Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форми правління




Форма правління - це організація верховної влади, структура і порядок взаємовідносин виших державних органів, посадових осіб і громадян. За способом організації влади та її формальним джере­лом форми правління поділяються на монархії та республіки.

Монархія - перша історична форма правління і характери­зується вона тим, що верховна влада належить одній особі, яка є формальним джерелом влади. Монарх - голова держави, одержує посаду в спадок і його влада не є похідною від якоїсь іншої влади чи виборців.

У політичному світі існують кілька різновидів монархії. Абсо­лютна монархія - це всевладдя глави держави і відсутність пар­ламентської форми правління (Саудівська Аравія, Катар, Оман, Бахрейн, Бруней). Така форма правління властива для багатих країн периферії капіталістичного світу. У вибірних монархіях главу держави обирають правителі державних утворень і регіонів (Федерація Малайзії, в Об'єднаних Арабських Еміратах діє коле­гіальний монарх: єміри створюють Вищу Раду). Конституційна монархія - держава, в якій повноваження монарха обмежені конституцією. Конституційні монархії поділяються на дуалістичні і парламентські. В дуалістичній монархії глава держави наділений переважно виконавчою владою і частково - законодавчою (Йорданія, Марокко, Кувейт). У парламентській монархії глава держави фактично реалізує представницькі функції і лише част­ково — виконавчі; інколи він має право вето на рішення парла­менту, яким практично не користується. Переважна більшість сучасних демократичних монархій - парламентські монархії, в яких уряд формується парламентською більшістю і підзвітний пар­ламенту, а не монарху (Бельгія, Великобританія, Данія, Швеція, Японія, Норвегія, Іспанія). У теократичних монархіях (Вати­кан) у влади знаходиться вище духовенство.

Республіка - друга історична форма правління і є найбільш поширеною в сучасному політичному світі. Основною ознакою республіки є представництво влади. На відміну від монархії, єди­ним джерелом влади за конституційним правом є народна більшість, а вищі органи влади обираються громадянами. Сам термін <<республіка» (лат. res publica - «суспільна справа») пов'я­заний семантично з народом - первісним суб'єктом політики і влади. У сучасному світі існують три основні різновиди республіки: президентська, парламентська і змішана. Історії відомі також ра­бовласницька, аристократична, радянська, плутократична та інші різновиди республік.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты