Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зайнятість і безробіття населення, ринок праці




Метою цього напряму моніторингу є визначення масштабів рин­ку праці, запобігання масовому безробіттю, найбільш повне й ефек­тивне використання трудового потенціалу, без чого не можливий подальший соціально-економічний розвиток суспільства.

Головними проблемами у сфері зайнятості є: низький рівень заробітної плати, високий рівень безробіття, приховане безробіття (вимушена неповна зайнятість), велика середня тривалість безробіття, висока зайнятість у неформальному секторі тощо. Особливо гостро ці проблеми проявляються у сільській місцевості.

Низький рівень безробіття за офіційними даними пояснюється високим рівнем прихованого безробіття та свідомим заниженням показників реального безробіття.

Під впливом кризових явищ спостерігається помітна тенденція щодо скорочення потреби підприємств у робочій силі. У структурі зайнятих поступово зменшується частка най­маних працівників, водночас, збільшується частка працю­ючих у секторі самостійної зайнятості.

Моніторинг зайнятості, безробіття і ринку праці най­більш чітко показує, в якому напрямі необхідно коригувати економічну політику в державі, щоб становлення ринку праці відбулось із мінімальними соціально-економічними втратами. Дії держави мають бути спрямовані на забезпечення зайня­тості шляхом створення нових робочих місць, стимулювання розвитку малого підприємництва, заохочення самозайнятості, забез­печення збалансованості на ринку праці робочих місць і робочої сили, договірного регулювання зовнішньої трудової міграції та захисту прав і інтересів співвітчизників за кордоном тощо.

Основна увага має приділятися найменш конкурентоспромож­ним групам населення на ринку праці: молоді, жінкам, які мають дітей, особам передпенсійного і пенсійного віку. Велике значення має вивчення громадської думки, виявленої на підставі соціологіч­них опитувань і реакції працюючих на можливий розвиток у цій сфері. Така інформація важлива для прогнозування можливих со­ціальних конфліктів. Одне із важливих завдань — спрогнозувати і запобігти виникненню масового безробіття в окремих регіонах і га­лузях економіки.

Таким чином, моніторинг зайнятості, безробіття і ринку праці спря­мований на визначення масштабів ринку праці, запобігання масового безробіття, що сприяє найбільш повному та ефективному використанню трудового потенціалу, без чого неможливий подальший соціально-економічний розвиток суспільства.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты