Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Агротехнічні заходи




у зоні ураження раком картоплі знищуються уражені посадки картоплі радикальним методом з негайним спалюванням викопаних рослин та дезинфекцією засобів та інвентаря.

дотримання сівозміни, знищення рослинних решток та бур'янів, вирощування стійких сортів до раку картоплі. Основний метод контролю хвороби — ротація, чистий пар, а також внесення органічних добрив та глибока оранка.

 

 

Одне з небезпечних захворювань картоплі - рак. Його збудник - грибного походження. Вперше спалах хвороби спостерігалася наприкінці минулого століття на території тодішньої Австро-Угорщини. З тих пір рак картоплі широко поширився в багатьох країнах Європи, перекинувся і на інші континенти.

Треба сказати, що рак картоплю особливо сильно уражується при беззмінною культурі. І найчастіше це буває на присадибних ділянках, де картопля вирощується на одному і тому ж місці з року в рік. Чутливі до раку сорти, наприклад, на присадибних ділянках Раменського району Московської області часом знижують врожайність бульб на 80 з гаком відсотків. Поруч, на полях колгоспів і радгоспів, де дотримуються сівозміни і культивують ракоустойчівие сорти, шкодочинність захворювання незначна і площі зараження невеликі.

 

Щоб успішно боротися з цією хворобою картоплі, головне - своєчасно виявити вогнище зараження, поки в грунті не накопичилися збудники інфекції. Ознака поразки картоплі на рак - поява наростів на бульбах, столона і кореневої шийки. При сильному розвитку захворювання такі нарости можуть утворюватися і на стеблі, листках, навіть на квітках. Коріння не пошкоджуються, адже збудник впроваджується тільки в молоду, зростаючу тканину. Нарости - це розростаються клітки картоплі навколо точки впровадження паразита. Величина наростів різна - від дрібної горошини до розміру самого бульби. Зовні нагадують, суцвіття цвітної капусти. Нарости раку картоплі на столона і бульбах спочатку білого кольору, в міру старіння вони робляться темно-коричневими. На бадиллі нарости зелені, в них утворюється хлорофіл.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты