Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особи, відповідальні за безпечне виконання робіт, та їх обов’язки.




3.6.1. Відповідальними за правильну організацію та безпечне вико­нання робіт підвищеної небезпеки є:

3.6.1.1. При виконанні робіт в електроустановках: – особа, яка видає наряд;

– особа, яка дає дозвіл на підготовку робочого місця;

– особа, яка готує робоче місце, допуск;

– особа, яка допускає до роботи (далі – допускач);

– керівник (відповідальний за виконання) робіт;

– особа, яка наглядає за безпечним виконанням робіт (далі – наглядач);

– виконавці робіт (члени бригади).

3.6.1.2. При виконанні робіт на системах газопостачання: – особа, яка видає наряд;

– особа, відповідальна за виконання газонебезпечних робіт (керівник робіт);

– виконавці робіт (члени бригади).

3.6.1.3. При виконанні робіт вантажопідіймальними кранами під ЛЕП: – особа, яка видає наряд;

– особа, відповідальна за безпечне проведення робіт вантажопідій­мальними кранами (керівник робіт);

– виконавці робіт (машиніст крана, стропальник).

3.6.1.4. При виконанні вогненебезпечних робіт: – особа, яка видає наряд;

– особа, яка відповідає за пожежну безпеку (керівник робіт); – виконавці вогненебезпечних робіт.

3.6.1.5. При виконанні інших робіт підвищеної небезпеки: – особа, яка видає наряд;

– особа, яка допускає до роботи (далі – допускач);

– керівник робіт;

– виконавці робіт (члени бригади).

3.6.2. Списки працівників, які мають право на видачу нарядів, керів­ників робіт, допускачів, затверджуються керівником підприємства.

Зазначені списки підлягають щорічному перегляду та перезатвер-дженню.

3.6.3. До переліку посад працівників, які мають право видачі нарядів-допусків включаються:

3.6.3.1. На роботи в електроустановках:

– адміністративно-технічні працівники (АТП) підприємства, які ма­ють групу V в електроустановках понад 1000 В та групу ІV – в електро­установках до 1000 В.

3.6.3.2. На роботи в системах газопостачання: – АТП і спеціалісти, які здали екзамен відповідно до вимог Правил

безпеки систем газопостачання України.

3.6.3.3. На роботи вантажопідіймальних кранів поблизу ЛЕП: – АТП, які здали екзамен відповідно до вимог Правил будови і без­печної експлуатації вантажопідіймальних кранів.

3.6.3.4. На вогненебезпечні роботи: – керівник структурного підрозділу, де можуть проводитися вогневі

роботи.

3.6.3.5. На інші роботи підвищеної небезпеки:

– АТП, які несуть відповідальність за обладнання, будівлі, споруди; – АТП служб технічного забезпечення при централізованому ремонті

та обслуговуванні обладнання.

3.6.4. Особа, яка видає наряд-допуск, встановлює можливість безпечно­го виконання роботи. Вона відповідає за достатність і правильність зазначе­них у наряді-допуску заходів безпеки, за якісний і кількісний склад бригади і призначення працівників, відповідальних за безпечне виконання робіт.

3.6.5. Особа, яка видає наряд-допуск, знайомить працівника, якого допускає до роботи, з заходами безпеки, передбаченими нарядом-допус­ком, здійснює контроль за їх виконанням.

3.6.6. Особа, яка дає дозвіл на підготовку робочого місця (тільки при виконанні робіт в електроустановках), несе відповідальність за до­статність передбачених для безпечного виконання робіт заходів щодо вимкнення та заземлення устаткування і можливість їх здійснення, а та­кож за координацію часу і місця роботи бригад, що допускаються.

Давати дозвіл на підготовку робочих місць і на допуск мають право оперативні працівники з групою V – в електроустановках понад 1000 В, з групою ІV – в електроустановках до 1000 В.

3.6.7. Особа, яка готує робоче місце (тільки при виконанні робіт в електроустановках), відповідає за правильне виконання заходів щодо підготовки робочого місця, вказаних у наряді, а також тих, що вимагають­ся умовами роботи (встановлення замків, плакатів, огорож).

Готувати робочі місця мають право чергові або оперативно-ремонтні працівники, які допущені до оперативних перемикань в даній електро­установці.

3.6.8. Допускачами до роботи за нарядом-допуском признача­ються:

3.6.8.1. При виконанні робіт підвищеної небезпеки в електробус­танов­ках – оперативні або оперативно-ремонтні працівники. В електроустанов­ках понад 1000 В допускачі повинні мати групу ІV, а в електроустановках до 1000 В – групу ІІІ.

Вони відповідають за правильність і достатність вжитих заходів без­пеки та їх відповідність характеру і місцю роботи, зазначених у наряді, за правильний допуск до роботи, а також за повноту та якість проведеного ним інструктажу.

3.6.8.2. При виконанні інших робіт підвищеної небезпеки – зас­туп­ники (помічники) начальника структурного підрозділу, начальники дільниці (зміни), старші майстри (майстри), АТП механо-, електро-, енергослужби.

Вони несуть відповідальність за виконання заходів щодо забезпечен­ня безпеки праці, вказаних у наряді-допуску, в тому числі:

– за відключення об’єкта від парових, водяних, газових, електричних джерел живлення та встановлення заземлення;

– за установку заглушок на всіх трубопроводах (комунікаціях), очи­щення газоходів та пилопроводів, продувку і пропарювання трубопроводів, очищення обладнання від бруду, пилу, кислоти, продувку та провітрюван­ня газоходів і апаратури та за виконання інших підготовчих робіт;

– за виділення зони ремонту, монтажу, будівництва від діючого об­ладнання та комунікацій огорожами, тупиками, знаками безпеки, си­гнальними засобами та плакатами.

3.6.9. Допускач до роботи перед допуском до проведення робіт, а також при продовженні наряду-допуску зобов’язаний перевірити виконання за­ходів щодо забезпечення безпеки праці, вказаних у наряді-допуску, проінструктувати виконавця робіт про особливості роботи у даному діючо­му структурному підрозділі та безпосередньо на місці виконання робіт. (Категорія допускачів не передбачена при проведенні газонебезпечних, во­гненебезпечних робіт та робіт на вантажопідіймальних кранах під ЛЕП).

3.6.10. При проведенні робіт у декілька змін на весь час дії наряду – до пуску призначається декілька допускачів відповідно до кількості змін та графіків виходу.

3.6.11. Керівниками робіт призначаються:

3.6.11.1. При виконанні робіт в електроустановках: – особи, які мають групу з електробезпеки ІV під час виконання робіт в

електроустановках понад 1000 В і групу ІІІ – в електроустановках до 1000 В.

3.6.11.2. При виконанні робіт на системах газопостачання: – адміністративно-технічні працівники і спеціалісти, які здали екзамен

відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання України.

3.6.11.3. При виконанні робіт на вантажопідіймальних кранах поблизу ЛЕП:

– особи, відповідальні за безпечне проведення робіт вантажопідій­мальними кранами.

3.6.11.4. При виконанні вогненебезпечних робіт: – особи, відповідальні за пожежну безпеку приміщення (дільниці,

установки, території тощо), де проводяться вогневі роботи.

3.6.11.5. При виконанні інших робіт підвищеної небезпеки: – майстер, АТП механо-, електро-, енергослужби.

3.6.12. При проведенні робіт у декілька змін на весь час дії наряду-до­пуску призначається декілька керівників робіт відповідно до кількості змін та графіків виходу.

3.6.13. Керівник робіт перед початком роботи повинен проінст­р­укту­вати бригаду про заходи безпеки на робочому місці.

У разі зміни складу бригади керівник робіт повинен проінст­рук­тува­ти робітників, які вперше введені до бригади.

3.6.14. Керівник робіт несе відповідальність за повноту інструк­тажу з охорони праці, за дотримання заходів безпеки, за пра­вильність викорис­тання спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, за справність технічних засобів безпеки.

Керівник робіт повинен здійснювати постійний контроль за членами бригади і усувати від роботи членів бригади, які порушують правила, а та­кож не допускати тих, що перебувають у стані алкогольного чи наркотич­ного сп’яніння, або хворих.

3.6.15. Наглядачами призначаються електротехнічні працівники з групою ІІІ. Вони призначаються:

– для нагляду за бригадами будівельних робітників, різно­робочих, такелажників та інших не електротехнічних працівників під час виконан­ня ними робіт в електроустановках за нарядами.

– для нагляду за електротехнічними працівниками, у тому числі відрядженими, у випадку проведення робіт в електроустановках в особ­ливо небезпечних умовах, які визначає особа, відповідальна за електрого­сподарство підприємства.

Наглядач контролює наявність встановлених на місці роботи зазем­лень, огороджень, плакатів, запірних пристроїв та відповідає за безпеку членів бригади відносно ураження електричним струмом.

Наглядачам забороняється поєднувати нагляд з виконанням будь-якої роботи і залишати бригаду без нагляду під час роботи.

3.6.16. Чисельність бригади та її склад з урахуванням кваліфікації працівників визначає працівник, який видає наряд, виходячи зі склад­ності роботи, умов її виконання, а також потреби забезпечення можли­вості повноцінного нагляду за безпечним виконанням робіт всіма члена­ми бригади з боку керівника робіт (наглядача).

Бригада повинна складатися не менше ніж із двох працівників, з керівником робіт включно.

Виконавці – члени бригади – несуть відповідальність за дотримання інструкцій з охорони праці, вимог безпеки, передбачених нарядом-допус­ком, за правильне використання під час роботи спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, а також за дотримання трудової та виробничої дисципліни.

3.6.17. Змінювати склад бригади дозволяється працівнику, який ви­дав наряд, або іншому працівнику, який має право видачі нарядів.

Зміни у складі бригади оформлюються працівником, який видав на­ряд, а за його відсутності – працівником, який має право видачі нарядів.

Примітка. У випадку заміни керівника робіт або допускача, прізви­ща нових призначених керівника робіт та допускача повинні бути внесені у відповідні графи наряду-допуску.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 326; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты