Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Рак на бульбах картоплі




Рідше спостерігаються інші ознаки захворювання на рак - листоподібні, гофровані і паршеобразние форми. Всі вони з'являються при несприятливих для розвитку гриба умовах. При листоподібних форми раку з очок бульби розвиваються м'ясисті листоподібні нарости, які нагадують растопорщенную соснову шишку. При гофрованого формі поверхню бульб хвилеподібно-зморшкувата з напливами і заглибленнями. Паршеобразная (або лішаевідная) форма характерна тим, що на поверхні бульб з'являються невеликі коростінкі кшталт парші. До кінця літа нарости і уражені бульби загнивають в грунті.

 

Гриб, що викликає ураження картоплі на рак, відноситься до внутрішньоклітинним паразитам. Міцелію не утворює. У циклі розвитку гриба спостерігаються зимові, або знаходяться в спокої, суперечки, за допомогою них-то паразит зберігається і поширюється в природі. Якщо через мікроскоп розглянути зооспорангію, виявимо, що вона володіє товстої тришаровою оболонкою, що дозволяє збудника добре переносити несприятливі умови зими. З настанням весни, коли встановлюється стійкий тепло, зооспорангіі проростають, утворюючи 200 і 300 рухомих одножгутікових зооспор. Вони-то і вражають клітини рослин. Треба мати на увазі, що не всі зооспорангіі проростають одночасно. З-за високого ступеня стійкості до несприятливих умов зовнішнього середовища вони можуть ряд років мешкати в грунті, зберігаючи хвороботворності і небезпека для картоплі. Дослідним шляхом встановлено: вогнище зараження в грунті зберігався 30 років. Коли на цій ділянці знову висадили картоплю, третина бульб була сильно вражена раком.

 

Саме через шкідливості і високій життєздатності гриба рак картоплі є карантинним захворюванням у багатьох країнах світу, в тому числі у нас.

 

Які ж шляхи поширення збудника? Найчастіше рак картоплі поширюється із зараженими бульбами або бульбами непоражаемих сортів, забруднених частинками зараженої грунту. І не тільки з бульбами розноситься хвороботворний гриб, але і з цибулинами, коренеплодами, саджанцями та розсадою, вирощеними на зараженому ділянці. Грунт, який пристав до грунтообробних знарядь і до інвентарю, а також до взуття людей і копита тварин, до тари, може створити нове вогнище захворювання.

 

Іноді зооспорангіі гриба переносяться з більш піднесених заражених ділянок потоками талих і дощових вод. При згодовуванні худобі зараженого картоплі в сирому вигляді зооспорангіі, пройшовши травний тракт, залишаються життєздатними і з гноєм знову потрапляють у грунт, заражаючи її.

 

Останнім часом почастішали випадки завезення на індивідуальні ділянки насіннєвої картоплі з місць, що є осередками раку. Порушення карантинних правил може повести до зростання заражених площ, що загрожує значною втратою врожаю.

 

Тим часом захворювання легко розпізнається. На ділянці, зараженому раком картоплі, виконуйте карантинні правила. Всі уражені бульби та бадилля картоплі з такої ділянки закопуйте в яму (не менше 1 м завглибшки), попередньо знезаразити хлорним вапном, формаліном або гасом. А ще краще все це спалити. Неуражені бульби використовуйте лише на продовольчі цілі (на їх забрудненої грунтом поверхні можуть бути збудники раку).

 

А як боротися з цією підступною хворобою?

 

Головне тут - вирощування ракоустойчівих сортів, які перешкоджають розвитку хвороби. Чистосортного посадки ракоустойчівих сортів повністю очищають грунт від інфекції за 5-6 років. Необхідно вчасно видаляти домішки сприйнятливих до раку сортів картоплі. З ракоустойчівих високоврожайних сортів ранньої картоплі назвемо такі: Білоруська ранній, Пріскульскій ранній, Ранній жовтий, Бородянський, Іскра, Фаленскій. Середньоранні сорти: Детскосельскій, Зорька, Львівський білий, смачно. Середньостиглі: Вогник, Барановський, Гатчинський, Столовий 19. Середньопізні: Вілія, Лошицький, Сулев. Пізньостиглі: Кандидат, Павлинка, Темп. У агронома найближчого господарства можна проконсультуватися, які ракоустойчівие сорти картоплі районовані у вашій місцевості і де можна придбати насіннєвий матеріал.

 

Звільненню грунту від зооспорангіев раку сприяють мінеральні та органічні добрива. Ви можете звернутися до спеціалістів із захисту рослин, щоб вони провели передпосівний знезараження бульб, вирощених на зараженому ділянці. Для цього бульби обробляють 1%-ной суспензією фундазол або 0,5%-ної суспензією бенлейта (Беном). Усього півгодинне витримування бульб в суспензії повністю знезаразить їх від раку картоплі. До того ж обробка поліпшить схожість бульб, значно підвищить врожайність і зменшить поражаемость рослин іншими захворюваннями.

 

Розроблено також хімічні методи знезараження грунту від інфекції раку картоплі. Але їх використовують тільки під контролем інспекції з карантину рослин.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты