Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ1. Характеристика господарства




МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет ТВППТ

Кафедра технології виробництва і переробки продукції тваринництва

 

ЗВІТ про проходження загально-технологічної практики

В умовах ТОВ «Арцизька м’ясна компанія» Арцизького РАЙОНУ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ У ПЕРІОД З 27.06 ПО 13.08.2011.

 

 

Виконавець:

Студентка ІІІ курсу __________________Г.П. Белінська

Керівник:

К. с.-г. наук, доцент __________________Р. Л. Сусол

 

Одеса - 2011


Зміст

 

Вступ

Розділ 1. Загальна характеристика господарства

Розділ 2. Годівля свиней в умовах ДГ «Зорі над Бугом»

Розділ 3. Розведення свиней

Розділ 4. Гігієна свиней

Розділ 5. Відтворення свиней

Розділ 6. Ветеринарно-профілактичні заходи під час вирощування свиней

Розділ 7. Організація праці

7.1 Охорона праці

Висновки і пропозиції

Список літератури

Додатки

 


ВСТУП

Виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в останні роки, й особливо продукції тваринництва, не повною мірою забезпечує потреби населення країни і промисловості у сировині. Це не тільки важлива державно-економічна проблема, але і соціально-політичне завдання, вирішення якого спрямоване на надійне задоволення населення продуктами харчування.

Створення м’ясного балансу в країні перш за все залежить від збільшення виробництва м’яса усіх видів, у тому числі свинини. При інтенсивному веденні галузі від однієї свиноматки за рік можна одержати 2 – 2,5 т свинини, витрачаючи на виробництво 1 ц продукції 4 – 4,5 ц кормових одиниць.

Нині світове свинарство вже не вважається виключно галуззю сільського господарства, що забезпечує виробництво м'яса й гарантує продовольчу безпеку населення. Разом із традиційними питаннями на порядок денний виходять проблеми екологічного характеру, викли­кані антропогенним навантаженням на природу значною концентра­цією поголів'я, а також проблеми, пов'язані з забезпеченням здоро­вого утримання тварин, екологічного тваринництва та зменшенням біологічного різноманіття в результаті поширення глобалізації. Абсолютного значення набули проблеми якості продукції, як сирого м'яса так і виробів із нього.[ 4]

Незважаючи на значне розширення вибору харчових продуктів, що стали доступними споживачу останнім часом, а також пов'язану з цим зміну уподобань та смаків у населення України, свинина та виро­би з неї не втрачають своєї традиційної популярності. Така ситуація є позитивним сигналом для виробників свинини. Однак вона потребує водночас їх підвищеної відповідальності, адже будь-які кризові явища в цій галузі одразу стають відчутними для населення.

Частка свинини в загальному м'ясному балансі Україні ста­новить нині 36 %, а кожен житель країни споживає 13-15кг свини­ни в рік. Відомо, що біологічна потреба людини щорічно в м'ясі та м'ясопродуктах у середньому становить 82 кг, тому, очевидно, що на­разі фактичне споживання м'яса в Україні взагалі й свинини зокрема лише частково забезпечує необхідну біологічну норму.[11]

Світова практика та висновки вітчизняних спеціалістів дово­дять, що ситуацію, яка склалася, можна позитивно вирішити лише на основі впровадження системи виробництва та відгодівлі гібридно­го поголів'я з організацією відповідної системи оцінки тварин. Дана система включає в себе комплекс робіт по збору об'єктивної інформа­ції та передачу її до окремих центрів, в яких вона буде оброблятися з застосуванням сучасних досягнень селекційної науки.

Основною передумовою існування нової системи є реформуван­ня способу збору та обробки інформації про продуктивність тварин, а також широке впровадження комп'ютерних технологій для оцінки селекційної цінності свиней та поширення отриманої інформації че­рез мережу Інтернет.

Чи готові наші фахівці різних рівнів до виконання такого завдан­ня? Чи існують у нас необхідні нормативні документи?

Загальнодержавною програмою селекції у тваринництві, затверд­женою Законом 19 лютого 2004 року №1517-IV, передбачено низку заходів у напрямку інтенсифікації селекційного процесу. Зокрема передбачено провести збільшення частки помісних свиней у племрепродукторах, що дозволить підвищити кількість гібридних свиней у загальному товарному поголів'ї. Пропонується інтенсивніше прово­дити роботу в племінних господарствах з оцінки тварин за власною продук­тивністю, включаючи оцінку товщини шпику, а також створити єдину селекційно-технологічну систему ведення племінної роботи та обліку продуктивності. Для досягнення зазначених результатів необхідно здійснити реформу інфраструктури забезпечення галузі й, зокрема, створити спеціалізовані експерт-бонітерські та контроль-асистентські служби.

Метою таких змін у свинарстві є підвищення ефективності селекційної роботи в Україні шляхом організації системи оцінки свиней із використанням останніх досягнень селекційної науки. Отже, перед українськими науковцями та виробничниками-практиками на ближчі роки стоять високі завдання – , зокрема, поширення виробництва свинини на гібрид­ній основі, коли на двохпорідних свинках (як правило 1/2 ВБ+1/2Л) використовують кнурів спеціалізованих м’ясних порід (червонобілопояса, дюрок, п’єтрен),[8]

В Україні є низка племінних господарств з розведення вищевказаних порід батьківського призначення – виняток становить порода п’єтрен, проте до Одеською області до ТОВ «Арцизька м’ясна компанія» Арцизького району у 2009 році було завезено 54 голови свинок та 4 кнурці породи п’єтрен французької селекції компанії ADN з метою створення племінного репродуктору з розведення цієї породи та виробництва термінальних кнурів гібридного походження (♀Р х ♂D, під комерційною назвою «Кантор») у найближчому майбутньому .

Рівень репродуктивних якостей свиней значно обумовлює ефективність ведення галузі, оскільки вони зумовлюють обсяги вирощування та відгодівлі молодняку. Багатоплідність породи п’єтрен та дюрок мають свою специфіку та є зниженими в порівняні з материнськими породами, тому порода п’єтрен використовується лише як «батьківська» в системах гібридизації краще всього на свиноматках гібридного походження (велика біла х ландрас). Центрами чистопородного розведення породи п’єтрен є окремі племінні заводи або племінні репродуктори, як елевери вирощування та оцінки племінних кнурців і реалізації їх спермопродукції в товарні господарства.

Основна мета практики - набуття фахових вмінь, ознайомлення з технологією виробництва в галузі тваринництва, апробація і закріплення набутих знань в університеті в конкретних умовах виробництва.

Завданнями практики є:

· засвоїти технологічні процеси в племінному свинарстві та виробництві продукції;

· набути навичок здійснення зоотехнологічних заходів у виробничих умовах;

· оволодіти методами племінного і виробничого обліку в свинарстві;

· оволодіти методами аналізу економічної ефективності ведення свинарства ;

· виконати збір матеріалів згідно виданого керівником практики від університету завдання.

 

 


Розділ1. Характеристика господарства

ТОВ «Арцизька м'ясна компанія» була заснована у січні 2007 року (юридична адреса : Одеська область, м. Арциз, вул. Бондарєва,62).

Підприємство є юридичною особою, діючою згідно правового законодавства України. Має самостійний баланс, розрахункові та інші рахунки у банках, печатку, володіє майном на правах приватної власності.

Предметом діяльності господарства є:

- вирощування зернових та технічних культур;

- розведення племінних свиней;

- виробництво свинини;

- оптова торгівля м'ясом та м'ясопродуктами.

У 2008 році з компанією «АDN» ( Франція) було укладено контракт, на виробництво племінних свиней породи п'єтрен, термінальних кнурів Кантор «АDN», з цією метою у 2009 р. компанією «АDN» було передано наступні генетичні матеріали (54 голови свинок,4 голови кнурців породи п'єтрен, 3 голови кнурців породи дюрок, 3 голови кнурців великої білої породи батьківської лінії). Все поголів'я має племінні свідоцтва зареєстровані у Європейському реєстрі племінних свиней. Контракт передбачає оцінку всього племінного поголів'я по європейській системі ВLUР.

ТОВ «Арцизька м'ясна компанія» Арцизького району Одеської області розташована у південній частині причорноморської низини і недостатньо зволоженому агрокліматичному районі. Відстань до обласного центу м.Одеси – 150 км, Головний офіс знаходиться на території районного центру – м. Арциз, де є залізнична станція, налагоджено належне автобусне сполучення.

Безпосередньо сам свинокомплекс (тваринницькі приміщення) знаходяться на території сільської ради с. Вознесенівки Арцизького району Одеської області на відстані 2 км від житлової зони, що повністю відповідає існуючим зоогігієнічним вимогам.

За даними метеостанції клімат зони розташування господарства є помірно посушливим. Середньорічна температура повітря складає близько 14°С. Перехід середньодобової температури за межу 15°С припадає на квітень та жовтень місяці. Цей період продовжується близько 170 днів. Тривалість безморозного періоду 180 днів з деякими відхиленнями в окремі роки. Загальна кількість опадів за рік в середньому складає 350 мм, проте за період із середньодобовою температурою вище 10°С – лише 230 мм. Сніжний покрив нестійкий. Мала кількість вологи часто призводить до посухи. Протягом року переважають вітри південно-східного, північно-східного та східного напрямків. Отже, клімат в цілому є сприятливим для сільськогосподарського виробництва, проте господарство знаходиться у зоні ризикованого землекористування, що вимагає певної агротехнологічної грамотності.

Рельєф території господарства є переважно рівнинний з наявністю невеликих пагорбів. Під’їзними шляхами до племінного репродуктору є сільська дорога з твердим покриттям.

Такі агрокліматичні умови наклали певний відбиток на ґрунтовий покрив. Більше 95% орних земель представлені чорноземами звичайними. Ґрунт має високу природну плодючість під усі рекомендовані польові, овочеві і кормові культури, сади і виноградники. Ґрунтові води залягають на глибіні 20-40 м і не мають впливу на ґрунтоутворювальні процеси.

Виробничий напрям господарства – зерно-м'ясний з розвиненим виробництвом технічних культур і підсобних підприємств.

Стан шляхів, що з'єднують населені пункти задовільний, майже 90% шляхів має тверде покриття. Всі бригади і виробничі підрозділи телефонізовані і радіофіковані.

На теперішній час ТОВ «Арцизька м'ясна компанія» здійснює господарську діяльність на основі приватної власності на землю і майно, яке залучене на умовах оренди.

Земельна площа ТОВ «Арцизька м'ясна компанія» наведена в табл. 1.

Таблиця 1

Структура земельних угідь ТОВ «Арцизька м'ясна компанія»

 

 

 

Показники Роки
га % га % га %
Всього землі
у т.ч.с.-г. угідь 91,4 91,4 95,5
з них: -рілля 84,5 84,5 82,9
Інші землі 5,6 5,6 7,8

Як видно із даної таблиці загальна площа землі господарства змінилася у 2010 році, у зв’язку із залученням орендних земель, тобто площа с.-г. угідь у 2010році порівняно з 2008 роком збільшилась на 2671 га або на 38,1%.

Врожайність основних культур наведена в табл. 2. У 2010 та 2009 роках природно-кліматичні умови були більш сприятливими для вирощування сільськогосподарських культур, що сприяло підвищенню врожайності практично усіх с.-г. культур в порівнянні з більш посушливим 2008 роком.

Таблиця2


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты