Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ергономіка




Невід'ємною частиною безпеки праці на сучасному рівні розвитку є ергономіка — наука, що комплексно вивчає діяльність людини, знаряддя і засоби її діяльності, навколишнє середовище в процесі їх взаємодії. Головна мета цієї науки — забезпечення ефективності, безпеки і комфортності робочого процесу, тобто створення таких умов роботи, які сприяють зниженню утоми людини і збереженню її здоров'я.

Ергономічні аспекти запобігають захворюванням, викликаним травмуючими діями, що повторюються, таким, як синдром зап'ястного каналу, біль у поперековій області і біль у шиї. Для профілактики захворювань, викликаних травмуючими діями, що повторюються, необхідна ергономічна організація робочого місця, правильне положення тіла, регулярні перерви на відпочинок тощо.

Основними шкідливими для здоров'я при сидячій роботі, є наступні чинники:

1. Тривала гіподинамія. Будь-яка поза при тривалій фіксації шкідлива для опорно-рухового апарату, крім того, веде до застою крові у внутрішніх органах і капілярах.

2. Нефізіологічне положення різних частин тіла. Фізіологічним для людини є так зване ембріональне положення, його легко випробувати на собі, якщо повністю розслабитися в солоній воді. Коли м'язи розслаблені і впливає на них лише природний тонус спокою, тіло приходить у певне положення. Для спини і шиї у вертикальному положенні фізіологічно інше — коли явно виражені поперековий і шийний вигини хребта, при прямій вертикальній лінії, що проходить через потилицю, лопатки і куприк.

3. Одноманітні рухи, що тривало повторюються. Тут шкідлива не тільки втома тих груп м'язів, які ці рухи виконують, але і психологічна фіксація на них. Хоча найбільш шкідливі саме одноманітні навантаження, що повторюються. Через втому вони можуть призвести до фізичного пошкодження суглобів і сухожиль.

4. Світлове, електромагнітне та інше випромінювання в основному монітора — специфічний шкідливий чинник при роботі з комп'ютером.

Для боротьби з 1,3 і 4 шкідливими чинниками треба хоч би раз на годину влаштовувати перерви, походити, розім'ятися. Ще краще виконувати кілька фізичних вправ на свій смак.

Вибір приміщення

Робоче приміщення повинне бути просторим, добре провітрюваним і в міру світлим.

Яскраве сонячне світло породжує відблиски на моніторі, тому краще передбачити жалюзі. Приміщення в цілому і робоче місце повинні бути освітлені достатньо і рівномірно. Неприпустимо в темній кімнаті освітлювати тільки робочий простір, проте якщо для якої-небудь роботи необхідне дуже яскраве світло, то краще додатково освітити робоче місце при достатньому, але не зайвому фоновому освітленні.

Спека — шкодить не тільки здоров'ю, але і техніці, тому краще встановити кондиціонер.

Синтетичні тканини при зіткненні з натуральними і з тілом накопичують статичну електрику, яка шкідлива для техніки і викликає неприємні відчуття при дотику до заземлених деталей — тому краще постелити килим з натуральної шерсті і ходити в одязі з натуральних волокон.

Значну роль відіграє колірне рішення приміщення.

Ергономіка офісних меблів

Зручність офісної обстановки робить вирішальний вплив на працездатність будь-якого колективу. Якщо людина протягом робочого дня не встигає виконати все намічене, це не завжди означає, що вона є поганим працівником: причиною тому може стати незручне робоче місце, яке викликає у нього швидке стомлення, а також вимушує витрачати час і енергію на зайві дії. Стан здоров'я також безпосередньо залежить від грамотного облаштування офісу. Проблеми із зором, головні болі, порушення опорно-рухової системи, хвороби судин і багато що інше — немає жодної системи організму, яка не страждала б від незручних меблів або неправильного її розташування.

Щоб не відчувати себе щодня втомленими і беззахисними перед наступаючими нездужаннями, досить лише знати головні принципи ергономічного офісу. По-перше, організація робочого простору повинна відповідати профілю фірми: зрозуміло, що для директорів неприйнятно вести довірчі бесіди з клієнтами в загальній кімнаті, тоді як менеджерів з продажу не потрібно розсаджувати по окремих кабінетах. Проте простим діленням простору тут не обмежитися. Величезну роль у створенні комфортного робочого простору відіграє підбір меблів, ергономіки, що відповідає головним вимогам.

До параметрів ергономічної безпеки, яка частково закладається при проектуванні меблів, відносяться плавні кути, правильні габарити виробу, його міцність, простота в обігу. Інші параметри закладаються вже безпосередньо при їх створенні — такі, як якість збірки і використання екологічно чистих матеріалів.

Дуже важливо, щоб робочий простір міг комплектуватися з урахуванням індивідуальних потреб працівника. Це завдання без зусиль вирішать мобільні меблі, які можуть легко трансформуватися залежно від уявлення тієї або іншої людини про ідеальне робоче місце. Найбільш вдалим фахівці вважають розташування меблів за принципом «все під рукою»: коли необхідні для щоденної роботи полиці, тумби, шафи знаходяться на відстані витягнутої руки. Це дозволяє виключити непотрібні витрати енергії і направити всі сили на виконання безпосередніх обов'язків. Доведено, що завдяки дотриманню норм ергономіки економиться близько 30% робочого часу. Економічна вигода від цього може скласти вельми значні суми.

Вибір і установка столу. Стіл повинен бути по можливості великим. Це — головна умова, оскільки коли місця ледве вистачає для розміщення всієї периферії, то про ергономіку можна просто забути. Висота його повинна бути на

 

11. Наведіть гарантії прав громадян на працю, на відпочинок, охорону здоров'я та на охорону праці.

12. Які органи здійснюють державний нагляд і громадський контроль за охороною праці?

13. Які основні вимоги щодо охорони праці при проектуванні туристичних підприємств?

14. Дайте визначення та охарактеризуйте техніку безпеки.

15. Перелічіть причини виробничого травматизму.

16. За яких умов підприємство, що заподіяло шкоду потерпілому, несе відповідальність?

17. Як проводиться профілактика виробничого травматизму?

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты