Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила оформлення вимог безпеки




3.1. У технічному завданні на розробку комплекту (комплектів) тех­нологічної документації на виготовлення або ремонт виробів (складових частин виробів) слід включати розділ «Вимоги безпеки».

У розділі «Вимоги безпеки» слід приводити конкретні вимоги щодо забезпечення безпеки при виконанні технологічного процесу, на який розробляється технологічна документація за даним технічним завданням, або посилання на відповідні стандарти ССБТ, санітарні норми і правила та інші нормативні та нормативно-технічні документи, що містять такі вимоги.

3.2. При розробці карток замовлень на проектування та виготовлення технологічного оснащення слід вказувати такі дані:

– базування та закріплення заготовок (деталей, одиниць, що збира­ються);

– засоби захисту, які необхідно передбачити при проектуванні осна­щення вперше. Допускається не приводити дані з безпеки, якщо до картки замовлень прикладаються оригінали або копії документів, у яких ці відо­мості викладено, а також у випадках, коли у технологічному оснащенні, що проектується, спеціальних заходів безпеки передбачати не треба.

3.3. У маршрутній картці, картці технологічного процесу, картці ти­пового (групового) технологічного процесу, відомості операцій посилан­ня на позначення інструкцій з охорони праці, що застосовуються, слід наводити з прив’язуванням до кожної конкретної операції.

Посилання на позначення інструкцій з охорони праці наводять після позначення технологічних документів, що застосовуються, у графі «По­значення документа», а за її відсутності – у графі «Найменування та зміст операції» у рядку, що йде за найменуванням операції.

3.4. У маршрутній карті, карті технологічного процесу, карті типово­го (групового) технологічного процесу, відомості операцій допускається загальне посилання на позначення інструкції з охорони праці для групи однотипних операцій, що виконуються на одному і тому ж або однотипному обладнанні, за умови наявності такого посилання на кожній сторінці цих документів для операцій, що описані на даній сторінці, наприклад: «ИОТ № № (для опер. №№ – 010, 020, 025)».

Загальне посилання слід наводити у графі «Загальні вказівки» та на окремому рядку документа, перед першою операцією, що описується на даній сторінці.

3.5. У разі необхідності текстового викладення вимог безпеки у мар­шрутній картці, картці технологічного процесу, картці типового (групово­го) технологічного процесу, операційній картці, картці типової (групової) операції, відомості операцій його слід розміщувати перед описом змісту операції (переходу) на окремих рядках по всій довжині рядків документа.

3.6. В операційній картці та картці типової (групової) операції поси­лання на позначення інструкції з охорони праці слід наводити у графі, призначеній для позначення інструкції з охорони праці або для позначен­ня документів, що застосовуються, а за її відсутності у графі «Особливі вказівки» або на першому окремому рядку перед описом переходів після позначення технологічних документів, що застосовуються.

Примітка. З метою виключення дублювання інформації при вказу­ванні позначення інструкції з охорони праці та (або) при текстовому ви­кладенні вимог безпеки в операційній картці або картці типової операції, відповідну інформацію в маршрутній картці, картці технологічного про­цесу картці типового технологічного процесу для операцій, описану в операційній картці або картці типової операції, вносити не слід.

3.7. У картці ескізів подають, у разі необхідності, додаткові пояснен­ня до вимог безпеки, викладених у текстових документах (або докумен­тах, текст яких розбитий на графи), у вигляді графічних ілюстрацій або таблиць, наприклад:

– ескізу деталі (одиниці, що збирається) з наведенням умовних по­значень опор, зажимів та установчих пристроїв;

– схеми стропування вантажів;

– схеми укладання листового матеріалу (полоси);

– схеми укладання вантажів на транспортні засоби і при штабелю­ванні;

– схеми розстановки працівників під час групової (бригадної) роботи з переміщення вантажу тощо.

Текстові пояснення до графічних ілюстрацій та таблиць наводяться за необхідності у картці ескізів після цих графічних ілюстрацій та таб­лиць.

Примітка. 1. Замість картки ескізів, для додаткових пояснень допус­кається використовувати поле для ескізів відповідних документів, на яких описано технологічний процес.

2. Замість картки ескізів, графічні ілюстрації та таблиці допускається наводити у технологічній інструкції.

3. У випадку, якщо на схемі стропування у картці ескізів або техно­логічній інструкції вказано код (позначення) стропів, то у відповідних до­кументах, у яких описано технологічний процес (операція) із переміщен­ня вантажів, код (позначення) стропів допускається не вказувати за умо­ви внесення даної інформації у відомість оснащення.

3.8. У технологічній інструкції вимоги безпеки слід наводити перед описом роботи, що підлягає виконанню, у вигляді посилань на відповідні інструкції з охорони праці або у вигляді текстового викладення цих вимог.

Вимоги безпеки у технологічній інструкції можуть бути викладені в окремому розділі.

3.8.1. При позначенні у технологічній інструкції кодів (позначень), найменування засобів індивідуального захисту у маршрутній картці, картці технологічного процесу, картці типового (групового) техно­логічного процесу, операційній картці, картці типової (групової) операції, відомості операцій коди (позначення), найменування даних засобів захис­ту допускається не вказувати.

3.9. У відомості оснащення вказуються коди (позначення), наймену­вання технологічного оснащення, що забезпечують виконання вимог без­пеки, та засобів захисту, у тому числі засоби індивідуального захисту пра­цівників.

Коди (позначення) засобів захисту вказуються після перелічення кодів (позначень) технологічного оснащення, що застосовується під час виконання даної операції.

Допускається у відомості оснащення не вказувати засоби індивіду­ального захисту.

3.10. У комплектувальній картці вказуються вимоги безпеки, що став­ляться до комплектуючих деталей, складальних одиниць та матеріалів, як­що вони є джерелами небезпечних або шкідливих виробничих факторів.

Дані вимоги вказуються на перших рядках документа по всій дов­жині рядків, перед записом даних про комплектуючі деталі, складальні одиниці та матеріали.

Примітка. Замість комплектувальної картки, вимоги безпеки, що ставляться до комплектуючих деталей, складальних одиниць та матеріа­лів, допускається вказувати у технологічній інструкції.

 

¨ ¨ ¨ ¨ ¨


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты