Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби розміщення




Засіб розміщення туристів — це будь-який об'єкт, призначений для тимчасового мешкання туристів (готель, турбаза, майданчик для кемпінгу тощо). Послуги засобів розміщення — це діяльність по розміщенню туристів і наданню готельних та спеціалізованих (лікувально-оздоровчих, санаторних, спортивних, туристичних тощо) послуг.

Засоби розміщення підрозділяють на колективні та індивідуальні.

До колективних засобів розміщення відносять готелі та аналогічні засоби розміщення, готелі (зокрема квартирного типу), мотелі, клуби з мещканням, пансіонати, мебльовані кімнати, гуртожитки.

Спеціалізовані засоби розміщення — це санаторії, профілакторії, табори праці і відпочинку, будинки відпочинку, туристичні притулки, стоянки, туристичні та спортивні бази, бази відпочинку, будинки мисливця (рибалки), конг-рес-центри, громадські транспортні засоби (потяги, круїзні судна, яхти), наземний і водний транспорт, переобладнаний під засоби розміщення для нічівлі, кемпінги.

Індивідуальні засоби розміщення — це квартири, кімнати в квартирах, будинки, котеджі, що здаються під найом.

Засоби розміщення повинні мати:

— освітлення в житлових і громадських приміщеннях — природне і штучне, в коридорах — цілодобово природне або штучне за нормативами БНіП.

— холодне і гаряче водопостачання і каналізацію згідно нормативів БНіП. У районах з перебоями у водопостачанні необхідно забезпечити мінімальний запас води не менш ніж на добу і підігрів води;

— опалювання, що підтримує температуру повітря в житлових приміщеннях не нижче 18,5°С;

— вентиляцію (природну або примусову), що забезпечує циркуляцію повітря і що виключає проникнення сторонніх запахів у житлові приміщення згідно нормативів БНіП;

— телефонний зв'язок;

— пасажирський ліфт (при необхідності) за нормативами БНіП. Мінімальна площа житлової кімнати повинна бути не менше 9 м2 згідно

нормативів БНіП. Мінімальна площа житлової кімнати на одного проживаючого в будівлях цілорічного функціонування — не менше 6,0 м2; сезонного (літнього) функціонування — не менше 4,5 м2.

У житловій кімнаті повинні бути:

—меблі (ліжко, тумбочка, стіл, стілець, шафа), інвентар (приліжковий килимок, дзеркало тощо) і постільне приладдя, відповідно до кількості проживаючих;

— щільні завіси або жалюзі, що забезпечують затемнення приміщення;

— мережа радіомовлення (підведення до всіх житлових кімнат);

— стельові (настінні) і приліжкові світильники, електророзетки із зазначенням напруги;

— замки в дверях з внутрішнім запобіжником.

Санвузол в номері повинен бути обладнаний умивальником, унітазом, ванною або душем. За відсутності санвузла в номері засоби розміщення повинні мати санітарні об'єкти загального користування (з розрахунку один унітаз, один умивальник і один душ не більш ніж на 10 осіб, роздільні для чоловіків і жінок).

У колективних засобах розміщення туристів повинні бути передбачені:

— кімната побутового самообслуговування, місце для прання і сушіння одягу з необхідним устаткуванням і інвентарем;

— приміщення для надання послуг харчування згідно нормативів ГОСТ та/або кухня для самостійного приготування їжі;

— приміщення або частина приміщення для перегляду телепередач і інших культурно-масових заходів;

— камера схову;

— пристрої для зручного доступу інвалідів: похилі пандуси біля вхідних дверей для проїзду інвалідної коляски, ліфти, спеціально обладнані номери і туалети тощо (з урахуванням місцевих умов).

Обслуговуючий персонал, що надає послуги у засобах розміщення, повинен мати кваліфікацію, що відповідає виконуваній роботі. Персонал при настанні надзвичайної чи небезпечної ситуації повинен: сповістити кожного постояльця, заглянувши у кожен номер (якщо немає загальної системи сповіщення постояльців про небезпеку) і спрямовувати просування постояльців у напрямках, вказаних в планах евакуації; допомогти евакуюватися тим, хто не може це зробити самостійно; якщо немає прямої загрози життю, повинен дочекатися евакуації всіх постояльців і перевірити чи немає ще когось на поверсі, за який відповідає працівник.

У засобах розміщення повинен бути наданий мінімальний асортимент послуг:

— цілодобовий прийом;

— послуги громадського харчування або умови для самостійного приготування їжі;

— щоденне прибирання житлової кімнати (включаючи заправку ліжок) і санвузла (окрім гуртожитків, таборів праці і відпочинку, туристичних притулків, стоянок, кемпінгів);

— заміна постільної білизни — не менше одного разу на тиждень, заміна рушників — не менше одного разу на три дні;

— відправлення, отримання і доставка листів і телеграм;

— зберігання цінностей, багажу;

— медична допомога: виклик швидкої допомоги, користування аптечкою;

— надання туристичної інформації.

Послуги готелів повинні відповідати вимогам нормативів та Правил надання готельних послуг в Україні.

Туристам, що проживають в індивідуальних засобах розміщення, повинні надаватися такі послуги:

— прибирання житлової кімнати (включаючи заправку ліжка) до кожного заїзду туристів;

— заміна постільної білизни — не менше одного разу на тиждень, заміна рушників — не менше одного разу на три дні (або надання змінного комплекту постільної білизни і рушників);

— користування електро- (газовою) плитою і холодильником.

Залежно від виду засобів розміщення асортимент послуг може доповнюватися.

Спеціалізовані засоби розміщення крім надання послуг розміщення надають послуги оздоровчо-лікувального характеру, санаторно-курортного обслуговування, туристичні, спортивні та інші відповідно до своєї спеціалізації.

У засобах розміщення будь-якого виду повинні бути забезпечені безпека життя і здоров'я туристів, збереження їх майна.

Засоби розміщення повинні розташовуватися в сприятливих екологічних умовах, а також відповідати вимогам пожежної безпеки за нормативами ППБ та мати сертифікат пожежної безпеки.

У будівлі повинні бути передбачені аварійні виходи, сходи, добре помітні інформаційні покажчики для забезпечення вільної орієнтації як у звичайній, так і в надзвичайній ситуаціях.

У засобах розміщення повинні бути вивішені в доступному для огляду місці плани дій персоналу і туристів у надзвичайних ситуаціях (стихійних лихах, пожежах тощо), що включають взаємодію з місцевими органами управління, що беруть участь у рятувальних роботах. Зокрема на кожному поверсі повинні бути вивішені плани евакуації із засобів розміщення.

Засоби розміщення повинні бути обладнані системами протипожежного захисту, сповіщення або засобами захисту від пожежі відповідно до ППБ01.

Все санітарно-технічне, технологічне та інше устаткування, прилади, меблі та інвентар повинні відповідати вимогам нормативних документів і експлуатуватися з дотриманням їхніх вимог.

У засобах розміщення повинні дотримуватися санітарно-гігієнічні і протиепідемічні правила і норми в частині:

— утримання санітарно-технічного устаткування та інвентаря, видалення відходів і захисту від комах і гризунів;

— стану території, місць загального користування, приміщень будівлі, пляжів і різних споруд для туристів;

— обробки білизни (прання, прасування, зберігання тощо).

При експлуатації електричного та газового устаткування повинні дотримуватися вимоги нормативів ППБ та правила експлуатації, встановлені заводом-виробником в нормативній документації на конкретне устаткування.

Допустимий рівень звукового тиску і рівень звуку в приміщеннях повинні відповідати вимогам ГОСТ.

Організації та індивідуальні підприємці, що надають у засобах розміщення послуги харчування, хімчистки, перукарні та інші послуги, повинні мати сертифікати відповідності.

Питна вода повинна бути безпечна в епідеміологічному відношенні, нешкідлива за хімічним складом і відповідати нормативам ГОСТ. За відсутності гарантії хорошої якості питної води повинні бути обладнані спеціальні установки для обробки води.

Використовувані препарати для дезінфекції, дезінсекції, дезодорації, миючі засоби, що увійшли до переліку товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, повинні мати сертифікат відповідності і застосовуватися відповідно до нормативних вимог.

Обслуговуючий персонал засобів розміщення повинен бути підготовлений до дій в надзвичайних обставинах. Відповідальність за підготовку персоналу несе керівник засобу розміщення.

Обслуговуючий персонал повинен проходити медичний огляд відповідно до вимог санітарно-епідеміологічних служб.

Вимоги щодо охорони навколишнього середовища засобів розміщення

Засоби розміщення повинні функціонувати відповідно до вимог з охорони навколишнього середовища (з утримання території, технічного стану і утримання приміщень, вентиляції, водопостачання, каналізації).

У засобах розміщення передбачається система санітарного очищення і прибирання території (раціональний збір, швидке видалення, надійне знешкодження, доцільна утилізація побутових відходів) згідно санітарних норм.

Організація раціональної системи збирання, тимчасового зберігання, регулярного вивезення твердих і рідких побутових відходів і прибирання території повинна відповідати вимогам санітарних норм.

При функціонуванні засобів розміщення і наданні ними послуг не повинні здійснюватися шкідливі дії на навколишнє середовище.

Засоби розміщення повинні мати екологічний паспорт або висновок природоохоронних служб, що підтверджують відсутність шкідливих дій на навколишнє середовище.

Принциповими положеннями забезпечення безпеки засобів розміщення є:

— формування вичерпної множини цілей і задач щодо забезпечення безпеки засобів розміщення;

— аналіз переліку можливих загроз, ранжирування імовірностей ризику і потенційного збитку;

— мінімізація витрат за критерієм «ефективність/вартість»;

— забезпечення живучості, гнучкості і керованості комплексу безпеки;

— можливість подальшого розвитку, модернізації і зміни конфігурації комплексу безпеки.

Поняття безпеки містить у собі не лише захист від кримінальних зазіхань, але ще в більшому ступені забезпечення захисту від пожеж, вибухів та інших надзвичайних подій.

Тактико-організаційні заходи забезпечення безпеки

Необхідно особливо відзначити, що велику (можливо, головну) небезпеку для засобів розміщення представляє можливість пожежі, випадкового або навмисного підпалу, що також вимагає розробки і впровадження адекватних організаційно-технічних заходів протидії і є однією з найважливіших складових комплексної системи безпеки. Перехід до нової, сучасної концепції безпеки, що передбачає застосування складної спеціальної техніки, вимагає перегляду тактичних аспектів у роботі різних служб засобів розміщення.

Необхідно реалізувати наступні організаційні заходи: розробити детальні інструкції дій у всіх можливих позаштатних ситуаціях і довести їх до кожного співробітника; скласти короткі, барвисті, високоінформативні та інтуїтивно зрозумілі інструкції з користування апаратурою безпеки для гостей, які повинні містити короткі правила поведінки в екстремальній ситуації; регулярно проводити заняття з підвищення кваліфікації персоналу служби безпеки, фізичної та бойової підготовки; провести навчання всього персоналу засобу розміщення правилам користування апаратурою комплексу безпеки; організувати для персоналу періодичну (не менш одного разу в рік) перевірку знань в області безпеки, проводити додаткове навчання за умови зміни кадрів і модернізації комплексу; організувати нечисленну, але професійну інженерну службу (у рамках штату служби безпеки), до обов'язків якої має ввійти проведення технічного обслуговування комплексу автоматизації засобу розміщення, проведення навчання і консультування співробітників інших служб засобу розміщення тощо.

Працівники служби безпеки засобів розміщення мають постійно вивчати досвід експлуатації інших засобів розміщення і роботи їх служб безпеки, дані статистики правопорушень, мати консультаційну взаємодію з фахівцями державних служб охорони порядку, пожежної безпеки, силових відомств.

Сьогодні засоби розміщення з метою забезпечення безпеки оснащені системами електронних карткових замків, сейфами, системами охоронної сигналізації та відеоспостереження. Заходи безпеки, що розробляються та впроваджуються в засобах розміщення, мають бути спрямовані на виконання таких завдань:

— забезпечення охорони і безпеки постояльців та їхнього особистого майна під час перебування в засобі розміщення;

— захист майна засобу розміщення від ворожих дій (крадіжок, актів вандалізму тощо);

— забезпечення захисту засобу розміщення (самого будинку і всього, що в ньому знаходиться) від терористичних актів (нападів, саботажу тощо);

— підтримання громадського порядку і забезпечення належної поведінки у всіх громадських місцях засобів розміщення;

— забезпечення постояльцям спокою і конфіденційності під час їх перебування в засобі розміщення;

— забезпечення можливості негайного та ефективного реагування у випадку будь-якої події, що вимагає втручання персоналу засобу розміщення або представників сторонніх відомств (наприклад, міліції, швидкої допомоги тощо);

— гарантування належної поведінки, а також сумлінності і чесності всього персоналу засобу розміщення;

— гарантування можливості надання засобом розміщення спеціальних послуг із забезпечення підвищеної безпеки високопоставлених осіб, до охорони яких висуваються особливі вимоги.

Застосування цих заходів безпеки не лише убезпечить клієнта під час його перебування в засобі розміщення, але і відгородить співробітників від необгрунтованих звинувачень. А це, поряд з іншими аспектами, підвищить репутацію засобу розміщення і, як наслідок, збільшить його заповнюваність.

Першорядним у забезпеченні безпеки клієнта під час перебування його в засобі розміщення є обмеження і контроль доступу в номер.

Вхідні двері всіх гостьових номерів мають обладнуватися доводчиками дверей, що монтуються зсередини, внутрішніми додатковими неключовими запорами, односторонніми ширококутовимим вічками, що монтуються на висоті 1,5 м від підлоги.

Пожежні виходи на всіх поверхах мають обладнуватися доводчиками і запірними пристроями, що забезпечують вільний вихід і вхід з використанням механічних ключів або карт-ключів.

Для забезпечення комфортного перебування клієнтів у засобі розміщення варто використовувати малі сейфи в номерах і/або централізоване сховище цінностей (депозитні скриньки).

Кожен номер має обладнуватися міні-сейфом, що управляється (закривається і відкривається) персональним кодом клієнта. Розмір сейфа визначається типом номера, однак, варто надавати перевагу сейфам, що дозволяють зберігати в них переносний комп'ютер. Для надання уповноваженими особами допомоги клієнтам у відкриванні сейфів в екстрених випадках має бути передбачений майстер-пристрій, що управляється спеціальним кодом, який встановлюється охороною засобу розміщення.

Дуже корисна наявність у сейфах енергонезалежної пам'яті подій, що знімає всі претензії і питання постояльців щодо несанкціонованого відкриття сейфів службовцями засобу розміщення.

Централізоване сховище цінностей клієнтів (депозитні скриньки) розташовується поблизу стійки реєстрації. Клієнти можуть орендувати скриньку (або сейфи) у такому сховищі для зберігання особливо важливих і коштовних великогабаритних речей, як, наприклад, вогнепальна зброя, шуби, цінні папери тощо.

Кожен осередок сховища повинен відкриватися двома ключами — майстер-ключем, що зберігається в обслуговуючого персоналу й особистим ключем, що передається клієнтові. Централізоване сховище цінностей клієнтів обслуговує персонал служби прийому.

Приміщення сховища повинне мати: капітальні стіни; двері з металу (або міцного дерева), допускається встановлення звичайних дверей і внутрішніх фат; механізм для автоматичного замикання дверей, що не дозволяє помилково залишити двері відкритими; контроль доступу (двері відкриваються за допомогою особистої кодованої картки і/або особистого коду) з можливістю передачі таємного сигналу небезпеки в тих випадках, коли двері відкриваються під примусом; систему охоронної сигналізації.

Вхід у сховище повинен проглядатися засобами відеоспостереження з записом зображення на відеомагнітофон.

Централізована система охоронної сигналізації об'єкта розміщення є засобом забезпечення безпеки зон його життєзабезпечення, запобігання неконтро-льованому проникненню всередину будівлі та окремих кімнат.

Для забезпечення постійного моніторингу сигналів тривоги приймально-контрольний прилад розташовується в місці цілодобової присутності персоналу (це може бути диспетчерська, приміщення охорони, прийомна стійка засобу розміщення або комутатор).

Забезпеченням охоронними оповісниками на відкриття підлягають:

— всі аварійні виходи в засобі розміщення;

— усі зовнішні двері, що звичайно закриті;

— двері службових приміщень з обладнанням, що зазвичай працює без обслуговуючого персоналу (дизельна, трансформаторна, котельня, АТС тощо);

— двері ряду критичних приміщень засобу розміщення, захист яких має забезпечуватися в той час, коли вони активно не використовуються (комори спиртних напоїв, кімнат з електронним обладнанням (телецентр, сервер тощо), кабінети керівництва, бухгалтерія (каса).

Скрізь, де це можливо, магнітоконтактні оповісники відкриття мають бути потайними або врізаними.

У тих місцях, де потрібні особливі запобіжні заходи через те, що там знаходяться предмети, що представляють інтерес для зловмисників, необхідно встановлювати об'ємні оповісники руху.

Для прихованої передачі сигналу тривоги оповісники тривожної сигналізації мають встановлюватися в таких місцях:

— стійка адміністратора;

— каса прийому грошей у зоні реєстрації;

— каса засобу розміщення;

— інші приміщення, де може накопичуватися готівка; "!

— офіс керівництва.

Система охоронної сигналізації повинна бути обладнана пристроями звукової і візуальної сигналізації (зумер, сирена, строб-сигналізатори), що привертають увагу персоналу до сигналу тривоги.

Необхідно передбачити централізовану систему відеоспостереження. Вона повинна забезпечувати можливість спостереження в реальному масштабі часу і запис того, що відбувається для подальшого вивчення. У ліфтових холах, на сходових клітках і на житлових поверхах відеокамери варто розміщувати таким чином, щоб двері номерів не потрапляли в поле зору камер. Необхідно забезпечити запис усіх відеокамер на відеомагнітофон. Головні монітори спостереження, комутаційне обладнання і записуючі пристрої слід встановлювати в приміщенні служби безпеки або чергового адміністратора.

Необхідно передбачити і робоче місце для перегляду і документування ві-деоінформації. У сучасних засобах розміщення з великою кількістю співробітників доцільно обладнати спеціальний службовий вхід, а також передбачити автоматизовану систему контролю доступу та обліку робочого часу на службовому вході персоналу.

В якості перепусток (службового посвідчення) для системи контролю доступу та обліку робочого часу можна використовувати картки з нанесенням на них текстової, графічної і фотоінформації.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты