Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація ринків




Види Характеристика
Залежно від умов, у яких діють суб'єкти господарського життя ü вільний ринок (характерна велика кількість виробників однорідної продукції, які не в змозі впливати на рішення один одного; відсутність обмежень в інформації про попит, пропозицію, ціни, якість продукції тощо; вільне ціноутворення, відсутні штучні бар'єри при входженні на ринок того чи іншого товару та виходу з нього); ü монополізований ринок (характерна незначна кількість виробників даного товару; застосовується його диференціація, існує дефіцит необхідної інформації; утруднений доступ до ресурсів, погоджуються дії учасників ринкових відносин); ü регульований ринок (контролюється і регулюється державою за допомогою спеціальних заходів економічного та адміністративного характеру).
За ознакою простору дії ü місцевий ринок(у межах міста чи села); ü регіональний ринок(певна територія якоїсь країни); ü національний ринок; ü світовий ринок.
За відповідністю законодавству ü легальний (офіційний) ринок; ü тіньовий ринок.
За об'єктом купівлі-продажу ü ринок товарів широкого вжитку; ü ринок товарів промислового призначення; ü ринок праці; ü ринок цінних паперів; ü ринок науково-технічних знань тощо

Закінчення табл.1.5

 

За ступенем влади ü ринок продавця (більше влади мають продавці, а найактивнішими «діячами» вимушені бути покупці); ü ринок покупця (більше влади мають покупці й найактивнішими «діячами» вимушені бути продавці.
Залежно від того, хто є покупцем товару і з якою метою він купується ü споживчий ринок — окремі особи і господарства, які купують товари для особистого споживання; ü ринок виробітків — організації, що купують товари для подальшого використання їх у процесі виробництва. ü ринок проміжних продавців — організації, що купують товари ü для наступного перепродажу їх з прибутком для себе; ü ринок державних установ — державні організації, що купують товари або для наступного їх використання у сфері комунальних послуг, або для передачі цих товарів тим, кому вони потрібні; ü міжнародний ринок — покупці за межами країни, включаючи закордонних споживачів, виробників, проміжних продавців, дер­жави і установи.

Кожен із наведених видів ринку має власну інфраструктуру, набір інструментів для забезпечення його життєдіяльності. Окремі види ринку не існують самостійно, а пов'язані між собою, утворюючи розгалужену ринкову систему. Вона діє не тільки в межах тієї чи іншої країни, а й глобально, охоплюючи значну частину світового господарства.

У “Методиці визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку” розглянуто інтерпретації меж ринку (див. табл. 1.6) [174].

Таблиця 1.6


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты