Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ. 3.1. Під санітарною підготовкою виробничих приміщень до роботи мається на увазі комплекс заходів, який складається з вологого прибирання




3.1. Під санітарною підготовкою виробничих приміщень до роботи мається на увазі комплекс заходів, який складається з вологого прибирання, дезінфекції і УФ-опромінення стін, підлог та іншої поверхні, і досягнення відповідного класу чистоти.

3.2. Підготовка виробничих приміщень поділяється на щоденну і генеральну.

3.3. Щоденна підготовка:

3.3.1. Щоденну санітарну обробку виробничих приміщень А, В класів чистоти виконують розчином перекису водню 3% з миючими засобами. Робочі розчини слід готувати в чистій ємкості (скляної або емальованої) шляхом розведення пергідролю очищеною водою (пергідроль додають у воду) з наступним доданням миючого засобу.

3.3.2. Щоденна обробка проводиться після кожної зміни вологим засобом. Стіни, двері та інші поверхні приміщення протирають поролоновою губкою, змоченою робочим розчином з розрахунку 100-150 мл на 1 м2, після цього цим же розчином миють підлогу.

3.3.3. Щоденну підготовку приміщень С, Д класів чистоти слід проводити аналогічним засобом з масовою часткою перекису водню — 1%.

3.4. Генеральна підготовка:

3.4.1. Обробку виробничих приміщень А, В класів чистоти необхідно виконувати розчином перекису водню (масова частка 6%) з миючим засобом.

Генеральну обробку проводять вологим засобом один раз у 5-6 днів.

3.4.2. Стіни, двері, стелі, та інші поверхні зрошують з гідропульту робочим розчином з розрахунку 150-200 мл/л. Після закінчення зрошення приміщення закривають на 30-40 хвилин, після цього вилучають надлишок розчину за допомогою губки. Особливо забруднені місця додатково миють цим же розчином.

3.4.3. Обробку виробничих приміщень С, Д класів чистоти проводять розчином перекису водню 3% з миючим засобом.

Стіни, двері та інші поверхні приміщення протирають поролоновою губкою, багатозмоченою робочим розчином, після цього цим же розчином миють підлогу.

3.5. Прибиральні матеріали та інвентар (відра, ганчір'я, швабри) повинні бути промаркірованими, зберігатись у спеціальному приміщенні і використовуватися за призначенням.

3.6. При розливі дезінфікуючих засобів підлога вимивається з доданням миючих засобів.

3.7. Підготовка технологічного обладнання:

3.7.1. Під підготовкою технологічного обладнання мається на увазі миття і стерилізація з'ємних частин (вузлів) або обробка внутрішніх і зовнішніх частин дезінфікуючими засобами.

3.7.2. В якості миючих засобів застосовувати миючі засоби типу «Прогрес», в якості дезінфікуючого засобу — перекис водню.

3.7.3. З'ємні частини (вузли) обладнання, що безпосередньо стикаються з лікарськими речовинами або засобами, слід зняти, розібрати і ретельно вимити в розчині миючого засобу (0.05% розчин) при температурі 60 °С, після цього декілька раз обполоснути водою очищеною і водою для ін'єкцій, що профільтрувалася через мембрани фільтру з порами розміром 0.45 мкм.

Розбирання та знімання частин (вузлів) виконується спеціальним персоналом.

3.7.4. Внутрішні частини обладнання обробляють розчином миючого засобу при температурі 60 °С, після цього декілька раз обполіскують водою для ін'єкцій.

3.7.5. Внутрішні поверхні обладнання, що находиться у приміщеннях С, Д класів чистоти обробляють очищеною водою, при необхідності — розчином миючого засобу (масова частка 0.05%) при температурі 60 °С.

3.8. При обробці дезінфікуючими розчинами стель без застосування гідропультів, виробничий персонал повинен дотримуватись правил безпечної роботи на висоті.

3.9. Паління дозволяється тільки в спеціально відведених місцях.

3.10. При виявленні під час роботи несправностей на робочому місці, в обладнанні та засобах колективного захисту зупинити роботу, вимкнути обладнання, прилади. Повідомити про це керівника робіт та без його вказівки роботу не відновлювати.

3.11. Порядок повідомлення адміністрації про нещасний випадок.

3.11.1. Про кожний нещасний випадок свідок, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинні терміново повідомити безпо­се­реднього керівника робіт чи іншу посадову особу і вжити заходів до надання необхідної допомоги.

3.11.2. Зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування у такому стані, в якому вони були на момент події (якщо це не загрожує життю та здоров'ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів до недопущення подібних випадків у ситуації, що склалася.

4. ВИМОГИБЕЗПЕКИ ПІСЛЯЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після закінчення роботи:

- збиральні матеріали на протязі 2-3 годин замочують для знешкодження у розчині перекису водню 6% або освітленому розчині хлораміну, хлорного вапна (5% розчин);

- прибрати спецодяг та інші засоби індивідуального захисту у спеціально відведене місце.

4.2. При виявленні недоліків в роботі обладнання та засобах колективного захисту повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу посадову особу.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

До аварійних ситуацій відносяться:

- розгерметизація технологічних трубопроводів та обладнання з викидом продукту, його пари, пилу у виробниче та зовнішнє середовище;

- загоряння технологічних трубопроводів, обладнання, продукту та 313;

- відключення електропостачання, яке живить засоби колективного захисту, обривання і коротке замикання електрокомунікацій.

5.1. У випадку виникнення пожежі виробничий персонал, який здійснював санітарну обробку виробничих приміщень і обладнання дезінфікуючими розчинами, зобов'язаний:

- припинити роботу;

- обезживлити електрообладнання;

- доповісти про те, що трапилось керівнику робіт або іншій посадовій особі;

- негайно розпочати гасіння осередку пожежі наявними засобами пожежогасіння і повідомити за телефоном 01 у пожежну охорону.

5.2. Порядок надання першої долікарської медичної допомоги у випадку травмування (отруєння):

5.5.1. Виробничий персонал повинен вжити заходів до надання необхідної допомоги потерпілому при нещасних випадках до прибуття лікаря.

5.5.2. Послідовність надання першої допомоги:

- усунути вплив на організм шкідливих чинників, які погрожують здоров'ю та життю постраждалого (звільнити від впливу електричного струму, винести із зараженої атмосфери, погасити одяг, що горить, тощо);

- визначити характер та тяжкість травми, найбільшу загрозу для життя постраждалого та послідовність заходів щодо його врятування;

- виконати необхідні заходи щодо врятування постраждалого за порядком терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, накласти пов'язку тощо);

- підтримувати основні життєві функції постраждалого до прибуття медичного працівника;

- викликати швидку медичну допомогу або лікаря, або прийняти заходи для транспортування постраждалого у найближчий лікарський заклад.

Допомога постраждалому, яка надається не медичними працівник­ками, не повинна замінювати допомогу з боку медичного персоналу та повинна надаватися лише до прибуття лікаря.

5.5.3. Конкретні дії щодо надання першої допомоги постраждалому при різних ураженнях описані в інструкції з надання першої (долікарської) медичної допомоги, яка вивчається виробничим персоналом при проходженні первинного та послідуючих інструктажів з питань охорони праці.

Інструкція опрацьована Державним науковим центром лікарських засобів

¨ ¨ ¨ ¨ ¨


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты