Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи формування стратегії за М.Портером




 

Етап Зміст етапу Стратегічні питання
А. Чим займається фірма нині? Ідентифікація Якою є імпліцитна чи експліцитна поточна стратегія?
Припущення Які припущення щодо відносного становища компанії, сильних та слабких місць, конкурентів і тенденцій у галузі слід зробити, щоб наповнити змістом поточну стратегію?
Б. Що відбувається в зовнішньому середовищі? Аналіз стану галузі Якими є основні чинники успіху конкуренції та найважливіші можливості й загрози, що існують у галузі?
Аналіз конкурентів Якими є спроможності та обмеження існуючих конкурентів та їхні найімовірніші дії у майбутньому?
Аналіз суспільних умов Які можливості та загрози можуть випливати з найважливіших урядових, суспільних та політичних чинників?
Сильні і слабкі місця Що ми можемо сказати про сильні та слабкі місця компанії порівняно з існуючими та майбутніми конкурентами, знаючи результати аналізу галузі та конкурентів?
В. Як слід діяти фірмі? Тестування припущень та стратегій Як порівнюються припущення, втілені в поточні стратегії, з аналізом, проведеним на етапі «Б»?
Стратегічні альтернативи Якими є реальні стратегічні альтернативи за наявності проведеного вище аналізу? Чи є поточна стратегія однією з них?
Стратегічний набір Яка альтернатива найкраще узгоджує становище компанії із зовнішніми можливостями та загрозами?

 

Більш розширений, з урахуванням етапів, пов’язаних подальшої реалізації конкурентних стратегій даний процес наведений табл.4.5 [45; 161]. Процес формування конкурентної стратегії повинен мати комплексний характер. Проте, запропоновану модель не слід вважати універсальною, оскільки у кожній реальній ситуації необхідно опиратися на ті обставини, що склалися. Кожен етап має самостійне значення і вимагає застосування специфічних, з погляду розробки і реалізації конкурентних стратегій, процедур і методик. В процесі розробки системи конкурентних стратегій можливо використання численного інструментарію:

ü матриця “Продукт-ринок”, матриця БКГ, модель “Привабливість ринку – переваги в конкуренції”;

ü аналіз інтенсивності конкуренції на ринку, ступеню його монополізації, ринкової частки конкурентів, темпів її приросту тощо;

ü аналіз структури стратегічного потенціалу, можливостей розширення ресурсів підприємства, особливостей галузі, SWOT-аналіз тощо;

Uuml; аналіз ринкового середовища і конкурентів, аналіз динаміки галузі, аналіз споживачів, сегментація і ціле покладання тощо.

 

Таблиця 4.5


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты