Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перша медична допомога




Утоплення та задушення

В Україні щороку гине на воді близько 4 тис. чоловік.

При утопленні, як і при іншій надзвичайній ситуації, спочатку треба припинити дію ушкоджуючого фактору. Якщо постраждалий, що був витягнутий з води, перебуває у непритомному стані йому якнайскоріше повинна бути проведена штучна вентиляція легень.

З метою надання першої допомоги необхідно розрізняти два види утоплення — мокре (справжнє або “синє”) і сухе (“біле”), в залежності від того, чи наповнились легені постраждалого водою чи ні.

Мокре утоплення трапляється найчастіше, вода при цьому обов’язково потрапляє в легені.

Сухе утоплення зустрічається в менше ніж чверті випадків. Воно стається при рефлекторному звуженні голосової щілини, при цьому людина гине від механічної асфіксії або внаслідок первинної зупинки серця та дихання, що виникли через травму, різке охолодження, переляк.

Перша медична допомога

ПМД треба надавати негайно на місці нещасного випадку. Якщо потерпілий притомний, його треба заспокоїти, дати гарячий чай, каву.

Якщо потерпілий без свідомості, але у нього збережені задовільний пульс і дихання, то його слід уложити таким чином, щоб голова була опущена, очистити при необхідності дихальні шляхи, насухо витерти і зігріти.

Потерпілому, у якого відсутня свідомість, немає самостійного дихання, але зберігається серцева діяльність, після попередніх заходів, які спрямовані на звільнення дихальних шляхів, потрібно якомога швидше почати штучне дихання.

Якщо ж потерпілий непритомний з ознаками “сухого” утоплення (бліді шкірні покрови, відсутня піна з рота) у нього відсутній пульс, дихання, розширені зіниці, необхідно якнайшвидше приступити до штучної вентиляції легень

При “мокрому” утопленні або синій асфіксії у постраждалого шкіра синюшного відтінку, з рота виділяється рожева піна, відсутній пульс та дихання, розширені зіниці, перш за все необхідно видалити воду із верхніхдихальних шляхів і шлунку. Для цього потерпілого покладіть животом на своє зігнуте коліно. Зробіть 5-6 поштовхоподібних натискувань на його спину, після чого вода із дихальних шляхів і шлунку виллється назовні. На це треба витратити не більше 10-15 секунд.

Удавлення, як правило, викликано сторонніми предметами, такими як їжа, що потрапляють у дихальне горло людини. Так як жертва удавлення повністю усвідомлює, що вона не може нормально дихати, це стає причиною паніки постраждалого, що робить оцінку ситуації та проведення рятувальних дій вкрай важкими. Тут дуже важливо спробувати заспокоїти жертву, що допоможе визначити чи ваша допомога дійсно необхідна чи можливо буде достатньо власного кашльового рефлексу жертви.

Спочатку зверніться до людини з питанням “Що сталося?”, щоб з’ясувати, чи дійсно він задихається. Цей простий крок може бути дуже ефективним – хоча жертва може сильно кашляти або навіть хапати ротом повітря, але якщо він в змозі відповісти, то він, ймовірно, НЕ УДАВИВСЯ. Жертва удавлення не зможе говорити, так як повітря не може досягти її легенів. Але якщо постраждалий може на ваше звернення тільки показати на своє горло, починає синіти то він швидше за все удавився. Ви повинні виконати негайно прийом Геймліха (Heimlich).

1. Займіть правильну позицію – станьте за жертвою, міцно поставивши одну ногу між ніг постраждалого.

2. Обхопіть однією рукою постраждалого і покладіть кулак цієї руки трохи вище його пупка.

3. Покладіть другу руку безпосередньо на першу.

4. Стискайте швидко живіт потерпілого в напрямку вгору стільки разів, скільки необхідно, щоби усунути сторонній об’єкт з дихальних шляхів постраждалого.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты