Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні відомості про навчальну дисципліну




ТЕМА 1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО НАВЧАЛЬНУ ДИСЦИПЛІНУ ТА ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ ЛІТАКА

Загальні відомості про навчальну дисципліну

 

Основною метою навчальної дисципліни «Електрообладнання регіонального/магістрального літака» є набуття студентами знань характеристик, складу і розміщення на повітряному судні електрообладнання, його схемного і конструктивного виконання, режимів роботи, способів використання та технічного обслуговування. В поєднанні з вивченням дисциплін «Регіональний/магістральний літак, його двигуни та функціональні системи» і «Пілотажно-навігаційне обладнання регіонального/магістрального літака» ця дисципліна забезпечує практичне освоєння комплексу авіоніки одного з типів регіонального/магістрального літака.

Основне завдання дисципліни – вивчення студентами електрообладнання регіонального/магістрального літака і засвоєння правил його технічного обслуговування.

Завданнями вивчення навчальної дисципліни є закладання знань з призначення, складу, характеристик, режимів роботи, розміщення, використання і технічної експлуатації елементів та систем електрообладнання регіонального/магістрального літака.

Навчальна дисципліна „Електрообладнання регіонального/магістрального літака” відноситься до циклу дисциплін вільного вибору студента, що закладають підвалини формування бакалавра з авіоніки.

Дисципліна формується у межах єдиної системи знань, яку студенти засвоюють в процесі безпосереднього навчання. Дисципліна призначена для набуття знань та вмінь, встановлених освітньо-кваліфікаційною характеристикою випускників з базовою вищою освітою за освітньо-кваліфікаційним рівнем „Бакалавр“ за напрямом підготовки 6.051103 „Авіоніка“. Вивчення дисципліни відноситься до фахової підготовки студента, тому від комплексу знань цієї дисципліни залежить якість майбутнього бакалавра. На базі отриманих знань бакалавр зможе виконувати такі професійні задачі, як:

– організовувати, проводити і здійснювати керівництво технічним обслуговуванням електрообладнання регіонального/магістрального літака;

– здійснювати контроль якості робіт з технічного обслуговування електрообладнання;

– використовувати експлуатаційну документацію для пошуку та усунення несправностей електрообладнання;

– аналізувати дані експлуатації, оцінювати рівень безпеки польотів і ефективність використання електрообладнання;

– виконувати монтажні і демонтажні роботи з електрообладнанням та поновлювати його працездатність;

– аналізувати причини виникнення відмов і несправностей в елементах і системах електрообладнання та давати обґрунтовані рекомендації з їх усунення та попередження;

– проводити аналіз і оцінювати якість технологічних процесів обслуговування електрообладнання та розробляти заходи щодо їх поліпшення.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

– призначення, технічні характеристики, принцип дії, побудову і розміщення елементів системи електропостачання літака;

– принцип дії, побудову, технічні характеристики і розміщення елементів електрообладнання систем регіонального/магістрального літака;

– технічні характеристики, принцип дії, побудову і розміщення елементів електрообладнання систем забезпечення роботи авіадвигуна регіонального/магістраль-ного літака та двигуна допоміжної силової установки;

– призначення, розміщення, склад і технічні характеристики світлотехнічного обладнання та елементів сигналізації.

вміти:

– визначати місце розміщення елементів і систем електрообладнання регіонального/магістрального літака;

– використовувати типову технічну документацію літака для знаходження і усунення несправностей та відмов елементів та систем електрообладнання;

– аналізувати та оцінювати якість технологічних процесів обслуговування електрообладнання.

Навчальний матеріал дисципліни структурований за модульним принципом і складається з двох навчальних модулів. В першому модулі вивчаються загальні відомості про системи електропостачання і система електропостачання регіонального/магістрального літака. В другому модулі вивчається світлотехнічне обладнання і електрообладнання систем регіонального/магістрального літака та його двигунів. Зміст дисципліни розкривається на лекціях, поглиблюється і доповнюється на практичних заняттях, а також під час виконання домашніх завдань та самостійної роботи студента.

Дисципліна вивчається студентами в шостому семестрі. На вивчення дисципліни, згідно з навчальним планом, надається 162 години. З них:

72 години – аудиторні заняття (36 годин лекції та 36 годин – ПЗ);

90 годин – самостійна робота (16 годин – два домашніх завдання).

Лекції на 1-ому і 2-ому тижнях проводитимуться в четвер на третій парі в аудиторії 1-002. Читати лекції буду я, доцент кафедри авіоніки Лужбін Віктор Миколайович. Я буду проводити з вами також практичні заняття в 310 навчальної групі (1-ий і
2-ий тиждень
в четвер на четвертий парі) та керувати виконанням домашних завдань.

Практичні заняття будуть проводитися в аудиторії 5-403 (комп’ютерний клас кафедри). В 311 навчальної групі практичні заняття буде проводити викладач кафедри Горбенко Володимир Михайлович.

Під час самостійної роботи студенти виконують 2 домашних завдання. Метою виконання домашніх завдань є поглиблене вивчення одної з систем електрообладнання двох літаків регіонального/магістрального призначення з аналізом їх роботи та порівнюванням їх основних характеристик.

Домашнє завдання № 1 по темі „Системи електропостачання регіонально-го/магістрального літака” має на меті поглиблене вивчення СЕП змінного або постійного струму двох однакових за призначенням літаків з аналізом їх роботи та порівнюванням їх основних характеристик. Наприклад, зробити порівняння характеристик СЕП постійного струму літака в СЕП якого джерелом електроенергії є генератор постійного струму з СЕП, в якої джерелом електроенергії є трансформаторно – випрямний блок. Під час виконання завдання кожен студент повинен:

– досконально вивчити склад, розміщення на літаку та технічні характеристики елементів системи електропостачання змінного або постійного струму двох літаків;

– виконати порівнювальний аналіз роботи цих систем;

– за результатами порівнювального аналізу зробити висновок про переваги і недоліки цих систем, надати пропозиції по їх подальшому використанню та удосконаленню.

Домашнє завдання № 2 по темі „Системи електрообладнання регіонально-го/магістрального літака або його двигуна” передбачає поглиблене вивчення якийсь одній системи двох однакових за призначенням літаків. За результатами порівнювального аналізу роботи однакових систем, наприклад, систем запуску маршових двигунів, двох різних літаків зробити висновок про переваги і недоліки цих систем та надати пропозиції по їх подальшому використанню.

Результатом виконання домашних завдань повинно бути набуття навичок проведення інженерного аналізу різноманітних систем електрообладнання регіонального/магістрального літака.

Обсяг часу на кожне домашнє завдання – 8 годин самостійної роботи студента. Виконане завдання захищається у викладача.

Для самостійного вивчення дисципліни студентам пропонується наступна література:

1. Лужбін В.Н. Конспект лекцій. Електронний варіант. Матеріали кафедри, 2011.

2. Лужбін В.Н. Матеріали до практичних занять. Електронний варіант. Матеріали кафедри, 2011.

3. Керівництво з експлуатації регіонального/магістрального літака, що вивчається в дисципліні «Електрообладнання регіонального/магістрального літака».

4. Технічні описи та інструкції з експлуатації систем, пристроїв і агрегатів електрообладнання регіонального/магістрального літака.

5. Электрооборудование воздушных судов. Под ред. С.С.Решетова. – М.: Транспорт, 1991. – 319 с.

6. Барвинский А.П., Козлова Ф.Г. Электрооборудование самолётов. – М.: Транспорт, 1990. – 320 с.

7. Синдеев И.М., Савелов А.А. Системы электроснабжения воздушных судов. – М.: Транспорт, 1990. – 296 с.

Вивчення дисципліни закінчується екзаменом, якій проводиться згідно з вимогами рейтингової системи оцінювання набутих студентом знань та вмінь.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты