Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Велотуризм




Велотуризм — це подорожування на велосипеді. Пересування на велосипеді — найбільш швидкий і економічний спосіб пересування за рахунок власних сил. Саме в силу цього велотуризм має величезну перевагу в порівнянні з рештою видів туризму. Велосипедист пересувається у кілька разів швидше за пішохода або байдарочника, зберігаючи, на відміну від останнього, вельми високу свободу у виборі напряму руху. За день можна проїхати від 60 до 150 км, що дозволяє проводити одноденні походи віддаленими і глухими місцевостями. Велотуризм — це універсальний засіб для зміцнення здоров'я і розвитку активного відпочинку.

Класифікація видів велотуризму

Класичний (традиційний) велосипедний туризм — це одноденні або багатоденні велопоходи в середньому і повільному темпі, що передбачають експлуатацію велосипеда в режимі помірних навантажень. Маршрут може бути різної протяжності і практично в будь-якому регіоні України або світу.

Агресивний велосипедний туризм — це одноденні велопоходи з мінімальним багажем в швидкому темпі по будь-яких дорогах. Ухил робиться на швидкісне проходження складних ділянок, швидке пересування по шосе та бездоріжжю. Привали, звичайно, короткочасні, без багаття. До цього виду туризму належать дво- і триденні походи без вантажу з ночівлями на дачах, в готелях тощо. Агресивний велосипедний туризм наймолодший зі всіх. Він зародився в Західній Європі з появою гірських велосипедів. Він висуває підвищені вимоги до техніки безпеки і підготовки учасників. Маршрут і дорожні умови часто невідомі, що вимагає готовності до будь-яких труднощів на шляху.

Спортивний велосипедний туризм — це багатоденні веломандри в автономному режимі з повним похідним спорядженням, змагання з велотуристичного багатоборства (велоралі, фігурне водіння, тріал, велоорієнтування). Ухил робиться на складність маршруту, що передбачає подолання перевалів, важких для проїзду доріг, лісових стежок, бездоріжжя тощо. Чимале значення також має віддаленість регіону від цивілізації, незаймані куточки природи, інші кліматичні умови, зарубіжні країни.

Спортивно-пізнавальний велотуризм — це дальні веломандри країною та за кордон; передбачається огляд визначних пам'яток, цікавих у природному або історичному відношенні місць.

Екскурсійно-оздоровча велоїзда складається з вечірніх велопрогулянок і походів у вихідні дні на природу.

Агітаційні історико-патріотичні велопробіги і велоходи в наш час відбуваються рідко.

Спортивний велотуризм — найбільш захоплююча сфера велосипедного туризму. Не зменшуючи значення і важливості оздоровчих і пізнавальних цілей у велопоходах, треба визнати, що по-справжньому захоплюючими походи стають лише тоді, коли є виклик туристу, коли для подолання маршруту потрібна повна віддача фізичних і моральних сил.

Велосипедні подорожі у віддалених, важкодоступних районах завжди ризиковані, особливо взимку — будь-яка незначна подія або нетяжке захворювання, абсолютно безпечне у околицях крупних міст, може становити серйозну загрозу у безлюдних місцях.

Останнім часом у деяких країнах бурхливо розвивається цілий напрям туристичного бізнесу — пригодницький туризм. Для любителів гострих відчуттів турфірми організовують подорожі на велосипедах в екзотичну і важко-доступну місцевість — гори, пустелі, тропічні ліси. Наприклад, групу мисливців за пригодами супроводжує автобус, але це — для підстраховування. Якщо мандрівники дуже втомляться або піде проливний дощ, можна скласти велосипед і продовжити рух в автобусі.

Види велосипедів

1. Шосейно-гоночні велосипеди. Призначені в основному для руху по гладкому асфальту, де вони мають переваги завдяки тонким шинам — трубкам. Трубки часто проколюються, особливо в дощ або при русі поза шосе. Установка на шосейно-гоночний велосипед так званих клинчерних шин деякою мірою знімає недоліки трубок, залишаючи незмінними решту негативних якостей. Займатися велосипедним туризмом на таких велосипедах рекомендується досвідченим людям. На шоссейно-гоночному велосипеді на гладкому асфальті можна тривалий час рухатися із швидкістю 40 км/год і навіть вище, проте вже зернистий асфальт відразу ж гальмує рух. Маневреність таких велосипедів невелика, прохідність найнижча серед всіх видів велосипедів.

2. Туристичні велосипеди («туринги»). В своєму класичному вигляді є більш міцним варіантом шосейника. Мають дещо іншу раму, колеса з покришками і камерами, часто зігнуте «шосейне кермо». Ширші шини дозволяють поставити повноцінну дорожню гуму. Найбільш раціональні матеріали рам — хромомолібден і титан. До достоїнств цих велосипедів відносять: легкість ходу по шосе і ґрунтових дорогах, добра курсова стійкість, велика вантажопідйомність, широкий спектр передач (18—27). З недоліків слід відзначити невисоку маневреність і помірну прохідність по технічно складних трасах. Велосипед даного виду призначений для розміреної їзди по найрізноманітніших дорогах, він поєднує високу швидкість на шосе з комфортом і функціональністю. Для класичних і спортивних походів такі велосипеди — кращий варіант. А для гонок і агресивної їзди вони не підходять.

3. Гібриди. Відносно новий вид велосипеда: симбіоз гірського велосипеда і «турінга». Відмітні ознаки «гібрида» — геометрія рами близька до гірського велосипеда, винесення керма і саме кермо теж подібне маунтинбайку (часто на «гібрид» ставляться також «роги»). Іноді винесення керма має змінний кут нахилу. Розмір колеса, як правило, складає 28 дюймів, покришки мають дорожній малюнок. Останнім часом пропонуються передні амортизаційні вилки спеціально для «гібридів», що робить їх ще більш універсальними. Відмінні швидкісні показники поєднуються в гібриді з достатньо високою прохідністю поганими дорогами. Ще одна схожість гібрида і маунтинбайку — велика кількість передач (24—27), що дозволяє вибирати оптимальний режим руху в будь-яких умовах. Гібрид, як і «туринг», більш підходить для класичних походів, але орієнтований і на жорсткі режими руху.

4. Дорожні велосипеди. Сучасний дорожній велосипед має достатньо широкий набір передач, міцну конструкцію і «дорожні» покришки, що дозволяє йому за прохідністю не поступатися «турингу». Висока посадка і м'яке сідло робить його найбільш комфортним зі всіх видів велосипедів. Звичайно, подібні велосипеди обладнуються крилами, багажниками, освітлювальними приладами, сумками та іншими аксесуарами. Основне призначення цих велосипедів — неквапливі прогулянки на невеликі відстані, поїздки по магазинах за продуктами або як варіант туристичної машини для літніх людей. До дорожніх велосипедів можна віднести доладні невеликі велосипеди (на зразок «Ками»), але вони не підходять для активного велотуризму, оскільки не мають передач. Переваги дорожніх велосипедів у їх невисокій вартості, яка обумовлена встановленням устаткування початкового класу, простими рамами і відсутністю амортизаційної вилки. Посадка значно відрізняється від всіх описаних видів велосипедів: спина розташована майже вертикально, кермо вище за сідло. Звідси низька ефективність педалювання, проте високий рівень комфорту.

5. Гірські велосипеди (Mounting Bike). їх називають по-різному: маунтинбай-ки, позашляховики, усюдиходи, гірські велосипеди, байки. Це велосипеди, спеціально створені для руху в особливо складних умовах. Мають характерний «агресивний» зовнішній вигляд, «позашляхову» раму (кожна фірма має свою розраховану на комп'ютерах геометрію рами) і колеса 26 дюймів. Гірський велосипед відрізняє надміцна конструкція, широкі шини з розвиненим протектором, велика кількість передач (24—27) і чудова прохідність по будь-яких дорогах і при їх відсутності. Гірський велосипед, як і гібрид, є наймолодшим видом двоколісних машин. Народження його відбулося на початку восьмидесятих років XX століття. Гірські велосипеди стрімко розвиваються — з'явилася велика кількість їх типів, призначених для певних умов застосування.

Призначення маунтинбайка — швидкісне пересування по пересіченій місцевості. Але його можливості цим не вичерпуються. Фактично, він є вельми універсальним велосипедом, придатним як для міської їзди, так і для дальніх подорожей і спорту.

Хардтейл — (у перекладі означає «жорсткий хвіст» (велосипед з передньою амортизаційною вилкою) — це вид гірського велосипеда, найбільш продуманий і популярний, одночасно допускає практично будь-які варіанти використання. На таких машинах проводяться більшість змагань у різних дисциплінах, вони чудово зарекомендували себе в дальніх і близьких подорожах і просто як надійний велосипед «на кожен день». Хороший хардтейл чудово їде по пересіченій місцевості, але і на асфальті демонструє цілком пристойну швидкість. На практиці навіть на гладкому шосе він переважає за характеристиками дорожні і навіть спортивно-туристичні велосипеди. Матеріали рам використовуються найрізноманітніші: хромомолібден, алюмінієві сплави, титан, магній, різні композитні матеріали, екзотичні сплави. Кількість передач — 24—27, всі компоненти вищого рівня (залежно від класу велосипеда). До хардтейлів відносять маунтинбайки, призначені як для походів і велопрогулянок, так і для змагань світового рівня.

Софттейл — названий так за аналогією з хардтейлом (перекладається як «м'який хвіст»). Родзинка конструкції — вбудований у задній трикутник рами амортизатор із невеликим ходом. У поєднанні з гнучкими (зазвичай карбоновими) нижніми шинами дозволяє достатньою мірою поглинати дорожні нерівності, але не втрачати енергію на роботу підвіски. Деякі софттейли взагалі не мають амортизаторів, а гнучкість забезпечується за рахунок деформації карбонових шин і вставок спеціальної форми.

Забезпечення безпеки на велосипеді

Необхідно дотримуватися правил руху, правил утримання велосипеда, а також знати, що робити в зоні інтенсивного руху, як перевіряти гальма, звуковий сигнал, передні і задні світлові вогні, ланцюги.

Управляючи велосипедом, треба пам'ятати про таке: не їхати проти руху; триматися лише правої сторони; наперед сповіщати про зміну руху; не гальмувати різко, щоб уникнути ковзання; бути уважними до пішоходів, які можуть почати переходити вулицю несподівано; бути уважними до автомобілів, які під час обгону створюють повітряну хвилю, що може викликати втрату рівноваги; рухатися один за одним, щоб світловідбиваючі деталі були чистими; возити сумки або пакети тільки на багажнику; виконувати вимоги дорожніх знаків, щоб уникнути ДТП і штрафів; користуватися велосипедними доріжками там, де вони є; не буксирувати інших і не їздити самому на буксирі; не влаштовувати гонок на швидкість або для з'ясування того, хто краще водить; періодично змащувати деталі; тримати дистанцію при русі в потоці; знижувати швидкість на дорозі, покритій піском, льодом, снігом або на спуску.

Учасники і керівник комбінованого походу, маршрут якого включає ділянки різних видів, повинні мати досвід проходження таких ділянок.

Обов'язки і права керівника групи. Керівник, як правило, вибирається членами групи, але може у порядку власної ініціативи набрати групу самостійно.

Керівник зобов'язаний:

— у період підготовки до походу пройти медогляд;

— забезпечити підбір членів групи за їх туристичною кваліфікацією, фізичною та технічною підготовкою, а також психологічною сумісністю;

— ознайомитися з районом походу;

— вивчити складні ділянки маршруту і способи їх подолання, підготувати картографічний матеріал;

— провести необхідні тренування групи;

— організувати підготовку і підбір спорядження, продуктів харчування, складання кошторису витрат;

— одержати пу разі потреби дозвіл на відвідування районів з обмеженим доступом (погранзона, заповідник тощо);

— оформити маршрутні документи;

— у разі зміни маршруту, складу групи після виїзду повідомити про це е МКК (маршрутно-кваліфікаційну комісію);

— повідомити в МКК про вихід на маршрут і про завершення маршруту;

— дотримуватися маршруту і виконувати одержані в МКК розпорядження і рекомендації;

— вживати необхідні заходи, спрямовані на забезпечення безпеки учасників, аж до зміни або припинення походу у зв'язку з виниклими небезпечними природними явищами та іншими обставинами, а також у разі потреби надання допомоги потерпілому. При цьому ускладнення маршруту допускається лише у виняткових випадках і не дає підстави для підвищення залікової категорії складності походу;

— повідомляти про нещасний випадок, що відбувся, до найближчої рятувальної служби або органів внутрішніх справ, а також у МКК;

— оформити звіт про похід і представити його в МКК, а після розгляду звіту оформити довідки членам групи про закінчений похід або зробити відповідні записи в книжці туриста.

Керівник має право:

— після обговорення на зборах групи виключити з числа учасників походу туриста, що виявився за моральними якостями або спортивно-технічними даними не підготовленим до проходження маршруту. Якщо така необхідність виникла в поході, турист при першій нагоді доставляється в населений пункт для відправлення його до місця проживання;

— передавати у разі потреби керівництво походом своєму заступнику або іншому учаснику, що має відповідну кваліфікацію.

Обов'язки і права учасників велопоходу. Учасник походу зобов'язаний:

— своєчасно виконувати розпорядження керівника походу;

— у період підготовки до походу пройти медогляд;

— своєчасно інформувати керівника походу про погіршення стану свого здоров'я;

— брати участь у підготовці походу, тренуваннях і складанні звіту.

— виконувати вимоги правил дорожнього руху;

— здійснювати рух в один ряд якомога ближче до правого краю проїжджої частини дороги;

— дотримуватися інтервалу між велотуристами не менше 2—3 метрів (на спусках — 10—20 метрів);

— не заїжджати поперед направляючого і не виїжджати убік без попередження керівника.

Бажано мати посвідчення особи, а також медичний страховий поліс. Учасник походу має право:

— вибирати керівника походу;

— брати участь у виборі і розробці маршруту;

— після закінчення походу обговорювати дії керівника і учасників походу, у разі незгоди з їх діями, звертатися до туристично-спортивного підприємства-організатора;

— брати участь у розборі туристично-спортивними організаціями дій групи і його власних.

Перед велопоходом слід звернути увагу на колеса, гальма, троси на перемикачах швидкостей, кріплення велорюкзака до багажника, запастися новою касетою або ланцюгом.

Речі краще упакувати у велосумку — місткістю 20—30 літрів. У неї помістяться всі речі туриста, а зверху еспандером можна причепити намет, спальник і килимок.

Велосумці слід віддати перевагу, адже возити вантаж в рюкзаку на спині незручно і небезпечно. У велопохід з собою слід брати 2—3 пари шкарпеток, тонкий, але теплий шерстяний светр, велотреки, легкі тренувальні штани, легку куртку, пару футболок, плавки. Легкі запасні кросівки.

Учасником велопоходу вихідного дня може бути кожен, кому виповнилося 16 років (за винятком сімейних велопоходів з дітьми) і хто має тверді навики їзди на велосипеді. Проте керівник має право усунути учасника від участі в поході (або зняти учасника з маршруту).

Кожен учасник велопоходу повинен бути обізнаний з правилами дорожнього руху і виконувати їх вимоги.

Велопоходи протипоказані людям з недостатністю кровообігу, не можна вирушати у велопохід тим, хто напередодні зловживав спиртними напоями.

Залежно від темпу руху і рівня фізичного навантаження учасників, велопоходи вихідного дня підрозділяються на походи в повільному, середньому і швидкому темпі.

Повільний темп— поїздка на велосипедах всіх типів на відстань до 60 км із швидкістю руху по рівній дорозі 10—15 км/год. Рекомендується для осіб старшого віку і велотуристів-початківців.

Середній темп — похід для велотуристів на всіх типах велосипедів на відстань не більше 100 км із швидкістю руху по рівній дорозі не менше 15 км і не більше 20—25 км/год. Рекомендується для практично здорових людей, що регулярно їздять на велосипеді.

Швидкий темп — похід на спортивно-туристичних і спортивних велосипедах на відстань не менше 80 км із швидкістю руху не менше 20—25 км/год. Рекомендується для велотуристів з доброю фізичною підготовкою.

При збиранні до походу слід ретельно перевірити стан велосипеда, звертаючи увагу, передусім, на кріплення коліс, рульове управління і гальма. У велосипеда будь-якого типу повинні працювати обидва гальма. Велосипед має бути оснащений насосом із шлангом, набором інструментів і запасною камерою. Велосипед повинен мати багажник і кілька гумок від плечового еспандера для кріплення рюкзака або сумки. У темний час доби обов'язкова наявність світло-відбивачів, заднього червоного та переднього білого ліхтаря.

У всіх походах на привалі влаштовується «загальний стіл», готується чай на багатті, а іноді ще і суп. Учасники походу беруть з собою необхідний запас продуктів на свій розсуд. Туристам рекомендується мати з собою флягу з водою (чаєм, морсом, соком тощо), а також кухоль, ложку, миску, ніж. Все групове спорядження, необхідне для приготування їжі, беруть керівники походів (за винятком походів за попереднім записом).

Одяг не повинен утруднювати рух, а в прохолодну і вітряну погоду він має бути повітронепроникним (типу штормівки). Бажано також їздити у велошо-ломі.

Велотуристам у холодну погоду необхідно мати лижну шапку, запасні шерстяні шкарпетки і рукавички. На випадок дощу повинні бути поліетиленова накидка або водозахисний костюм.

Слід також пам'ятати про те, що у разі аварії, найбільш вірогідними жертвами стають велосипедисти.

6.6. Сільський туризм (зелений, агротуризм)

Сільський туризм — це туристична діяльність на території сільських поселень, де створені умови як для тривалого, так і для короткочасного відпочинку, крім того, існує екологічно чистий ландшафт, сільське житло, придатне для приймання туристів і необхідні об'єкти обслуговування. Сільський туризм належить до пасивної форми відпочинку, за рівнем своєї організованості є швидше самодіяльним, за метою — більш соціальний.

Сільський туризм включає подорож і транзитне переміщення через сільську місцевість на машині, велосипеді, човні, верхи, а також проживання в сільських будинках. Він пов'язаний як з відвідуванням сільської місцевості, так і зі зацікавленістю науково-дослідною діяльністю, з відвідинами релігійних місць і центрів. Аграрний туризм включає все, що пов'язане з сільськогосподарською діяльністю, з певними подіями, святами, музеями, присвяченими виробництву сільськогосподарських продуктів і з селянськими традиціями і звичаями.

Агротуризм, який включає відвідини туристами сільської місцевості, відпочинок і оздоровлення в екологічно чистих сільських районах, має значні перспективи розвитку в Україні.

Ресурси для розвитку агротуризму є у всіх регіонах України.

Основними напрямами розвитку сільського туризму є:

— створення туристичних сіл на основі існуючих сільських поселень з традиційною народною дерев'яною архітектурою, розташованих у мальовничій місцевості;

— організація «сільських» турів із проживанням і харчуванням туристів у сільському (фермерському) будинку, ознайомленням з традиційним сільським побутом, ремеслами;

— здача в оренду будинків і кімнат у сільській місцевості в екологічно чистих природних районах.

Сільський туризм, на відміну від масового, не справляє шкідливого впливу на навколишнє середовище — природне і культурне і, в той же час, дає поштовх для регіонального розвитку. Сільський туризм є одним із способів переходу туристичної індустрії до сталого розвитку і переосмислення природних і культурних цінностей сучасного світу. Він дозволяє використовувати існуючий житловий фонд, скорочує інвестиційні витрати і запобігає надмірному використанню лісових і пасовищних площ. Низька густина туристичних потоків у сільських регіонах дає можливість більш рівномірно розподілити туристичні об'єкти на території, що буде не лише на користь навколишньому середовищу, але і принесе додаткові доходи місцевому населенню.

Слід зазначити, що з функціональної точки зору сільський туризм тісно пов'язаний з іншими видами туризму, насамперед, з рекреаційним (морським і гірським), культурним, спеціалізованими видами туризму (лижним, мисливським, рибальським, культовим тощо). Це дозволяє включати сільський туризм у комбіновані тури, що збільшує попит на традиційні туристичні послуги.

Наприклад, круїзний туризм можна поєднати з відпочинком на селі. Особливо це вигідно великим круїзним компаніям, які можуть урізноманітити свої туристичні послуги відвідуванням сіл як додатковою послугою. Можливе і формування спеціалізованих турів, які включають однорідні об'єкти сільського туризму: відвідування групи монастирів, природних феноменів (печер тощо), турпоходи на човні по річці або відвідування близько розташованих озер з ночівлею в наметах тощо.

Забезпечення безпеки туристів від домашніх тварин

Відносини, які можуть пов'язувати дитину з домашньою твариною, безумовно хороші з погляду виховання. Зазвичай домашні тварини слухняні і грають з дітьми, навіть приймаючи від них маленькі образи, проте потрібно бути обережними з собаками тих порід, які відомі своєю агресивністю: неапольській сторожовий пес, дог, доберман, бультер'єр тощо.

Кішки можуть подряпати, занести в рану інфекцію; були випадки, коли кішка позбавила дитину ока.

Інша небезпека — передача людині різних типів інфекцій через шерсть домашніх тварин.

Тварини не повинні спати в ліжку або в кімнаті дитини. їх слід часто і ретельно мити, періодично показувати ветеринару, робити їм необхідні щеплення. Найвідоміші інфекції, які передаються від собак і кішок — це сказ і короста. Через подряпину, зроблену собакою або кішкою, також може передатися правець. Особливо ця небезпека загрожує вагітним жінкам.

Багато людей страждає від укусів собак. Велика частина постраждалих — діти, які довірливо підходять до тварин або турбують собак під час сну, їжі, догляду за щенятами.

У літній період, коли збільшується кількість кинутих господарями тварин, голодні бродячі собаки стають ще більш небезпечними. Крім того, що укус є хворобливим, він ще і несе небезпеку заразитися сказом. В цьому випадку необхідні невідкладна медична допомога і подальше лікування. Щоб уникнути нападу собак, необхідно:

— ставитися до тварин з повагою і не торкатися до них за відсутності господаря;

— не чіпати тварин під час сну або їжі;

— не відбирати те, з чим собака грає, щоб уникнути іТ захисної реакції;

— не годувати чужих собак;

— не наближатися до собаки, що знаходиться на прив'язі;

— не грати з господарем собаки, роблячи рухи, які можуть бути сприйняті тваринами як агресивні;

— не показувати страху або хвилювання перед вороже налаштованим собакою;

— не робити різких рухів і не наближатися до собаки;

— віддавати твердим голосом команди, типу: «Місце! Стояти! Лежати! Фу!»;

— не починати бігти, щоб не викликати в тварини мисливського інстинкту нападу ззаду і не стати легкою здобиччю;

— у випадку, якщо ви піддалися нападу собаки, киньте в її сторону будь-що з того, що у вас є під рукою, щоб виграти час;

— слід прагнути захистити горло і обличчя;

— захищатися за допомогою палиці.

Для захисту від агресивних дій собак можна використовувати електро-шокер.

У випадку укусу, слід промити поранене місце водою з милом. Якщо рана кровоточить, необхідно скористатися пов'язкою, щоб зупинити кровотечу. Навіть якщо рана несерйозна, слід звернутися до травмпункту або викликати швидку допомогу. Необхідно звернутися до господаря, аби з'ясувати, чи був собака щеплений проти сказу. Потрібно повідомити міліцію і санітарні служби про те, що трапилося, вказавши, за можливістю, точну адресу власника собаки.

Пожежі в сільських будинках

Причини виникнення пожеж у сільських будинках можна класифікувати таким чином.

1. Від пічного опалення. Відбувається це найчастіше у таких випадках:

— використання металевих печей, що не відповідають вимогам пожежної безпеки, стандартів і технічних умов;

— невиконання інструкцій при використанні металевих печей заводського виготовлення;

— використання печей, що мають тріщини, несправні дверцята, з недостатньою обробкою та відстанню від горючих конструкцій;

— застосування для розпалювання печі на твердому паливі бензину та інших легкозаймистих рідин;

— перегартування печі;

— близьке розташування горючих матеріалів від печі і сушіння білизни на них;

— використання печі без металевого передтопкового листа розміром не менше 50x70 см (на дерев'яній або іншій підлозі з горючих матеріалів);

— залишення печі, що топиться, без нагляду або доручення нагляду за нею малолітній дитині;

— використання для димарів керамічних, азбестоцементних або металевих труб, а також силікатної цегли.

2. Необережне поводження з вогнем. Необережне або недбале поводження з вогнем (непогашені сірники, недопалки, свічки, відігрівання вогнем факелів і паяльних ламп водопровідних труб, недбалість при зберіганні вугілля, горючої золи тощо) є причиною кожної третьої пожежі. Пожежа може виникнути і від багаття, розпаленого поблизу будівлі, причому найчастіше від іскор, які розносить вітер. Особливу небезпеку становить паління в нетверезому стані, лежачи в ліжку, застосування гасових ламп, свічок, факелів для освітлення горищних приміщень, коридорів, комор і різних господарських споруд.

3. Порушення правил користування електричними приладами. Аналіз таких пожеж свідчить, що вони відбуваються в основному з двох причин: через порушення правил при користуванні електропобутовими приладами або прихованої несправності цих приладів.

У залишеної надовго включеної електричної плитки нагрів спіралі сягає 600—700°С, а опори плитки — 250—300°С. При дії такої температури стіл, стілець або підлога, на якій поставлена плитка, можуть запалати.

Водонагрівальні прилади вже через 15—20 хв. після википання води викликають загоряння майже будь-якої горючої опорної поверхні, а при застосуванні електричних чайників з нагрівальними елементами потужністю 600 Вт запалювання опори відбувається через 3 хв. після википання води.

4. Несправність електропроводки або неправильна експлуатація електромережі. Виникнення пожеж з цих причин полягає в такому. При проходженні струму по провіднику виділяється тепло. У звичайних умовах воно розсіюється в навколишнє середовище швидше, ніж встигає нагрітися провідник. Тому для кожного електричного навантаження підбирається провідник певного перетину. Якщо перетин провідника менше, ніж належить за розрахунком, то тепло, що виділяється, не встигає розсіятися і провідник перегрівається. Також при включенні до однієї розетки одночасно кількох побутових приладів виникає перевантаження, нагрів дротів і загоряння ізоляції.

Однією з причин пожеж, що виникають від електромереж, є коротке замикання при з'єднанні двох провідників без ізоляції. Внаслідок цього відбувається різке зростання сили струму в мережі, миттєвий нагрів дротів до температури плавлення металевих жил, спостерігається інтенсивне іскріння і виділення великої кількості тепла. Саме тому необхідно стежити за справністю ізоляції дротів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть порушити ізоляцію.

Пожежну небезпеку становлять освітлювальні лампи накалювання, оскільки відбувається сильний нагрів поверхні скляної колби, температура якої може досягати 550°С.

5. Пожежі від побутових газових приладів. Основна причина цих пожеж — витікання газу внаслідок порушення герметичності трубопроводів, з'єднувальних вузлів або через пальники газових плит.

Природний і зріджений балонний газ (зазвичай це пропан-бутанова суміш) здатні утворювати з повітрям вибухонебезпечні суміші. При відчутті запаху газу в приміщенні не можна запалювати сірники, запальнички, вмикати або вимикати електричні вимикачі, входити в приміщення з відкритим вогнем або з цигаркою — все це може спричинити вибух газу.

Зріджений газ, на відміну від природного, володіє більш пожежонебезпеч-ними властивостями: великою текучістю, швидким наростанням пружності пари і питомого об'єму рідини і газу з підвищенням температури, низькою концентраційною межею вибуховості тощо.

Якщо витік газу відбувся з відкритого крана на газовому пристрої, то його треба закрити, ретельно провітрити приміщення і лише після цього можна запалити вогонь. У разі витікання газу в результаті пошкодження газової мережі або приладів, користування ними необхідно припинити і негайно повідомити в службу газу.

У газифікованих будинках рекомендується кожного ранку провітрювати приміщення, в яких встановлені газові плити, лічильники тощо.

Категорично забороняється користуватися вогнем для виявлення витікання газу з газопроводів, балонів і газових пристроїв, можна застосовувати лише мильний розчин.

Не можна дозволяти включати і користуватися газовими пристроями дітям і особам, що не обізнані з будовою цих пристроїв.

Первинні засоби пожежогасіння

Всі первинні засоби пожежогасіння і протипожежний ручний інвентар, до яких відносять: вогнегасники, драбини, сокири, ломи, багри, лопати, відра, ліхтарі електричні, ножиці для різання електропроводів, місткості для води не менше 250 літрів — повинні завжди знаходитися в повній справності і бути готовими для застосування на випадок пожежі.

На кожну будівлю (або групу будівель) повинен бути обладнаний пожежний щит або пожежний стенд з набором ручного протипожежного інвентарю в кількості: вогнегасників — 2 шт., відер пожежних — 2—4 шт., сокир — 2—4 шт., ломів — 1—2 шт., багрів — 2—4 шт.

Використання пожежного інвентарю і устаткування для господарських і інших потреб, не пов'язаних з пожежогасінням, категорично забороняється.

Більш детально про пожежі, методи боротьби та їх запобігання йдеться у розділі 9.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 80; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты