Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З Правил безпеки систем газопостачання України




(НПАОП 0.00-1.20-98)

 

Пункт 1.2.1. «Працівники підприємств і їх структурних підрозділів, які виконують роботи з проектування, будівництва, налагодження і екс­плуатації систем газопостачання і газового обладнання, (...) спеціалісти, які відповідають за безпечну експлуатацію газового обладнання підпри­ємств, спеціалісти, які ведуть технічний нагляд, (...) повинні пройти не­обхідну підготовку і перевірку знань цих Правил».

Пункт 1.2.3. «Працівники, зайняті будівництвом, налагоджуванням і експлуатацією газопроводів, газовикористовувальних установок і при­ладів, (...) перед призначенням на самостійну роботу зобов’язані пройти навчання з безпечних методів і прийомів виконання робіт у газовому гос­подарстві і здати екзамен».

Пункт 1.2.6. «Навчання безпечним методам і прийомам робіт в газово­му господарстві працівників, зазначених в п. 1.2.3 цих Правил, спеціалістів, відповідальних за безпечну експлуатацію газового господарства, а також осіб, допущених до виконання газонебезпечних робіт, повинно проводитись в професійно-технічних училищах, в навчальних центрах, навчально-курсо­вих комбінатах (пунктах), а також на курсах, спеціально створених підпри­ємствами, що дістали дозвіл органів Держнаглядохоронпраці...».

Пункт 1.3.2. «На кожному підприємстві (об’єкті) повинно бути роз­роблене і затверджене керівником положення-інструкція з організації і про­ведення контролю за безпечною експлуатацією газового господ­дарства...».

Пункт 4.2.1. «На кожному підприємстві наказом керівників або спе­ціалістів, які пройшли у встановленому порядку перевірку знань цих Пра­вил, призначаються особи, відповідальні за технічний стан і безпечну екс­плуатацію систем газопостачання.

На підприємствах, де газ використовується в кількох цехах (ділянках), крім особи, відповідальної за безпечну експлуатацію систем газопостачан­ня підприємства в цілому, власником призначаються, з керівних праців­ників цехів (ділянок), відповідальні особи окремих цехів (ділянок)».

Пункт 4.2.2. «Обов’язки осіб, відповідальних за безпечну експлуа­тацію систем газопостачання підприємства, визначаються посадовою інструкцією, що затверджується власником».

Пункт 4.2.12. «На підприємствах повинні бути розроблені, відпо­відно до чинного законодавства, плани локалізації і ліквідації можливих аварій в системі газопостачання, організовано систематичне проведення навчально-тренувальних занять з обслуговуючим персоналом за цими планами, згідно з затвердженим графіком, із записом в журналі».

Пункт 4.6.4. «Підприємство повинно скласти паспорт на газове гос­подарство (цех, ділянку, котельню, газовикористовувальну установку).

У паспорті повинні зазначатися всі зміни, які вносяться в об’єкт, з до­данням відповідних схем, а також повинні відображатися такі основні дані:

– повідомлення про відповідальних осіб;

– короткі повідомлення про газопроводи ГРП (ГРУ);

– повідомлення про газовикористовувальні установки;

– повідомлення про проведені ремонти і заміни обладнання;

– відмітки контролювальних органів».

Пункт 4.6.5. «На окремі об’єкти газового господарства – цех (ко­тельню), а також в цілому на цех повинні вестися два журнали: агрегат­ний – з вказівками про виконані ремонти, ревізії, налагодження тощо і експлуатаційний – з вказівками виявлених несправностей в кожній змі­ні, в тому числі порушень цих Правил, а також заходів щодо усунення по­рушень і строків їх фактичного виконання. Журнали повинні бути прош­нуровані і знаходитись у чергового персоналу».

Пункт 4.6.9. «Газопроводи і газовикористовувальні установки по­винні проходити технічне обслуговування і поточний ремонт відповідно до затвердженого керівником підприємства графіка.

При складанні графіків повинні витримуватися строки, які вказані в паспортах або інструкціях заводів-виготовлювачів обладнання, приладів, арматури з урахуванням місцевих умов експлуатації. При цьому технічне обслуговування повинно проводитися не рідше 1 разу на місяць, а поточ­ний ремонт – не рідше 1 разу на рік».

Пункт 4.6.10. «Перевірка герметичності приєднання імпульсних труб і гумотканинних рукавів до штуцерів приладів або газопроводів повинна проводитися не рідше 1 разу на тиждень за допомогою приладів або миль­ної емульсії».

Пункт 4.6.11. «Контрольний огляд газового господарства підпри­ємства повинен проводитися не рідше 2 разів на рік».

Пункт 4.7.13. «Рукава повинні бути захищені від пошкоджень. При складанні рукавів не допускається їх сплющення, скручення і перегинання.

Забороняється користування замоченими рукавами, не допускається попадання на рукава вогню, іскор та інших предметів.

Перед початком робіт рукава підлягають огляду і не рідше одного ра­зу на три місяці – випробуванню згідно з ГОСТ 9358-76».

Пункт 4.9.22. «Приєднання балона до газових приладів виконується гумотканинним рукавом. Рукав повинен бути суцільний, мати довжину не більше 5 м і кріпитися до стіни.

Рукав не повинен проходити через стіни, двері і вікна. В місцях приєднання до приладу і регулятора рукав повинен надягатися на гофро­вані наконечники і кріпиться металевими хомутами, які забезпечують надійність і герметичність приєднання. Застосування дротяних скруток не допускається».

Пункт 4.9.24. «Індивідуальні ГБУ біля стін повинні встановлювати­ся на відстані не менше 0,5 м від дверей і вікон першого поверху і 3 м – від вікон і дверей цокольних і підвальних поверхів, а також від колодязів підземних комунікацій і вигрібних ям.

Не допускається розташування балонів біля запасних (пожежних) виходів, з боку фасадів будівель, у місцях проїзду транспорту».

Пункт 4.12.4. «Справність і правильність показань манометрів по­винні перевірятися:

– не рідше 1 разу на тиждень за графіком огляду технічного стану шляхом короткочасного відключення приладів і повернення вказівної стрілки на нульову поділку;

– не рідше 1 разу на 6 місяців за допомогою контрольного приладу або перевіреним робочим приладом, який має з перевірюваним приладом однакову шкалу і клас точності».

Пункт 4.12.6. «Державній періодичній перевірці підлягають робочі засоби вимірювань:

– манометри вказівні, самописні, дистанційні – не рідше 1 разу на рік».

Пункт 4.12.7. «Не допускаються до застосування засоби вимірювань, у яких відсутні пломби або тавро, прострочений термін перевірки, є пошко­дження, стрілка при відключенні не повертається до нульової поділки шкали».

Пункт 4.12.8. «Манометр повинен вибиратися з такою шкалою, щоб межа вимірювання робочого тиску знаходилася в другій третині шкали, а діаметр корпусу дорівнював залежно від висоти його установлювання:

– до 2 м – не менше 100 мм;

– від 2 до 5 м – не менше 160 мм;

– 5 м і понад – не менше 250 мм.

На шкалі манометра повинна бути нанесена червона риска або прикріплена до корпусу плата, на якій вказаний робочий тиск».

Додаток 9

Витяг


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 119; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты