Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура вольової дії.




Вольові дії, як і вся психічна діяльність, пов'язані з функціонуванням мозку. Важливу роль при здійсненні вольових дій виконують лобові долі мозку, в яких, як показали дослідження, відбувається звірення досягнутого кожного разу результату із заздалегідь складеною програмою мети. Поразка лобових доль приводить до абулії – хворобливого безвілля.

Вольові дії бувають прості і складні. До простих вольових дій відносяться ті, при яких чоловік без коливань йде до наміченої мети, йому ясно, чого і яким чином він добиватиметься, тобто спонука до дії переходить в само дію майже автоматично.

Вольова діяльність завжди складається з певних вольових дій, в яких містяться всі ознаки і якості волі. Вольові дії бувають прості і складні.

До простих відносяться ті, при яких чоловік без коливань йде до наміченої мети, йому ясно, чого і яким чином він добиватиметься. Для простої вольової дії характерне те, що вибір мети, ухвалення рішення на виконання дії певним способом здійснюються без боротьби мотивів.

У складній вольовій дії виділяють наступні етапи:

1. Усвідомлення мети і прагнення досягти її;

2. Усвідомлення ряду можливостей досягнення мети;

3. Поява мотивів, що затверджують або заперечливих ці можливості;

4. Боротьба мотивів і вибір;

5. Прийняття одній з можливостей як рішення;

6.Здійснення ухваленого рішення.

Етап "усвідомлення мети і прагнення досягти її" не завжди супроводжується боротьбою мотивів в складній дії. Якщо мета задана ззовні і її досягнення обов'язкове для виконавця, то її залишається тільки пізнати, сформувавши у себе певний образ майбутнього результату дії. Боротьба мотивів виникає на даному етапі тоді, коли у людини є можливість вибору цілей, принаймні черговості їх досягнення. Боротьба мотивів, яка виникає при усвідомленні цілей, – це не структурний компонент вольової дії, а швидше певний етап вольової діяльності, частиною якої виступає дія. Кожен з мотивів, перш ніж стати метою, проходить стадію бажання (у тому випадку, коли мета вибирається самостійно). Бажання – це що існують ідеальний (у голові людини) зміст потреби. Бажати чого-небудь – це перш за все знати зміст спонукального стимулу.

Вольова дія — це кортико-пирамидальный процес. У його виконанні бере участь ряд центрів: нижчі рухові центри, центри, розташовані в руховій зоні кори, з якої виходять провідні шляхи, що йдуть до нижчих центрів, і центри тієї зони в лівій півкулі, з якою пов'язані всі вищі, найбільш складні види діяльності людини. Поразка окремих ділянок рухової зони і проекційних систем проводить часткові паралічі диференційованих рухів; поразка зони в лівій півкулі, з порушенням якої зв'язані також розлади інших вищих психічних функцій (мислення, мови), викликає так звані апраксические розлади — розлади складної вольової дії.

Оскільки у людини у будь-який момент є різні значущі бажання, одночасне задоволення яких об'єктивно виключено, то відбувається зіткнення протистоячих, неспівпадаючих спонук, між якими належить зробити вибір. Цю ситуацію і називають боротьбою мотивів. На етапі усвідомлення мети і прагнення досягти її боротьба мотивів вирішується вибором мети дії, після чого напруга, викликана боротьбою мотивів на цьому етапі, слабшає.

Етап "усвідомлення ряду можливостей досягнення мети" – це власне розумова дія, що є частиною вольової дії, результат якої – встановлення причинно-наслідкових відносин між способами виконання вольової дії в наявних умовах і можливими результатами.

На наступному етапі можливі шляхи і засоби досягнення мети співвідносяться з системою цінностей, що є у людини, включає переконання, відчуття, норми поведінки, що ведуть потреби. Тут кожен з можливих шляхів проходить обговорення в аспекті відповідності конкретного шляху системі цінностей даної людини.

Етап боротьби мотивів і вибору виявляється центральним в складній вольовій дії. Тут, як і на етапі вибору мети, можлива конфліктна ситуація, пов'язана з тим, що чоловік приймає можливість легкого шляху досягнення мети (це розуміння – один з результатів другого етапу), але в той же час через свої моральні відчуття або принципи не може його прийняти. Інші шляхи є менш економічними (і це теж людина розуміє), та зате проходження їм більше відповідає системі цінностей людини.

Результатом дозволу цій ситуації є наступний етап – прийняття однієї з можливостей як рішення. Він характеризується спадом напруги, оскільки вирішується внутрішній конфлікт. Тут уточнюються засоби, способи, послідовність їх використання, тобто здійснюється уточнене планування. Після цього починається реалізація наміченого на етапі здійснення ухваленого рішення.

Етап здійснення ухваленого рішення, проте, не звільняє людини від необхідності докладати вольові зусилля, і деколи не менш значні, чим при виборі мети дії або способів його виконання, оскільки практичне здійснення наміченої мети знову ж таки зв'язане з подоланням перешкод.

Результати будь-якої вольової дії мають для людини два слідства: перше – це досягнення конкретної мети; друге пов'язане з тим, що людина оцінює свої дії і витягує відповідні уроки на майбутнє щодо способів досягнення мети, витрачених зусиль.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты