. «Зміст та обсяг предмета «Охорона пра­ці» для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників, які залучаються до вико­нання робіт з підвищеною небезпекою, визначають­ся типовим навчальним планом і типовою навчаль­ною програмою з предмета «Охорона праці» – п. 3.10. «Перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці (далі – комісія) підприємства, склад якої затвер­джується наказом керівника...» – п. 6.3. «Вступний інструктаж проводиться в кабінеті охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливос­тей виробництва. Програма та тривалість інструк­тажу затверджуються керівником підприємства. Запис про проведення вступного інструктажу ро­биться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці, який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу»  
  Переліку професій працівників, звільнених від по- вторного інструктажу з охо- рони праці (за необхід- ністю) – п. 6.11. «Перелік професій та посад працівників, які звільняються від повторного інструктажу, затвер- джується роботодавцем. До цього переліку можуть бути зараховані працівники, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслугову­ванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування; застосуванням приладів та інструментів, збережен­ням або переробкою сировини, матеріалів тощо»  
6.6 Матеріалів аналізу, оцінки стану та умов праці: – актів перевірки стану охорони праці, складених комісіями підпри­ємства, протоколів нарад у керівника підпри­ ємства, наказів з питань охорони праці, угоди з охорони праці (за наявності колективного договору) та доку­ментів, що підт­верд­жують його виконання; – копій за фор­мою статистич­ного спостереження (7-ТНВ, 1-ПВ, 1-УБ); – актів за формою Н-1 та журналу реєстрації потер- пілих від нещасних випадків; – переліку про­фе­сій, посад та видів робіт, на які пови­нні бути роз­ро­бле­ні інструкції з охорони праці; – переліку норма­тивно-правових актів з охорони праці, що поши­рюються на підп­ри ємство та наявні­сть цих норма­ти­вно-правових актів; – переліку про­фесій працівни­ків, які підлягають ме- дичним оглядам; – протоколів за­м­і­ру стану повітря­ного середовища на робочих місцях та заходи щодо усунення виявле­них перевищень ГДК та ГДН; «Типове положення про службу охорони праці»:     – п. 3.3. «Проведення спільно з представниками інших структурних підрозділів і за участю представ- ників професійної спілки підприємства або, за її відсутності, уповноважених найманими працівни- ками осіб з питань охорони праці перевірок дотри- мання працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці».   – п. 3.4. «Складання звітності з охорони праці за встановленими формами».   – п. 3.6. «Ведення обліку та проведення аналізу причин виробничого травматизму, професійних за- хворювань, аварій, заподіяної ними шкоди».     – п. 3.11. «Складання за участю керівників підрозділів підприємства переліків професій, посад і видів робіт, на які повинні бути розроблені інструкції з охорони (безпеки) праці, що діють в ме­жах підприємства, надання методичної допомоги під час їх розроблення». – п. 3.11. «Забезпечення підрозділів нормативно- правовими актами та актами з охорони праці, що діють в межах підприємства, посібниками, навчаль- ними матеріалами з цих питань».   п. 3.12. «Участь у: – складанні переліків професій і посад, згідно з якими працівники повинні проходити обов’язкові попередні і періодичні медичні огляди». п. 3.14. «Контроль за: – санітарно-гігієнічними і санітарно-побутовими умовами працівників згідно з нормативно-правови- ми актами;  
  – приписів органів держав­ного наг­ляду та контролю; – подань страхо­вих експертів з охорони праці, технічних інспек­торів профспілок та наказів по їх виконанню; – приписів служби охоро­ни праці з відміткою про ви­конання заходів; – планів робіт служби охо­рони праці на квартал (мі­сяць) – виконанням приписів посадових осіб органів державного нагляду за охороною праці та поданням страхового експерта з охорони праці».   – п. 4.0. «Спеціалісти служби охорони праці ма­ють право видавати керівникам структурних підрозділів підприємства обов’язкові для виконан­ня приписи...»   – п. 5.1. «Робота служби охорони праці підпри­ємства повинна здійснюватись відповідно до плану роботи та графіків обстежень, затверджених робото­давцем»  
6.7 Довідки про вит­рати на охорону праці за минулий рік ( не менше 0,5% від су­ми реалізованої продукції) Закон України «Про охорону праці» – ст. 19. «Для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які використовують найману працю, витрати на охорону праці станов­лять не менше 0,5 відсотка від суми реалізованої продукції»  
             

¨ ¨ ¨ ¨ ¨

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 119; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты