Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура компартійної преси




Одна з найхарактерніших рис тоталітаризму — абсолютний контроль суспільної свідомості. Оскільки засоби масової інформації (раніше друковані, а потім й електронні) завжди були найефективнішим інструментом упливу на громадську думку, то вони в першу чергу підлягали контролю. Щоб здійснювати його якомога ефективніше, теоретики марксизму-ленінізму висунули формулу партійності преси. Найменшого інакшемислення не дозволялося, зверху донизу панувала жорстока цензура під вивіскою структур «охорони державних таємниць у пресі», недремне око цензора перечитувало кожен рядок, кожен факт і кожну цифру зпірлло я таємним так званим «Перечнем» того, що шШорошілоеь показувати у пресі, і тільки після того з'яішшси штамп «дозволено у світ», а у вихідних даних видання проставлявся так званий «літівський номер», що означав — цензуру пройдено.

Партійні засоби масової інформації накривали всю територію Радянського Союзу: багатотиражні газети на підприємствах, у великих колгоспах і радгоспах, підпорядковані парткомам; районні, міські, обласні, республіканські — були органами відповідно райкомів, міськкомів, обкомів та республіканським компартійним комітетам; центральні газети та журнали були підпорядковані безпосередньо ЦК КПСС.

Всі електронні засоби масової інформації вважалися державними, хоч керувала ними партія, і вони також охоплювали практично всю територію: радіо — через трансляційну мережу (радіоточки, встановлені в кожній міській квартирі і кожній сільській хаті); телебачення — також через ретранслятори з чіткою регламентацією: такий-то час відводиться для мовлення Москві, такий-то — республікам, такий-то — областям, а згодом при районних газетах було створене також районне радіомовлення.

Ст. 53

 

На початок перестройки у СРСР нараховувалось 31 центральна газета, 163 республіканських, 97 газет автономних республік та областей, 715 міських, 3041 районна, 4048 багатотиражних. Вони диференціювались за читацькою аудиторією так: для молоді — 132 газети, для дітей — 30, з питань промисловості й будівництва — 8, транспорту — 51, сільського господарства — 9, літератури, культури й мистецтва — 18, фізкультури й спорту — 15, для вчителів — 18. Разовий тираж усіх газет в країні перевищував 190 мільйонів примірників.

Якщо додати до цього ще 1500 журналів, Центральне телебачення та Всесоюзне радіо, 115 місцевих телецентрів, 1175 радіодомів, понад 5 тисяч редакцій місцевого радіомовлення, Телеграфне агентство Радянського Союзу (ТАРС) та 14 республіканських телеграфних агентств, то можна уявити, який потужний і неспинний потік комуністично заангажованої інформації безальтернативно обвалювався щоденно на голови населення.

Українська РСР була на другому (після Російської Федерації) місці за чисельністю та тиражністю друкованих засобів масової інформації. У 1985 році тут виходило 17 республіканських газет та 3 інформаційно-рекламних бюлетні, 120 різного типу журналів, 37 обласних партійних та 25 комсомольських газет, 42 міські, 67 міськрайонних, 420 районних газет. їх загальний тираж перевищував 30 мільйонів примірників48.

Отже, компартійна преса була сторожовим псом системи. Жоден сумнів щодо доцільності й справедливості цієї системи не міг бути оприлюднений; жодна ідея, що не вкладалась у Прокрустове ложе принципу комуністичної партійності, не мала права на існування. Найменшому натякові на національну ідею мала даватися рішуча відсіч як виявові буржуазного націоналізму.

__________________

48Із статистичного звіту Міністерства зв'язку УРСР про тиражі періодичних видань у 1985 році, надані ЦК компартії України. — Особистий архів автора.

 

Ст. 54

 

Історія будь-якого етносу подавалася лише в контексті більшовицьких доктрин інтернаціоналізму. Звичайно, населення України не могло з офіційної преси мати достатню об'єктивну і правдиву інформацію як щодо своєї історії, так і щодо сучасних процесів у світі та у власному суспільстві. Треба було орієнтуватися на інші джерела.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты