Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні пропозиції щодо стратегічного розвитку підприємства




На сьогоднішній день темп зміни і збільшення знань є настільки великим, що планування представляється єдиним способом формального прогнозування майбутніх проблем і можливостей. Воно забезпечує вищому керівництву засіб створення плану на тривалий термін. Дуже важливо знати те, що організація хоче досягти. Це допомагає уточнити найкращі шляхи дій. При виборі стратегії виникає питання: чи має підприємство внутрішніми ресурсами, щоб скористатися зовнішніми можливостями і не ускладнює чи проблеми, які пов'язані із зовнішніми небезпеками і які слабкі сторони підприємства. ПАТ «ВКФ» правильно підійшло до розробки стратегії, і вибрало для себе найбільш сприятливий план розвитку. Були враховано фінансове обґрунтування даної стратегії. Термін окупності за проектом переозброєння складе 3-2 роки. Але в цій стратегії необхідно розробити також політику конкурентної боротьби, так як підприємство збирається збільшити свій сегмент на регіональних ринках. Необхідно пропрацювати етапи просування і позиціонування товару. Проект модернізації та закупівлі новітнього обладнання в рамках розробленої стратегії дозволить суперничати ПАТ «ВКФ» з великими кондитерськими підприємствами.

Стратегічне планування діяльності ПАТ «ВКФ» здійснюється шляхом складання бізнес-плану. ПАТ «ВКФ» обрало для подальшого розвитку стратегію зростання, підприємство розширить асортимент і поліпшує якість продукції та розширює сегмент на вже існуючих ринках України і регіонів, підвищує продуктивність праці та ефективність виробництва. Здійснення даної стратегії починається з переозброєння основного обладнання підприємства.

Місія ПАТ «ВКФ» полягає у створенні об'єктивних умов для зростання рівня середньодушового споживання вітчизняних кондитерських виробів високої якості та широкого асортименту кондитерських виробів населенням, розвитку експорту, підвищення зайнятості населення. Мета ПАТ «ВКФ» - це технічне переозброєння виробництва, а також об'єктів виробничої інфраструктури. Чисельність зайнятих зросте при цьому на 126 чоловік. Після модернізації підприємство має на меті наступний комплекс заходів (Див. Таблицю 2.3).

Фінансування технічного переозброєння проводиться за рахунок власних коштів підприємства (оплата будівельно-монтажних робіт), інвестиційних кредитів (оплата обладнання, оплата авансового платежу, митного збору, митних зборів і ПДВ, а також оборотних коштів). Для комплексного технічного переозброєння кондитерської фабрики ПАТ "ВКФ" необхідна закупівля імпортного технологічного обладнання на суму 1934 тис. євро. З реалізацією даної стратегії пов'язане досягнення ряду цілей і вирішення важливих завдань економічного, технологічного і соціального характеру.

Таблиця 3.1.

№ п/п Комплекс заходів після модернізації підприємства
1. Збільшити частку ринку в інших регіонах
2. Збільшити продуктивність виробництва фабрики до 14958, 65 тис. тонн готової продукції на рік, в сучасній упаковці й за доступними цінами
3. Збільшити випуск шоколадної продукції. Збільшити асортимент продукції, що випускається шоколадної продукції.
4. Підвищити якість цукерок.
5. Забезпечити місцеве населення свіже виготовленим шоколадним товаром
6. На споживчому ринку Украйні, а також за межами зайняти нішу сталості.
7. збільшити асортимент і підвищити продуктивність наявної лінії BL-275.
8. Встановити та запустити лінію «Mazzeti Renato»
9. Забезпечити виконання плану доходу на 2011 рік.

По-перше, впровадження сучасної технічної і технологічної основи кондитерського виробництва гарантує рівномірний розподіл компонентів і досягнення необхідного співвідношення між ними і мікродобавки в кожному одиничному виробі, що дозволить забезпечити розвиток виробництва високоякісної кондитерської продукції. Урезультаті буде випускатися продукція, конкурентоспроможна за своїми характеристиками у порівнянні з кращими вітчизняними і зарубіжними аналогами. Це, у свою чергу, зробить позитивний вплив на економіку кондитерського виробництва: витрати на одиницю продукції знизяться до рівня передових підприємств.

По-друге, не менш ніж в 1,5 рази зросте ступінь задоволення споживчого попиту на вироби високої якості та широкого асортименту в сучасній упаковці і за доступною ціною. Це дозволить реально поліпшити постачання вітчизняної кондитерської продукцією з використанням натурального місцевого плодово-ягідної і горіхової сировини.

По-третє, будуть створені об'єктивні передумови для витіснення імпортної продукції з регіонального продовольчого ринку Поділля.

По-четверте, за рахунок збільшення обсягів виробництва зросте експорт кондитерських виробів у Росію, де вони традиційно користуються підвищеним попитом.

По-п'яте, буде створено 126 додаткових робочих місць, що дозволить більш повно забезпечити зайнятість місцевого населення, і на цій основі поліпшити соціальний клімат у суспільстві і підвищити платоспроможний попит населення.

По-шосте, підвищаться доходи сільських жителів за рахунок закупівлі в них сировини для виробництва кондитерських виробів (ягід, горіхів і т.п.), унікальної за своїми поживними якостями та мікроелементами.

Все вищезазначене дозволить закласти основи високої ефективності технічного переозброєння кондитерських цехів фабрики.

Сектор активності, до якого належить підприємство - харчова промисловість, кондитерське виробництво.

Питома вага нових видів кондитерських виробів у загальному обсязі виробництва складає 25%. На сьогоднішній день, спеціалістами ПАТ «ВКФ» розроблені нові види продукції, які ніде не виробляються і впровадження цих розробок у життя, дозволить запропонувати на ринок унікальні високотехнологічні товари.

Готова продукція фабрики виготовляється переважно з натуральних, екологічно чистих продуктів, з ретельним контролем за дотримання стандартів і рецептур, що забезпечують її високу якість і відповідно попит серед населення.

У 2010 році планується повне переозброєння цеху шоколадної продукції. Буде закуплено італійська лінія «Mazzeti Renato», продуктивністю 500-960 кг/год з широкими технологічними можливостями і випуском цукерок відмінної якості. Дана лінія включає в себе обладнання для приготування начинок, шоколадної глазурі та пакувальні автомати. Придбання даного обладнання дозволить значно розширити асортимент продукції і поліпшить її якість при цьому знос устаткування скоротиться до 61%.

Складання плану діяльності підприємства ПАТ «ВКФ» починається з підготовки проекту окремих його частин. Розробкою кожної частини займаються різні відділи, які в сукупності складають робочу групу, а керує проектом помічник генерального директора з економічних питань.

1.Маркетинговий план (входити на насичений ринок з сильною конкуренцією можна лише в разі готовності підприємства виступити з, безумовно, конкурентоспроможною продукцією. Потрібно з’ясувати, хто буде купувати товар, в які терміни і яка поточна і перспективна місткість ринку (Див.Таблицю 3.2).

Таблиця 3.2. Загальні характеристики товару

№п.п. Характеристика товару
Частка у ринковій пропозиції
Способи реалізації товару
Цінова політика з даних видів продукції
Рекламні заходи і витрати на неї
Можливе зростання продажу в натуральних одиницях за видами продукції

При цьому складається план на основі маркетингового дослідження та розробляється головним економістом, спільно з відділом продажів

ПАТ «ВКФ» поставило для себе за мету вдосконалити і змінити асортимент продукції за рахунок шоколадних і вафельних виробів високої якості. Проведемо аналіз продукції підприємства і конкурентів:

Таблиця 3.3.

Аналіз продукції підприємства і конкурентів

Фактори впливу на збут продукції Вага у балах Оцінка у порівнянні з конкурентом Інтегральна оцінка у балах  
I III IV V I III IV V  
Якість                        
Асортимент                        
Методи продажу                        
Пакування                        
Ціна                        
Умови оплати                        
Інтегральна оцінка - - - -                        

Таблиця 3.4

Бальна оцінка вафлів

Фактори впливу на збут продукції Вага у балах Оцінка у порівнянні з конкурентом Інтегральна оцінка у балах
      I II III IV V I I I III IV V
Якість
Асортимент
Методи продажу
Пакування
Ціна
Умови оплати
Інтегральна оцінка          

 

Начало формы

Де:

I - «АВК»;

II - «Світоч»

IIІ - «Херсонська кондитерська фабрика»;

IV - «Харьковська кондитерська фабрика»;

V - «Житомирські ласощі».

Як ми бачимо продукції ПАТ «ВКФ» цілком конкурентноспроможна. Необхідно налагодити виробництво вафельних тортів, згідно опитуванням у рамках проведених маркетингових досліджень. Найбільшу перевагу люди віддають вафельними тортам, але на даний момент вони не завжди дешево коштують. ПАТ «ВКФ» налагодивши випуск вафельних тортів значно збільшить свій товарообіг.

Розвиток виробничих потужностей дозволить розширити сегмент підприємства на ринках інших областей

3 теорії ринково орієнтованих систем управління відомо, що результатів можна досягти шляхом використання можливостей, а не шляхом вирішення проблем. Використання можливостей підприємства - ознака вдало обраній стратегії підприємства 3 метою розширення сегмента ринку в даних регіонах фабрика може застосувати таку форму організації бізнесу як франчайзинг, тому що фабрика використовує канал реалізації, який має на увазі наявність дрібнооптового торговця, за допомогою якого товар доходить до споживача. Вже на даний момент існує мережа фірмових магазинів. Франчайзинг означає використання, що зберігає свою юридичну незалежність, марки іншого підприємства. Фірмові магазини були передані в оренду юридичним(фізичним) особам. При цьому необхідною і основною умовою договору оренди є реалізація кондитерських виробів в обумовлених обсягах. ПАТ «ВКФ» зобов'язала підприємців викупили її фірмові магазини і не змінювати профіль торгівлі протягом декількох років. Таким чином, у фабрики з'являється можливість реалізовувати продукцію через магазини в тих же обсягах не відволікаючи оборотні кошти на утримання магазинів і закупівлю товарів для підтримки асортименту. Тому продаж франшиз дозволить розширити сегмент на вже існуючих ринках, а розвиток товару дозволив би забезпечити високу конкурентоспроможність товару. Також велику увагу варто приділити позиціонуванню товару та його рекламі не тільки на нових ринках, але і в нашому місті.

Відзначимо основні принципи для позиціонування товару ПАТ «ВКФ» в цільовому сегменті:

- Позиціонування, засноване на відмітний якість товару - використання
натуральних інгредієнтів;

- Позиціонування, засноване на особливому способі використання
товару - свята і урочистості;

- Позиціонування, орієнтоване на певну категорію споживачів - якість товару і його смак;

- Позиціонування по відношенню до конкуруючого товару - імпортні товари та товари, засновані на замінниках.

Основними методами просування товарів є реклама, стимулювання збуту і пропаганда. Реклама являє собою неособисту форми комунікації, здійснювані за посередництвом платних засобів поширення інформації, з чітко вказаним джерелом фінансування. Фабрика, плануючи використання засобів реклами повинна добре знати які показники охоплення частотності, і сили впливу забезпечує той чи інший засіб. Розробка рекламної компанії включає:

- визначення цілей рекламної компанії;

- виділення цільової групи рекламного впливу;

- вибір оптимальних каналів розповсюдження реклами для кожної
цільової групи рекламного впливу;

- вибір носіїв реклами;

- складання розгорнутого плану-графіка рекламної компанії, в яких носіях реклами, в який час, з якою частотою буде даватися реклама;

- прийняття рішення про рекламному зверненні;

- розрахунок рекламного бюджету. Реклама ПАТ «ВКФ» розміщується в газетах, на телебаченні та радіо.

Для вибору носія реклами та часу її виходу визначити охоплення аудиторії, відносний тариф, індекс вибірковості. Необхідно провести такі заходи:

1. Розсилка брошур про діяльність ПАТ «ВКФ» на підприємства громадського харчування, у великі магазини поштою з метою інформування потенційних клієнтів про діяльність фабрики.

2. Друк у провідних газетах серій статей, що розповідають про продукцію ПАТ «ВКФ» у пресі, з метою створення та утримання позитивного іміджу продукції.

3. Створення рекламного ролика на телебаченні, й опублікування вгазеті тобто задіяти ЗМІ з метою рекламування товару.

4. Випуск книги про історію розвитку підприємства, про досягнення і проблеми підприємства і так далі використовуючи засоби торгівлі для формування громадської думки.

5. Розміщення широкоформатних плакатів з рекламою нової продукції у великих магазинах міста, адже саме вони є найбільшим джерелом збуту даної продукції. Також розміщення банерів на вулиці міста.

6. Необхідно друкувати фірмовий знак підприємства на упаковці більш крупно розробити єдину концепцію упаковки, тобто щоб вона була в єдиному стилі але в той же час різна. Це допоможе покупцеві швидше знайти продукцію фабрики серед інших виробів, зробить продукцію більш впізнаванню.

Частка населення, що знаходиться вище рівня бідності і складова цільовий ринок - 60%. «Портрет» споживача - це жінки від 30 років, працює, заміжня і має дітей.

У зв'язку з цим, необхідно орієнтувати типологію продукції за сегментами, допустимо випуск продукції класу «Преміум» і продукції в більш низької цінової категорії, але високої якості. Наприклад: вафлі класу «Преміум» - в шоколадній глазурі з подрібненим горіхом, в карамельній глазурі, в білому шоколаді з кокосовою стружкою, вафлі двошарові в кавовій глазурі, вафлі більш низької цінової категорії-вафлі з плодово-ягідної начинкою, вафлі зебра, вафлі вершкові.

Важливу роль відіграє робота з клієнтами. Пропонується запровадити новий план роботи з клієнтами на даному підприємств. Це дозволить у підсумку збільшити обсяг продажів у цілому:

1. Необхідно організувати постійну, добре налагоджена доставка
продукції:

- встановити дні доставки у віддалені райони;

- відповідність штату вантажників за штатним розкладом;

- наявність необхідної кількості транспортних засобів і водіїв;

2. Висока якість обслуговування:

- інформувати клієнта про всі зміни в роботі підприємства;

- інформувати клієнта про що з'явилися новинки, надання рекламного матеріалу, рекламного продукту;

- звернути увагу на швидкість доставки;

- відстеження асортименту, як у торговому залі, так і в складському приміщенні;

- інформування про зміни асортименту.

3. Збереження знижок клієнтам навіть при простроченні платежу:

1) для клієнта:

- Це дає клієнтові впевненість у тому, що він отримає свою продукцію і
постійну знижку;

2) для підприємства:

- Знижує ризик втрати клієнта, тим самим дає можливість
контролювати обсяги продажів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 241; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты