Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення рівня технічної безпеки




5.1.1. Рівень технічної безпеки устаткування, машин, механізмів виз­начається перевіркою їх відповідності технічним регламентам, стандар­там безпеки праці та правилам охорони праці.

5.1.2. Керівник структурного підрозділу, у розпорядженні якого є устат­кування, машини, механізми, забезпечує їх перевірку та заповнення карток технічної відповідності устаткування, машин і механізмів (Додаток 3-А) по кожній дільниці на те устаткування, машини та механізми, що мають відхи­лення від встановлених норм. Для цього:

1) Механік та енергетик (електрик) структурного підрозділу, кожний за своїм напрямком готують список усього технологічного устаткування, машин, механізмів, що експлуатується в даному структурному підрозділі, та забезпечують, щоб вони мали паспорт.

2) Наявне технологічне обладнання (машини, механізми) механіком та енергетиком (електриком) обліковується по кожній дільниці та гру­пується за видами відповідно до існуючого Класифікатора продукції та послуг ДК 016-97, наприклад:

– насоси та компресори повітряні;

– устаткування холодильне та вентилятори промислові;

– устаткування підіймальне і такелажне;

– апарати електричні напругою до 1000 В;

– верстати для обробки дерева.

3) Службою механіка та енергетика, за участю служби охорони праці, за цими видами обладнання підбирається відповідний технічний регла­мент відповідності та стандарти безпеки праці, на відповідність яким во­но буде перевірятись.

У випадку, якщо вимоги до даного обладнання не регулюються сис­темою стандартів безпеки праці та технічним регламентом відповідності керуватись треба відповідними правилами з охорони праці.

4) Відповідно до вимог нормативних документів, у графах 4, 5 картки

технічної відповідності устаткування, машин, механізмів вимогам безпе­ки (Додаток 3-А) ставиться відмітка «х» напроти тих конструктивних елементів обладнання (машин, механізмів), що забезпечують безпеку, які для даного обладнання не передбачені.

5) Механік та енергетик(електрик) структурного підрозділу, кожний за своїм напрямком, забезпечують перевірку обладнання (машин, ме­ханізмів) та заповнюють картку технічної відповідності тільки на те об­ладнання (машин, механізмів), у якого конструктивні елементи хоча б за одним параметром не відповідають викладеним у картці вимогам.

6) На підставі карток технічної відповідності, заповнених на кожну одиницю обладнання (машин, механізмів), яке не відповідає вимогам норм та правил з охорони праці, механік та енергетик структурного підрозділу планують роботи щодо приведення їх у відповідність до вимог норм і правил з охорони праці.

На обладнання, яке відповідає вимогам норм та правил з охорони праці, механіком та енергетиком (електриком) складається про це акт довільної форми, затверджується начальником структурного підрозділу, а копія такого акта направляється до служби охорони праці.

7) Керівник структурного підрозділу здійснює розрахунок ко­ефіцієнта технічної небезпеки обладнання по кожній дільниці та дово­дить їх до відома майстрів.

5.1.3. Розрахунок коефіцієнта технічної небезпеки обладнання по кожній дільниці та структурному підрозділу в цілому проводиться за формулою:

Кт = Ов : Об, де:

Кт – коефіцієнт технічної небезпеки обладнання;

Об – кількість обладнання (машин, механізмів) на дільниці (в цеху, підпри­ємстві), які відповідають технічним вимогам безпеки; Ов – загальна кількість обладнання (машин, механізмів) на дільниці (в цеху).

5.1.4. Розрахунок коефіцієнта технічної небезпеки обладнання (ма­шин, механізмів) по дільниці та структурному підрозділу в цілому здійс­нюється керівником структурного підрозділу з урахуванням виконаних за рік заходів щодо підвищення технічної безпеки.

5.1.5. Оцінка рівня технічної небезпеки будівель та споруд визна­чається в умовних балах, наведених у таблиці 1.

Таблиця 1

 

№ з/п Категорія технічного стану Виконання строків ремонту відповідно до висновків спеціалізованої організації Оцінка в умовних балах
  Нормальне     Виконується у встановлені строки 1,0
Не виконується у встанов­лені строки
Нормальне, але відсутні документи щодо обсте­же­ння і паспортизації технічного стану будівель (споруд)  
    Задовільне     Виконується у встановлені строки
Не виконується у встанов­лені строки
Не придатне до нормальної експлуа­тації  
Аварійне  

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты