Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Що працюють під тиском




(НПАОП 0.00-1.07-94)

 

Пункт 1.1.3. «Дані Правила не поширюються на:

– посудини і балони місткістю не більше 0,025 м3 (25 л), в яких добуток тиску в МПа (кгс/см2) на місткість в м3 (літрах) не перевищує 0,02 (200)».

Пункт 5.1.1. «Для керування роботою та забезпечення нормальних умов експлуатації посудини в залежності від призначення повинні бути оснащені:

1) запірною або запірно-регулювальною арматурою;

2) приладами для вимірювання тиску;

3) приладами для вимірювання температури;

4) запобіжними пристроями;

5) покажчиками рівня рідини».

Пункт 5.2.4. «На маховику запірної арматури має бути вказаний на­прямок його обертання під час відкривання або закривання арматури».

Пункт 5.3.3. «Манометри треба вибирати з такою шкалою, щоб ме­жа вимірювання робочого тиску знаходилась у другій третині шкали».

Пункт 5.3.4. «На шкалі манометра власником посудини має бути на­несена червона риска, яка б вказувала на робочий тиск у посудині. Замість червоної риски дозволяється прикріплювати до корпусу манометра мета­леву пластинку, пофарбовану в червоний колір і щільно прилягаючу до скла манометра».

Пункт 5.3.10. «Манометр не дозволяється застосовувати у випадках, коли:

1) відсутня пломба або тавро з відміткою про проведення перевірки;

2) прострочений термін перевірки;

3) стрілка манометра під час його виключення не повертається на ну­льову відмітку шкали на величину, яка перевищує половину погрішності, що допускається для цього приладу;

4) розбито скло або є інші пошкодження, що можуть позначитись на правильності його показань».

Пункт 5.3.11. «Перевірка манометрів з їх опломбуванням або тавру­ванням повинна проводитись не рідше ніж один раз на 12 місяців. Крім

того, не рідше одного разу на 6 місяців власник посудини має проводити додаткову перевірку робочих манометрів контрольним манометром із за­несенням результатів до журналу контрольних перевірок».

Пункт 5.5.1. «Кожна посудина повинна забезпечуватися запобіжни­ми пристроями від підвищеного тиску більше допустимого значення».

Пункт 5.5.4. «Конструкція пружинного клапана повинна передбача­ти пристрій для перевірки справності дії клапана в робочому стані спосо­бом примусового відкриття його під час роботи».

Пункт 5.6.1. «У разі необхідності контролю рівня рідини в посудинах, що мають границю поділу середовищ, повинні застосовуватися покажчики рівня рідини. Крім покажчиків рівня, на посудинах можуть бути встанов­лені звукові, світлові та інші сигналізатори і блокіровки за рівнем».

Пункт 5.6.5. «На кожному покажчику рівня повинні бути вказані допустимі верхній і нижній рівні».

Пункт 6.3.1. «Посудини, на які поширюються ці Правила, підляга­ють технічному опосвідченню до пуску в роботу: періодичному в процесі експлуатації і в необхідних випадках – позачерговому. Технічні опосвід-чення проводяться експертами ЕТЦ. Періодичне технічне опосвідчення допускається проводити фахівцям організацій, підприємств, установ, які мають дозвіл Держнаглядохоронпраці України, отриманий в установле­ному порядку».

Пункт 6.3.3. «Обсяг, методи і періодичність технічних опосвідчень посудин (за винятком балонів) повинні бути визначені підприємством-виготовлювачем і вказані в паспорті та Інструкції з монтажу та експлуатації.

У разі відсутності таких вказівок технічне опосвідчення має проводи­тись відповідно до вимог цих Правил.

(Посудини, що працюють із середовищем, яке викликає руйнування і фізико-хімічне перетворення матеріалу (корозія та ін.) із швидкістю не більше 0,1 мм/рік:

– зовнішній і внутрішній огляди – через 2 роки;

– гідравлічне випробування пробним тиском – через 8 років)».

Пункт 6.3.9. «Результати технічного опосвідчення повинні запису­ватись у паспорт посудини особою, яка проводила опосвідчення із указан-ням дозволених параметрів експлуатації посудини і строків наступних опосвідчень».

Пункт 6.4.3. «Дозвіл на введення посудини в експлуатацію запи­сується в паспорт посудини».

Пункт 6.4.4. «На кожній посудині після видачі дозволу на її експлуатацію треба нанести фарбою на помітному місці або на спеціальній таб­личці форматом не менше 200 × 150 мм:

1) реєстраційний номер;

2) дозволений тиск;

3) число, місяць і рік наступних зовнішнього і внутрішньго оглядів, гідравлічного випробування».

Пункт 7.1.5. «Відповідальність за справний стан і безпечну дію по­судини підприємства (цеху, дільниці) має бути покладена наказом на інженерно-технічного працівника, якому підпорядкований персонал, що обслуговує посудини. Номер і дата наказу про призначення відповідаль­ної особи повинні бути записані в паспорт посудини».

Пункт 7.2.2. «Навчання та атестація персоналу, який обслуговує по­судини, повинні проводитись у професійно-технічних училищах, в нав­чально-курсових комбінатах (курсах), а також на курсах, спеціально ство­рених підприємствами, які мають дозвіл органів Держнаглядохоронпраці України».

Пункт 7.2.4. «Періодична перевірка знань персоналу, який обслуго­вує посудини, повинна проводитись не рідше одного разу на 12 місяців».

Пункт 7.2.5. «Допуск персоналу до самостійного обслуговування посудин оформлюється наказом або розпорядженням по цеху чи підпри­ємству».

 

Додаток 8

Витяг


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты