Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Та водогрійних котлів




(НПАОП 0.00-1.08-94)

 

Пункт 5.16.1. «Кожний котел, автономний пароперегрівач і еконо­майзер повинен постачатись підприємством-виготовлювачем замовнику з паспортом встановленої форми».

Пункт 6.2.1. «Кожний елемент котла, внутрішній об’єм якого обмеже­ний запірними органами, повинен бути захищений запобіжними пристроя­ми, які автоматично запобігають підвищенню понад допустимий тиск шля­хом випуску робочого середовища в атмосферу або утилізаційну систему».

Пункт 6.2.21. «Запобіжні клапани повинні мати відвідні трубопро­води, які захищають персонал від опіків при спрацюванні клапанів. Ці трубопроводи повинні бути захищені від замерзання і обладнані дренажа­ми для зливу конденсату, який в них збирається. Встановлення запірних пристроїв на дренажах не допускається».

Пункт 6.3.9. «Покажчики рівня води повинні бути обладнані запір­ною арматурою (кранами або вентилями) для відключення їх від котла і продувки.

На запірній арматурі повинні бути чітко вказані (вилиті, вибиті або нанесені фарбою) напрями відкриття і закриття, а на крані – також поло­ження його прохідного отвору.

Для спуску води при продувці водовказівних приладів повинні бути передбачені лійки з захисним пристроєм і відвідною трубкою для вільно­го зливу».

Пункт 6.3.12. «Висота прозорого елемента покажчика рівня води повинна перевищувати допустимі границі рівня води не менше як на 25 мм кожного граничного рівня.

На кожному покажчику рівня води прямої і непрямої дії повинні бу­ти вказані допустимі верхній і нижній рівні».

Пункт 6.4.7. «Шкала манометра вибирається, виходячи з умов, що при робочому тиску стрілка манометра повинна знаходитись в середній третині шкали».

Пункт 6.4.8. «На шкалі манометра повинна бути нанесена червона риска на рівні тиску, який відповідає робочому тиску для даного елемен­та з урахуванням додаткового тиску від ваги стовпчика рідини.

Замість червоної риски допускається прикріпляти до корпусу мано­метра металеву пластинку, пофарбовану в червоний колір, яка щільно прилягає до скла манометра».

Пункт 6.4.11. «Манометри не допускаються до використання в та­ких випадках:

а) якщо на манометрі відсутня пломба або тавро з позначкою про проведення перевірки;

б) якщо скінчився термін перевірки манометра;

в) якщо стрілка манометра після його відключення не повертається до нульової позначки шкали на величину, що перевищує половину допу­стимої похибки для даного манометра;

г) якщо розбите скло або є інші пошкодження манометра, які можуть вплинути на правильність його показів».

Пункт 6.6.1. «Арматура, яка встановлюється на котлі або його тру­бопроводах, повинна мати чітке маркування на корпусі, в якому має бути вказано:

а) назву або товарний знак підприємства-виготовлювача;

б) умовний прохід:

в) умовний тиск і температуру середовища;

г) напрям потоку середовища.

При виготовленні арматури згідно зі спеціальними ТУ замість умов­ного тиску допускається вказувати робочий тиск».

Пункт 6.6.3. «На маховиках арматури повинен бути позначений на­прям обертання при відкриванні і закриванні арматури».

Пункт 6.7.1. «На кожному котлі повинні бути передбачені прилади безпеки, які забезпечують своєчасне і надійне автоматичне відключення котла або його елементів при недопустимих відхиленнях від заданих ре­жимів експлуатації».

Пункт 7.1.7. «Вихідні двері з котельного приміщення повинні відчи­нятись назовні і мати табличку «Стороннім вхід заборонено».

Пункт 7.2.2. «Крім робочого освітлення в котельних повинно бути аварійне електричне освітлення».

Пункт 9.1.2. «У котельні повинен бути годинник і телефон для зв’язку з місцями споживання теплоенергії, а також з технічними служба­ми і власником.

При експлуатації котлів-утилізаторів, крім того, повинен бути вста­новлений зв’язок між пультами котлів-утилізаторів і джерелами тепла».

Пункт 9.2.5. «Періодична перевірка знань персоналу, який обслуго­вує котли, повинна проводитись не рідше ніж один раз на 12 місяців.

Позачергова перевірка знань проводиться:

а) при переході на інше підприємство;

б) у випадку переведення на обслуговування котлів іншого типу;

в) при переведенні котла на спалювання іншого виду палива;

г) при перерві в роботі більше 6 місяців;

д) за рішенням адміністрації або за вимогою інспектора Держнагляд-охоронпраці України.

Комісія з перевірки знань призначається наказом по підприємству, участь в її роботі інспектора Держнаглядохоронпраці України не обов’язкова.

Крім цього, вказаному персоналові не рідше одного разу в квартал відповідальний за безпечну експлуатацію котлів проводить повторний інструктаж з перевіркою знань з безпеки праці».

Пункт 9.2.6. «Результати перевірки знань обслуговуючого персона­лу оформляються протоколом за підписом голови і членів комісії з відміт­кою в посвідченні».

Пункт 9.3.1. «Перевірка справності дії манометрів, запобіжних кла­панів, покажчиків рівня води і живильних пристроїв повинна проводи­тись у такі терміни:

а) для котлів з робочим тиском до 1,4 МПа (14 кгс/см2) включно – не рідше одного разу на зміну;

б) для котлів з робочим тиском більше 1,4 МПа (14 кгс/см2) до 4 МПа (40 кгс/см2) включно – не рідше одного разу на добу (крім котлів, встановлених на електростанціях);

в) для котлів, встановлених на теплових електростанціях, – згідно з графіком, затвердженим головним інженером.

Про результати перевірки робиться запис у змінному журналі».

Пункт 9.3.2. «Перевірка справності манометра проводиться за допо­могою триходового крана або запірних вентилів, що його заміняють, шля­хом встановлення стрілки манометра на нуль.

Не рідше одного разу на 12 місяців манометри повинні бути пе­ревірені з встановленням тавра або пломби відповідно до порядку, перед­баченого Держстандартом України».

Пункт 9.5.2. «На кожний котел повинен бути заведений ремонтний журнал, в який відповідальним за справний стан і безпечну експлуатацію котла вносяться дані про виконані ремонтні роботи, використані ма­теріали, зварювання і зварників, про зупинку котлів на чистку або промив­ку. Заміна труб, заклепок і підвальцьовування з’єднань труб з барабанами і колекторами повинні позначатись на схемі розміщення труб (заклепок), яка прикладається до ремонтного журналу. В ремонтному журналі також

відображуються результати оглядів котла до чистки з зазначенням товщи­ни відкладення накипу і шламу і всі дефекти, виявлені в період ремонту».

Пункт 10.2.1*. «Кожний котел підлягає технічному опосвідченню до пуску в роботу, періодично в процесі експлуатації і в необхідних випадках – позачерговому. Технічні опосвідчення проводяться експертами ЕТЦ. Періодичне технічне опосвідчення допускається проводити фахівцями організацій, підприємств, установ, які мають дозвіл Держнаглядохорон-праці України, отриманий в установленому порядку.

Опосвідчення пароперегрівачів і економайзерів, які складають з кот­лом один агрегат, проводиться одночасно з котлом».

Пункт 10.2.2*. «Котел повинен бути зупинений не пізніше терміну опосвідчення, зазначеного в його паспорті.

Власник котла не пізніше ніж за 5 днів зобов’язаний повідомити ЕТЦ або організацію, підприємство, установу, які мають дозвіл Держнагляд-охоронпраці України, про опосвідчення котла, яке має відбутись».

Пункт 10.2.11*. «Експерт ЕТЦ або фахівець організації, підприємст­ва, установи, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці України, прово­дять періодичне технічне опосвідчення в такі терміни:

а) зовнішній і внутрішній огляди – не рідше одного разу на 4 роки;

б) гідравлічне випробування – не рідше одного разу на 8 років. Якщо за умов виробництва неможливо пред’явити котел для опосвідчен-ня в зазначений термін, власник зобов’язаний пред’явити його достроково.

Гідравлічне випробування котлів проводиться тільки при задовіль­них результатах зовнішнього і внутрішнього оглядів».

Пункт 10.2.13*. «Власник котла зобов’язаний самостійно проводити зовнішній і внутрішній огляди після кожної очистки внутрішніх повер­хонь або ремонту елементів, але не рідше ніж через 12 місяців, а також пе­ред пред’явленням котла експерту ЕТЦ або фахівцю організації, підпри­ємства, установи, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці України».

Пункт 10.2.21. «Результати технічного опосвідчення повинні запи­суватись у паспорт котла особою, яка проводила опосвідчення, з зазна­ченням дозволених параметрів роботи і термінів наступних опосвідчень».

Пункт 10.3.4. «На кожному котлі, який введено в експлуатацію, по­винна бути прикріплена на видному місці табличка форматом не менше ніж 300 × 200 мм із зазначенням таких даних:

а) реєстраційний номер;

б) дозволений тиск;

в) число, місяць і рік наступного внутрішнього огляду і гідравлічно­го випробування».

 

Додаток 6

Витяг

з Правил будови та безпечної експлуатації парових котлів,

що працюють під тиском не більше 0,07 МПа (0,7 кгс/см2),


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты