Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПО ДИПЛОМНОМУ ПРОЕКТУ




ЗАКЛЮЧЕННЯ

 

Дипломник:Тіщенко Андрій Ігорович

 

Тема: Проектування, монтаж і випробуваннягучномовного

зв’язку у технікумі

 

 

За фахом, група: 5.05070103 "Електропостачання", 377.

Обсяг дипломного проекту:

Кількість аркушів креслень: 2

сторінок записки ___________

 

Характеристика загальнотехнічної та спеціальної підготовки

Студент 4 курсу спеціальності “Електропостачання” денного відділення Тіщенко А.І. протягом всього терміну навчання у Слов'янському технікумі залізничного транспорту отримав добру загальнотехнічну та спеціальну підготовку в обсязі, який передбачений навчальною програмою та навчальним планом за вищеназваною спеціальністю.

 

 

Характеристика виробничої підготовки

Виробнича підготовка за спеціальністю “Електро-постачання” отримана протягом проходження виробничої технологічної практики в Слов’янській дистанції електропостачання Донецької залізниці.

Студент Бухонський О.К. отримав робочу професію

електромонтера 3 розряду.

Виявлена дипломником самостійність при виконанні дипломного проекту,плановість та дисциплінованість у роботі, вміння користуватися літературним матеріалом. Індивідуальніособливостідипломника

Дипломник Бухонський О.К. протягомвиконання дипломного проекту показав себе студентом, якийпрасамостійнопрацює з довідковою та технічноюлітературою, приймаєсамостійнірішення. Робота над проектом виконуваласьпланово.

 

Позитивніособливості дипломного проекту

Дипломний проект виконан у повномуобсязі, увідповідності до завдання.

Дипломний проект-реальний, результатом якого є сигналізація, яка змонтована у приміщенні майстерень технікуму .

 

Запропонована оцінка дипломного проекту

 

Керівник проекту _______________ Ю.В.Жиров

22травня 2012р.

 

 

Зміст

 

Вступ

 

1.Охоронна сигналізація…………………………………………………………

2.Автономна сигналізація..................... ……………………………………………………….

3.Техшчні системи охорони.................. …………………………………………

4.Мехашчш засоби захисту охорони............ ……………………………………………

5.Датчики руху……………………………………………………………………

6.Системи безпеки.................................... ……………………………………..

7.Системи охорони периметру............ …………………………………………………..

8.Системи передачі інформації по мережі GSM.......... ……………………………….

9.Телефони охоронної сигналізації……………………………………………..

10.Засоби передачі звістки.................... ………………………………………………………

11.Типи периметральних систем................. ……………………………………………….

12.Можливості та типологія датчиків охоронноїсигналізації ..... ……………….

13.Різноманітність охоронних звістників та їх функціональні особливості..

Список використаної літератури………………………………………………..


Введення

 

Потреба в охороні матеріального майна з'явилася разом з поняттям «приватна власність», тобто безпосередньо відразу після розпаду общинного ладу. Прагнення сховати, знайти затишне місце для зберігання такого майна знаходиться на рівні інстинктів, в цьому людина не відрізняється від тварини. Тому першою стадією розвитку усвідомленої дії по перешкоджанню знаходження місця зберігання майна стало вчинення спеціальних охоронно-превентивних заходів. Від всіляких ровів і каменів, якими закладали отвори для доступу до місць зберігання людство в процесі еволюції плавно перейшло до використання допоміжних пристосувань для:

а)визначення зловмисника, який намагається здійснити несанкціоноване проникнення на територію, що охороняється;

б) сповіщення за допомогою різної природи сигналів про такевизначеннягосподаря і охоронної служби, відповідальної за збереження майна;

в) сприяння припиненню проникнення і по можливості затримання зловмисника.

Раніше в якості такого «устаткування» використовувалися собаки, яких спеціально натаскували на охорону, подачу голосового сигналу і знешкодження зловмисників. При цьому наявність собаки на охоронюваному об'єкті само по собі є досить дієвою превентивним заходом.

Це дослідження історичних заходів охорони та боротьби з розкраданням матеріальних цінностей дозволяє сформулювати завдання, які ставляться користувачем в процесі створення системи охоронних заходів і в наш час. Розвиваючись, людство замінює нестабільні і не завжди однаково ефективні елементи охорони біологічного походження на технічні удосконалення, які неухильно розвиваються і поліпшуються. Від механіки і електрики сучасні розробники прийшли до цілих комплексів охоронної апаратури, які поєднують в собі обидва ці напрями техніки.

Перше завдання для свого рішення вимагає обладнання, званого детекторами або сповіщувачами. Такі пристрої створені для виявлення суб'єкта, проник або намагається проникнути всередину периметра, що охороняється. З точки зору використовуваного в роботі сповіщувача фізичного принципу, розрізняють декілька різних типів детекторів.

Елементарні датчики - контактні сповіщувачі, що спрацьовують у разі розриву магнітної або електрозв'язку в ланцюзі. До них відносяться вібраційні і сейсмологічні датчики, геркони (з магнітною зв'язком контактів), фольга з підведеним струмом (віконні сповіщувачі).

Пасивні інфрачервоні сповіщувачі (ІК-сповіщувачі) вимірюють місцеву температуру в закритому приміщенні, виробляючи виміри в різних точках. У разі проникнення неврахованого об'єкта в зону дії інфрачервоного сповіщувача відбувається спрацьовування сигнальної системи. Однак для цього типу датчиків характерний високий відсоток помилкових спрацьовувань, так як зміни температури, достатні для сигналу про проникнення, можуть бути наслідком потрапляння в зону стеження домашніх тварин, зміни потоків повітря і т.п. Ці проблеми інфрачервоних датчиків цілком вирішувані шляхом впровадження обробки отримуваних даних за допомогою вбудованого в датчик мікропроцесора і введення в систему охорони додаткового сповіщувача, робота якого ґрунтується на принципі іншої природи (наприклад, радіохвильові детектори). Вони випромінюють радіохвилі, які відбиваються від об'єкта, приймаються тим же сповіщувачем і аналізуються. При уловлюванні зсуву частоти хвилі датчик подає сигнал про несанкціоноване проникнення в охороняється периметр.

Використання подібних комбінацій сповіщувачів виправдано, коли під охороною зона має підвищену важливість, наприклад, збройові склади, банківські сховища і т.п.

Частота сучасних моделей подібних комплексних сповіщувачів також зазнала змін: тепер це 2,4 гігагерца на противагу колишнім 10 мегагерцах. Внаслідок цього використовуються у виробництві сповіщувачів,смуговіантени знижують матеріаломісткість виробів, відповідно підвищуються надійність кінцевої продукції та їх якість.

Використання однофункціональних радіохвильових сповіщувачів, у яких здебільшого випромінювач хвиль і їх приймач роздільні, раціонально в разі великої протяжності периметрів об'єктів, зокрема, аеропортів, великих підприємств і т.д.

У зв'язку з тим, що популярним будівельним матеріалом в останні десятиліття стає скло, популярність отримали сповіщувачі руйнування скла, робота яких базується на аналізі акустичних хвиль і звукових імпульсів в приміщенні, що охороняється. Ці детектори не псують зовнішній вигляд скла, так як встановлюються на стінах, на відміну від контактних, які розміщуються прямо на поверхні вікна або панелі. Їх основною проблемою є низька розпізнавальна Здатність, через що звуки з однаковим спектром ідентифікуються як сигнал небезпеки. Тобто в разі розбиття чашки або падіння металевого предмета може статися помилкове спрацьовування. Рішення криється, так само, як і у випадку з контактними сповіщувачами, у введенні в конструкцію сповіщувача мікропроцесорів, що володіють більше вузькоспрямованими схемами аналізу звукових сигналів, або використанні комбінованого детектора. У якості «сумісника» використовується сейсмодатчиків або вібродетектор.

Два типи детекторів, об'єднані в єдиному корпусі і працюють на базі різних фізичних принципів, називаються комбінованими сповіщувачами. Між собою поєднуються далеко не всі типи сповіщувачів: методики виявлення повинні доповнювати один одного. Зокрема, пасивні ІЧ-детектори поєднуються з акустичними сповіщувачами руйнування скла на основі мікропроцесора. З одного боку, вони незалежні один від одного, а з іншого - таке поєднання зменшує відсоток помилкових спрацьовувань і сигналів. Тим більше що такі сповіщувачі зручні в установці і обслуговуванні, а покупець економить гроші та час.

Важливими тенденціями сучасного удосконалення сповіщувачів, які спрямовані на розширення кола потенційних користувачів, є:

1) зменшення розмірів сповіщувачів за допомогою впровадження в їх конструкцію мікропроцесорів, які чим менше, тим потужніший, при цьому значно підвищується не тільки потужність, але й інші технічні характеристики сповіщувачів, найважливішою з яких вважається їх надійність;

2) передача сигналу за допомогою радіоканалу. Для цього використовуються міні-передавачі, налаштовані на конкретну хвилю і знаходяться безпосередньо в корпусі сповіщувача. Це допомагає вирішити друге нашу загальну задачу (проблему оповіщення).

Це завдання раніше традиційно вирішувалося за допомогою окремого устаткування, які складно і копітко, монтувалися за допомогою значної кількості проводів. Робилися різні спроби зменшити число обривів і плутанини - використовувалися послідовно ТРП, 4 -, 6 - ,8-жильні дроти з різними кольорами ізоляції. Монтування на великому об'єкті (котеджі, великій квартирі і т.д.) охоронної системи з такою кількістю проводів дуже складно в технічному плані, тим більше, що часто про охорону об'єкта господарі замислюються в останню чергу, коли вже зробити що-небудь без штраблення стін нереально, а ремонт вже був закінчений. Найкращим варіантом, що дозволяє використовувати мінімум дроту, стала контрольна панель, сигнали від сповіщувачів на яку передаються по радіоканалу. Цей радіоканал перманентно контролюється спеціальною системою,. Також контролю підлягають рівень перешкод, захист від злому і розкрадання інформації, рівня заряду акумуляторів.

Розвиток контрольних панелей сьогодні виконується в напрямку інтеграції в них функцій контролерів обмеження доступу на об'єкт і комутації відеоінформації, отриманої з камер відеоспостереження. Подібне поєднання на апаратному рівні, яке виробляється ще в процесі виготовлення системи, допомагає користувачам заощадити і на вартості апаратної частини, і на установці і сервісному обслуговуванні складного багатоярусного охоронного комплексу. Так як компоненти системи інтегруються за принципом «підключи і працюй», можна самостійно підвести їх до базового блоку, який успішно розпізнає і використовує для настройки потрібні драйвери. Таким чином, для початку роботи системи не потрібно залучати, фірму-інсталятора.

Для вирішення другої спільної справи, тобто оповіщення про несанкціонований доступ, раніше здійснювався за допомогою звукових сигналів типу гавкіт, сигнальна сирена, дзвінок і т.д., сьогодні використовуються радіопередавачі або модеми, які вмонтовані в контрольну панель. Інформація за допомогою цих засобів зв'язку надходить на централізовані пульти спостереження. Такі пульти можуть бути встановлені як в відділеннях міліції, так і в приватних охоронних фірмах, які оснащені за останнім словом техніки. Це дозволяє їм бути конкурентоспроможними на ринку охоронних послуг навіть у порівнянні з позавідомчої охороною. З часом конкуренція стає тільки більш актуальною і гострою

Третє завдання успішно вирішується за допомогою устаткування, яке наводиться в дію сигналом з контрольного пункту або управляється користувачем, а надалі працює в автоматичному режимі. З контрольних панелей може здійснюватися управління подібної апаратурою різними способами з використанням узгоджених протоколів.

Датчик руху один з найбільш важливих елементів системи сигналізації, саме він багато в чому визначають її ефективність. З контексту зрозуміло, що основним завданням датчиків є детектування руху. На сьогоднішній день, система безпеки, в якій не присутні датчики руху, в більшості випадків є не закінченою. Ми пропонуємо широкий спектр датчиків руху за найнижчими в Україну цінами. Для того, щоб Ви могли вибрати для себе оптимальний варіант, ми вирішили коротко описати, на що варто звертати увагу:

- Місце монтажу. Вибираючи датчики руху, в першу чергу зверніть увагу на майбутнє місце розташування пристрою. Від цього залежить багато чого. Якщо у Вас немає можливості підвести до датчика провід Ви завжди можете скористатися бездротовими технологіями, але будьте уважні, бездротові датчики руху працюють тільки з конкретними централом і відрізняється від провідних ціною в два і більше рази і перевищує ціну дротяних. Крім того якщо датчик руху повинен бути розміщений на вулиці звичайні кімнатні датчики не підійдуть. Необхідно купувати вуличні. І це не комерційний хід, у вуличних датчиках використовуються спеціальні технології. Вони коштують дорожче цілком обґрунтовано.

- Захист від помилкових спрацьовувань. Чим новіший датчик руху і ціна його більше - тим вище захист від помилкових спрацьовувань. Основне вдосконалення даних пристроїв в основному спрямовано на розвиток технологій із захисту від помилкових спрацьовувань, надійності детектування. Приміром, кімнатний інфрачервоний датчик руху може відрізнятися за ціною в рази в залежності, від використовуваних технологій.

- Реагування на тварин. Якщо у Вас в приміщенні знаходяться тварини, Вам необхідні спеціальні ік датчики руху, оснащені режимом ігнорування тварин. При купівлі такого датчика, обов'язково зверніть увагу на максимальну вагу тварини, який ігнорує даний ік датчик. Градації як правило дві - до 15 і до 25 кг. Ціна на ік датчик руху ігнорують тварин як правило більше ніж ціна датчиків без цієї функції на кілька доларів.

- Основні характеристики. Визначте область, яку повинен захоплювати датчик руху і місце його розташування. Після цього виміряйте приблизно максимальна відстань до кінцевої точки детектування і кут огляду. Отримавши відповідні цифри, починайте підбирати датчики.

- Додаткові функції. Датчики руху приблизно одного цінового діапазону і з схожими характеристиками дуже часто відрізняються між собою не значними, але корисними функціями. Такими як можливість відключення світлодіодного індикатора, регулювання чутливості, перемикання режимів з захистом від тварин і без. При виборі, краще поцікавитися, чи є у зацікавленого Вас датчика дана функція.

1.Охоронна сигналізація

 

Прості системи охорони в основному складаються з таких елементів: датчики, сигналізація і обладнання відеоспостереження.

Комплексна охоронна система складається з декількох рівнів і може включати кілька охоронних підсистем:

1. Датчики: наприклад, датчик присутності, датчик руху;

2. сенсори переміщення в окремих приміщеннях;

3.системи відеоспостереження (відеокамери спостереження) зовні і всередині приміщень;

4. ручні сигналізатори тривоги;

5. обладнання, яке ідентифікує персонал і відвідувачів - наприклад, кодовий замок;

6. система пожежної охорони, охоронно-пожежна сигналізація.

Мета встановлення охоронної сигналізації - своєчасне сповіщення про тривожні події на об'єкті. Охоронна сигналізація дає можливість вести цілодобовий контроль над приміщенням будь-якого розміру. Системи охоронної сигналізації можуть передавати сигнал тривоги по радіоканалу, телефону або GSM-каналу. Необхідно також пам'ятати, що для охоронних систем потрібно блок безперебійного живлення.

Охоронна сигналізація базується на датчиках, які встановлюються на всіх можливих місцях проникнення. Датчики приєднуються до приладу охоронної сигналізації, і тоді в разі порушення цілісності позначених місць, включається сигналізація для сповіщення охорони про небезпеку, якій піддається об'єкт.

Датчики охоронної сигналізації бувають різних типів:

- Інфрачервоні датчики охоронної сигналізації

- Радіохвильові датчики руху охоронної сигналізації

- Вібраційні датчики охоронної сигналізації

- Ємнісні датчики охоронної сигналізації

- Магнітні (герконові) датчики відкриття дверей і вікон

- Променеві датчики охоронної сигналізації

- Акустичні датчики розбиття скла

- Датчики удару і т.д.

В основному датчики охоронної сигналізації відповідають за виявлення та локалізацію місця несанкціонованого проникнення, а базовий блок (контрольна панель, на яку зводиться вся інформація від датчиків) забезпечує реакцію у вигляді включення звуку та оповіщення господаря і охоронних органів.

Приймально-контрольні прилади, які використовуються в охоронної сигналізації, також представлені досить широкою номенклатурою. Від найпростіших, керованих натисканням однієї, двох кнопок, до комп'ютерних систем, де оператор може бачити на екрані монітора план всього будинку.

При виборі конкретних приймально-контрольних приладів не слід забувати, що охоронна сигналізація монтується не просто для того, щоб бути, а для полегшення роботи охорони. Тому монтаж складних в експлуатації систем охоронної сигналізації не завжди технічно виправданий. В залежності від виду приміщення і ваших потреб охоронну систему завжди можна встановити і налаштувати таким чином, щоб вона залишалася ефективною, не обмежуючи ваше життя. Адже добре працює те, що залишається непомітним.

Охоронна сигналізація: реагування

В залежності від виду підтримки охоронні сигналізації поділяються на:

- Автономні

- Підключення до пульта охорони

- Підключення до пульта централізованого спостереження

- Підключення до телефонної лінії

- Система GSM сигналізації

На відміну від другої і третьої, перший вид охоронних сигналізацій створений скоріше для відлякування злодіїв і грабіжників, шляхом залучення уваги місцевого населення. У разі спрацювання будь-якого датчика, активується сирена або строб-спалах. Постановка і зняття сигналізації з охорони відбувається за допомогою брелка або клавіатури.

Якщо ж ви не хочете ризикувати, або вам потрібно бути впевненим, що в разі небезпеки підмога з'явиться в якнайшвидші терміни, то необхідно скористатися сучасними технологіями охоронних сигналізацій. Передача тривожних повідомлень GSM-систем, наприклад, дозволить вам отримати повідомлення або дзвінок (на вказаний раніше номер) відразу ж при виявленні небезпеки або аварійної ситуації. При використанні телефонної лінії замість GSM-систем, активується дозвонювач, який посилає записані голосові повідомлення на ваш телефон.

Системи периметральної охоронної сигналізації спостерігають не тільки за приміщенням, а й прилеглими територіями по периметру. Цифрові комп'ютерні системи виводять на екран графічний план охоронюваного об'єкту і стан кожного датчика. З комп'ютера можна також ставити систему на охорону і знімати з режиму охорони. А охоронна сигналізація в комплексі з системою телеспостереження створить надійний щит від зловмисників і форс-мажорних ситуацій. Дана охоронна сигналізація підходить для будь-якої місцевості і може працювати при будь-яких погодних умовах. Вибір сповіщувачів такої охоронної сигналізації залежить від рослинності, наявності різних господарських будівель на ділянці, розташування огороджень - все це необхідно враховувати, щоб знизити до мінімуму помилкові спрацьовування.

Всі функції охоронної сигналізації визначаються програмою мікропроцесора. Параметри програми задає користувач, залежно від його повноважень, зі спеціального пульта. Пульти-концентратори систем охоронної сигналізації можуть підключатися до комп'ютера для обробки і реєстрації сигналів тривоги, автоматичного аналізу стану датчиків і функціонування всієї системи. Більшість охоронних сигналізацій доповнюються датчиками пожежної безпеки. Найбільш розвинені системи охоронної сигналізації можуть включати інші підсистеми і доповнюватися, наприклад, пультами дистанційного керування.

Охоронна сигналізація: вибір і покупка

Якщо, прочитавши все вищеописане, ви зважилися на покупку і установку охоронної сигналізації слід точно пам'ятати дві речі.

1) Склад системи охоронної сигналізації:

- Контрольна панель охоронної сигналізації

- Охоронні датчики охоронної сигналізації

- Виконуючі пристрої охоронної сигналізації

- Тривожна кнопка охоронної сигналізації

Дуже часто системи охоронної сигналізації комбінують з системою протипожежної сигналізації або з системою відеоспостереження. В такому разі в системі з'являються нові елементи (камери, датчики температури і витоку газу, записуючі пристрої та інше), але від цього структура охоронної сигналізації не повинна змінюватися, підсистеми лише будуть використовувати загальні ресурси і підключатися до контрольної панелі охоронної сигналізації, підвищуючи надійність охорони .

2) Якість системи охоронної сигналізації:

Незалежно від типу охоронної сигналізації, дуже важливо правильно визначити всі місця можливого проникнення, адже тільки грамотне оснащення охоронюваного об'єкту сучасними охоронними сигналізаціями забезпечить його безпеку і захистить ваші нерви від помилкових спрацьовувань.

 

2.Автономная сигналізація.

 

Завданням автономної охоронної сигналізації є визначення факту вторгнення на підконтрольну територію і активація попереджувальних пристроїв: сирена, строб-спалах.

Типові об'єкти для підключення автономної сигналізації:

Підприємство, квартира, заміський будинок, офіс, магазин, склад, гараж, торговий центр, ...

Принцип роботи системи:

Підконтрольна територія обладнується всіма необхідними датчиками, сиренами і строб-спалахами, які підключаються до контрольної панелі. При виникненні «тривожної ситуації», тобто при спрацьовуванні якого-небудь з датчиків, активується сирена або строб-спалах.

Встановлення/зняття сигналізації з охорони відбувається за допомогою брелка або клавіатури.

Склад системи сигналізації:

- Охоронні датчики;

- Контрольна панель;

- Виконуючі пристрої;

- Датчики охоронної сигналізації використовують для визначення факту вторгнення на підконтрольну територію.

Види охоронних датчиків для автономної системи:

- Датчик відкриття двері, вікна, кватирки і т.д.

- Пасивні інфрачервоні датчики руху;

- Активні інфрачервоні датчики руху;

- Акустичні датчики розбиття скла;

- Вібраційні сповіщувачі для визначення руйнування або пролому поверхні;

- Ємнісні сповіщувачі для визначення дотику до охоронюваного об'єкту;

- Радіохвильові датчики для контролю внутрішнього об'єму приміщення;

- Контрольна панель обробляє інформацію, що надходить від датчиків і активізує виконуючі пристрої.

- Виконуючі пристрої: сирени, строб-спалаху.

3. Технічні системи охорони

 
 


До технічних засобів більш високого рівня відносяться системи контролю та обмеження доступу, системи охоронної та пожежної сигналізації та системи охоронного телебачення. Всі вони в даний час з великим успіхом застосовуються для підвищення рівня безпеки та охорони житлового фонду.

Комплексна робота охоронних систем

На основі одного і того ж технічного обладнання є можливість побудувати систему практично будь-якої конфігурації і складності. Попередньо необхідно визначитися, які конкретно технічні засоби охорони підійдуть для забезпечення охорони і безпеки саме вашого житла. Необхідно розглянути всі можливі варіанти для того, щоб обрана система максимально забезпечувала надійність виконання покладеного на неї завдання.

Використання системи охоронно-пожежної сигналізації

Для того щоб зафіксувати факт несанкціонованого проникнення на об'єкт, що охороняється, призначені системи охоронно-пожежної сигналізації. Також вони реагують на появу ознак загоряння (різке підвищення температури навколишнього середовища, дим). При цьому системи видають сигнал тривоги і включають спеціальні виконавчі пристрої типу реле або сирени.

Системи охоронно-пожежної сигналізації можуть включати в себе приймально-контрольні прилади (ППК) або контрольні панелі (КП), охоронні сповіщувачі, різні виконавчі пристрої, обладнання для оповіщення і джерела безперебійного живлення.

Центральним пристроєм системи є приймально-контрольні прилади або контрольні панелі, які виготовляються на основі мікропроцесора, програма якого забезпечує всілякі функції даної системи. Інформаційна ємність визначається кількістю контрольованих шлейфів сигналізації. Виділяють прилади малої місткості (до 5 ШС), середньої місткості (від 6 до 50 ШС) і великої інформаційної ємкості (понад 50 ШС). ППК або КП використовують для безперервного збору інформації від тих сповіщувачів, які постійно включені в шлейф сигналізації.

Також вони забезпечують аналіз тривожної ситуації на території, що охороняється, передачу і формування інформації в режимі реального часу про стан об'єкта на пост охорони або на дистанційний пульт центрального спостереження, а також управління виконавчими пристроями, до складу яких входять місцеві світлові і звукові оповіщувачі.

Прилади виробляють здачу об'єкта під охорону і зняття об'єкта з охорони по прийнятій процедурі. У критичних ситуаціях можуть служити електроживленням сповіщувачів.

Пристрій, який формує спеціальний сигнал про зміну того чи іншого вимірюваного параметра навколишнього середовища, називається сповіщувачем. Вони бувають охоронні та пожежні.

Охоронні сповіщувачі підрозділяються за принципом дії на ємнісні, радіохвильові, омічні, оптико-електронні, ультразвукові, п'єзоелектричні, магнітоконтактні, ударно контактні, акустичні, комбіновані і поєднані. Пожежні сповіщувачі класифікуються за принципом дії на сповіщувачі ручного і автоматичного дії. На різке підвищення температури навколишнього середовища реагують автоматичні пожежні сповіщувачі. Димові, відповідно, реагують на появу диму, полум'я.

Виконавчі пристрої можуть бути звуковими - дзвінки, сирени і світловими - лампи, прожектори, світлодіодні індикатори. Ще до систем виконавчих пристроїв можна віднести оповіщувачі, блоки електромагнітних реле і електрозамки. Якщо спрацьовує сигналізація, то автоматично включаються прожектори, світлові оповіщувачі, лампи зовнішнього освітлення. Вони добре привертають увагу оточуючих.

Ревуни або сирени видають гучний звуковий сигнал. Його потужність досягає 130 дБ, його легко почують навіть на відстані кількох сотень метрів. Сучасні види сирен забезпечені автономними джерелами живлення і мають різні розміри і дизайнерське оформлення.

Призначення систем контролю та обмеження доступу

Для автоматизованого допуску на об'єкт тільки тих користувачів, яким це належить, призначені системи контролю та обмеження доступу. Принцип їх роботи заснований на використанні апаратно-програмних засобів, які можуть керувати пересуванням людей і транспорту через строго контрольовані точки проходу.

При необхідності встановлюють маленькі системи на 1-3 двері, або системи, які можуть легко контролювати переміщення декількох тисяч чоловік (на великих підприємствах). Ідентифікація конкретного користувача відбувається шляхом пред'явлення магнітної чи електронної картки або за допомогою введення певного цифрового коду. У систему контролю та управління доступом входять виконавчі пристрої, зчитувачі, контролери, сучасні домофонні системи з можливістю дистанційного відкривання дверей.

Для контролю та обмеження доступу сторонніх осіб в під'їзди багатоповерхових будинків, на дачі і в котеджі застосовується аудіодомофонна система. Вона дає можливість вести переговори зі сторонніми особами і при необхідності відкривати вхідні двері, що з успіхом використовується при оснащенні сучасного житла.

 

 

Призначення системи охоронного телебачення

Для візуального спостереження за територією, що охороняється за допомогою встановлених телекамер призначена система охоронного телебачення. Вона дає можливість стежити одночасно за багатьма зонами охоронюваного об'єкта.

Фахівці розташовують телекамери всередині приміщень або зовні. Системи охоронного телебачення дають наочну відеоінформацію про обстановку на контрольованій території в режимі реального часу.

Відеофони виконують одночасно функції дверного очка і переговорного пристрою і є типовою різновидом систем охоронного телебачення. Вони дозволяють проводити спостереження за простором перед вхідними дверима і спілкуватися з відвідувачем, які перебувають за дверима. Ця система прекрасно себе показала при випробуваннях в лабораторних умовах і в даний час знайшла широке застосування для захисту житла.

Для захисту індивідуального житла та майна громадян можуть бути використані всі перераховані вище засоби захисту.

Але найактуальніше питання організації захисту подібних об'єктів - це, хто і яким чином має реагувати на тривожну ситуацію, яка виникла на об'єкті, що охороняється? Доцільність і якість комплексної системи захисних заходів, в першу чергу залежить від готовності власника вжити необхідних заходів силами своєї служби охорони або тільки забезпечити дзвінок на спеціалізований номер телефону.

Найбільш популярними способами організації охорони є наступні:

• внутрішній пост охорони, який розташований безпосередньо на охоронюваній ділянці;

• централізований пост охорони, що охоплює групу ділянок;

• централізована позавідомча охорона;

• виведення сигналу тривоги до найближчих сусідів;

• виведення сигналу тривоги на особистий телефон.

Застосування цих методів окремо або в комплексі заходів дають можливість максимальним чином підвищити рівень захисту індивідуального житла. З досвіду роботи подібних систем відомо, що прийняті на півзаходи значно підвищують шанси зловмисників на проникнення на охоронювану територію.

Індивідуальне житло та корпоративні об'єкти рекомендується оснащувати технічними системами відповідно до нормативних документів. Тільки в цьому випадку вам вдасться уникнути серйозних помилок і дозволить при необхідності без істотних переробок розширювати і модернізувати будь-яку систему безпеки.

 

4.Механіческая засоби захисту та охорони

 

Механічні засоби захисту та охорони - це двері, замки, огорожі, віконні решітки, щити, віконниці і т.д. Вони застосовуються як для захисту окремих приміщень, так і окремих будівель. Призначення і пристрій деяких таких засобів розглянуто в даній статті.

Двері

Ні одне приміщення, будь то квартира, офіс або щось інше не обходитися без дверей. В даний час все частіше використовуються металеві двері, тому що вони більш надійні. Якість металевих дверей визначається тим, наскільки точно полотно прилягає до дверної коробки і наскільки вільно двері відкривається і закривається. Із зовнішнього боку не повинно бути зварних швів або деталей кріплення. Петлі повинні мати проти знімні пристрої. Найважче вибити вхідні двері, що відкривається назовні, тому перевагу віддають їм. При установці дверей слабкі ділянки дверного отвору посилюють сталевою смугою. На вхідні двері в житлове приміщення часто встановлюють дверні вічка.

Дверні замки

Механічні дверні замки до сих пір залишаються найпоширенішими, особливо для охорони приватних володінь. Це пояснюється їх простотою, надійністю і невисокою вартістю. Механічні замки діляться на врізні, накладні і висячі. Врізні замки вбудовуються в полотно дверей. Накладні кріпляться до внутрішньої сторони дверей. Висячі замки з'єднують вушка петель, причому обидві петлі можуть кріпитися безпосередньо до дверей, або одна - до дверей, а інша - до стіни або до одвірка. Будь-який замок має корпус, засув і механізм секретності. В корпусі розміщуються всі деталі замка. Засув служить для замикання дверей. Механізм секретності запобігає небезпечному проникненню. Корпус замку виконується з металу, найчастіше із сталі, іноді - з більш м'яких сплавів. Засув найбільш надійних замків виконується з термообробленою сталі і часто посилюється накладками з твердих сплавів. У замках невисокою надійності можуть бути використані кольорові сплави на основі алюмінію або міді. Чим більше поперечний переріз засува - тим вище стійкість замку до злому. Надійний замок повинен мати виліт засува не менше 25 мм, а хвостову частину, яка знаходиться всередині корпусу - не менше 10 мм.

Механізми секретності в ключових замках бувають декількох видів: циліндричні, сувальдні і рейкові. Циліндричні механізми в свою чергу поділяються на: штифтові, пластинчасті і дискові. Найбільш надійні з них замки з дисковими секретами. Проте всі замки з циліндричними механізмами секретності мають невисоку стійкість до таких видів злому, як згортання і висвердлювання. Цей недолік частково вирішується застосуванням твердосплавних вставок в секрет.

Більш надійними вважаються замки з сувальдним механізмом секретності. Сувальди - це підпружинені сталеві пластини всередині механізму. Такими замками, як правило, оснащуються сейфи. В силу своєї конструкції дані замки стійкі до згортання і висвердлювання. Замки з рейковим механізмом секретності і різноманітні кодові механічні замки не знаходять такого поширення через невелику стійкості до злому.

Згідно ГОСТ 5089-97 замки поділяються на чотири класи по стійкості до злому: 1 клас призначений для установки на внутрішні двері і на двері підсобних приміщень.

2, 3 і 4 клас - на вхідні двері житлових приміщень. Вони забезпечують стійкість до розтину, відповідно, не менше 5, 10 і 30 хвилин. Замки цих трьох класів проходять обов'язкову сертифікацію.

Поширеною практикою є установка на вхідні двері двох замків: основного і додаткового. Додатковий замок використовується постійно, тому перевагу варто віддати простим і надійним в роботі замкам з циліндричним механізмом секретності. А в якості основного - він замикається під час відсутності мешканців - можна використовувати сувальдний замок, який найбільш стійкий до злому.

Захист вікон

Вельми вразливим місцем є вікна, особливо якщо приміщення знаходитися на першому поверсі. Великою популярністю в нашій країні стали користуватися віконні решітки. Слід пам'ятати, що високу надійність забезпечують безкаркасні решітки, прути якої замуровуються в стіни. Достатня товщина прутів становить 16 мм. Відстань між окремими лозинами не повинно перевищувати 150 мм, а між собою в перехрестях вони повинні з'єднуватися за допомогою зварювання.

Останнім часом для посилення шибок стали застосовуватися захисні плівки. На пружну полімерну плівку наноситися шар клею, який прилягає безпосередньо до скла. Така система забезпечує високу стійкість до удару і сильно ускладнює незаконне проникнення.

Огородження території

Огорожа може мати чисто декоративну функцію, однак найчастіше використовується як ефективний охоронне споруда. У промисловому і цивільному будівництві для зведення огорожі застосовують залізобетонні конструкції, цегла і декоративне литво. Спорудження огорожі - вельми витратний захід, тому в індивідуальному будівництві нерідко використовуються швидкобудуємі конструкції з дерева або металопрокату. Висота захисного огородження повинна бути не нижче двох метрів. Ефективність огородження можна істотно підвищити, якщо використовувати периметральну сигналізацію та системи відеоспостереження.

5. Датчики руху

Датчики руху підключаються до систем безпеки і використовуються для цілодобової охорони офісів, складів, магазинів, котеджів, міських квартир та інших стаціонарних об'єктів. Пристрої спрацьовують при виявленні в чутливій зоні рухомих об'єктів і є основним механізмом виявлення несанкціонованого доступу на об'єкт, що охороняється.

Принцип роботи електронного інфрачервоного датчика заснований на уловлюванні в певній зоні та аналізі ІК випромінювання. При виявленні об'єктів, які переміщюються з температурою вище, ніж у основного фону, оптичні системи фокусують промені, формують імпульси і подають підсумковий сигнал на піроелемент. Обробка сигналу в простих моделях здійснюється за допомогою аналогових методів.

В програмованих цифрових датчиках з вбудованим високопродуктивним мікропроцесором надходить сигнал піддається цифровій обробці, при цьому він посилюється, виключаються сторонні шуми і пропажа сигналу. За рахунок сучасної обробки сигналу датчики не спрацьовують при теплових перешкодах, які можуть виникнути при зміні режиму системи опалення, при використанні яскравих джерел освітлення, при інтенсивному сонячному нагріванні певних поверхонь. Крім винятку помилкових тривог прилад захищений від пилу і комах.

Встановлюються ІК датчики руху на стелі або стіні приміщення, оптимальна відстань від підлоги складає 2-2,5 метра. Кут огляду датчиків залежить від моделі пристрою і становить від 90 до 360 градусів. Компактні розміри дозволяють не привертати увагу до пристроїв.

В сучасних охоронних системах часто використовується ІК датчик руху - суцільна вертикальна штора, за допомогою світлодіодного індикатора пристрій сигналізує про проникнення в охороняється простір сторонніх людей, про злом дверей і про розбитті віконного скла.

Використання датчиків руху дозволяє службам безпеки ефективно здійснювати охорону об'єктів. Нові технології дозволяють скоротити кількість охоронців на об'єкті, що дозволяє зменшити вплив людського фактора і здешевити охоронні послуги. Сьогодні стає нормою, що охороняє об'єкти високотехнологічна техніка, а люди оперативно реагують на надходять сигнали.

Датчики руху можуть використовуватися не тільки в системах безпеки, але й для підключення різних електроприладів. Пристрої використовуються для включення освітлювальних приладів, прожекторів, камер відеоспостереження. При появі людини в чутливій зоні включається електроприлад на короткий або тривалий інтервал часу. Такі датчики розраховані тільки на людину і не спрацьовують на домашніх вихованців. Помилкове спрацьовування можливо тільки при появі в зоні великої рогатої худоби. Встановлювати прилади можна в приміщенні і на вулиці.

Короткий сигнал зручно використовувати при швидкому переміщенні людини по коридору або сходах в заміському будинку. У приміщеннях, де потрібно виконати нетривалі дії, на автостоянках, у підсобних приміщеннях датчики включають освітлення на тривалий період. Рівень освітленості електроприладів можна встановлювати індивідуально. Це дозволяє в затемнених приміщеннях встановлювати максимальну чутливість приладу, а вдень включати мінімальний рівень освітленості.

Датчики руху - незамінні пристрої для "розумного будинку", вони допомагають зробити житло комфортним, економити електроенергію, включати і вимикати освітлення та інші електроприлади.

 

6.Система безпеки. Сигналізація

Найчастіше система безпеки будівлі, заснована на охоронній сигналізації, будується наступним чином: на всіх віконних отворах встановлюються датчики розбиття скла, дверні отвори і віконні рами оснащуються магнітно-контактними датчиками відкривання. Проте надзвичайно важко поєднати вимоги безпеки та естетики, тому що згадані нами датчики неможливо непомітно вписати в дизайн приміщення. Та й прокладка кабелю без порушення обробки стіни представляється безнадійною справою. І, що говорити, при виникненні проблем і збоїв у роботі системи для ремонту і, перш за все, виявлення місця поломки потрібно буде розкривати стіну на протяжності всього кабелю. Таким чином, чим більше розгалужена система охорони, тим вона надійніше в плані ймовірності засікти порушника, але тим важче для ремонту і частіше ламається. До того ж для заміських будинків прийнята багаторівнева система безпеки, що захищає послідовно цоколь і кожен з поверхів. Природно, що така охоронна система буде коштувати на порядок дорожче. Захищати лише один рівень в даній ситуації безглуздо, а описана нами на початку статті система не впорається з подібним завданням. Саме тому система, що складається лише з охоронної сигналізації, підходить для будівель одноповерхових або з недорогою внутрішньою обробкою, яку можна візуально порушити відкритим прокладанням кабелів.

Здешевити і зробити задачу установки менш трудомісткою може використання внутрішніх датчиків руху в кожній зоні будинку, що охороняється. Але у такої системи є явний недолік: вести спостереження за приміщенням можна лише в тому випадку, коли вдома відсутні люди, інакше кожен їхній рух буде супроводжуватися сигналом на пульт оператора охоронної служби.

Саме з цієї причини охоронні підприємства пропонують вам принципово інший підхід до створення охоронної системи для вашого будинку. У першу чергу, охоронна система повинна бути замкнута, тобто ведеться периметральне спостереження за зовнішнім кінцем будинку за допомогою інфрачервоних сенсорів руху, які монтуються зовні будівлі, на його стінах. Така система може включати, залежно від архітектури розмірів охороняємого об'єкта, від шести до дванадцяти датчиків. Зона охоплення таких датчиків встановлюється за бажанням клієнта і може становити від трьох до п'яти метрів. Розмір її безпосередньо залежить від особливостей прилеглої до будинку території. Перевага такої системи в тому, що спостереження може проводитися як у відсутність господарів, так і в темний час доби, коли мешканці будинку вже сплять. Особливість використання зовнішніх датчиків полягає в тому що сигнал про вторгнення, а територію будинку подається, коли порушник знаходиться на території, а ще не проник всередину будинку. Включення системи звукової та світлової сигналізації може відлякати зловмисника. Також система може бути доповнена будь-якими датчиками за вибором клієнта, щоб захистити найбільш цінні предмети в будинку від розкрадання.

Якщо вам потрібен більш розширений кордон для охорони вашого землеволодіння то радимо зупинити свій вибір на периметральних системах, що розміщуються на огорожі вашій території. Найчастіше для цих цілей вибирають активні променеві датчики, принцип роботи яких базується на використанні інфрачервоного променя, при перетині якого спрацьовує датчик. Основою для монтажу такого обладнання служить огорожа з цеглини або бетону. На ділянках розмірами більше, ніж пів гектара, доцільно додатково використовувати відеоспостереження з прямою трансляцією, а пульт охоронної служби. Через відсутність смуги відчуження така система максимально ефективна для захисту особистого володіння, інші типи периметральних систем не дуже вдало використовувати в такій ситуації. Варто пам'ятати, що периметральні системи Обходяться трохи дорожче інших засобів захисту.

Охоронна система повинна складатися з датчиків і приймально-контрольного приладу, який контролює ці датчики, збирає і аналізує що надходить з них інформацію і, в залежності від ситуації посилає тривожний сигнал на охоронний пульт.

 

 

7.Система охорони периметра

Система охорони периметра об'єкту бачиться всім і кожному вигідною і необхідним заходом для організації власної безпеки. Якщо ефективність роботи її доведена, то гроші, складені в її установку, вона відпрацює, будьте впевнені.

Для того, щоб зрозуміти, чи потрібна вам система охорони периметра об'єкту, визначитеся зі списком цінностей, які підлягають цій охороні. Якщо список буде досить-таки значним, і гра коштує свічок, то витратитися на охорону периметра все ж доведеться.

Щоб створити ефективну систему охорони периметра, потрібно:

• проаналізувати загрози, найкраще скориставшись послугами фахівців;

• скласти уявлення про привабливість об'єкта для терористів і диверсантів;

• оцінити можливий збиток в грошовому еквіваленті;

• якщо ймовірний збиток порівняємо з витратами на організацію охоронної системи або перевищує їх, то економічна доцільність робіт зі створення системи не потребує доказів.

Чим важливіше значимість об'єкта для диверсії і несанкціонованого проникнення, тим ретельніше повинна вестися охорона його периметра. Зокрема, велике підприємство значно привабливе для злодіїв, ніж сарайчик на ділянці. Доцільності в установці дорогої системи на складі дров немає, збитки не окуплять витрат на систему.

Чим складніше периметр, тим важче захистити його від небажаних гостей. Складність охорони периметра об'єкту визначається:

• розмірами території, що охороняється;

• конфігурацією огородження;

• особливостями рельєфу території, що охороняється (зелені насадження, водойми, скелі і т.п.).

Проте варто зазначити, що системи охорони периметра не дуже знижують рівень захисту через ці чинники. Хоча сама по собі така система - лише інструмент, за допомогою якого можна дізнатися про несанкціоноване проникнення на територію, не більше того. Тому потрібно ретельно опрацювати план наступних за сигналом тривоги дій. Найбільш ефективним способом є перенаправлення сигналу на пост охорони (міліції, позавідомчої охорони тощо).

Варто також враховувати тип огорожі, яка підлягає охороні. З точки зору професіоналів охоронної справи паркан із сітки нітрохи не поступається, а іноді навіть перевершує бетонні і кам'яні огорожі. Однак через погану сполучуваність такого загородження з дизайнерськими ідеями архітектурного об'єкта (крім промислових підприємств), використовуються вони не надто часто. Варто запам'ятати, що дешево і красиво одночасно функціонувати система охорони периметра не може в принципі. Будь-які спроби підлаштуватися під дизайн об'єкта виливаються у великі суми.

Найчастіше мешканці котеджів, розташованих в охоронюваних селищах, хочуть поставити власну периметрову систему охорони, проте при належному рівні охорони селища в цьому немає сенсу.

Без запобіжних заходів порушення будь-яка система малоефективна. Можна звичайно подавати на огорожу струм, однак це не допоможе на довгий час відключити зловмисника при належному ступені його підготовки.

Ефективність функціонування периметрових систем охорони визначається також наявністю і типом фонових перешкод. Чим більше перешкод, тим складніше системі протистояти помилкових спрацьовувань. А численні тривожні сигнали знижують увагу охорони до самих себе природним чином.

Місце розташування об'єкта грає в цьому плані важливу роль: в межах міста перешкоджає фон постійний і високий, а за містом серйозними перешкодами роботі систем охорони периметра стають лише лінії електропередач та інших енергетичних центрів, шляхів залізничного сполучення та т.д. Тому, якщо в безпосередній близькості від вашого об'єкта розташовані подібні споруди, варто належним чином скоригувати пристрій системи безпеки.

Щоб створена для ваших потреб система охорони периметра працювала максимально ефективно і надійно, потрібно врахувати всі вище перелічені чинники ще на стадії її формування. У різних випадках і обставинах одним і тим же пристроєм може виявитися малоефективним або, навпаки, єдиним можливим варіантом. Складність периметра може складатися і у великій його протяжності, в цьому випадку виникають проблеми із зоною охоплення датчиків, способом харчування їх.

Важливо зрозуміти, коли бюджет вашого проекту переросте мислимі суми і стане невідповідною з тими матеріальними цінностями, які можуть бути викрадені або зіпсовані внаслідок несанкціонованого проникнення зловмисника на територію. Зрозуміти і зупинитися, а то й зовсім відмовитися від подібних недоцільних витрат.

Деякі об'єкти повинні обов'язково оснащуватися периметровими системами охорони (це вказано в інструкції):

• АЕС,

• склади митниці,

• важливі об'єкти нафтової промисловості,

• об'єкти, що належать силовим структурам і т.д.

Охорона периметрів також важлива для великих промислових підприємств, фабрик і заводів, тому що їм належить велика кількість матеріальних цінностей.

Приватні будівлі і заміські ділянки, бази відпочинку і санаторії також краще забезпечити датчиками по периметру через віддаленість від інших будівель і широких можливостей для зловмисників.

Але варто пам'ятати, що немає ніякого сенсу у вкладенні грошей в систему охорони периметра, в тому випадку, коли;

• немає можливості реагування наряду охорони на тривожний сигнал системи;

• система спроектована і встановлена ​​невдало, без урахування перешкоджаючого фону та інших особливостей об'єкта;

• система і її установка обійдеться дорожче, ніж актив матеріальних цінностей об'єкта.

 

 

8.Система передачі інформації по мережі GSМ

Мобільні мережі активно використовуються для передачі інформації на пульти централізованого спостереження охоронних систем. Зокрема, в країнах Північної Америки поширені передавачі, що відправляють інформацію у форматі DAMPS виробництва фірм DSM, Ademco і Caddx. Їх вважають за краще для оснащення своїх об'єктів найбільші моніторингові фірми, наприклад, АDТ, що нараховує в сукупність близько двох мільйонів охоронюваних об'єктів. Які ж причини такого вибору?

• Їх легко використовувати (мережа визначається передавачем практично в будь-якій місцевості, де присутні оператори стільникового зв'язку).

• Охоронна служба оплачує тільки той трафік, що насправді використаний, а також відсутня потреба у спеціальному обладнанні для роботи з бездротовими мережами.

• Сам трафік обходиться дешево (мобільний зв'язок сьогодні широко доступний).

• Вартість DAMPS-передавача не перевищує витрат на УКХ-передавача.

• Зона покриття стільникових мереж надзвичайно велика (тобто територіально практично не обмежена, таким чином охорона може вестися дистанційно).

• Додаткові опції, які визначаються стільниковим зв'язком, наприклад, SMS.

У вітчизняному варіанті всі ці плюси також мають велике значення застосовуючи до діючого Росії стандарту GSM.

Діючі в Україну канали передачі повідомлень в мережах стандарту GSM

1) Голосовий (голос)

Застосовується для мовного оповіщення (як варіант - DTMF кодів). Моделі передавачів марки Ademco найчастіше застосовують стандартні формати ADEMCO HighSpeed, Contact ID, 4 +2. Сьогодні голосовий канал є найбільш широко розповсюдженим серед передавачів, так як всі особливості з'єднання та обладнання повторюють використовувані при дротовому моніторингу. Тому можна переходити на використання цього каналу зв'язку зі звичайною провідний станції моніторингу, не доведеться нічого купувати і перенастроювати. Однак при перекодуванні аналогового сигналу в цифровий можуть відбуватися значні спотворення сигналу, що тягне за собою вірогідність збоїв на прийомі сигналу при моніторингу. Сигнал не може бути повністю втрачено через використання дуплексного методу передачі повідомлень (квитування), проте час, необхідний для прийняття його, значно зросте.

 

2) SMS (ShortMessageService)

Найбільш простим і розкрученим методом передачі інформації є SMS -сервіс. Дешевизна, елементарність управління SMS-передавачів знаходить безліч прихильників їх використання, адже приймати повідомлення з них можна на звичайний мобільний телефон. Цей сервіс дуже поширений для спостереження за дачами, а можливість дистанційного керування виконавчим обладнанням робить його просто незамінним в такому варіанті самостійно організує охорону території. Для професійної охорони його значення не так велике, однак іноді сервісні SMS-повідомлення застосовуються для оповіщення охорони про зняття або постановці на сигналізацію охороняючого об’єкту. Недолік SMS-сервісу полягає в тому, що іноді відбувається затримка повідомлень на сервері або зовсім втрата інформації, а для професійної охорони така невизначеність є неприпустимою.

3) Цифровий сервіс (DATA)

Основними перевагами цифрових повідомлень є:

• прийнятна вартість приймача і передавача;

• висока швидкість передачі (близько 9600 бод);

• дуплексний сигнал (квитирование);

• без АЦП цифровий сигнал стійка до перешкод і не піддається спотворень.

Однак є й ряд недоліків, а саме:

• режим DATA найчастіше не активований в стандартному «наборі» послуг, пропонованих оператором мобільного зв'язку. Тобто це додаткова опція, яку потрібно підключати спеціально.

• надто складно DATA-обладнання вбудовується в існуючі централізовані станції, найчастіше через несумісність програмного забезпечення.

4) Dial-Up

CLUP (Calling Презентація лінії) - це визначення номера, з якого виробляється вхідний дзвінок. Стільниковий зв'язок дозволяє вести відразу кілька подій паралельно, при цьому кількість їх залежить від потреб передавача в лініях для опису поточного стану об'єкта. Розмикання або замикання різних входів передавача активує різні лінії, тобто додзвонюється він до різних номерів на центральній станції в залежності від типу події на об'єкті.

Основними плюсами такого рішення стають:

• низька ціна і простота передавача;

• найвища швидкість повідомлень по каналу комутуємого зв'язку через відсутність факту з'єднання;

• відсутність оплачуваного трафіку.

Серед мінусів же варто відзначити:

• складність настройки приймача;

• симплексний тип зв'язку;

• невисоку інформативність.

Мережі GSM покривають майже 90 відсотків території України, а зв'язок стає все більш доступний, навіть такі її види, як GPRS і MMS, що дозволяє ще більш успішно вести охорону з передачею даних по GSM-мережах.

Також популярність набирають IP-передавачі, що дозволяють вести моніторинг через інтернет.

Перспективи розвитку моніторингових систем на основі GSM-мереж.

Дуплекс для каналу проводового моніторингу

Так як провідні моніторинг-системи не дають можливості контролю за робочим станом лінії зв'язку, можна додатково використовувати GSM-термінал або передавач, який дозволить дублювати інформацію в бездротовому режимі, використовуючи кілька каналів повідомлень, про які сказано нижче.

Голосовий канал

При розриві провідної лінії зв'язку контрольна панель використовує для передачі даних GSM-канал, який сприймається їй як ще одна провідна лінія зв'язку. Також можна здійснювати зв'язок по GSM-мережі на об'єктах, де немає провідного телефонного зв'язку. Таке обладнання коштує дорожче звичайних GSM-передавачів, проте сервісні служби ПЦН віддають перевагу саме їх у зв'язку з легкістю інтеграції в готові СПИ і доповнюють УКХ-радіосистеми і провідний моніторинг.

Переваги:

• легко ініціалізується;

• інформативність порівняльна з провідними моніторинговими пристроями;

• немає необхідності в перенастроювані контрольної панелі - досить змінити комутацію;

• не потрібно міняти налаштування терміналу GSM.

Мінуси:

• несумісність з російським ПКП через відсутність в них комунікатора;

• дорожнеча обладнання;

• різна якість від екземпляра до екземпляра.

Симуляція УКВ-передачі

При наявності п'яти-десяти цифрових або параметричних входів з програмованими виходами різноманітних контрольних панелей деякі передавачі можуть грати роль найпростіших контрольних панелей, що передають повідомлення по всім перерахованим вище каналам зв'язку стандарту GSM. Адресуватися такі повідомлення можуть абонентам провідних і стільникових мереж, моніторингу, модемів різних типів. За вартістю вони розташовуються між симплексними і дуплексним УКХ-передавачами.

SMS-приставки для популярних моделей телефонів

Оснащені цифровими входами і виходами типу «Відкритий колектор» або Х-10. застосовуються в самоохорону для віддаленого управління виконавчим обладнанням шляхом SMS-посилок або DTMF кодів. Обходяться найдешевше.

GSM-приставки від конкретних фірм-виробляй гелів для оснащення

власної продукції

Інтегруються тільки з пристроями «свого» виробника за допомогою інформаційної шини і програмуються з контрольної панелі. Не дуже зручний варіант за рахунок обмеження по числу нових абонентів.

«All-in-one»

Рідкісні, дорогі і не дуже якісні пристрої, бо ідеально підходять на всі випадки життя пристроїв ще не винайдено.

Як підібрати GSM-обладнання

• Для оснащення, GSM-передавачів краще використовувати промислові GSM-модулі та модеми. Стандартна користувацька апаратура не годиться для постійного функціонування у вигляді охоронного передавача.

• Модуль і контролер GSM-передавача бажано мають бути одного виробника, інакше гарантій на правильну і довгострокову роботу приймача не дає жоден виробник через відсутність інформації про роботу в подібних умовах.

• Обладнання повинно бути сертифіковане.

• Бажана заводська збірка вироби з імпортної елементної бази

• Сервісне обслуговування повинно проводитися кваліфікованими фахівцями.

Фізичний принцип роботи периметральних засобів виявлення

Вибираючи периметральні засоби виявлення за критерієм фізичного принципу дії, потрібно обов'язково враховувати умови, в яких буде протікати його експлуатація, зокрема, кліматичні особливості місця його розміщення, у тому числі діапазон робочих температур, рівень опадів і т.п. Також не залишайте без уваги можливість пошкодження через механічних впливів, вібрації, а також фактори, що створюють перешкоди при виявленні, наприклад, рівень гілок рослин і ін Варіантів фізичних принципів роботи сучасних периметральних засобів виявлення декілька:

 

• вібраційний (трибоелектричних);

• ємнісний;

• інфрачервоний (оптичний);

• радіотехнічний (радіопроменеві "лінія випливає хвилі", провідний-хвильові і т.д.);

• оптоволоконний;

• сейсмічний;

• акустичний і ін.

Якщо важливість об'єкта вище звичайної, є резон застосовувати на ньому периметральні засоби виявлення з різними фізичними принципами дії - комбіновані або просто поєднання кількох автономних типів. Таким чином значно збільшується ефективність роботи периметральних засобів виявлення, зокрема зменшується кількість помилкових тривог і підвищується ймовірність виявлення порушника. Якщо ви плануєте розмістити в зоні, що охороняється кілька різних типів периметральних засобів виявлення, особливу увагу зверніть на їх сумісність. Лінійний принцип формування зони виявлення у більшості периметральних засобів виявлення призводить до того, що виникає можливість виключити як звичайне проникнення, так і підкоп.

Також комбіноване застосування обладнання всередині системи, що складається з декількох автономних периметральних засобів виявлення, повинно враховувати можливість існування і взаєморозташування «мертвих зон», тобто ділянок, що знаходяться поза видимості периметральних засобів виявлення. Таким чином, зони виявлення повинні обов'язково перекриватися, не утворюючи лакун. При виборі моделі периметральних засобів виявлення потрібно віддати належне і вивчення технічних характеристик обладнання, зокрема, напруга живлення і потужність, споживана апаратурою при роботі. Якщо довжина периметра перевищує кілька сотень метрів, то енергетичні витрати, природно, будуть досить значними.

Безпечний рівень для споживача складає 42 вольта змінного струму або 110 вольт постійного. Відповідно, зі зменшенням потужності, споживаної периметральних засобами виявлення, енерговтрати зменшуються і зменшується діаметр перетину струмопровідних жил електричного кабелю. Напруга, стандартне для периметральних засобів виявлення, - це 12 чи 24 вольта.

 

9.Телефони охоронної сигналізації

 

Можна сказати, що охоронні пристрої, в основу яких покладено зв'язку використання GSM-каналів, є елементами комплексу, що має назву «Інтелектуальний будинок» - будинок, в якому всіма функціями управляє комп'ютер. Але так як прогрес - явище не закінчене, то на сьогоднішній день лише частина компонентів є доступною для роботи з GSM-каналами, хоча і цього достатньо, адже такі системи можна використовувати як в складі вже наявних охоронних систем, так і як окремі пристрої охорони і контролю.

Найбільшого поширення на сьогоднішній день отримали пристрої, що працюють в мережі стандарту GSM-900/1800, й не дивно, адже у цих мереж найбільшу на сьогоднішній день покриття в Росії. Найпоширеніше призначення - дистанційний моніторинг об'єктів, що перебувають під охороною, управління електронікою за допомогою СМС і дзвінків. Найбільш складним завданням в технічній охорони об'єкта є задача своєчасного отримання інформації про порушення "умов спокою" на ньому. Ця інформація передається структурам, які будуть реагувати на неї. При цьому найчастіше для отримання інформації з об'єкта служить звичайний телефон, але в складно доступних місцях його легко заміняє виділений радіоканал, а ще дешевше реалізувати це за допомогою GSM-каналу.

Ще зовсім недавно у всіх містах, а особливо, великих, дротова телефонія була безсумнівним лідером в питанні надання зв'язку, і до сих пір багато де для замовлення послуг позавідомчої охорони необхідно надати телефонну лінію. Треба зауважити, що це хоч і дуже дешевий спосіб зв'язку (вартість обладнання близько 30 доларів, а обслуговування - від 10 доларів в місяць), але далеко не всім доступний, тому що далеко не скрізь є можливість установки стаціонарного телефону. Також треба пам'ятати про постійну ймовірності обриву або навмисного злочинного порушення телефонної лінії. До того, як з'явилася GSM-зв'язок, ці питання доводилося намагатися вирішувати за допомогою ненадійних і дорогих радіостанцій, які, до того ж, ще


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав


<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Правила оформления дипломной работы | Определение основных элементов гладких цилиндрических соединений
lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты